Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα

Η κατάσταση σε διάφορα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας.

<< < (23/98) > >>

Argirios Argiriou:
15/03/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.

Με αναλώσιμα υλικά “ρεφενέ” και με δυο νοσηλεύτριες που καλύπτουν το Κέντρο Υγείας Κισσάμου το πρωί μόνο κάθε Δευτέρα, αφήνοντάς τους πρωινούς ασθενείς ακάλυπτους λειτουργεί το τοπικό Κέντρο στον νομό Χανίων. Η διοικητική υπάλληλος κ. Κουρτάκη Δήμητρα μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Το LIFE2DAY.GR συνεχίζει την μεγάλη ερεύνα στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σ όλη την Ελλάδα , φτάνοντας σήμερα στον νομό Χανίων και το Κέντρο Υγείας Κισσάμου. Εκεί, μιλήσαμε με την διοικητική υπάλληλο κ. Κουρτάκη Δήμητρα η οποία καυτηρίασε το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νοσηλευτριών και οδηγών ασθενοφόρων, γεγονός που αφήνει το Κέντρο με πολλές ακάλυπτες βάρδιες. Την ίδια ώρα, πολλές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, αναγκάζουν τους εργαζομένους σε… “ρεφενέ” προκειμένου να μην εκθέσουν το Κέντρο.

Το Κέντρο Υγείας στην Κίσσαμο διαθέτει αυτήν την στιγμή τρεις γιατρούς γενικής ιατρικής, έναν παθολόγο, έναν παιδίατρο, μία τεχνολόγος ακτινολόγος και ακόμα υπάρχει μία μαία και τέσσερις νοσηλεύτριες. Υπάρχουν δύο νοσηλεύτριες που απουσιάζουν, η μία με απόσπαση και η άλλη με άδεια φοίτησης και στο κέντρο Υγείας απομένουν οι δύο . Με τα παραπάνω δεδομένα, οι εφημερίες των γιατρών βγαίνουν διότι έχουν την βοήθεια των αγροτικών γιατρών αλλά και των επιμελητών των Περιφερειακών Ιατρείων οι οποίοι συμμετέχουν στις εφημερίες του Κέντρου. Πρόβλημα όμως υπάρχει στις νοσηλεύτριες όπου ο αριθμός τους δεν επαρκεί ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες. Έτσι, με εξαίρεση τις Δευτέρες όπου υπάρχει μεγαλύτερη ροή επισκεπτών στο Κέντρο, όλες οι υπόλοιπες πρωινές βάρδιες παραμένουν χωρίς νοσηλεύτριες εκθέτοντας σε μεγάλο βαθμό το Κέντρο. Για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου χρειάζονται τουλάχιστον τρεις ακόμα νοσηλεύτριες προκειμένου να καλυφτούν και οι βάρδιες τα σαββατοκύριακα. Παράλληλα, η έλλειψη φύλακα δημιουργεί και πρόβλημα υποστελέχωσης τις βραδινές ώρες στο Κέντρο, όπως επισημαίνει η κυρία Κουρτάκη στο LIFE2DAY.GR ενώ σημειώνει πως σύμφωνα με νέα οδηγία οι εφημερίες από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο θα γίνονται με δύο άτομα ενώ ως τώρα ήταν με τρία κάτι που θα αποσυμφορήση κάπως την κατάσταση . Αυτό όμως δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα αφού αν τύχει ένα περιστατικό στο οποίο ο εφημερεύων γιατρός θα πρέπει να ακολουθήσει το ασθενοφόρο, τότε το Κέντρο θα μείνει μόνο με έναν γιατρό κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει νέο πρόβλημα σε περίπτωση που αυτός δεν προλαβαίνει τα περιστατικά που υπάρχουν όσο είναι μόνος του.

