Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΖήτημα να επανέλθει- πιθανόν και μέχρι το τέλος της χρονιάς- το εισιτήριο των πέντε ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων φαίνεται να έθεσαν οι Θεσμοί στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, παρά τις πρότερες διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού πως αποκλείεται η επιστροφή του. Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, δεν έχει "ξεχαστεί" ακόμη από τους Δανειστές, που απαιτούν περισσότερες διευκρινήσεις για το εάν έχουν βρεθεί από την κυβέρνηση τα ισοδύναμα εκείνα από το χώρο της περίθαλψης που θα καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό των 20 περίπου εκατ., όσα δηλαδή και τα έσοδα που έφερνε το εισιτήριο των πέντε ευρώ.
Το θέμα της επιστροφής του εισιτήριου, το οποίο είχε καταργηθεί από τον περασμένο Απρίλιο, παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους δανειστές και όπως λέει το ρεπορτάζ αναμένεται να τεθεί επιτακτικά στο τραπέζι το επόμενο διάστημα. Και αυτό γιατί στην παρούσα φάση προείχε να βρεθεί λύση αναφορικά με την τιμολόγηση των γενόσημων φαρμάκων.
Στο γύρο των διαπραγματεύσεων που βρισκόταν σε εξέλιξη όλο το Σαββατοκύριακο, η μείωση της τιμής των γενοσήμων και των σκευασμάτων που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους προκάλεσε νέα εμπλοκή, δεδομένου πως οι Δανειστές επέμεναν να εφαρμοστούν άμεσα τα Μέτρα του Μνημονίου που θα επιφέρουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση, ενώ η κυβέρνηση
προδοτικά ζητούσε πίστωση χρόνου, ώστε οι μειώσεις να γίνουν στα σταδιακά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Με τη διαφωνία για τα γενόσημα να προκαλεί μεγάλη αναστάτωση, το ζήτημα της επαναφοράς του εισιτηρίου των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία παραμένει ενεργό και όπως λένε οι πληροφορίες θα εξεταστεί ενδελεχώς στις επόμενες συζητήσεις.
Οι Θεσμοί δεν φαίνεται να έχουν πειστεί από τα ισοδύναμα που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, το οποίο σκοπεύει από τις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν στις προμήθειες των νοσοκομείων και άλλα μέτρα που αφορούν στον περιορισμό της σπατάλης, να καλύψει το κενό των 20 εκατ. ευρώ. Εντούτοις οι Δανειστές, μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα, ζητούν χειροπιαστές αποδείξεις για το πού θα βρεθούν τα ισοδύναμα.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο μετά την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να καταργήσει και την εισφορά του ενός ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται στα φαρμακεία. Τα έσοδα που πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ από το ένα ευρώ που καταβάλουν οι ασφαλισμένοι στα φαρμακεία υπολογίζονται σε 60 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό τριπλάσιο από αυτό του πεντάευρου, και σε περίπτωση που το υπουργείο Υγείας επιμείνει στην κατάργησή του, οι Θεσμοί στέλνουν αυστηρό μήνυμα πως θα πρέπει και για αυτό να βρεθούν ισοδύναμα.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr