Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Δεκεμβρίου 2024, 20:09:19

Αποστολέας Θέμα: Η κατάσταση σε διάφορα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας.  (Αναγνώστηκε 378633 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

31 Οκτωβρίου 2016, 22:33:56
Απάντηση #375
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Οι αρθρογράφοι πρέπει να βρουν κάτι να πιαστούν και να γκρινιάξουν. Αφού δεν υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό και οι διακομιδές καλύπτονται ικανοποιητικά από το ΕΚΑΒ, ανακαλύφθηκε έλλειψη σε φύλακες που μάλιστα υπάρχουν (αλλά μόνο το βράδυ ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν όλο το 24ωρο!) Όταν άλλα ΚΥ έχουν 1-2 γιατρούς και νοσηλευτές.
Πάντως αν πιστέψουμε τα γραφόμενα, το ΚΥ Λευκίμμης έχει ένα γιατρό που βλέπει 150 άτομα με πληθυσμό ευθύνης τα 30 χιλιάδες άτομα και το ΚΥ Μαρκοπούλου έχει 18 γιατρούς, βλέπει 80 άτομα τη μέρα και έχει πληθυσμό ευθύνης 25 χιλιάδες.
Αυτά τα δεδομένα είναι άξια επιδημιολογικών μελετών!

Τέλος ο συνάδελφος παραπάνω, προφανώς γνωρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις, λέει ότι στο ΚΥ Ευδύλου υπάρχουν εφημερίες όπου παρίσταται μόνο μία νοσηλεύτρια (χωρίς γιατρούς) ενώ το άρθρο αναφέρει ότι "οι εφημερίες βγαίνουν με επάρκεια και χωρίς προβλήματα"!
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Οκτωβρίου 2016, 22:40:25 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

2 Νοεμβρίου 2016, 01:08:21
Απάντηση #376
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι αρθρογράφοι πρέπει να βρουν κάτι να πιαστούν και να γκρινιάξουν. Αφού δεν υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό και οι διακομιδές καλύπτονται ικανοποιητικά από το ΕΚΑΒ, ανακαλύφθηκε έλλειψη σε φύλακες που μάλιστα υπάρχουν (αλλά μόνο το βράδυ ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν όλο το 24ωρο!)

Ενδέχεται η περιοχή να έχει... ιδιαιτερότητες... από αυτές που δεν πληρώνουν τίποτα και ποτέ στο κράτος και απαιτούν τα πάντα, και συχνά πιέζουν δια του πλήθους... (και παλαιότερα τουλάστιχον είχαν κυρίως βιβλιάρια πρόνοιας...)

2 Νοεμβρίου 2016, 07:17:51
Απάντηση #377
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
01/11/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Κέντρο Υγείας Λαυρίου: Τραγικές ελλείψεις σε όλα τα είδη φαρμάκων & αναλώσιμων υλικών.

Φως στις τραγικές ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Λαυρίου ρίχνει σήμερα το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR σε φάρμακα όπως τα παυσίπονα, τα αντιφλεγμονώδη και όλα τα πρώτης ανάγκης αλλά και σε αναλώσιμα υλικά και μάλιστα όχι σε συγκεκριμένα, αλλά όλα τα υλικά πρώτης ανάγκης και ανάμεσά τους γάντια, αντισηπτικά, γάζες, σύριγγες. Ενώ, άπαντες στο κέντρο ζουν με τον φόβο της λήξης των συμβάσεων ή αποσπάσεων γιατρών και νοσηλευτών.  O διευθυντής κ. Σταύρος Παπασταυρόπουλος μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  .  Τελικά οι γιατροί στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου είναι αναγκασμένοι να γράφουν τα φάρμακα για να τα προμηθεύονται οι ασθενείς μόνοι τους.

Άλλωστε ο διευθυντής μας επιβεβαίωσε πως στην πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια δεν υπάρχει καλός συντονισμός, αφού από την πλευρά του Κέντρου οι παραγγελίες γίνονται κανονικά όμως δεν υπάρχει ανταπόκριση. Στο life2day.gr συνεχίζοντας την μεγάλη μας έρευνα σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας επισκεφτήκαμε το Κέντρο Υγείας Λαυρίου. Έτσι, έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον κύριο Σταύρο Παπασταυρόπουλο  ο οποίος είναι διευθυντής στο Κέντρο Υγείας και ο οποίος θα παρουσιάσει στο LIFE2DAY.GR τις συνθήκες που επικρατούν αφού άπαντες ζουν με τον φόβο της λήξης των συμβάσεων ή αποσπάσεων γιατρών και νοσηλευτών, ενώ την ίδια ώρα το Κέντρο υποφέρει από βασικές ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα υλικά. Στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου στην Αττική , υπάρχουν πέντε γιατροί από τους οποίος οι δύο είναι παθολόγοι, τρεις είναι γενικοί γιατροί. Ακόμα υπάρχει ένας ορθοπεδικός, ένας χειρούργος, ένας γυναικολόγος και υπάρχουν αρκετοί επικουρικοί γιατροί των οποίων ωστόσο ο αριθμός είναι ευμετάβλητος ανάλογα με το πέρασμα του χρόνου. Αυτή τη στιγμή πάντως υπάρχει και επικουρική ακτινολόγος και επικουρική μικροβιολόγος η οποία και λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο. Ο αριθμός των γιατρών είναι εξάλλου τέτοιος, που εξυπηρετεί όλες τις εφημερίες οι οποίες και βγαίνουν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Εκεί που πρέπει να σταθούμε σε ότι αφορά το θέμα του ιατρικού προσωπικού, είναι στον καρδιολόγο ο οποίος είναι επικουρικός και επειδή συμπλήρωσε τριετία, θα αναγκαστεί να φύγει από το Κέντρο αφήνοντας σημαντικό κενό, αφού παραμένει άγνωστο το πότε θα τον αντικαταστήσει άλλος και πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές ειδικότητες στο Κέντρο μαζί με αυτή του γενικού γιατρού, του παθολόγου και του παιδιάτρου. (Για ρωτήστε στην Βόρεια Ευρώπη: Σε πόσα Κέντρα Υγείας θα βρείτε Ορθοπεδικό, Χειρουργό, Γυναικολόγο, Καρδιολόγο, Ακτινολόγο και Μικροβιολόγο;  )

Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, το Κέντρο διαθέτει έντεκα άτομα, όμως έξι από αυτές έχουν έρθει στο Κέντρο με απόσπαση από το Γενικό Κρατικό. Αυτό σημαίνει πως το Κέντρο βρίσκεται πλήρως εξαρτημένο από αυτές τις αποσπάσεις, καθώς αν έχανε από το δυναμικό του τις μισές νοσηλεύτριες θα είχε σοβαρό πρόβλημα. Το κυριότερο είναι αυτό με τις βάρδιες τις οποίες οι έντεκα νοσηλεύτριες μπορούν να φέρουν εις πέρας, αν όμως η δύναμη μειωνόταν τότε θα υπήρχε πρόβλημα. Στο σημείο αυτό και επειδή αναφερόμαστε στο ανθρώπινο δυναμικό του Κέντρου, πρέπει να αναφέρουμε στους αναγνώστες του LIFE2DAY.GR πως επειδή η έρευνα μας πανελλαδικά συμπεριλαμβάνει και την δύναμη των Κέντρων σε ασθενοφόρα και οδηγούς, εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού στην Αττική, τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν οχήματα ή οδηγούς καθώς όλα τα παραπάνω ανήκουν στο ΕΚΑΒ το οποίο και εξυπηρετεί ανάλογα. Στο Λαύριο το ασθενοφόρο έρχεται από Αθήνα, όμως είναι σημαντικό να αναφερθεί πως και εκεί υπάρχουν προβλήματα και σε βλάβες και σε δυναμικό οπότε είναι συχνό το φαινόμενο των αργών προσελεύσεων του οχήματος και μιλάμε για χρόνους που κανονικά ξεκινούν από είκοσι λεπτά, αλλά μπορεί να φτάσουν και τις τρεις ώρες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία ενός ασθενή που χρήζει άμεσης μεταφοράς… Το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR ρίχνει φως στις πολλές ελλείψεις του Κέντρου σε αναλώσιμα υλικά και μάλιστα όχι σε συγκεκριμένα, αλλά όλα τα υλικά πρώτης ανάγκης και ανάμεσά τους γάντια, αντισηπτικά, γάζες, σύριγγες. Ενώ το πρόβλημα διογκώνεται αφού οι ελλείψεις αφορούν και τα φάρμακα όπως τα παυσίπονα, τα αντιφλεγμονώδη και όλα τα πρώτης ανάγκης. Τελικά οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να γράφουν τα φάρμακα για να τα προμηθεύονται οι ασθενείς μόνοι τους. Άλλωστε ο διευθυντής επιβεβαίωσε πως στην πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια δεν υπάρχει καλός συντονισμός, αφού από την πλευρά του Κέντρου οι παραγγελίες γίνονται κανονικά όμως δεν υπάρχει ανταπόκριση. Είναι γεγονός πως αυτή τη στιγμή η πρώτη ΥΠΕ προσπαθεί να φτιάξει μια αποθήκη για να εξυπηρετεί τα Κέντρα, όμως είναι γεγονός πως αυτό προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί, με τις ελλείψεις να είναι πολλές. Το θετικό είναι πως όπως μας λέει ο διευθυντής: “Στο Λαύριο επειδή υπάρχει μια διαπροσωπική σχέση με την κοινωνία για πολλούς και διάφορους λόγους, υπάρχει καλή επαφή και συνεπώς βοήθεια”. Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να βοηθήσει ακόμα και με χρήματα, ενώ το ίδιο κάνει και η Εκκλησία στο Κέντρο. Παράλληλα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο Κέντρο είχαν φτιάξει παλαιότερα ένα μικρό ταμείο ανάγκης και πλέον ήρθε η ώρα να το εκμεταλλεύονται με βασικό σκοπό να μην φαίνονται πολύ οι ελλείψεις. Ο κύριος Παπασταυρόπουλος αναφέρθηκε στο ηλεκτρολογικό κομμάτι του Κέντρου, αφού το κτίριο βγάζει αρκετά προβλήματα, όμως ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός τουλάχιστον βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Ο διευθυντής μέσω του LIFE2DAY.GR θέλησε να προβεί και σε μία καταγγελία λέγοντας: “Στο Λαύριο λειτουργούν δύο hot spot και την ίδια ώρα στο Κέντρο δεν υπάρχει φύλακας για περίπου δύο χρόνια”. Αυτό συμβαίνει μόνο στο Λαύριο και όχι σε άλλα κοντινά κέντρα υγείας, ενώ ελλοχεύει πολλούς κινδύνους με τα περιστατικά μαζικών κλοπών να είναι αισθητά και άκρως δυσάρεστα. Το πρόβλημα έγκειται κυρίως τα βράδια αφού είναι συχνό το φαινόμενο η εφημερία να γίνονται μόνο από γυναίκες. Είτε την γιατρό είτε τη συνοδό είτε τη νοσηλεύτρια. Και πάλι τα αιτήματα προς την ΥΠΕ είναι πολλά αλλά δεν έχουν αποτέλεσμα, καθώς είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα τα βράδια, ειδικά σε περιπτώσεις περιστατικών που έρχονται μαζικά περιστατικά προσφύγων που ενδεχομένως να προέρχονται από μεταξύ τους τσακωμό. Στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου η επισκεψιμότητα φτάνει ακόμα και τα δύο χιλιάδες άτομα το μήνα(66 ασθενείς/ημέρα...), με τον πληθυσμό κάλυψης να είναι μεγάλος αφού καλύπτει πολλές περιοχές εκτός του Λαυρίου, όπως την Κερατέα, την Ανάβυσσο, την Κερατέα κ.α. με τον πληθυσμό συνολικά να ξεπερνά τις σαράντα χιλιάδες.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Νοεμβρίου 2016, 07:27:46 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Νοεμβρίου 2016, 17:17:19
Απάντηση #378
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
02/11/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Πέντε γιατροί απλήρωτοι παλεύουν στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Μεσσηνίας να βγάζουν τις εφημερίες με πολύ μεγάλη δυσκολία και περίσσεμα ψυχής αφού δεν τις πληρώνονται εδώ και μήνες. Υπάρχουν πλέον σοβαρές πιθανότητες να ανασταλούν πλήρως οι εφημερίες της μονάδας, σύμφωνα με  αποκλειστικές πληροφορίες του Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

Το προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Μεσσηνίας βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση ουσιαστικά αφιερώνει ώρες που δεν πληρώνεται και άρα υπάρχουν πλέον σοβαρές πιθανότητες να ανασταλούν πλήρως οι εφημερίες αφού ούτε προσωπικό έρχεται, ούτε χρήματα υπάρχουν. Υπάρχει , ωστόσο, μία πληροφορία του LIFE2DAY.GR , πως μέσα στον Νοέμβριο το Κέντρο πρόκειται να εφημερεύει με γιατρούς από άλλες μονάδες υγείας, αφού οι παρόντες γιατροί απλήρωτοι αρνούνται να συνεχίσουν, αφού αδυνατούν ακόμα και ρεπό να πάρουν!

Σήμερα, ταξιδέψαμε νότια στην Μεσσηνία και ερευνήσαμε το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου, το οποίο διοικητικά ανήκει στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Εδώ αναδεικνύουμε τα πολύ σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης καθώς οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι και οι εφημερίες τους κινδυνεύουν να σταματήσουν οριστικά, ενώ δεν υπάρχει καν επαρκής αριθμός οδηγών για το ασθενοφόρο. Στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Μεσσηνίας υπάρχουν πέντε γιατροί στο σύνολο. Συγκεκριμένα υπάρχει ένας παθολόγος, τρεις γενικοί γιατροί και μαζί τους βρίσκεται και ένας αγροτικός γιατρός. Υπάρχει μία ακόμα γιατρός η οποία όμως έχει πάρει απόσπαση στο νοσοκομείο κι έτσι δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του Κέντρου. (τι ειδικότητας;  )Στο Κέντρο παράλληλα λειτουργεί και μικροβιολογικό εργαστήριο χωρίς προβλήματα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο Κέντρο βέβαια είναι πως οι εφημερίες βγαίνουν με πολύ μεγάλη δυσκολία με το υπάρχον προσωπικό, το οποίο όμως δεν τις πληρώνεται εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα το προσωπικό να βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση ουσιαστικά αφιερώνοντας ώρες που δεν πληρώνεται και άρα υπάρχουν πλέον σοβαρές πιθανότητες να ανασταλούν πλήρως οι εφημερίες αφού ούτε προσωπικό έρχεται, ούτε χρήματα υπάρχουν. Υπάρχει πάντως μία πληροφορία πως κάποια στιγμή μέσα στον Νοέμβριο το Κέντρο θα εφημερεύει με γιατρούς από άλλες μονάδες υγείας, αφού οι παρόντες γιατροί απλήρωτοι αρνούνται να συνεχίσουν, αφού αδυνατούν ακόμα και ρεπό να πάρουν!

Η εικόνα είναι διαφορετική στο νοσηλευτικό προσωπικό, αφού τα έξι άτομα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκεί, μπορούν να μοιράζονται με επάρκεια ώστε και οι βάρδιες να βγαίνουν αλλά και τα ρεπό τους να παίρνουν. Συνεπώς εδώ το Κέντρο είναι καλυμμένο. Πρόβλημα υπάρχει και στον άλλο τομέα που κατά γενική ομολογία τα Κέντρα Υγείας πάσχουν και είναι η μεταφορά των ασθενών, αφού και εδώ το Κέντρο διαθέτει όχημα ασθενοφόρου, με μόλις δύο όμως οδηγούς, γεγονός που κάνει εύκολα αντιληπτό πως σε καμία περίπτωση αυτοί δεν επαρκούν για να βγάζουν τις βάρδιες του ασθενοφόρου. Με αυτά τα δεδομένα, το Κέντρο χρειάζεται τουλάχιστον τρεις ακόμη οδηγούς οι οποίοι θα μπορούσαν πια να βγάζουν το πρόγραμμα με τις βάρδιες με επάρκεια. Σε περιπτώσεις που χρειάζεται να επιχειρήσει το ασθενοφόρο σε βάρδια που δεν καλύπτεται από το Κέντρο, επιστρατεύεται το ΕΚΑΒ από την Καλαμάτα, όμως σε αυτήν την περίπτωση το όχημα καλείται να διανύσει απόσταση που ξεπερνάει την μία ώρα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την κατάσταση ενός ασθενή. Το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR αναζητά τυχόν ελλείψεις και στα αναλώσιμα υλικά του Κέντρου και εκεί ενημερωνόμαστε πως η κατάσταση είναι πλέον καλή, αφού μπορεί κάποιο υλικό -όχι κάποιο συγκεκριμένο- να καθυστερεί κάποιες μέρες για να σταλεί, όμως πλέον η 6η Υγειονομική Περιφέρεια έχει βελτιωθεί πολύ και οι αποστολές γίνονται πολύ πιο γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση πάντως το Κέντρο είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τους ασθενείς επαρκώς. Η σωστή λειτουργία της ΥΠΕ κρίνεται ιδιαίτερος σημαντική αφού στον Άγιο Νικόλαο δεν υπάρχει καμιά βοήθεια από την τοπική αυτοδιοίκηση ή κάποιον σύλλογο που ενδεχομένως θα μπορούσε να προσφέρει όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις. Παράλληλα και στα φάρμακα η εικόνα στο Κέντρο είναι θετική. Ενημερωνόμαστε πως η διαθεσιμότητα και επάρκεια φαρμάκων στο Κέντρο αγγίζει το 80-90% αριθμός άκρως ικανοποιητικός για να εξυπηρετήσει τον όγκο ασθενών που δέχεται.

Σε ότι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό το LIFE2DAY.GR ανακάλυψε πως γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από τους εργαζομένους στο Κέντρο να υπάρξει μία δωρεά από ιδιώτη σε καινούριους καρδιογράφους, αφού οι υφιστάμενοι παρουσιάζουν προβλήματα και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης. Σε αυτόν τον τομέα υπάρχει βασική έλλειψη επικοινωνίας με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, αφού από το Κέντρο έχουν φύγει αμέτρητες επιστολές και αιτήσεις σχετικές με το συγκεκριμένο πρόβλημα όμως έως τώρα δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση επί του θέματος. Το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Μεσσηνίας δέχεται έναν αριθμό που προσεγγίζει τα πενήντα άτομα κάθε μέρα (10 ασθενείς/Ιατρό/ημέρα...) ενώ στον πληθυσμό κάλυψης αν και το χωριό του Αγίου Νικολάου κατοικείται από περίπου τετρακόσια άτομα, η κάλυψη του κέντρου αφορά σε μία ακτίνα περιοχών που ξεπερνά τους 3-4 χιλιάδες κατοίκους τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι ο αριθμός αυτός αυξάνεται αισθητά πολλαπλασιαζόμενος κατά αρκετές φορές.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Νοεμβρίου 2016, 17:35:38 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Νοεμβρίου 2016, 18:54:19
Απάντηση #379
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Η εικόνα είναι διαφορετική στο νοσηλευτικό προσωπικό, αφού τα έξι άτομα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκεί, μπορούν να μοιράζονται με επάρκεια ώστε και οι βάρδιες να βγαίνουν αλλά και τα ρεπό τους να παίρνουν.
Να και ένας λογικός άνθρωπος (ποιος αλήθεια; δεν αναφέρεται στο κείμενο) που λέει ότι με 6 άτομα βγαίνει άνετα το πρόγραμμα.

Γιατί αλλού λένε ότι η απουσία 2 νοσηλευτριών δημιουργεί την έλλειψη που αφορά ακριβώς σε δύο άτομα (!!!) και οι βάρδιες βγαίνουν με μεγάλη δυσκολία με 6 άτομα!
Παράθεση
Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό το Κέντρο διαθέτει στο σύνολο οχτώ άτομα. Ωστόσο λείπουν τα δύο από αυτά σε άδεια λόγω κυήσεως, άρα η πραγματική δύναμη σήμερα ανέρχεται σε έξι άτομα και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Η απουσία των δύο νοσηλευτριών είναι που κάνει και την διαφορά, δημιουργεί δηλαδή την έλλειψη που αφορά ακριβώς σε δύο άτομα! Σήμερα, γίνεται μια προσπάθεια να καλυφτούν οι βάρδιες με μεγάλη δυσκολία και μέχρι να επιστρέψουν οι υπόλοιπες δύο.

8 Νοεμβρίου 2016, 18:04:00
Απάντηση #380
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
07/11/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Δύο γυναίκες γιατροί δίνουν πραγματική μάχη καθημερινά για να κρατήσουν ανοιχτό και να μην μπει λουκέτο στο Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής Αμαρίου στην Κρήτη οι οποίες εξυπηρετούν 60 ασθενείς την ημέρα χωρίς να προλαβαίνουν να πουν ούτε καλημέρα μεταξύ τους . Η κατάσταση είναι τραγική και οι γιατροί ζουν την απολυτή κόλαση με αποτέλεσμα να μην αντέχει άλλο η μονάδα και να βρίσκεται ένα βήμα πριν το κλείσιμο .Η διευθύντριά κυρία Αγγελική Αλεβυζάκου ξεσπά μιλώντας στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ‘’ Είμαστε αυτή τη στιγμή δύο άνθρωποι στο Κέντρο. Εγώ και η γιατρός μου. Έχουμε δει 45 περιστατικά (σ.σ. ήταν 12:30 π.μ) και δεν έχουμε πει ακόμα καλημέρα μεταξύ μας. Αυτή είναι η ζωή μας εδώ πέρα. Συνεπώς είμαστε πολύ μακριά για να πούμε τι χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε σωστά. Τώρα το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως είμαστε ένα βήμα πριν το κλείσιμο!” λέει ξεσπώντας Η κυρία Αλεβυζάκου στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Να θυμίσουμε, ότι ο κ. Ανδρέας Ξανθός πριν ένα χρόνο ( Τετάρτη 24/09/2014 ) είχε επισκεφτεί το Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής στο Αμάρι όπου είχε συνομιλήσει με την Διευθύντρια του ΚΥ κα Αγγελική Αλεβυζάκου , η οποία είχε παρουσιάσει στον υπουργό Υγείας τα διαχρονικά προβλήματα στη λειτουργία ενός ΚΥ που έχει την ελλιπέστερη στελέχωση από όλες τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Νομού Ρεθύμνου και τα οποία σας παρουσιάζουμε εμείς αναλυτικά σήμερα , ωστόσο από ότι διαπιστώνουμε από το ρεπορτάζ μα , δεν ασχολήθηκε ο κ. Ξάνθος και δεν υπάρχει καμία βελτίωση αντίθετα είναι έτοιμο για κλείσιμο .

Η μεγάλη έρευνα του LIFE2DAY.GR σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, σημερινός μας σταθμός είναι η Κρήτη και ο νομός Ρεθύμνης. Εκεί θα βρούμε το Κέντρο Υγείας της Αγίας Φωτεινής που ανήκει διοικητικά στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια και για το οποίο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την διευθύντριά του, κυρία Αγγελική Αλεβυζάκου η οποία ξεσπά μέσα από το LIFE2DAY.GR για τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης προσωπικού, τον κίνδυνο του Κέντρου για κλείσιμο, τα αδιέξοδα σε γιατρούς, νοσηλευτές και οδηγούς, καθώς επίσης και την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από όλους στο Κέντρο να λειτουργούν όσο το δυνατό καλύτερα, ερχόμενοι από τις 7:30 και φεύγοντας μετά τις 17:30, ενώ ολοκλήρωσε λέγοντας πως δεν θέλει να ευχηθεί κάτι για το Κέντρο Υγείας, αλλά για την Ελλάδα γενικά: “Να ανακάμψει και όταν αυτό γίνει, όλα τα άλλα θα έρθουν και για το Κέντρο”. Στο Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής υπάρχει η παθολόγος γιατρός που είναι και η διευθύντρια, δύο γενικούς γιατρούς, ενώ υπάρχουν και οχτώ οργανικές θέσεις αγροτικών γιατρών. Από αυτές οι δύο έχουν καταληφθεί από τους δύο γενικούς γιατρούς, υπάρχουν ακόμα δύο αγροτικοί και οι υπόλοιπες παραμένουν κενές. Παράλληλα υπάρχει ένας ακόμα γενικός γιατρός (τρίτος δηλαδή συνολικά) που προβλέπει και το οργανόγραμμα και μία παιδίατρος. Ακόμα υπάρχει μία μικροβιολόγος που λειτουργεί ως επισκέπτρια. Έρχεται κάθε Πέμπτη και αυτή είναι και η μέρα που το μικροβιολογικό βρίσκεται σε λειτουργία. Στο θέμα των εφημεριών υπάρχει ένας συντονισμός εξαιτίας της έλλειψης γιατρών στο Κέντρο. Έτσι, στις εφημερίες συμμετέχουν και οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων, αλλά και γιατροί από το Κέντρο Υγείας Σπηλίου εφόσον χρειαστεί. Έτσι, το Κέντρο καταφέρνει να βγάζει τις εφημερίες του. Αν υπήρχαν οι γιατροί που προβλέπει το οργανόγραμμα, δηλαδή έως και τέσσερις, τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Στο μεταξύ οι γιατροί υπάρχουν αλλά είναι αποσπασμένοι στο νοσοκομείο Ρεθύμνης ή σε άλλες μονάδες υγείας. “Εμείς δεν τους έχουμε δει ούτε στο πρόσωπο. Μας τους παίρνουν χωρίς καν να μας ρωτήσουν” αναφέρει χαρακτηριστικά η διευθύντρια. Κι αν στους γιατρούς υπάρχει μια σχετική έλλειψη, στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αφού υπάρχει μόλις μία νοσηλεύτρια! Προφανώς δεν υπάρχει καν ζήτημα κάλυψης βάρδιας. “Δεν μπορώ να σας πω πόσες νοσηλεύτριες χρειαζόμαστε. Ζητώ απ’ την διοίκηση να ορίσει εκ νέου το οργανόγραμμα μας, να ξέρουμε τι μας γίνεται” ξεσπά στο LIFE2DAY.GR ενώ συνεχίζει: “Είμαστε αυτή τη στιγμή δύο άνθρωποι στο Κέντρο. Εγώ και η γιατρός μου. Έχουμε δει 45 περιστατικά (σ.σ. ήταν 12:30) και δεν έχουμε πει ακόμα καλημέρα μεταξύ μας. Αυτή είναι η ζωή μας εδώ πέρα. Συνεπώς είμαστε πολύ μακριά για να πούμε τι χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε σωστά. Τώρα το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως είμαστε ένα βήμα πριν το κλείσιμο!”.

Προφανώς και στο θέμα των οδηγών ασθενοφόρου η κατάσταση δεν είναι ιδανική, δεδομένων των συνθηκών πάντως είναι καλύτερη. Αφού οι οδηγοί που υπάρχουν είναι τρεις και είναι ακόμα σε ηλικία μη συνταξιοδότησης, έτσι ακόμα μπορεί το Κέντρο να τους διατηρήσει στο δυναμικό του. Μάλιστα το ασθενοφόρο επιχειρεί καλύπτοντας και βάρδιες του Κέντρου Υγείας Σπηλίου με το οποίο βγάζουν κοινό πρόγραμμα με τρεις και δύο από το Σπήλι, συνολικά δηλαδή πέντε οδηγούς, ωστόσο ο αριθμός τρία δεν κρίνεται ικανός να καλύψει όλες τις βάρδιες πάραυτα. Συγκεκριμένα θα χρειαζόντουσαν έξι οδηγοί για να καλύψουν όλες τις βάρδιες. Έτσι, μόνη λύση είναι το ΕΚΑΒ το οποίο έρχεται από το Ρέθυμνο και χρειάζεται περίπου μισή ώρα (δεν το λες και τραγικό ) για να καλύψει την απόσταση. Η διευθύντρια ενημερώνει το LIFE2DAY.GR πως το Κέντρο Υγείας βρίσκεται σε καλή κατάσταση στον τομέα των αναλωσίμων. Δεν υπάρχουν ελλείψεις κι αν τύχει να υπάρξει κάποια καθυστέρηση στην παραλαβή παραγγελίες, υπάρχει βοήθεια και από το νοσοκομείο. Οπότε το πρόβλημα δεν έρχεται από εκεί. Και εξίσου ίδια είναι η κατάσταση με τα φάρμακα όπου δεν εντοπίζονται ελλείψεις. Υπάρχει μια αναφορά στις σχέσεις του Κέντρου με την κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την διευθύντρια να μας ενημερώνει πως δεν υπάρχουν οι πόροι να υπάρξει κάποια βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος έχει βοηθήσει και βοηθάει όταν προκύψει κάποιο ζήτημα με το κτιριακό, τον κήπο ή τον περίβολο του Κέντρου κι έτσι αποδεικνύεται πως οι σχέσεις τους είναι άριστες. Ενώ πολύ καλή συνεργασία υπάρχει και με την υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” αφού με την βοήθεια των εκεί εργαζομένων το Κέντρο μπορεί να συνταγογραφεί εξ αποστάσεως και οι συνταγές να μεταφέρονται ή να εκτελούνται στον χώρο του ασθενή. Τέλος, ο Σύλλογος Γυναικών Αμαρίου σε πρόσφατη εκδήλωση του, μάζεψε κάποια χρήματα και με αυτά αγόρασε έναν φορητό καρδιογράφο και έναν απινιδωτή. Η κυρία Αλεβυζάκου αναφέρθηκε και στις καλές σχέσεις που υπάρχουν με την Υγειονομική Περιφέρεια. Εκτιμά πως είναι η καλύτερη από όλες τις άλλες στην Ελλάδα και παρά τα προβλήματα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο για την επίλυση κάθε προβλήματος και μάλιστα γίνεται μεγάλη προσπάθεια από μέρους τους να υπάρχει καλή συνεννόηση και κατανόηση των προβλημάτων. Ασφαλώς αυτά υπάρχουν και αφορούν και το ασθενοφόρο όπου διάφορες μικροβλάβες με πιο πρόσφατη την σειρήνα, η ΥΠΕ αδυνατούσε να το επιδιορθώσει. Σε ότι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, η διευθύντρια ενημέρωσε το LIFE2DAY.GR πως όλα τα μηχανήματα περνούν περιοδικά από πιστοποίηση ISO. Αυτή μάλιστα, αναμένεται να ανανεωθεί τις προσεχείς ημέρες αφού πρώτα περάσει και ο αντίστοιχος έλεγχος, οπότε αυτό σημαίνει πως το Κέντρο βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα το μικροβιολογικό δουλεύει κανονικά έστω και μία φορά την εβδομάδα, ενώ το ακτινολογικό δουλεύει τρεις φορές τον μήνα όταν και έρχεται ακτινολόγος στο Κέντρο. Η καλή εικόνα υπάρχει επειδή οι χειριστές αλλά και οι διοικητικοί υπάλληλοι φροντίζουν καθημερινά για τα μηχανήματα ακόμα κι αν αυτά είναι παλιά, όπως το ακτινολογικό που δεν είναι ψηφιακό ή το ασθενοφόρο που είναι παλιό και με αρκετά χιλιόμετρα στην πλάτη του. Φθορά υπάρχει και στα έπιπλα γραφείου του Κέντρου, αλλά αυτό είναι προφανώς δευτερεύων. Στο Κέντρο Υγείας Αγίας Μαρίνας Αμαρίου οι επισκέπτες ανά ημέρα φτάνουν τους εξήντα. Γενικά υπάρχει μια αύξηση στην επισκεψιμότητα και αυτό οφείλεται στο ότι λόγω κρίσης ο κόσμος αποφεύγει τους ιδιώτες γιατρούς, την ίδια ώρα βέβαια η Δημόσια Υγείας παρουσιάζεται ανέτοιμη για αυτό το κύμα αυξητικής παρουσίας των ασθενών αφού εν πολλοίς είναι υποστελεχωμένη. Εξάλλου το Κέντρο καλύπτει μία περιοχή κατοικήσιμη από περίπου οχτώ χιλιάδες κόσμου. Το Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής βρίσκεται στο χωριό Αγία Φωτεινή του δήμου Αμαρίου στο νομό Ρεθύμνου και εποπτεύεται από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης. Αρχισε να λειτουργεί στις 3/10/1989 και σε αυτό υπάγονται τα περιφερειακά ιατρεία: • Π.Ι. Μέρωνα • Π.Ι. Φουρφουρά • Π.Ι. Νιθαύρεως • Π.Ι. Πρασσών Εξυπηρετεί 7192 άτομα σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2011.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Νοεμβρίου 2016, 20:47:43 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Νοεμβρίου 2016, 22:16:22
Απάντηση #381
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Είμαστε αυτή τη στιγμή δύο άνθρωποι στο Κέντρο. Εγώ και η γιατρός μου
Χμμμμμμμ

Παράθεση
Στο Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής υπάρχει η παθολόγος γιατρός που είναι και η διευθύντρια, δύο γενικούς γιατρούς, ενώ υπάρχουν και οχτώ οργανικές θέσεις αγροτικών γιατρών. Από αυτές οι δύο έχουν καταληφθεί από τους δύο γενικούς γιατρούς, υπάρχουν ακόμα δύο αγροτικοί και οι υπόλοιπες παραμένουν κενές. Παράλληλα υπάρχει ένας ακόμα γενικός γιατρός (τρίτος δηλαδή συνολικά) που προβλέπει και το οργανόγραμμα και μία παιδίατρος.

Quiz για δυνατούς λύτες.
Πόσοι γενικοί γιατροί υπάρχουν στο ΚΥ ή τουλάχιστον πόσοι είναι διορισμένοι σ' αυτό;

13 Νοεμβρίου 2016, 10:58:28
Απάντηση #382
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
11/01/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Είκοσι μέρες κάθε μήνα το Κέντρο Υγείας Ίου δεν εφημερεύει καθόλου διότι δεν επαρκούν οι έξι γιατροί για να βγαίνουν κανονικά οι εφημερίες . Στο νοσηλευτικό προσωπικό η κατάσταση είναι επίσης τραγική αφού υπάρχουν μόνο τρεις νοσηλευτές και το πρόβλημα είναι πολύ έντονο αν αναλογιστεί κανείς πως τα οχτάωρα των νοσηλευτών αποτελούνται από πολύ σκληρές συνθήκες εργασίας Η .κυρία Νικολέτα Μαστραντωνάκη η οποία είναι ειδικευμένη γιατρός μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος .

Μπορεί το καλοκαίρι τελείωσε, τα νησιά στην Ελλάδα όμως παραμένουν έχοντας ίσως ακόμα περισσότερο ανάγκη για προσοχή. Στη σημερινή συνέχεια της μεγάλης ερευνάς του LIFE2DAY.GR θα ταξιδέψουμε ξανά  στις Κυκλάδες για να εντοπίσουμε  στο Κέντρο Υγείας Ίου που ανήκει στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια εάν έχει βελτιωθεί η άθλια  κατάσταση που  είχαμε αποκαλύψει πριν ένα χρόνο ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) .: Δεν έχει μπει λουκέτο λόγω υπερβάλλοντα ζήλου του προσωπικού. (και επίσης διότι κανείς την σήμερον ημέρα δεν αφήνει έτσι εύκολα 2.000 € καθαρά/μήνα βρέξει χιονίσει)  Αυτην την φορά μιλήσαμε  με την κυρία Νικολέτα Μαστραντωνάκη η οποία είναι ειδικευμένη γιατρός και συγκεκριμένα παιδίατρος στο Κέντρο και η οποία μας παρουσιάζει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει είτε από την έλλειψη προσωπικού, είτε από την έλλειψη αναλώσιμων υλικών είτε ακόμα από τις βλάβες μηχανημάτων που κανείς δεν φροντίζει να φτιάξει. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η ίδια “η λειτουργία του Κέντρου Υγείας στηρίζεται όπως και σε άλλα κέντρα υγείας, στον υπερβάλλοντα ζήλο του προσωπικού”. Το Κέντρο Υγείας Ίου διαθέτει τρεις ειδικούς γιατρούς. Έναν γενικό, έναν ορθοπεδικό και μία παιδίατρο και μία αγροτική γιατρό. Στο νησί δεν υπάρχουν περιφερειακά ιατρεία και γενικά στο Κέντρο δεν υπάγονται περιφερειακά ιατρεία κατά συνέπεια το Κέντρο διαθέτει ακριβώς το παραπάνω δυναμικό το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δύναται να βγάλει εφημερίες. Έτσι για είκοσι μέρες κάθε μήνα το Κέντρο πολύ απλά, δεν εφημερεύει καθόλου! Ενώ τις υπόλοιπες μέρες οι γιατροί μοιράζονται τις εφημερίες στο μέτρο του δυνατού. Για να λειτουργήσουν οι εφημερίες σε όλες τις μέρες του μήνα θα χρειαζόντουσαν τουλάχιστον άλλοι τρεις γενικοί γιατροί καθώς επίσης και δύο αγροτικοί. Στο Κέντρο δεν λειτουργεί μικροβιολογικό εργαστήριο αφού δεν υπάρχει προσωπικό για να λειτουργήσει το τμήμα. (τόσο δύσκολο είναι να μετεκπαιδευτεί μια Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ;  ) Παράλληλα με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν το Κέντρο έχει βασική έλλειψη από έναν χειρούργο.

Στο νοσηλευτικό προσωπικό η κατάσταση είναι επίσης τραγική. Το Κέντρο διαθέτει μόλις τρεις νοσηλευτές και το πρόβλημα είναι πολύ έντονο αν αναλογιστεί κανείς πως η τα οχτάωρα των νοσηλευτών αποτελούνται από πολύ σκληρές συνθήκες εργασίας λόγω του τομέα τους, συνεπώς γίνεται προφανές πως οι βάρδιες δεν βγαίνουν με τους υπάρχοντες νοσηλευτές και εκεί είναι που το Κέντρο ζητάει απεγνωσμένα τουλάχιστον δύο ακόμα νοσηλευτές για να καλύψουν και τις υπόλοιπες βάρδιες. Και στον τομέα της μεταφοράς ασθενών το Κέντρο έχει σοβαρά προβλήματα. Από τις 92 βάρδιες που θα έπρεπε να εξυπηρετεί το ασθενοφόρο το Κέντρο διαθέτει οδηγούς μόλις για 44 βάρδιες, κάτι που δείχνει και το πρόβλημα που υπάρχει. Για την ακρίβεια ακόμα κι έτσι υπάρχει συνεργασία με το ΕΚΑΒ αφού τυπικά πρόκειται για σταθμό του ΕΚΑΒ που στεγάζεται στο Κέντρο Υγείας και οι οδηγοί του ανήκουν στο ΕΚΑΒ και όχι στο Κέντρο. Μετά τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό τα προβλήματα στην Ίο συνεχίζονται και από ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά. Οι παραγγελίες γίνονται κανονικά, όμως η προμήθεια τους καθυστερεί χαρακτηριστικά από την ΥΠΕ με συνέπεια να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην προμήθεια και μεταφορά τους στο νησί. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν στοιχειώδη αναλώσιμα όπως λευκοπλάστ, χαρτί τουαλέτας, οινόπνευμα και γάζες. Η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν υπήρχε και βοήθεια από διάφορες τοπικές οργανώσεις οι οποίες βοηθούν κατά καιρούς με προμήθεια αναλώσιμων υλικών, ακόμα και βοήθεια σε γιατρούς στους οποίους παρέχουν δωρεάν διαμονή στο νησί. Και ο Δήμος παρά τις περιορισμένες δυνατότητές του, βοηθάει διαθέτοντας οδηγούς του για να καλύπτουν τα κενά των οδηγών στις βάρδιες του ασθενοφόρου και οποίοι ωστόσο έχουν περάσει και από αντίστοιχη εκπαίδευση για να πιστοποιηθούν και να εγκριθούν ως οδηγοί του ασθενοφόρου. Το μόνο ευχάριστο σε αυτό το βουνό ελλείψεων στο Κέντρο, είναι πως ο ασθενής δεν θα μείνει εκτεθειμένος από φάρμακα. Το Κέντρο διαθέτει όλα τα πιθανά φάρμακα που ενδεχομένως θα χρειαστεί ενώ και η τροφοδοσία τους γίνεται με ομαλούς ρυθμούς.

Η κυρία Μαστραντωνάκη αναφέρει χαρακτηριστικά πως το Κέντρο “πονάει” και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αφού το ακτινολογικό μηχάνημα δεν λειτουργεί λόγω βλάβης. Το Κέντρο έχει κάνει αιτήματα προς την ΥΠΕ για την διευθέτηση του ζητήματος ωστόσο κι εκεί παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις που ζημιώνουν το Κέντρο και υποθάλπουν την υγεία. Στο Κέντρο Υγείας Ιτέας η επισκεψιμότητα έχει άμεση εξάρτηση από την εποχή. Κατά τους μήνες του χειμώνα το Κέντρο εξυπηρετεί περίπου τριάντα περιστατικά ανά ημέρα. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς το καλοκαίρι η επισκεψιμότητα εκτινάσσεται εξαιτίας και της παρουσίας των τουριστών με αυτή να ανέρχεται στην τουριστική σεζόν σε περίπου εξήντα άτομα ανά ημέρα. Οι μόνιμοι κάτοικοι εξάλλου ανέρχονται σε δύο χιλιάδες εκατό ενώ και πάλι ο πληθυσμός ευθύνης του Κέντρου πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι αφού φτάνει μέχρι και τις εφτά χιλιάδες κόσμου.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Νοεμβρίου 2016, 11:07:00 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Νοεμβρίου 2016, 19:47:50
Απάντηση #383
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Είκοσι μέρες κάθε μήνα το Κέντρο Υγείας Ίου δεν εφημερεύει καθόλου διότι δεν επαρκούν οι έξι γιατροί για να βγαίνουν κανονικά οι εφημερίες ......................................................................................
Το Κέντρο Υγείας Ίου διαθέτει τρεις ειδικούς γιατρούς. Έναν γενικό, έναν ορθοπεδικό και μία παιδίατρο και μία αγροτική γιατρό. Στο νησί δεν υπάρχουν περιφερειακά ιατρεία και γενικά στο Κέντρο δεν υπάγονται περιφερειακά ιατρεία κατά συνέπεια το Κέντρο διαθέτει ακριβώς το παραπάνω δυναμικό το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δύναται να βγάλει εφημερίες.
Που είναι οι έξι γιατροί;

Παράθεση
Και στον τομέα της μεταφοράς ασθενών το Κέντρο έχει σοβαρά προβλήματα. Από τις 92 βάρδιες που θα έπρεπε να εξυπηρετεί το ασθενοφόρο το Κέντρο διαθέτει οδηγούς μόλις για 44 βάρδιες, κάτι που δείχνει και το πρόβλημα που υπάρχει.  Για την ακρίβεια ακόμα κι έτσι υπάρχει συνεργασία με το ΕΚΑΒ αφού τυπικά πρόκειται για σταθμό του ΕΚΑΒ που στεγάζεται στο Κέντρο Υγείας και οι οδηγοί του ανήκουν στο ΕΚΑΒ και όχι στο Κέντρο.
Η συνεργασία με το ΕΚΑΒ τι σημαίνει; Αφού οι οδηγοί του ΚΥ είναι οι ίδιοι με του ΕΚΑΒ άρα οι ελλείψεις υπάρχουν. Εκτός αν υπάρχουν κι άλλοι οδηγοί. Δυσνόητο (ως συνήθως)

17 Νοεμβρίου 2016, 22:26:42
Απάντηση #384
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
17/11/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.

Κέντρο Υγείας Ροδόπολης:Τέσσερις γιατροί δίνουν μάχη να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Με χαλασμένο καρδιογράφο , πιεσόμετρα και κλιματιστικά αλλά και χωρίς οδηγό ασθενοφόρου , τρεις γενικοί γιατροί και ένας παιδίατρος, παλεύουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς στο Κέντρο Υγείας Ροδόπολης στις Σέρρες . Η κ. Διάνα Ευφρυμίδου, αναπληρώτρια διευθύντρια μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Στην σημερινή συνέχεια της μεγάλης ερευνάς του LIFE2DAY.GR μέσα από την οποία καταγράφει ένα ένα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, και η οποία σύντομα ολοκληρώνεται , ταξιδέψαμε στα βόρεια της χώρας για να φτάσουμε στο νομό Σερρών και να παρουσιάσουμε το Κέντρο Υγείας Ροδόπολης που ανήκει στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια. Εκεί, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την κυρία Διάνα Ευφρυμίδου, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Κέντρο, η οποία μας μίλησε για τις σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν οι εφημερίες του, αλλά και στην παντελή έλλειψη οδηγών για το ασθενοφόρο. Τέλος, σημαντική είναι η ανάγκη συντήρησης των μηχανημάτων του Κέντρου για τα οποία προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση.

Στο Κέντρο Υγείας Ροδόπολης υπάρχουν τρεις γιατροί γενικής ιατρικής και ένας παιδίατρος, ενώ υπάρχουν και άλλοι τέσσερις που βρίσκονται στα περιφερειακά ιατρεία. Στις εφημερίες συμμετέχουν και οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων, όμως ακόμα και με αυτόν τον αριθμό δεν καθίσταται δυνατό να βγουν οι εφημερίες στο Κέντρο το οποίο έχει άμεση ανάγκη από δύο γιατρούς για να μπορούν να βγαίνουν χωρίς προβλήματα οι εφημερίες. Στο μεταξύ, ζητούν από κοντινά ιατρεία, έναν αγροτικό γιατρό ως δανεικό για να συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός και να βγαίνουν οι εφημερίες. Παράλληλα υπάρχει ανάγκη από έναν καρδιολόγο τουλάχιστον, ειδικότητα η οποία στο παρελθόν υπήρχε στο Κέντρο με την μορφή επισκέπτη γιατρού, όμως τώρα έχει σταματήσει. Στο νοσηλευτικό προσωπικό ο αριθμός τα πράγματα είναι καλύτερα. Η δύναμη εδώ ανέρχεται σε δώδεκα άτομα τα οποία μπορούν να βγάζουν τις βάρδιες τους παίρνοντας και τα προβλεπόμενα ρεπό και άδειες. Συνεπώς, εδώ η κατάσταση είναι ομαλή. Πρόβλημα υπάρχει στους οδηγούς ασθενοφόρου, αφού πλέον το Κέντρο έχει χάσει όλους τους οδηγούς του και έχει μείνει χωρίς κανέναν οδηγό! Πλέον η μεταφορά ασθενών από και προς το Κέντρο γίνεται μόνο μέσω του ΕΚΑΒ το οποίο έρχεται από τις Σέρρες ή από τον σταθμό της Ηράκλειας, ενώ αναλόγως με την απόσταση που πρέπει να διανύσει, μπορεί να χρειαστεί από μισή ώρα έως και μία ώρα για να φτάσει στο περιστατικό με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται για την υγεία του ασθενή. Το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR ερευνά την πληρότητα του Κέντρου σε αναλώσιμα υλικά και πλέον είναι πολύ ευχάριστο ότι βλέπουμε το Κέντρο να μην έχει ελλείψεις σε κανένα υλικό, αφήνοντας έτσι στο παρελθόν μια πραγματικότητα που ήθελε να υπάρχουν ελλείψεις από την αργοπορημένη τροφοδοσία της Υγειονομική Περιφέρειας, κάτι που πλέον έχει διορθωθεί, οργανωθεί και συντονιστεί καλύτερα ώστε να λειτουργεί ομαλά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς το Κέντρο Υγείας δεν έχει βοήθεια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή άλλους τοπικούς φορείς όπως συμβαίνει σε άλλα Κέντρα Υγείας.

Και στα φάρμακα η εικόνα είναι θετική αφού και εκεί δεν υπάρχουν ελλείψεις και υπάρχει πληρότητα σε όλους τους τομείς όπως ενημερώνει το LIFE2DAY.GR η κυρία Ευφρυμίδου. Σε ότι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του Κέντρου, είναι γεγονός πως υπάρχουν κάποια προβλήματα, όπως με τον καρδιογράφο ο οποίος έχει ανάγκη από συντήρηση, καθώς και τα πιεσόμετρα. Γενικά ο εξοπλισμός -όπως τα κλιματιστικά που δεν δουλεύουν καθόλου- χρειάζεται συντήρηση καθώς επέρχεται και το στοιχείο της παλαιότητας εδώ. Από το Κέντρο γίνονται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να διορθωθούν τα προβλήματα, αλλά έως τώρα δεν υπάρχει ανταπόκριση. Το Κέντρο Υγείας Ροδόπολης δέχεται καθημερινά περί των σαράντα ατόμων. (10 άτομα/Ιατρό/ημέρα...)  Ενώ ο πληθυσμός της περιοχής που καλύπτει ανέρχεται σε περίπου πέντε χιλιάδες άτομα, αφού εκτός από την Ροδόπολη καλύπτει και αρκετά χωριά στην γύρω περιοχή.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Νοεμβρίου 2016, 22:30:46 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Νοεμβρίου 2016, 00:49:45
Απάντηση #385
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Στο Κέντρο Υγείας Ροδόπολης υπάρχουν τρεις γιατροί γενικής ιατρικής και ένας παιδίατρος, ενώ υπάρχουν και άλλοι τέσσερις που βρίσκονται στα περιφερειακά ιατρεία. Στις εφημερίες συμμετέχουν και οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων, όμως ακόμα και με αυτόν τον αριθμό δεν καθίσταται δυνατό να βγουν οι εφημερίες στο Κέντρο το οποίο έχει άμεση ανάγκη από δύο γιατρούς για να μπορούν να βγαίνουν χωρίς προβλήματα οι εφημερίες. Στο μεταξύ, ζητούν από κοντινά ιατρεία, έναν αγροτικό γιατρό ως δανεικό για να συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός και να βγαίνουν οι εφημερίες
Πολύ μου άρεσε αυτό το "δανεικός αγροτικός"!
7 γιατροί. Ακόμη και όλοι να είναι διευθυντές, από 5 εφημερίες έκαστος δίνουν 35 το μήνα. Με μονή εφημέρευση μια χαρά βγαίνει. Αλλά για να ζητούν "δανεικό αγροτικό" (που δεν μπορεί -τουλάχιστον τυπικά- να εφημερεύσει μόνος του) μάλλον δεν μιλάμε για μονή εφημέρευση.

Πάντως, σ' αυτό το οδοιπορικό, άλλα ΚΥ εφημερεύουν με 2 γιατρούς όλο το μήνα. άλλα με 2 γιατρούς κάποιες μέρες και τις υπόλοιπες με 1 (και ζητούν γιατρούς για να είναι 2 κάθε μέρα), άλλα με 1 γιατρό κάποιες μέρες και τις υπόλοιπες κλειστά (και ζητούν γιατρούς για να έχουν τουλάχιστον 1 σε εφημερία κάθε μέρα). Ποικιλία.

18 Νοεμβρίου 2016, 01:13:03
Απάντηση #386
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Μα τα έχουμε ξαναπεί, ορισμένοι "τυπικοί" Δ/ντές ερμηνεύουν κατά γράμμα την εγκύκλιο του Υπουργείου περί της υποχρεωτικής παρουσίας Ειδικού Ιατρού στις εφημερίες των Κέντρων Υγείας, οπότε θέλουν τον αγροτικό να βρίσκεται εκεί και αυτοί να κοιμούνται στα σπίτια τους, εφημερεύοντας ουσιαστικά ετοιμότητας αλλά "γράφοντας" στο paycheck ενεργές.

Γιατί δεν κάνουν κάποιον αιφνιδιαστικό έλεγχο απ΄το Υπουργείο Υγείας σε κάποιο Κέντρο Υγείας να τσεκάρουν αν αυτό που λέω ισχύει ή όχι ;

Να μην μιλήσουμε για τα πρωϊνά ωράρια που αφήνουν τους αγροτικούς πίσω για την λάντζα (συνταγογράφηση κτλ.) και αυτοί τρέχουν στα χωριά για τα πελατάκια τους με αποτέλεσμα να τους ψάχνεις και να μην τους βρίσκεις, αυτό φυσικά δεν απαγορεύεται.

Φυσικά είναι τραγικό να κάνει κάποιος δεκάδες χλμ (~βενζίνες) πήγαινε-έλα για να πάει απ΄το χωριό που διαμένει στο ΚΥ για την πρωϊνή λάντζα ώστε να μπορεί να απουσιάζει ο άλλος εν ώρα εργασίας, αλλά στην Ελλάδα είμαστε, και αν είσαι μάλιστα Δ/ντής, ποιός θα σε ελέγξει ;

Να τονίσω ότι τα παραπάνω δεν αφορούν το  Κέντρο Κέντρο Υγείας Ροδόπολης, αλλά έχουν παρατηρηθεί αλλού.

Επειδή λοιπόν έχουν δει πολλά τα μάτια μας, θαρρώ ότι κανείς αγροτικός δεν πρέπει να αποδέχεται "δανεισμούς" κτλ ουδείς πρόκειται να εκτιμήσει (συνήθως) την βοήθεια που θα προσφέρει, το πιθανότερο είναι να αποκτήσουν έναν καινούριο λαντζέρη.
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Νοεμβρίου 2016, 01:21:12 από kopritis »

18 Νοεμβρίου 2016, 09:05:23
Απάντηση #387
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Μπορεί να κυνηγάνε τους αγροτικούς με το δίκανο σε πολλά ΚΥ, αλλά απο διοικητικούς ΔΕΝ θα ξεμείνουμε ποτέ .

Ορκίστηκαν και ανέλαβαν υπηρεσία οι τρεις πρώτοι και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών  οι επόμενοι  18   Διοικητικοί υπάλληλοι που θα στελεχώσουν την κεντρική υπηρεσία της ΥΠΕ, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ της Κρήτης.
Οι προσλήψεις των υπαλλήλων αυτών σε μόνιμες θέσεις αφορούν, τους επιτυχόντες  σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που πραγματοποιήθηκε το 1998. 

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

18 Νοεμβρίου 2016, 09:10:36
Απάντηση #388
Συνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι προσλήψεις των υπαλλήλων αυτών σε μόνιμες θέσεις αφορούν, τους επιτυχόντες  σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που πραγματοποιήθηκε το 1998. 

Οι περισσότεροι από τους οποίους μπορεί να είναι τώρα 50-55 ετών...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

18 Νοεμβρίου 2016, 16:36:08
Απάντηση #389
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Όσο καιρό ήταν "αδιόριστοι" έκαναν κανένα ταχύρρυθυμο να μάθουν υπολογιστή ή θα κλείνουν τον υπολογιστή του Κέντρου Υγείας... βγάζοντάς τον απ΄την πρίζα ;  :P

Στέλνουν 50-55άρηδες, προ σύνταξης (και γνωρίζουμε ότι ο 50άρης ΔΥ ακόμα και αν δεν έχει πάρει τυπικώς σύνταξη, ουσιαστικά συμπεριφέρεται ως συνταξιούχος) στα ΚΥ όταν υπάρχει τόση ανεργία έξω και υπάρχουν παιδιά που θα έκαναν παπάδες (με το κατάλληλο κίνητρο και αξιολόγηση).

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
13998 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Νοεμβρίου 2009, 16:01:33
από mandreou
3 Απαντήσεις
19724 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Οκτωβρίου 2014, 12:34:45
από medicus
205 Απαντήσεις
296538 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Δεκεμβρίου 2024, 22:48:27
από Argirios Argiriou
15 Απαντήσεις
138669 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Αυγούστου 2016, 01:05:00
από Αρχίατρος
2 Απαντήσεις
24237 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαΐου 2022, 20:20:34
από Argirios Argiriou