Δηλαδή οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο συνταγογραφικό προφίλ του κάθε Ιατρού;; Σε ποια άλλη χώρα γίνεται αυτό;;;01/12/2015 Καθημερινή.
Πεννυ Μπουλουτζα.Με την οικονομική εκμετάλλευση των στατιστικών στοιχείων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θέλει να «κλείσει» το υπουργείο Υγείας το ισοδύναμο για το εισιτήριο των 5 ευρώ στα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το επικρατέστερο σενάριο για το «ισοδύναμο» του εισιτηρίου 5 ευρώ είναι να δοθεί σε φαρμακευτικές εταιρείες, ιδιωτικές εταιρείες ερευνών και εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, έναντι αμοιβής, πρόσβαση σε ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα που προκύπτουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες δεν θα έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων. Παραδείγματος χάριν, μία εταιρεία ενδέχεται να θέλει πληροφορίες για την ηλικιακή κατανομή των ασθενών που κάνουν χρήση κάποιου συγκεκριμένου σκευάσματος ή σκευασμάτων συγκεκριμένης θεραπευτικής κατηγορίας. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούν να της παρέχονται από τον ΕΟΠΥΥ έναντι αμοιβής. Πάντως, το θέμα του «ισοδυνάμου» του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων παραμένει ακόμη «ανοιχτό», με το υπουργείο Υγείας να περιμένει μια τελική απάντηση στις προτάσεις του από τους εκπροσώπους των δανειστών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στατιστικά δεδομένα που δύναται να εξαχθούν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελούν πραγματικό «θησαυρό», ειδικά για τις φαρμακευτικές εταιρείες, που με τη χρήση αυτών των δεδομένων μπορούν να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους. Ηδη από την άνοιξη του 2014, έχει δοθεί νομοθετικά στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις δικαίωμα πρόσβασης σε στοιχεία συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, η πρόσβαση των φαρμακευτικών είναι σε στατιστικά στοιχεία που αφορούν μόνο στις ποσότητες των φαρμάκων τους που έχουν συνταγογραφηθεί, με στόχο τη διασταύρωση των δεδομένων για τις εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και clawback). Επίσης, στατιστικά δεδομένα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ ήδη παρέχονται κατόπιν αίτησης σε ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Προς το παρόν, ακριβής υπολογισμός για το πόσα θα είναι τα έσοδα από το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι δυνατόν να γίνει. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν, ωστόσο, ότι σίγουρα θα υπερκαλύψει το ποσό των 20 εκατ. ευρώ που ήταν τα έσοδα από το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, ενώ κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έσοδα ακόμα και 80 εκατ. ευρώ ετησίως.
Υπενθυμίζεται ότι το εισιτήριο καταργήθηκε τον Απρίλιο του 2015. Στη συμφωνία της χώρας μας με τους δανειστές τον περασμένο Αύγουστο περιλαμβάνεται η δέσμευση να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά ισοδύναμο του μέτρου ή να επαναφέρει το «πεντάευρω».
Εν τω μεταξύ, εκτός της δεύτερης «δόσης» των προαπαιτούμενων μέτρων βρίσκεται η απελευθέρωση των καναλιών διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που σημαίνει ότι η απόφαση για την πώληση αυτών των σκευασμάτων και εκτός φαρμακείων μετατίθεται για το μέλλον. Στον αντίποδα, διορία έως τις 10 Δεκεμβρίου έχει το υπουργείο Υγείας για την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης) στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος