Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα

Η κατάσταση σε διάφορα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας.

<< < (90/98) > >>

Argirios Argiriou:
Εντάξει το άρθρο είναι γραμμένο με κάποια αφέλεια, και δεν το λες ακριβώς επιστημονικό, παρόλα αυτά παίρνει κανείς μια εικόνα:

26/06/2018

Έρευνα για τα Κέντρα Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας δείχνουν… αμίαντο και κρούσματα καρκίνου!

  Όπως καταγγέλλει σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ, τα δάπεδα των Κέντρων Υγείας του νομού είναι παντού από κατεστραμμένα και υπάρχουν πλακάκια καρκινογόνου αμίαντου!
   Από την ΠΟΕΔΗΝ αποκαλύπτουν μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι φοβούνται την έκθεση σε καρκινογόνο αμίαντο αφού έχουν σημειωθεί ήδη πολλά κρούσματα καρκίνου σε συναδέλφους τους.
      Είναι σοκαριστικά τα στοιχεία που αναφέρει σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ: Όπως επισημαίνουν από την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, «4 εργαζόμενοι με καρκίνο έχουν εντοπιστεί στο Κ.Υ. Ναυπάκτου (οι τρεις έχασαν ήδη τη ζωή τους), 4 εργαζόμενοι με καρκίνο υπάρχουν στο Κ.Υ. Αστακού και 2 Νοσηλευτές με καρκίνο εργάζονται στο Κ.Υ. Αιτωλικού». Και συνεχίζουν επισημαίνοντας: «Ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι δεν σχετίζονται με τα κατεστραμμένα δάπεδα αμιάντου; Τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Κατεστραμμένα Κέντρα Υγείας – μπάζουν νερά και οι γιατροί εξετάζουν με ομπρέλες»...................

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΤΟΜΥ- Οικογενειακοί Ιατροί με αριθμούς.

     Φιάσκο της Κυβέρνησης. Κέντρα Υγείας μετατρέπονται σε ΤΟΜΥ λόγω τραγικών ελλείψεων Προσωπικού. Μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές των έκτακτων περιστατικών λόγω έλλειψης διασωστών και διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ. Γι’ αυτό οργανώνουμε την μεγάλη κινητοποίηση στη Ναύπακτο.

Κινητοποίηση- Καραβάνι Σωτηρίας
Η ΠΟΕΔΗΝ συνδιοργανώνει με το Εργατικό Κέντρο Ναυπάκτου μεγάλη κινητοποίηση, Καραβάνι Σωτηρίας της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στη πόλη της Ναυπάκτου με αιχμή τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
   Η πορεία θα εκκινήσει από το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου στις 8:30πμ και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της πόλης. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι φορείς της πόλης προεξέχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου.
       Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη καρκινοβατεί λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού, κονδυλίων αλλά και της διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ.
       Η κυβέρνηση δείχνει κινητικότητα όχι για να βελτιώσει την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αλλά για να την απορρυθμίσει ακόμη περισσότερο λόγω Μνημονιακών και Μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΕΔΗΝ:
         Τα Κέντρα Υγείας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας εμφανίζουν τραγική εικόνα. Γι’ αυτό οργανώνουμε εκεί την κινητοποίηση. Το καραβάνι της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
      Οι Υπουργοί Υγείας και η Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας δείχνουν εγκληματική αδιαφορία.
   -Τα δάπεδα όλων Κέντρων Υγείας του Νομού είναι στρωμένα με πλάκες αμιάντου οι οποίες έχουν καταστραφεί.
        Τίθεται το ζήτημα επιτακτικά από τους εργαζόμενους λόγω της καθημερινής έκθεσης σε κίνδυνο χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για αντικατάσταση του καρκινογόνου αμιάντου.
     Μάλιστα οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι τα περιστατικά καρκίνου που εμφανίζουν εργαζόμενοι μπορεί να σχετίζονται με την εισπνοή αμίαντου.
        Στο Κ.Υ. Ναυπάκτου έχουμε τέσσερις εργαζόμενους που εμφάνισαν καρκίνο (τρείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή), στο Κ.Υ. Αστακού έχουμε άλλους τέσσερις εργαζόμενους με καρκίνο, στο Κ.Υ. Αιτωλικού 2 Νοσηλεύτριες πάσχουν από καρκίνο.

Αναλυτικά τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Κ.Υ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ:
       Εξυπηρετεί 50.000 μόνιμους κατοίκους και διπλάσιους το καλοκαίρι λόγω τουρισμού. Μετακινήσεις των Νοσηλευτριών από Κ.Υ. προς ΠΓΝΠ, με τις οποίες αποδυναμώνεται το Κ.Υ. και θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας.
       Το Ακτινολογικό τμήμα δεν λειτουργεί εδώ και 5 μήνες, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών.
       Το Μικροβιολογικό τμήμα λειτουργούσε με δύο παρασκευάστριες που είχαν οργανική θέση στο Κ.Υ. οι οποίες όμως έχουν αποχωρήσει. Η μία συνταξιοδοτήθηκε εδώ και 7 χρόνια περίπου και η άλλη παραιτήθηκε, οπότε τώρα λειτουργεί με μία μόνο παρασκευάστρια αποσπασμένη από τον Άγιο Αλέξιο Πατρών με συνέπεια τις ημέρες που λαμβάνει άδεια το τμήμα να έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας.
       Το Διαβητολογικό Ιατρείο του Κ.Υ. λειτουργεί με μόνο 2 ιατρούς ειδικευμένους και προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από 5.000 διαβητικούς ασθενείς.
      Την μεγάλη καθυστέρηση και υπερβολική αναντιστοιχία με τα Νοσοκομεία ευθύνης της 6ης ΥΠΕ, στην καταβολή των δεδουλευμένων (νυχτερινών, αργιών, εφημεριών).
       Το δάπεδο του Κ.Υ. είναι στρωμένο με πλακάκια αμιάντου. Τα πλακάκια εμφανίζουν φθορές και είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία του Προσωπικού και ασθενών, καθώς υπάρχει κίνδυνος εισπνοής κατεστραμμένου καρκινογόνου αμιάντου. 4 εργαζόμενοι εμφάνισαν καρκίνο εκ των οποίων οι τρείς έχασαν τη ζωή τους.
        Τους χειμερινούς μήνες δεν έχουμε επαρκή ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης.
        Τα έκτακτα περιστατικά διακομίζονται από το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου που αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις Ιατρών βασικών ειδικοτήτων και είναι σε μεγαλύτερη απόσταση από τα Νοσοκομεία της Πάτρας που είναι καλύτερα στελεχωμένα.
       Για ποιο λόγο να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς έκτακτα περιστατικά με συνεχείς διακομιδές Ναύπακτο – Μεσολόγγι – Πάτρα; Χάνεται χρόνος που στοιχίζει ζωές.
        Ως συνέπεια των ανωτέρω προβλημάτων παρατηρείται η σταδιακή αποδυνάμωση της λειτουργίας του Κ.Υ. Ναυπάκτου και η απαξίωση του ρόλου του όσον αφορά την παροχή Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στους κατοίκους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Κ.Υ. ΑΣΤΑΚΟΥ:
        Εξυπηρετεί 12.000 μόνιμους κατοίκους και τριπλάσιους το καλοκαίρι λόγω τουρισμού (ακτές Ιονίου Πελάγους). Η σκεπή του Κέντρου Υγείας διαλυμένη. Το Προσωπικό και οι Ασθενείς μέσα στο Κέντρο Υγείας κρατάνε ομπρέλες. Δεν αντικαταστάθηκε η σκεπή αλλά τοποθετήθηκε κάποια μόνωση που δεν γνωρίζουν οι εργαζόμενοι εάν αρκεί. Θα το διαπιστώσουν το Χειμώνα με τις βροχές. Δεν υπάρχει κανείς συντηρητής. Χαλασμένες βρύσες, μπάνια τα πάντα. Ένας οδηγός προσπαθεί να επισκευάσει ότι μπορεί χωρίς να είναι η δουλειά του.
        Το δάπεδο του Κέντρου Υγείας είναι από κατεστραμμένο αμίαντο. Τέσσερα κρούσματα καρκίνου έχουμε σε εργαζόμενους που μπορεί να σχετίζονται με το κατεστραμμένο δάπεδο από πλάκες αμίαντου. Κάνουν αναφορές, παρακαλάνε για την αντικατάστασή του, αλλά τίποτα.
          Φύλαξη δεν υπάρχει καθόλου. Υπηρετούν μόνο 2 Γενικοί ιατροί ο ένας μάλιστα προέρχεται από περιφερειακό ιατρείο και 2 αγροτικοί. Υπάρχει και ένας Οδοντίατρος που είναι συντονιστής. Οδηγοί ασθενοφόρου υπάρχουν μόνο 2 και ένας οδηγός λεωφορείου από μετάταξη. Το Κέντρο Υγείας δεν έχει κεντρική πόρτα. Είναι χαλασμένη. Πρόσφατα μπήκε άτομο μέσα στο Κέντρο Υγείας από τη χαλασμένη πόρτα με το αυτοκίνητο.

Κ.Υ. ΘΕΡΜΟΥ:
        Καλύπτει μία περιοχή 7000 κατοίκων. Το δάπεδο του Κέντρου Υγείας είναι από κατεστραμμένες πλάκες αμιάντου. Υπηρετούν μόνο Γενικοί ιατροί και ένας Οδοντίατρος. Δεν λειτουργούν τα εργαστήρια, οι δύο ακτινολόγοι αποσπασμένοι στο νοσοκομείο Αγρινίου. Εργαστήρια αιματολογικό, μικροβιολογικό βιοχημικό ούτε λόγος να γίνεται. Δεν υπάρχει φύλαξη. Οδηγός ασθενοφόρου δεν υπάρχει και χρέη οδηγού κάνει ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ του Κ.Υ.

Κ.Υ. ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ:
         Μεγάλο πρόβλημα οι μετακινήσεις ιατρών σε άλλα Κ.Υ. και περιφερειακά ιατρεία. Δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες ιατρών. Τα φάρμακα τα προμηθεύονται από τα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει φύλαξη του Κ.Υ. και έχουν παρατηρηθεί κλοπές στον Κ.Υ., όπως πετρέλαιο θέρμανσης. Το δάπεδο του Κέντρου Υγείας είναι από κατεστραμμένες πλάκες αμιάντου. Έχουμε δύο περιστατικά καρκίνου σε Νοσηλεύτριες και οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι μπορεί να σχετίζονται με τον καρκινογόνο αμιάντου του δαπέδου.

Κ.Υ ΑΝΩ ΧΩΡΑΣ:
      Λειτουργεί 24ωρο μόνο με αγροτικούς ιατρούς, τον Συντονιστή (ειδικός παθολόγος). Οι δύο ιατροί που υπηρετούσαν στο Κ.Υ. έχουν πάρει μετάταξη. Υπηρετούν μόνο δύο νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Χωρίς ακτινολογικό εργαστήριο και εργαστήρια αίματος. Το δάπεδο του Κέντρου Υγείας είναι στρωμένο με πλάκες καρκινογόνου Αμιάντου. Καμία φύλαξη του κτηρίου. Το πάτωμα από κατεστραμμένες πλάκες αμιάντου.