Σε ότι αφορά τους οδηγούς ασθενοφόρου η κυρία Κουρτάκη μας ενημερώνει πως υπάρχουν τρεις μόνιμοι και ένας με σύμβαση, όμως αναμένεται οι τρεις από αυτούς να φύγουν. Σε κάθε περίπτωση οι κενές βάρδιες που υπάρχουν ή θα υπάρξουν είναι αρκετές και ήδη τον περασμένο μήνα, είκοσι μία βάρδιες έμειναν ακάλυπτες. Σε αυτές η περιοχή ευθύνης του Κέντρου καλύπτεται από το ΕΚΑΒ το οποίο όμως ξεκινάει από την πόλη των Χανίων διανύοντας μία απόσταση μισής περίπου ώρας, ωστόσο η ευθύνη του Κέντρου φτάνει ως το Ελαφονήσι εκεί όπου η απόσταση πολλαπλασιάζεται και ο χαμένος χρόνος μπορεί να αποβεί επικίνδυνος. Η συνεντευξιαζόμενη μας αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως κατά καιρούς υπάρχουν κενά ακόμα και σε γάζες, οινόπνευμα, ορούς, γάντια, μελάνια και άλλα αναλώσιμα υλικά. Όταν έρχονται τέτοιες περιόδους τότε οι εργαζόμενοι αναγκάζονται μεταξύ τους να αγοράζουν μόνοι τους υλικά. Συνήθως στέλνουν τους ασθενείς να αγοράζουν εκείνοι ότι χρειάζονται όταν όμως πρόκειται για ένα επείγον περιστατικό ή για κάποιον ασθενή με οικονομικά προβλήματα, τότε την λύση την δίνουν οι ίδιοι. Στα φάρμακα τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού η ροή τροφοδοσίας είναι ομαλή, χωρίς προβλήματα και χωρίς ελλείψεις. Ρωτήσαμε την κυρία Κουρτάκη για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του Κέντρου και εκείνη ανέφερε πως το ακτινολογικό κατά καιρούς παρουσιάζει προβλήματα, όπως και μηχανήματα του οδοντίατρου, των πρώτων βοηθειών, αλλά ακόμα και απινιδωτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως σε μία διαπίστωση θανάτου που έγινε σαν υπόθεση ρουτίνας, ο ένας καρδιογράφος δεν δούλευε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σωστή η εν λόγω εργασία. Το Κέντρο Υγείας Κισσάμου υποδέχεται καθημερινά περισσότερα από εκατό πενήντα άτομα ανά ημέρα σε πρώτες βοήθειες και λοιπούς γιατρούς. Ο πληθυσμός που καλύπτει το Κέντρο ανέρχεται σε περίπου τριάντα χιλιάδες ο οποίος όμως εκτείνεται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ωστόσο ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται την θερινή περίοδο λόγω του τουρισμού και αντίστοιχα ο φόρτος εργασίας σχεδόν διπλασιάζεται.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
22/03/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.

Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης ανάγκης υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Άστρους όπως αυτά για τα εγκεφαλικά επεισόδια αλλά και το στομάχι καθώς και της πίεσης κ.α , τα οποία για να τα προμηθευτεί η μονάδα περνάνε και τρεις μήνες λόγω αδυναμίας τροφοδοσίας της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ο κύριος Κούρπας Βαγγέλης, γενικός γιατρός, επιμελητής Α’ μιλάει στο LIFE2DAY.GR. Ακάλυπτοι από φάρμακα πρώτης ανάγκης είναι οι ασθενείς στο Άστρος του νομού Αρκαδίας , γεγονός που θέτει την υγειά τους σε μεγάλο κίνδυνο .

Σήμερα το LIFE2DAY.GR φτάνει στον νομό Αρκαδίας και ασχολείται με το Κέντρο Υγείας Άστρους στα πλαίσια της πανελλαδικής έρευνας αναφορικά με τα προβλήματα σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Συνομιλητής μας είναι ο κύριος Κούρπας Βαγγέλης, γενικός γιατρός, επιμελητής Α’ ο οποίος φέρνει στο φως της δημοσιότητας τις τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε οδηγούς ασθενοφόρου αφήνοντας ακάλυπτο το Κέντρο. Ακόμα, οι μεγάλες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά αλλά και φάρμακα καθημερινής χρήσης… Το Κέντρο Υγείας Άστρους διαθέτει εφτά γενικούς γιατρούς και πέντε αγροτικούς. Στην μονάδα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες, όμως αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα (να και ένας που δεν ζητά ειδικούς σε όργανα του σώματος για Κέντρο Υγείας ) καθώς αφενός δεν προβλέπεται στο οργανόγραμμα του Κέντρου και αφετέρου υπάρχει πλειάδα ιδιωτικών γιατρών που αυτή τη στιγμή εξυπηρετούν την περιοχή σε διάφορες ειδικότητες, όπως ορθοπεδικοί κλπ. Ο αριθμός των γιατρών πάντως που στελεχώνουν το Κέντρο κρίνεται επαρκείς με τις βάρδιες να βγαίνουν με επάρκεια και χωρίς προβλήματα. Στο νοσηλευτικό προσωπικό το Κέντρο Υγείας διαθέτει έξι άτομα τα οποία όμως δεν είναι αρκετά ώστε να βγαίνουν με επάρκεια οι βάρδιες. Από την διοίκηση αναφέρεται πως υπάρχει μία προοπτική ενίσχυσης του προσωπικού, ωστόσο οι προσλήψεις είναι εξαιρετικά δύσκολες σε αυτήν την περίοδο και γίνεται εκτίμηση για κάποια πιθανή απόσπαση που θα λύσει το πρόβλημα στην περιοχή. Ωστόσο για να καλυφτούν οι βάρδιες του Κέντρου θα χρειαζόντουσαν τουλάχιστον οχτώ έως δέκα άτομα, αριθμός που καταδεικνύει και την υποστελέχωση που υπερβαίνει το 50% στο δυναμικό.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν στο Κέντρο Υγείας Άστρους και στο ζήτημα της μεταφοράς ασθενών αφού σήμερα υπάρχουν μόλις τρεις οδηγοί οι οποίοι επαρκούν μόνο για τις βραδινές βάρδιες και μάλιστα έχοντας πολλά ρεπό και άδειες σε εκκρεμότητα, αφήνοντας ακάλυπτο το Κέντρο στις υπόλοιπες βάρδιες. Η λύση στην οποία καταφεύγουν αποτελεί αναγκαστικά το πλησιέστερο ΕΚΑΒ το οποίο έρχεται από την Τρίπολη και πρέπει να καλύψει απόσταση που ξεπερνά την μισή ώρα με τρία τέταρτα, μια καθυστέρηση που συχνά θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τον ασθενή για τον οποίο πολλές φορές δίνουν μάχη οι γιατροί να σταθεροποιήσουν μέχρι να παραλάβει το ασθενοφόρο. Για να λειτουργήσει ομαλά η το ασθενοφόρο θα χρειαζόντουσαν σίγουρα τρεις ακόμα οδηγοί που θα κάλυπταν έτσι το σύνολο της βάρδιας. Ο κύριος Κούρπας αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, όπως γάζες, σύριγγες και άλλα υλικά. Αυτή τη στιγμή η 6η Υγειονομική Περιφέρεια παρουσιάζει εμφανή αδυναμία τροφοδοσίας στις Μονάδες και βρίσκεται σε φάση οργάνωσης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά κενά στις προμήθειες οι οποίες αφορούν και σε καθυστερήσεις που συχνά φτάνουν τους τρεις μήνες! Ίδια κατάσταση επικρατεί και στα φάρμακα τα οποία επίσης προμηθεύονται από την Υγειονομική Περιφέρεια ωστόσο παρουσιάζουν τις ίδιες ελλείψεις. Πρόκειται για φάρμακα που χαρακτηρίζονται ως πρώτης ανάγκης, όπως αυτά για το στομάχι, για εγκεφαλικά επεισόδια (ποια είναι αυτά τα φάρμακα για οξέα εγκεφαλικά επεισόδια;), αυτά της πίεσης κλπ. Το ευχάριστο είναι πως ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός κρίνεται επαρκείς στο Κέντρο με μηχανήματα που συντηρούνται επαρκώς και στο μικροβιολογικό και στο ακτινολογικό, ενώ υπάρχει μέριμνα για το σύνολο των ιατρικών μηχανημάτων. Το Κέντρο Υγείας Άστρους δέχεται καθημερινά από τριάντα άτομα μέχρι πενήντα άτομα ανάλογα με την εποχή ή τις καιρικές συνθήκες. Ο μέσος όρος κυμαίνεται στα σαράντα άτομα. Το Άστρος είναι μία περιοχή πέντε χιλιάδων κατοίκων, ωστόσο το Κέντρο Υγείας καλύπτει περιοχές που συμπεριλαμβάνουν διάφορα χωριά ανεβάζοντας τον πληθυσμό ευθύνης του Κέντρου στις εφτά χιλιάδες.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Έλα ντε, ποια είναι τα φάρμακα για τα εγκεφαλικά επεισόδια; Μήπως εννοεί το ενέσιμο Νοοτρόπ που βάζαμε παλιά;


--- Παράθεση ---Ο αριθμός των γιατρών πάντως που στελεχώνουν το Κέντρο κρίνεται επαρκείς
.......................................................
Το ευχάριστο είναι πως ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός κρίνεται επαρκείς
--- Τέλος παράθεσης ---
Μπορεί ο ορθογραφικός έλεγχος του κειμενογράφου να μην διορθώνει το "επαρκείς" αφού είναι σωστό ορθογραφικά, όμως άλλο το "επαρκείς" κι άλλο το "επαρκής".


--- Παράθεση ---Το Κέντρο Υγείας Άστρους διαθέτει εφτά γενικούς γιατρούς και πέντε αγροτικούς.
..................................................................
Το Κέντρο Υγείας Άστρους δέχεται καθημερινά από τριάντα άτομα μέχρι πενήντα άτομα ανάλογα με την εποχή ή τις καιρικές συνθήκες. Ο μέσος όρος κυμαίνεται στα σαράντα άτομα.
--- Τέλος παράθεσης ---
::)

Αρχίατρος:
Το νοοτροπ το είδα μία κι μοναδική φορά στο ΠΠΙ που ήμουν, είχε ξεμείνει προφανώς.

Κατά τα άλλα, σωστά τα λέει boss, αλλά 40/50 νοματαίους την ημέρα ;
Τόσους είχα εγώ στο αγροτικό τον Αύγουστο ημερησίως...  :P

Argirios Argiriou:
23/03/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.

Mία παρασκευάστρια του μικροβιολογικού εργαστηρίου διαθέτει το Κέντρο Υγείας  Παξών , αφήνοντας έτσι το μηχάνημα χωρίς χρήση. Ενώ οι νοσηλευτές είναι μόλις τρεις και δεν καλύπτουν τις ανάγκες αλλά και ο οδηγός ασθενοφόρου είναι μόνο ένας και ο οποίος ενώ είναι στο σπίτι του βρίσκεται σε επιφυλακή μήπως προκύψει περιστατικό και πρέπει να πάει να δουλέψει . Ενώ, διαθέτει μόνο παθολόγο,παιδίατρο και οδοντίατρο. Ο διευθυντής κύριος Κώστας Καραμουρνιώτης μιλάει στο LIFE2DAY.gr . Στο Κέντρο Υγείας Παξών λειτουργούν μόνο τρία τμήματα Παθολογικό, Παιδιατρικό, και Οδοντιατρικό. Ενώ οι νοσηλευτές είναι μόλις τρεις και δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Ο διευθυντής κύριος Κώστας Καραμουρνιώτης μιλάει στο LIFE2DAY.gr.

Αυτή τη φορά ταξιδεύουμε στους Παξούς και το τοπικό Κέντρο Υγείας με διευθυντή τον κύριο Κώστα Καραμουρνιώτη ο οποίος επισημαίνει την σοβαρή έλλειψη παρασκευάστριας του μικροβιολογικού εργαστηρίου αλλά και το σοβαρό ζήτημα ελλείψεων σε νοσηλεύτριες. Τα περισσότερα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία στο  Ιόνιο λειτουργούν με σημαντικές ελλείψεις . Στο Κέντρο Υγείας Παξών λειτουργούν μόνο τρία τμήματα Παθολογικό, Παιδιατρικό, και Οδοντιατρικό δηλαδή διαθέτει έναν παθολόγο που είναι ο ίδιος ο διευθυντής, έναν παιδίατρο και έναν οδοντίατρο που πλαισιώνονται από έναν γιατρό γενικής ιατρικής και έναν αγροτικό γιατρό. Η σύσταση αυτή καλύπτει το ζήτημα των εφημεριών που γίνεται σε συνεργασία με όλους τους γιατρούς κι έτσι δεν υπάρχουν ζητήματα ύπαρξης κενών σε εφημερίες. Υπάρχει , όμως, έλλειψη σε βασικές και αναγκαίες ειδικότητες όπως καρδιολόγος αλλά και γυναικολόγος, ψυχίατρος, οφθαλμίατρος κ.α (όλες αυτές οι ειδικότητες για ένα νησί 2.000 κατοίκων!? Για ρωτήστε στην υπόλοιπη Ευρώπη και Αμερική με τι Γιατρούς, και πόσους Γιατρούς θα στελεχώναν ένα τέτοιο νησί; )  Αντίθετα σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, αυτή τη στιγμή το Κέντρο διαθέτει μόλις τρεις νοσηλεύτριες που δεν επαρκούν ώστε να καλύπτονται με επάρκεια οι βάρδιες. Για να λειτουργήσει σωστά η Μονάδα θα χρειαζόντουσαν τουλάχιστον άλλες τρεις νοσηλεύτριες, και αυτή τη στιγμή δημιουργεί ένα μεγάλο κενό.

Παράλληλα η μεγάλη έλλειψη στο Κέντρο αφορά μία παρασκευάστρια του μικροβιολογικού εργαστηρίου που μένει χωρίς άτομο αφήνοντας το μηχάνημα χωρίς χρήση. (τελικά υπάρχει παρασκευάστρια έστω και μία παρασκευάστρια ή όχι;) Ο διευθυντής εξηγεί στο LIFE2DAY.GR πως στους Παξούς υπάρχει ασθενοφόρο με έναν μεν οδηγό ο οποίος ωστόσο επαρκεί για τις ανάγκες που υπάρχουν. Όταν ρωτήσαμε αν μπορεί ένας οδηγός να καλύψει όλες τις βάρδιες, μαθαίνουμε πως ο οδηγός ακόμα και εκτός ωραρίου είναι κάτοικος του νησιού και εκ τούτου αν και όποτε προκύψει ζήτημα μεταφοράς, είναι πάντοτε σε επιφυλακή, οπότε και καλύπτει την όποια ανάγκη. Άλλωστε κάτι τέτοιο προκύπτει μόλις μία με δύο φορές το μήνα. Ο κύριος Καραμπουρνιώτης αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως το Κέντρο δεν αντιμετωπίζει ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα με την προμήθεια από την Υγειονομική Περιφέρεια να είναι σε επαρκή επίπεδα που δεν αφήνουν εκτεθειμένη την Μονάδα. Σε αντίστοιχα καλή κατάσταση βρίσκεται και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του Κέντρου. Ο διευθυντής αναφέρθηκε και σε πιθανά βίαια ξεσπάσματα ασθενών προς τους γιατρούς που εκφράζουν έτσι την αγανάκτηση τους, όμως ανέφερε ότι στην τοπική κοινωνία που ζουν δεν υπάρχουν ακραίες αντιδράσεις ακόμα κι αν κατά καιρούς υπάρχουν φαινόμενα μικρών εξάρσεων που σημειώνονται με σχετικά έντονες διαμαρτυρίες και μόνο. Στο Κέντρο Υγείας Παξών εξετάζονται καθημερινά περίπου πενήντα ασθενείς (αντιστοιχεί σε 10 ασθενείς/Ιατρό/ημέρα) με τον πληθυσμό κάλυψης να ανέρχεται σε περίπου δύο χιλιάδες τριακόσιους κατοίκους, αριθμός βέβαια που πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι με τον Αύγουστο να αγγίζει τις δέκα χιλιάδες και αντίστοιχα να αυξάνει την ετοιμότητα του Κέντρου.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση