Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Η κατάσταση σε διάφορα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας.
Argirios Argiriou:
12/01/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.
Κέντρο Υγείας Αγνάντων: Οι προμηθευτές δεν καταθέσουν προσφορές λόγω μικρών παραγγελιών.
Ο σημερινός σταθμός, για το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR στα Νοσοκομεία ΕΣΥ και Κέντρα Υγείας ΠΕΔΥ όλης της Ελλάδας , σήμερα είναι στην Άρτα . Ανεβαίνουμε ορεινά στα Τζουμέρκα για να συναντήσουμε το Κέντρο Υγείας Αγνάντων και την διευθύντρια, κυρία Κούρτη Τζένη η οποία θα μιλήσει για τις ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας αναλώσιμων υλικών. Ακόμα, το τραγικό σύστημα έγκρισης δαπανών που δημιουργεί ζητήματα λειτουργικότητας στο Κέντρο καθώς και η επικοινωνία με την έκτη Υγειονομική Περιφέρεια που είναι ανύπαρκτη και προβληματική.
Το Κέντρο Υγείας Αγνάντων αποτελείται από τέσσερις αγροτικούς γιατρούς, μία ειδικευόμενη που είναι και η διευθύντρια η κυρία Κούρτη, καθώς και έναν παιδίατρο ο οποίος όμως επισκέπτεται το Κέντρο μία φορά την εβδομάδα, αφού πλέον έχει εγκατασταθεί στο νοσοκομείο της Άρτας. Η μεταφορά του παιδιάτρου στο νοσοκομείο είναι και το κυριότερο ζήτημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Κέντρο το οποίο χρειάζεται άμεσα τρεις ακόμα αγροτικούς γιατρούς για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις τους. Και το πρόβλημα αυτό μεταφέρεται και στο νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο προς το παρόν απαρτίζεται από μόλις δύο νοσηλευτές, την ίδια ώρα που υπάρχουν άλλοι δύο με απόσπαση κι ενώ ο μόνος τρόπος να βγαίνουν οι βάρδιες και οι εφημερίες είναι με τουλάχιστον άλλα πέντε ή έξι άτομα. Η κυρία Κούρτη ξεσπάει στο LIFE2DAY.GR για τις σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά τα οποία ξεκινούν από γάντια, γάζες, επιδέσμους, μέχρι σύριγγες και λευκοπλάστ. Είναι χαρακτηριστικό πως οι γιατροί έρχονται στην πολύ δύσκολη θέση να στείλουν τους ασθενείς σε φαρμακεία προκειμένου να αγοράσουν οι ίδιοι τα υλικά για οποιαδήποτε εργασία. Την ίδια ώρα οι γιατροί είναι επιμερισμένοι με την ευθύνη της έρευνας αγοράς για την παραγγελία, κάτι που όχι μόνο είναι χρονοβόρο αλλά και χωρίς αποτέλεσμα, αφού για ένα μικρό Κέντρο Υγείας, οι ποσότητες προς παραγγελία είναι μικρές, με αποτέλεσμα οι διάφοροι προμηθευτές να μην μπαίνουν καν στον κόπο να καταθέτουν προσφορές και άρα το πρόβλημα των ελλείψεων να διογκώνεται.
Ευτυχώς το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο με την παροχή των φαρμάκων τα οποία προμηθεύονται από το νοσοκομείο της Άρτας και το οποίο με τη σειρά του πραγματοποιεί τις αντίστοιχες παραγγελίες αναπλήρωσης από την Υγειονομική Περιφέρεια. Η διαδικασία παραγγελιών και εγκρίσεων αυτών πάντως είναι τεράστιο πρόβλημα σύμφωνα με την διευθύντρια, καθώς όπως λέει στο LIFE2DAY.GR η πιο πρόσφατη δυσάρεστη εμπειρία έχει να κάνει με την μπαταρία της γεννήτριας η οποία ήθελε άλλαγμα. Από το Κέντρο ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, εκδήλωσης του αιτήματος το οποίο πέρασε από συμβούλιο και χρειάστηκε ένας μήνας για να εγκριθεί ώστε να σταλεί (το αίτημα και η απόφαση) στην Υγειονομική Περιφέρεια η οποία χρειάστηκε επιπλέον τρεις μήνες μέχρι να αντικαταστήσει τελικά την μπαταρία! Παρόμοιο ζήτημα παρατηρήθηκε και στον ανεφοδιασμό με πετρέλαιο θέρμανσης προκαλώντας ουσιαστικό πρόβλημα. Το Κέντρο Υγείας Αγνάντων δέχεται καθημερινά περισσότερα από είκοσι άτομα ανά ημέρα (πάλι καλά που γίνονται τέτοια ρεπορτάζ και παίρνουμε μια εικόνα και εμείς οι απέξω του τι παίζει...), αριθμός που όμως φτάνει τα εκατό άτομα όταν ξεκινάει η τουριστική περίοδος. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πληθυσμός τον χειμώνα δεν υπερβαίνει τους δυόμιση χιλιάδες κατοίκους, όμως το καλοκαίρι που επιστρέφει πολύς κόσμος στα γύρω χωριά καθώς και υπάρχουν σημαντικές αφίξεις τουρισμών, ο αριθμός πολλαπλασιάζεται. Αντίθετα, την χειμερινή περίοδο, πολλοί υπερήλικοι ασθενείς, έχουν την βοήθεια των παιδιών ή των συγγενών τους, οι οποίοι φροντίζουν να φτάνουν σε μονάδες περισσότερο εξοπλισμένες, όπως το νοσοκομείο εξου και γιατί η επισκεψιμότητα μειώνεται τόσο τον χειμώνα.
Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Μα δεν καταλαβαίνουν ότι εκθέτονται όταν παραθέτουν τέτοια νούμερα και ζητάνε τόσα άτομα;
10 άτομα τη μέρα το ένα, 20 άτομα το άλλο.
Αν και 20 άτομα καθημερινά για πληθυσμό 2500 το χειμώνα μου φαίνονται λίγα. Μήπως εννοεί 20 άτομα μόνο στην εφημερία;
Έχει 4 αγροτικούς (πάλι καλά να λέει που έχει 4 αγροτικούς αυτή την περίοδο) και θέλει άλλους 3 να γίνουν 7!
Έχει 2 νοσηλευτές (που είναι πράγματι ελάχιστοι) και θέλει άλλα 5-6 άτομα. Δηλαδή 7-8 νοσηλευτές που δίνουν 35-40 εβδομαδιαίες βάρδιες για συνολικά 21 που απαιτούνται!
ZArk:
Ισως ως αριθμό επισκέψεων να αναφέρουν μόνο για εξέταση ασθενών, χωρις να υπολογίζουν τις αλλαγές τραυμάτων, τη συνταγογράφηση την ενεσοθεραπεία κτλ
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Εγώ γιατί έχω την εντύπωση ότι τα νούμερα που λένε περιλαμβάνουν αυτά που λες και μπορεί να είναι και φουσκωμένα κιόλας;
Λες σε ένα χωριό 500 κατοίκων να υπάρχουν καθημερινά 10 επισκέψεις στο Κ.Υ. για ιατρική εξέταση χωρίς να περιλαμβάνεται η συνταγογράφηση και λοιπά τακτικά περιστατικά; Σε 2 μήνες έχει περάσει χοντρικά όλο το χωριό και φτου κι από την αρχή. Τότε μιλάμε για τρελή επίπτωση και επιιπολασμό ασθενειών στην περιοχή, άξια μελέτης!
Argirios Argiriou:
13-01-2016
του Βασίλη Βενιζέλου.
Τον δρόμο της πλήρους λειτουργικής κατάρρευσης διανύει με μαθηματική ακρίβεια το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου Δράμας, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου ο Σύλλογος Νοσηλευτών ΕΣΥ νομού Θεσσαλονίκης, με επιστολή του προς το γραφείο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.
Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Νοσηλευτών ΕΣΥ νομού Θεσσαλονίκης αναφέρει τα εξής στην επιστολή του:
"Κύριοι,
Βρισκόμαστε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να σας διαβιβάσουμε την καταγγελία των εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Παρανεστίου Δράμας, αναφορικά με την πλήρη απαξίωση του εν λόγω φορέα και τη λειτουργική του αποσύνθεση.
Συγκεκριμένα, το Κέντρο Υγείας δε διαθέτει τα στοιχειώδη εφόδια ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους κάτοικους της περιοχής, αλλά και στους μετανάστες που φιλοξενούνται στο παρακείμενο στρατόπεδο. Ειδικότερα, από την αρχή του Χειμώνα μέχρι σήμερα, τα καλοριφέρ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης πετρελαίου και ενώ το θερμόμετρο δείχνει μόνιμα υπό το μηδέν.
Επιπλέον τα φάρμακα είναι είδος πολυτελείας και σε πλήρη ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η καθημερινή αντιμετώπιση των προσερχόμενων περιστατικών. Μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε, η σχετική παραγγελία φαρμακευτικού υλικού έχει γίνει από τις αρχές Νοεμβρίου στην αρμόδια υπηρεσία της 4ης ΥΠΕ, αλλά παρότι παρήλθε δίμηνο, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από τους αρμόδιους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της χαοτικής και προσβλητικής, κατάστασης που επικρατεί, είναι το ακόλουθο: Ομογενής εκ Γερμανίας επισκέφθηκε το τοπικό φαρμακείο του χωριού και με δική του δαπάνη απέστειλε τα απαραίτητα φάρμακα στο κέντρο Υγείας προκειμένου να λειτουργήσει για μερικές μέρες. Τα σχόλια περιττεύουν...
Τα καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία του Κ.Υ είναι πολλά και δυσεπίλυτα, η υπέρβαση των οποίων επαφίεται εξολοκλήρου στις προσωπικές ενέργειες των εργαζομένων με την Πολιτεία να απουσιάζει εκκωφαντικά.
Ο Σύλλογος Νοσηλευτών Θεσσαλονίκης, μέλος της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, απευθύνει ύστατη έκκληση σε κάθε αρμόδιο ώστε να λυθούν τα βασικά προβλήματα του Κ.Υ Παρανεστίου, κάτι που αποτελεί μια επανάληψη της ίδιας εικόνας σχεδόν σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Βορείου Ελλάδας, έχοντας πλήξει καίρια τον πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας εργαζομένων και κατοίκων".
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση