Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Η κατάσταση σε διάφορα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας.
Argirios Argiriou:
01-04-2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.
Χωρίς σφραγίσματα ‘’ λειτουργεί ‘’ το Kέντρο Υγείας Δομοκού αλλά και χωρίς αναισθητικά , βαμβάκι, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό γιατί η 5η Υγειονομική Περιφέρεια δεν έχει συνάψει συμβάσεις τροφοδότησης. Ενώ, και πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη για τα ασθενοφόρα δεν έχουν πάλι με ευθύνη και λόγω αδιαφορίας της ΥΠΕ, με αποτέλεσμα η διεύθυνση του κέντρου και οι γιατροί να ‘’ ζητιανεύουν ‘’ να τα εξασφαλίσουν από χορηγία . Η διευθύντρια κυρία Ελένη Μακρή μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Δομοκού παρουσιάζοντας τριτοκοσμική εικόνα και η 5η Υγειονομική Περιφέρεια να αδιαφορεί απέναντι στα προβλήματα και δεν ασχολείται. Οι γιατροί παρακαλούν τους ιδιώτες για βοήθεια στο Κέντρο αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ευτυχώς δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων διότι τα προμηθεύονται από το νοσοκομείο Λαμίας .
Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός βρίσκεται επίσης σε δυσχερή θέση με πρώτο το οδοντιατρικό το οποίο είναι εκτός λειτουργίας από πέρσι το καλοκαίρι. Αυτήν την περίοδο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από την διοίκηση του Κέντρου ώστε να πεισθούν εκεί στην Υγειονομική Περιφέρεια να αποδεσμεύσουν κονδύλια για την επιδιόρθωση του οδοντιατρικού. Πρόβλημα είχε και ο απινιδωτής που είχε χαλάσει, εστάλη στην Αθήνα για επιδιόρθωση και επέστρεψε πάλι χαλασμένος! Ευτυχώς υπάρχει ένας δεύτερος για να γίνεται η δουλειά των ανθρώπων. (Για απινιδωτή μιλάμε. Ακού, "για να γίνεται η δουλειά των ανθρώπων" ;D) Σε τελική ανάλυση ότι βλάβη υπάρξει δεν αναπληρώνεται ποτέ… Σήμερα “σκαρφαλώνουμε” στα ορεινά της χώρας για τις ανάγκες της μεγάλης ερευνάς του LIFE2DAY.GR σχετικά με τα προβλήματα σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας και φτάνουμε στον Δομοκό, συνομιλώντας με την διευθύντρια του τοπικού Κέντρου Υγείας, κυρία Ελένη Μακρή η οποία μιλάει για τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε οδηγούς ασθενοφόρου κυρίως όμως σε αναλώσιμα υλικά, φάρμακα και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τα οποία δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την Υγειονομική Περιφέρεια.
Το Κέντρο Υγείας Δομοκού έχει δύο γενικούς γιατρούς, μία οδοντίατρο και έναν ακόμα γενικό γιατρό με απόσπαση που πλαισιώνονται από δύο αγροτικούς γιατρούς. Δύσκολα, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο καταφέρνουν να βγάζουν τις εφημερίες τους. Στο ιδανικό σενάριο δύο ακόμα γενικοί γιατροί θα βοηθούσαν την καλύτερη ροή του Κέντρου στις εφημερίες. Αξίζει να αναφερθεί πως κανονικά το Κέντρο διαθέτει και έναν παιδίατρο ο οποίος όμως έχει μεταφερθεί με απόσπαση στο νοσοκομείο της Λαμίας για να βοηθήσει την εκεί παιδιατρική κλινική που και πάλι αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα. Έλλειψη υπάρχει και σε μικροβιολόγο που μετά την συνταξιοδότησή του, ουδέποτε αντικαταστάθηκε με άλλον, αφήνοντας το μηχάνημα να λειτουργεί μονάχα με τον παρασκευαστή! (το θαυμαστικό μετά την λέξη παρασκευαστή, στις Σκανδιναβικές χώρες τουλάχιστον θα το παρέλειπαν) Το άλλο παράδοξο είναι πως δεν υπάρχει ακτινολόγος την ίδια ώρα που το Κέντρο διαθέτει ακτινολογικό μηχάνημα το οποίο φυσικά δεν λειτουργεί! (τότε δεν είναι παράδοξο. Τι να κάνει ο Ακτινολόγος εάν το μηχάνημα δεν λειτουργεί; Παρεπιπτόντως δείτε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος πως λύνουν το θέμα των ακτινολογικών εξετάσεων σε ένα Σουηδικό Κέντρο Υγείας.) Στο νοσηλευτικό προσωπικό το Κέντρο απαρτίζεται από έξι άτομα τα οποία καταφέρνουν να βγάζουν με δυσκολία τις βάρδιες τους βασιζόμενοι στο φιλότιμο τους σε ότι αφορά τον χρόνο που κάθονται εκεί. Οι θέσεις των οδηγών που υπάρχουν είναι τέσσερις αυτή τη στιγμή από τους οποίους ο ένας βρίσκεται εκεί με απόσπαση δύο χρόνων. Ενώ άλλη μία υπάρχει με μετακίνηση από το Κέντρο Υγείας Παλαμά. Σε τελική ανάλυση οι βάρδιες δεν βγαίνουν στο ασθενοφόρο με την διοίκηση να ζητάει οπωσδήποτε δύο ακόμα οδηγούς ώστε να βγαίνουν οι βάρδιες. Σε ότι αφορά τις ακάλυπτες βάρδιες αυτή τη στιγμή, το Κέντρο απευθύνεται στο ΕΚΑΒ που έρχεται από την Λαμία που όμως καλείται να διανύσει μία απόσταση της τάξεως των τριάντα πέντε χιλιομέτρων. Η κυρία Μακρή αναφέρεται με απόγνωση στο LIFE2DAY.GR αναφορικά με τα αναλώσιμα υλικά όπου το πρόβλημα είναι τεράστιο. Πρόκειται για σφραγίσματα που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, όπως και γάζες που έχουν τελειώσει, αλλά και αναισθητικά που τελειώνουν ως ονούπω. Ακόμα, δεν υπάρχει βαμβάκι στο Κέντρο αφού για τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει μεριμνήσει η πέμπτη Υγειονομική Περιφέρεια να συνάψει συμβάσεις τροφοδότησης. Η κυρία Μακρή δηλώνει πως καταλήγουν να παρακαλάνε για πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη για τα ασθενοφόρα έστω και με την μορφή χορηγίας κάτι που είναι πολύ δύσκολο δεδομένης της δύσβατης θέσης του Κέντρου. Πρόβλημα υπάρχει και στα μελάνια του εκτυπωτή. Η λύση που υπάρχει είναι να μαζεύουν αναμεταξύ τους οι γιατροί χρήματα για την αγορά τρέχοντων αντικειμένων ή ακόμα και να παρακαλέσουν ιδιώτες για την βοήθεια στο Κέντρο αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διαφορετική είναι η κατάσταση στα φάρμακα τα οποία προμηθεύονται από το νοσοκομείο Λαμίας κι έτσι εκεί δεν υπάρχουν ελλείψεις ή τουλάχιστον αυτές δεν επηρεάζουν την ομαλή ροή του Κέντρου. Αν παρουσιαστούν ανάγκες σε φάρμακα αυτά αφορούν ολόκληρη την γκάμα φαρμάκων και όχι κάποιο συγκεκριμένο. Το Κέντρο Υγείας Δομοκού δέχεται κάθε μέρα περίπου διακόσια πενήντα άτομα αριθμός που ίσως φτάσει και τα τριακόσια άτομα. Ο πληθυσμός ευθύνης του Κέντρου είναι ο Δομοκός και άλλα τριάντα έξι χρόνια αλλά και όμορα χωριά από άλλους νομούς. Αυτό μεταφράζεται σε έναν αριθμό που ξεπερνά τα πέντε χιλιάδες άτομα. Στην ευθύνη του Κέντρου συμπεριλαμβάνονται και οι φυλακές Δομοκού αλλά και το θεραπευτήριο των χρονίων παθήσεων. ( Για ένα πληθυσμό ευθύνης λίγο πάνω από 5.000 άτομα, οι 250 - 300 επισκέψεις/ημέρα στο Κέντρο Υγείας, μου ακούγονται πολλές).
Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
--- Παράθεση ---Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός βρίσκεται επίσης σε δυσχερή θέση με πρώτο το οδοντιατρικό το οποίο είναι εκτός λειτουργίας από πέρσι το καλοκαίρι....................................................................
Χωρίς σφραγίσματα ‘’ λειτουργεί ‘’ το Kέντρο Υγείας Δομοκού
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν κατάλαβα, το οδοντιατρικό δε λειτουργεί επειδή δεν έχει σφραγίσματα ή για άλλους λόγους;
Γιατί αν δεν λειτουργεί για άλλους τεχνικούς λόγους ακόμη κι αν είχε σφραγίσματα μάλλον δεν θα είχε τι να τα κάνει!
--- Παράθεση ---Το Κέντρο Υγείας Δομοκού έχει δύο γενικούς γιατρούς, μία οδοντίατρο και έναν ακόμα γενικό γιατρό με απόσπαση που πλαισιώνονται από δύο αγροτικούς γιατρούς. Δύσκολα, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο καταφέρνουν να βγάζουν τις εφημερίες τους.
--- Τέλος παράθεσης ---
Με 3 ειδικούς γιατρούς βγάζουν, έστω και δύσκολα, τις εφημερίες; Με ειδικευμένο σε ενεργό εφημερία καθημερινά, μάλλον αδύνατον.
--- Παράθεση ---Έλλειψη υπάρχει και σε μικροβιολόγο που μετά την συνταξιοδότησή του, ουδέποτε αντικαταστάθηκε με άλλον, αφήνοντας το μηχάνημα να λειτουργεί μονάχα με τον παρασκευαστή!
--- Τέλος παράθεσης ---
Ενώ αν το μηχάνημα λειτουργεί με μικροβιολόγο μάλλον δίνει άλλα αποτελέσματα! Αφού λοιπόν το μικροβιολογικό λειτουργεί, έστω και με τον παρασκευαστή, γιατί θέλουν μικροβιολόγο; Για να βάζει καλλιέργειες ;D ή να βλέπει ΕΝΥ; ;D
Άντε να έβλεπε κανένα πλακάκι σε καμιά περίεργη γενική. Τώρα μπορούν να το στέλνουν στο νοσοκομείο για επανάληψη.
--- Παράθεση ---Το Κέντρο Υγείας Δομοκού δέχεται κάθε μέρα περίπου διακόσια πενήντα άτομα αριθμός που ίσως φτάσει και τα τριακόσια άτομα. Ο πληθυσμός ευθύνης του Κέντρου είναι ο Δομοκός και άλλα τριάντα έξι χρόνια αλλά και όμορα χωριά από άλλους νομούς. Αυτό μεταφράζεται σε έναν αριθμό που ξεπερνά τα πέντε χιλιάδες άτομα.
--- Τέλος παράθεσης ---
Μήπως να κόψουμε κάτι; Αν βάλουμε 250 άτομα τις καθημερινές (περίπου 250 μέρες το χρόνο) βγαίνουν 62500. Χωρίς να προσθέσουμε όσους προσέρχονται σε εφημερίες καθημερινών και αργιών.
Από τα στοιχεία του esynet
ΚΥ Δομοκού
2012 Τακτικά: 11032 Επείγοντα: 2415 Σύνολο: 13447
2013 Τακτικά: 11331 Επείγοντα: 3556 Σύνολο: 16887
2014 Τακτικά: 13860 Επείγοντα: 3969 Σύνολο: 17829
Αρχίατρος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜε 3 ειδικούς γιατρούς βγάζουν, έστω και δύσκολα, τις εφημερίες; Με ειδικευμένο σε ενεργό εφημερία καθημερινά, μάλλον αδύνατον.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτό σκέφτηκα κι εγώ όταν το διάβασα !
Κάποτε πρέπει να διασαφηνιστεί απ΄το Υπουργείο το καθεστώς των αγροτικών. Ο αγροτικός δεν είναι ειδικεύομενος για να λειτουργεί κάτω από επίβλεψη, αλλά και αν δεχθούμε ότι δεν μπορείς να αφήνεις ανειδίκευτους κι χωρίς καμμία κλινική εμπειρία γιατρούς μόνους τους σε ενεργή εφημερία σε ένα Κ.Υ, πως κλείνεις τα μάτια στην εφημέρευση σε ένα μικρό νησάκι ;
Κανονικά θα έπρεπε και εκεί να έχεις Ειδικό.
Μόνο σε μένα φαντάζει παράλογο το υπάρχον καθεστώς ;
Argirios Argiriou:
04/04/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.
Δεν υπάρχουν καθόλου φάρμακα στο Κέντρο Υγείας Αίγινας γιατί δεν το προμηθεύει η 2η Υγειονομική Περιφέρεια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ασθενείς και οι γιατροί να αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να τα αγοράζουν μονοί τους . Η διευθύντρια του τοπικού Κέντρου Υγείας, κυρία Ευαγγελία Γελαδάκη μιλάει στο LIFE2DAY.GR Βοήθεια υπάρχει από το Τζάνειο Νοσοκομείο. Να τονίσουμε ότι οι ελλείψεις βρίσκονται στο 100% σε όλα τα φάρμακα . Η Αίγινα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε θέματα Υγείας τα οποία έχουν σοβαρές άμεσες επιπτώσεις στην ίδια τη ζωή των πολιτών και επιδεινώνεται το πρόβλημα το καλοκαίρι με τους επισκέπτες τους οποίους δεν είναι έτοιμη να περιθάλψει . Απαξιωμένο είναι το Κέντρο Υγείας Αίγινας . Το LIFE2DAY.GR μεταφέρεται σήμερα στην Αίγινα συνεχίζοντας την μεγάλη έρευνα σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Εκεί βρίσκουμε την διευθύντρια του τοπικού Κέντρου Υγείας, κυρία Γελαδάκη Ευαγγελία η οποία σημειώνει τα τεράστια κενά σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα. Πως ολόκληρα μηχανήματα σε ακτινολογικό και μικροβιολογικό παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης ατόμων.
Το Κέντρο Υγείας Αίγινας διαθέτει τρεις γενικούς γιατρούς, έναν παιδίατρο και έναν οδοντίατρο. Γίνεται αντιληπτό πως ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί ώστε να βγαίνουν οι εφημερίες τους. Είναι χαρακτηριστικό πως το οργανόγραμμα προβλέπει οχτώ θέσεις γενικών γιατρών ώστε να βγαίνουν και με επάρκεια οι εφημερίες κι έτσι ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του κενού που υπάρχει. Τυπικά προβλέπεται και δεύτερος οδοντίατρος, όμως αυτό το οποίο ουσιαστικά έχει ανάγκη το Κέντρο αφορά σε μικροβιολόγο και ακτινολόγο. Στο νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο υπηρετούν έξι άτομα με τις δικές τους βάρδιες να βγαίνουν οριακά, με μεγάλη δυσκολία και με υπέρβαλοντα ζήλο και υπερωρίες από τους ίδιους. Η ανάγκη για βασικές ειδικότητες όπως καρδιολόγος , γυναικολόγος , ψυχίατρος κ.α , σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλη (όλα είναι σχετικά) αλλά δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα στο Κέντρο Υγείας Αίγινας.
