Καθημερινή 18/03/2014.Το περιθώριο κέρδους των Φαρμακοποιών στα ΜΗΣΥΦΑ ανέρχεται μέχρι σήμερα (18/03/2014) στο 33%.
[spoiler]Τι προβλέπει η συμφωνία με τρόικα για γάλα, φάρμακα, προτάσεις ΟΟΣΑ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες από στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, από τις 329 προτάσεις του ΟΟΣΑ συμφωνήθηκαν να εφαρμοστούν το 75%, όπως ακριβώς προτείνει ο ΟΟΣΑ, ένα 15% όπως έχουν προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα, ενώ το υπόλοιπο 10% των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, θα αντιμετωπιστεί αργότερα από την κυβέρνηση. Ενδεχομένως την άλλη εβδομάδα θα παρουσιαστεί το σχετικό νομοσχέδιο χωρίς να διευκρινίζεται αν θα πρόκειται για αυτοτελές νομοσχέδιο ή θα ενταχθούν σε ένα ενιαίο κείμενο με τα υπόλοιπα σημεία της συμφωνίας με την τρόικα.
Φάρμακα
Για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα πέρασε η θέση της κυβέρνησης που προβλέπει ότι θα συνεχίσουν να διατίθενται στα φαρμακεία και μόνο για μία δοκιμαστική περίοδο τριών μηνών, καταργουμένου του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, που σήμερα, για τα συγκεκριμένα σκευάσματα, ανέρχεται στο 33%. Οι τιμές θα διαμορφώνονται ελεύθερα σε αυτή την περίοδο, όμως η τιμή τους δεν θα μπορεί να ξεπερνά την τιμή που ισχύει σήμερα, στο υφιστάμενο δελτίο τιμών φαρμάκων. Η ανώτατη τιμή θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2016. Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ένα μηχανισμό παρακολούθησης των τιμών για αυτήν την τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο και μετά θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να μην επιτρέπεται η ίδρυση φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς ενώ θα υπάρξουν αλλαγές σε συστεγαζόμενα και ωράριο.
Βιβλίο
Καταργείται η ενιαία τιμή για τα μη λογοτεχνικά βιβλία, θα συνεχιστεί να ισχύει η ενιαία τιμή για τα λογοτεχνικά βιβλία και μόνο για την πρώτη έκδοσή τους.
Γάλα
Για το απλής παστερίωσης καταργείται η καθοριζόμενη από το κράτος διάρκεια των 5 ημερών και πλέον ο κάθε παραγωγός θα αναγράφει στη συσκευασία τη διάρκεια ζωής του γάλατος και τις προθεσμίες του, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί. Επίσης, θεσμοθετείται ειδική κατηγορία γάλακτος, το λεγόμενο γάλα ημέρας το οποίο είναι δύο ημερών θα μπαίνει στο ράφι για δύο 24ωρα. Θα μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιείται για λόγους marketing ο όρος φρέσκο.[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος