Το θέμα είναι οτι σε πολλές ειδικότητες δεν υπάρχει μίνιμουμ επεμβάσεων/εξετάσεων μετά την συμπλήρωση των οποίων να επιτρέπεται η συμμετοχή στις εξετάσεις (πχ. Χ αριθμός επεμβάσεων βουβωνοκήλης για χειρουργό, Υ αριθμός βηματοδοτών για καρδιολόγο κτλ).
Γιατί, κι να υπήρχε, ποιός δ/ντής θα φρόντιζε να τις εκτελέσει ώστε να πάρει την πιστοποίηση στο πέρας της εκπαίδευσης ο ειδικεύομενος ;
Να το πάμε αλλιώς. Υπάρχει ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ μορφής κύρωση για τον Δ/ντή που γράφει στα παπάκια του την εκπαίδευση των ειδικεύομενων του κι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βάζει τα πελατάκια του κι να διεκπεραιώνεται η επακόλουθη γραφειοκρατική λάντζα ; Εξ' όσων γνωρίζω ΚΑΜΜΙΑ.
Η Ελλάδα δεν είναι ΗΠΑ* ή Αγγλία, όπου βλέποντας τον άλλον να κατέχει τίτλο Ειδικότητας απ΄το x πρόγραμμα (Νοσοκομείο) είσαι βέβαιος ότι είναι επαρκώς εκπαιδευμένος. Μήπως υπάρχει περίπτωση να κάνει ο Έλληνας ειδικευόμενος Χειρουργικής τα 800-1000 χειρουργεία που κάνει ο Αμερικανός συνάδελφός του ; Εδώ γελάνε !
Έχω ακούσει κι βιώσει κωμικοτραγικές ιστορίες, μου λένε στην Κλινική μου ότι ο τάδε Επιμελητής έχει τελειώσει στο τάδε μικρό αθηναϊκό νοσοκομείο έχοντας κάνει... 500 χειρουργεία κι για οποιοδήποτε χειρουργείο, πέραν της κύστης κόκκυγος, βλέπω να παθαίνουν τα στεφανιαία του κοκομπλόκο, ακόμα κι ένα τιμημένο σκουλήκι δεν αισθάνεται άνετα να δώσει σε ειδικεύομενο.
Οπότε, για ποιόν ελάχιστο αριθμό επεμβάσεων μιλάμε ;
Η εκπαίδευση στα ελληνικά νοσοκομεία αφήνεται στην τύχη.
Θα χειρουργήσει έντερο ο άλλος στον Γεννηματά σε μια Κλινική που λείπουν Επιμελητές κι έχουν απομείνει ο δ/ντής κι οι ειδικεύομενοι, δεν θα χειρουργήσει όμως στο ίδιο νοσοκομείο ο ειδικεύομενος της Πλαστικής έχοντας ένα σωρό Επιμελητές πριν απ΄αυτόν.
Όταν λοιπόν σε αντιμετωπίζουν ως κλητήρα κι διεκπεραιωτή γραφειοκρατικών υποχρεώσεων της Κλινικής, τι ενδιαφέρον να επιδείξεις ; Για να βάλει ο άλλος τα πελατάκια του, να κονομήσει (ουδέν το μεμπτό σ' αυτό) κι να σε αφήσει να κλείσεις... δέρμα ;
Προτού λοιπόν ζητήσουμε την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τους αδιάφορους ειδικεύομενους, ας ψάξουμε πρώτα να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό, είναι αδιάφοροι γιατί είναι κακοί ειδικεύομενοι (υπάρχουν κι αυτοί) ή γιατί απλούστατα, θεωρούν ότι χάνουν τον χρόνο τους άσκοπα στο νοσοκομείο.
Έτσι, δεν μπορώ να κατηγορήσω τον πιτσιρικά ειδικεύομενο που ζητάει τα ρεπό του μετά από... κλειστή εφημερία, βλέποντας τέτοια αντιμετώπιση απ΄τον δ/ντή της Κλινικής, κι ας μην το έκανα προσωπικά.
Υ.Γ
Στις ΗΠΑ αν ένα πρόγραμμα δεν βγάζει επαρκώς εκπαιδευμένους ειδικεύομενους, που κόβονται στα board exams μετά κτλ, χάνει την φήμη του, μπαίνει σε probation κι στο τέλος κλείνει.