Πρόβλημα υπάρχει και με τους οδηγούς ασθενοφόρου όπου αυτή τη στιγμή είναι μόλις δύο από τους έξι που κανονικά απαιτούνται για να βγαίνουν οι βάρδιες τους. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν πολλές ακάλυπτες βάρδιες και για να μην μείνει εκτεθειμένο το Κέντρο, να υπάρχει συνεννόηση με έναν οδηγό κάθε φορά που θα μένει σε αναμονή σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο περιστατικό ακόμα και εκτός ωραρίου ή εκτός βάρδιας. Γεγονός που καταδεικνύει την βούληση των εργαζομένων για το κοινό καλό. Η κυρία Γελαδάκη ενημερώνει το LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και σε φάρμακα και σε αναλώσιμα υλικά. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ γίνονται παραγγελίες προς την Υγειονομική Περιφέρεια αυτές δεν έχουν κανένα αντίκρισμα και δεν στέλνει φάρμακα στο Κέντρο Υγείας Αίγινας. Σε ότι αφορά τα φάρμακα, οι γιατροί αναγκάζονται να αγοράζουν με δικά τους λεφτά ενώ πολλές φορές υπάρχει βοήθεια από το Τζάνειο και εδώ να σημειωθεί πως μιλάμε για όλα τα φάρμακα. Από το LIFE2DAY.GR ρωτάμε για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του Κέντρου και η διευθύντρια μας απάντησε πως το μηχάνημα του οδοντιατρικού είναι επικαιροποιημένο (τι θα πει "επικαιροποιημένο"; ), ωστόσο το μηχάνημα του μικροβιολογικού και ακτινολογικού δεν είναι καν επικαιροποιημένα αφού λείβονται ακόμα και τεχνολόγου που θα ασχοληθεί με την λειτουργία τους. Όταν βρεθούν τα άτομα που θα λειτουργήσουν τα μηχανήματα, τότε θα γίνει και η αντίστοιχη επικαιροποίηση. Το Κέντρο Υγείας Αίγινας κατά το 2015 είχε δεκατέσσερις χιλιάδες εξακόσιους τριάντα εννιά ασθενείς ως κανονικά περιστατικά και το παιδιατρικό είχε τέσσερις χιλιάδες εφτακόσιους πενήντα έξι, ένας αριθμός που αγγίζει τους είκοσι χιλιάδες σε έναν μόλις χρόνο σε μία περιοχή δεκαπέντε χιλιάδων κατοίκων.
Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
--- Παράθεση ---Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ γίνονται παραγγελίες προς την Υγειονομική Περιφέρεια αυτές δεν έχουν κανένα αντίκρισμα και δεν στέλνει φάρμακα στο Κέντρο Υγείας Αίγινας.
--- Τέλος παράθεσης ---
Έχουν οριστεί νοσοκομεία αναφοράς για τα ΚΥ για την προμήθεια φαρμάκων. Οι παραγγελίες δεν γίνονται προς τις ΥΠΕ. Στο συγκεκριμένο ΚΥ είναι το Τζάνειο, δεν νομίζω να βοηθάει από την καλή του την καρδιά.
--- Παράθεση ---Βοήθεια υπάρχει από το Τζάνειο Νοσοκομείο.
--- Τέλος παράθεσης ---
--- Παράθεση ---Το Κέντρο Υγείας Αίγινας κατά το 2015 είχε δεκατέσσερις χιλιάδες εξακόσιους τριάντα εννιά ασθενείς ως κανονικά περιστατικά και το παιδιατρικό είχε τέσσερις χιλιάδες εφτακόσιους πενήντα έξι, ένας αριθμός που αγγίζει τους είκοσι χιλιάδες σε έναν μόλις χρόνο σε μία περιοχή δεκαπέντε χιλιάδων κατοίκων.
--- Τέλος παράθεσης ---
Να και μία περίπτωση που τα νούμερα συμπίπτουν!
Από τα στοιχεία του esynet
ΚΥ Αίγινας
2012 Τακτικά: 15109 Επείγοντα: 4233 Σύνολο: 19342
2013 Τακτικά: 13328 Επείγοντα: 5180 Σύνολο: 18508
2014 Τακτικά: 8545 Επείγοντα: 8647 Σύνολο: 17192 (εντυπωσιακή μείωση των τακτικών και αύξηση των επειγόντων αυτή τη χρονιά)
--- Παράθεση ---αφού λείβονται ακόμα και τεχνολόγου που θα ασχοληθεί με την λειτουργία τους.
--- Τέλος παράθεσης ---
λείβονται;
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση