Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Νοεμβρίου 2024, 04:11:32

Αποστολέας Θέμα: Σχόλιο σχετικά με το άρθρο. Ένα βήμα πριν από το λουκέτο το ΕΣΥ.  (Αναγνώστηκε 3828 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Νοεμβρίου 2015, 00:18:57
Αναγνώστηκε 3828 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Του Λυκούργου Λιαρόπουλου.

25/08/2015

Ένα βήμα πριν από το λουκέτο το ΕΣΥ. Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου κύριας εφημερίδας της Κυριακής: «Σύμφωνα με το Υπ. Υγείας οι κενές οργανικές θέσεις μόνο στα Νοσοκομεία ανέρχονται σε 20.239 (6.197 γιατροί και 14.042 νοσηλευτικό προσωπικό». Ο Υπουργός που τα λέει θα έπρεπε να παραιτηθεί αφού οι προσλήψεις που προβλέπονται είναι «μόνο 3.400». Για ένα κόμμα που επαίρεται για τη «δημιουργία του ΕΣΥ» (μιλώ για το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ που σήμερα βρίσκεται στην εξουσία με άλλο όνομα) είναι τραγωδία να «θάψει» το ίδιο του το παιδί.

Και όμως, τα πράγματα δεν είναι τραγικά, αν και οι αριθμοί είναι σωστοί. Το Υπουργείο μιλάει για κενές οργανικές θέσεις, δηλαδή θέσεις που «δημιουργήθηκαν» σε νοσοκομεία που «δημιουργήθηκαν» μόνο λόγω «δημιουργικής» διάθεσης κομματαρχών-πολιτικών και όχι από πραγματικές ανάγκες. Τα 140 νοσοκομεία σε χώρα που δύσκολα θα δικαιολογούσε 100 με την κατάλληλη οργάνωση, και τις σημερινές ανάγκες, είναι έγκλημα που τώρα πληρώνεται. Ένας Υπουργός το 2011 ζήτησε τη σχετική μελέτη αλλά για «τα μάτια του κόσμου».

Η χώρα τώρα χρειάζεται Πρωτοβάθμια Φροντίδα συνδεδεμένη με το νοσοκομείο, κατάργηση της εισαγωγής μέσω του σημερινού άθλιου καθεστώτος «εφημερίας», και αλλαγή στη «διαχείριση των κρεβατιών». Χρειάζεται (λίγα, 7-10) αυτόνομα Κέντρα Επειγόντων και ένα σύγχρονο «ΕΚΑΒ». Χρειάζεται «κλείσιμο ή «μετατροπή» των 40 Νοσοκομείων που «περισσεύουν» και μεταφορά προσωπικού και αξιόπιστου εξοπλισμού στα υπόλοιπα. Η εξοικονόμηση κόστους λειτουργίας θα επιτρέψει και άλλες προσλήψεις όπου χρειάζονται. Και, ίσως εθελοντική επαναπρόσληψη όσων, λίγων, «έφυγαν αλλά μετάνιωσαν» με τις συντάξεις εκεί που είναι σήμερα.

Και κάτι άλλο, που πάλι θα στενοχωρήσει κάποιους. Το Υπ. Υγείας δεν χρειάζεται τις εκατοντάδες Υπαλλήλους, ούτε 50-70 άτομα στην «Πολιτική Διοίκηση». Το Υπ. Υγείας πρέπει να χαράσσει Πολιτική Υγείας την οποία θα εφαρμόζει ο μόνιμος Διοικητικός Μηχανισμός εκτός Υπουργείου και «εκλογικού κύκλου», και να αξιολογεί την εφαρμογή της Πολιτικής αυτής. Την παρακολούθηση -αξιολόγηση πρέπει να έχει Μόνιμος (5ετής) Υφυπουργός – Γραμματέας επιλεγμένος διακομματικά.

Τέλος, ο Υπουργός μπορεί να σκεφθεί και την Ανάπτυξη της χώρας. Ένα πρόγραμμα δημιουργίας 8-10 νέων σύγχρονων νοσοκομείων σε αντικατάσταση, π.χ. του Ιπποκράτειου των 110 ετών και άλλων, θα ανανέωνε την Υποδομή, και θα μείωνε το κόστος λειτουργίας και των συνεχών επισκευών. Οικόπεδα κρατικά υπάρχουν, κονδύλια επενδυτικά ιδιωτικά και κοινοτικά υπάρχουν, το νέκρωμα των κατασκευών υπάρχει, φαντασία και ενεργητικότητα λείπουν.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Νοεμβρίου 2015, 00:23:48 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Νοεμβρίου 2015, 11:39:06
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Με μέσο όρο ηλικίας ιατρικού προσωπικου τα 60 έτη το ΕΣΥ είναι ήδη νεκρό .
Τα υπόλοιπα είναι ορθές κατά τα άλλα επισημάνσεις συνταξιούχων ομότιμων καθηγητών .
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

28 Νοεμβρίου 2015, 12:43:36
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Πως θα κλείσουν τα κρατικά νοσοκομεία μιας χώρας, τι ηλιθιότητες διαβάζουμε Θεέ μου, μπορούμε να κάνουμε διάλογο σ' αυτή την χώρα χωρίς κραυγές ;

28 Νοεμβρίου 2015, 13:00:13
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πως θα κλείσουν τα κρατικά νοσοκομεία μιας χώρας, τι ηλιθιότητες διαβάζουμε Θεέ μου, μπορούμε να κάνουμε διάλογο σ' αυτή την χώρα χωρίς κραυγές ;

Δεν θα κλείσουν όλα μαζί. Η λειτουργία της ΕΣΑΝ Α.Ε εμπνεύσεως Βορίδη συνεχίζεται παρά τις περί αντιθέτου εξαγγελίες της κυβέρνησης (δεν είναι και η πρώτη κωλοτούμπα, έχουν υπάρξει και μεγαλύτερες).
Θα σας προκαλούσε μεγάλη έκπληξη ,αν στα πλαίσιο της αξιολόγησης όλων των κλινικών του ΕΣΥ που τυχαία θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016 ,το κουαρτέτο των δανειστών αρχίσει να απαιτεί τις ''συνενώσεις'' κλινικών - νοσοκομείων και πιθανότερα το κλείσιμο κάποιων που δεν αποδείχθηκαν ''αποδοτικά'' ?

28 Νοεμβρίου 2015, 13:24:21
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Το κλείσιμο κάποιων μικρών περιφερειακών νοσοκομείων είναι αναπόφευκτο, ειδικά στην ηπειρωτική Ελλάδα που δεν υπάρχουν οι γεωγραφικοί περιορισμοί των νησιών.
Ήδη υπολειτουργούν, λείπουν κρίσιμες Ειδικότητες, κι ουσιαστικά λειτουργούν σαν Κέντρα Υγείας που διακομίζουν στα κεντρικά, οπότε είναι λογικό κάποια να κλείσουν.
Αυτό φυσικά απέχει απ΄τον πομπώδη τίτλο του άρθρου "κλείνει το ΕΣΥ" (πράγμα αδύνατο να γίνει κυριολεκτικώς μιλώντας).
Πρόσφατα ήμουν Γερμανία, κι αυτό το χάλι με τις εφημερίες των ελληνικών νοσοκομείων, όπου ξεθεώνονται  βλέποντας 1000-1200 περιστατικά (τα μεγάλα αθηναϊκά) ανά εφημερία, εκεί δεν υπάρχει.
Μήπως να εξετάσουμε τι κάνουμε λάθος ; Δεν γίνεται να έχουμε σχετικά μεγάλο αριθμό νοσοκομείων ανά κάτοικο κι τα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας να στενάζουν στις εφημερίες.
Μία λύση θα ήταν η καθιέρωση χρηματικών πέναλντυ σε αυτούς που χρησιμοποιούν πόρους του συστήματος, ενώ δεν τους έχουν ανάγκη, στερώντας τους από κάποιους άλλους.
Είναι φυσικά κι το γνωστό πελατειακό σύστημα, όπου πάνε καρφωτοί στην Κλινική όπου εφημερεύει ο γιατρός που πληρώνουν, κι εισάγονται με ψευδείς δικαιολογίες ή ακόμα κι σε κλειστή εφημερία (όταν δεν εφημερεύει η Κλινική) γίνονται εισαγωγές "πελατών"...
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Νοεμβρίου 2015, 14:29:15 από kopritis »

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
9590 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Ιανουαρίου 2016, 01:06:48
από Αρχίατρος
3 Απαντήσεις
76514 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιανουαρίου 2021, 21:14:48
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
5571 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Ιανουαρίου 2022, 22:08:05
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
40437 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Απριλίου 2022, 21:00:07
από Ορθοπαιδικός
1 Απαντήσεις
9992 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Απριλίου 2022, 21:44:17
από Denominator