Κ.Υ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ:
Οξύ το κτηριακό πρόβλημα του Κ.Υ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ. Μεγάλο το πρόβλημα της οροφής του κτηρίου, με αποτέλεσμα όταν βρέχει τα νερά να στάζουν μέσα και πολλές φορές πάνω στα μηχανήματα. Κρατάνε ομπρέλες οι εργαζόμενοι. Επίσης πρόβλημα στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση του κτηρίου. Αποτέλεσμα ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός να μην λειτουργούν και να παρουσιάζει προβλήματα με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι χρήστες υγείας. Υπάρχει ένας παρασκευαστής που κάνει τις αιμοληψίες και τις στέλνουν με COURIER στην Αμφιλοχία. Ακτινολογικό δεν λειτουργεί. Φύλαξη δεν υπάρχει. Οι εργαζόμενοι που υπηρετούν τώρα είναι με μετακίνηση η απόσπαση. Υπάρχουν δύο θέσεις διοικητικών αλλά και οι δυο με μετακίνηση στο νοσοκομείο Αγρινίου. Υπηρετούν 4 Γενικοί Ιατροί και 3 αγροτικοί. 2 οδηγοί με μετακίνηση. Το δάπεδο είναι φτιαγμένο από κατεστραμμένες πλάκες αμιάντου.

Κ.Υ. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ:
Κτηριακά προβλήματα καθώς δεν υπάρχει συντήρηση. Δυσκολία και αργοπορία στα αναλώσιμα υλικά. Χωρίς ακτινολογικό εργαστήριο και γενικά εργαστήρια αίματος. Χωρίς φύλαξη. Χωρίς διοικητική και τεχνική υποστήριξη. Το δάπεδο είναι φτιαγμένο από κατεστραμμένες πλάκες καρκινογόνου αμιάντου.

ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
     Ποια είναι η κατάσταση σήμερα του δικτύου Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης; Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την λειτουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας. Η ανταπόκριση πενιχρή. Η κυβέρνηση προκηρύσσει και επαναπροκηρύσσει τους διαγωνισμούς για στελέχωση των ΤΟΜΥ και τη σύναψη συμβάσεων μέσω ΕΟΠΥΥ Οικογενειακών Ιατρών.
       Προκηρύχθηκαν 1.195 οικογενειακοί ιατροί για την κάλυψη των ΤΟΜΥ και τελικά έγιναν 583 αιτήσεις. Τώρα επαναπροκηρύχθηκαν 953 θέσεις. Αυτό δείχνει ότι τελικά ούτε οι αιτούντες αποδέχθηκαν τον διορισμό. Πώς να υπάρξει ενδιαφέρον με διετείς συμβάσεις από κοινοτικά κονδύλια και 1200 ευρώ μισθό το μήνα.
      Τελικά σήμερα λειτουργούν 62 ΤΟΜΥ με δανεικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού και Αστικού τύπου.
    Ο οικογενειακός γιατρός είναι άλλο ένα φιάσκο της κυβέρνησης. Προκηρύχθηκαν 2.829 θέσεις οικογενειακών γιατρών για να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και έγιναν 1.200 αιτήσεις. Ο αριθμός των αιτήσεων δεν είναι πραγματικός. Έως σήμερα κανείς δεν αποδέχθηκε να υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.
       Στη τέταρτη αξιολόγηση ένα από τα προαπαιτούμενα που εκκρεμεί είναι η λειτουργία των ΤΟΜΥ. Να δούμε τι θα σκαρφιστεί η κυβέρνηση. Ξεκινάει ήδη την μετονομασία των Κέντρων Υγείας σε ΤΟΜΥ.
         Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από προσωπικό. Στις 7.500 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 3.000 εκ των οποίων 2.000 αγροτικοί και 1.000 ειδικευμένοι. Στις 10.000 οργανικές θέσεις λοιπού προσωπικού υπηρετούν 3.500. Γι’ αυτό τα Κέντρα Υγείας ξέμειναν από γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, συντηρητές.
       Εάν συνδυαστεί με την διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων οι ζωές των εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται στο έλεος του θεού και μάλιστα σε δυσπρόσιτες περιοχές.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ        Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Αν και ανυπόγραφο το άρθρο, ( στο facebook, το κοινοποίησε πάντως η Νικολέτα Ντάμπου),  το παραθέτω γιατί παίρνει κανείς μια ιδέα:

Την εικόνα των Κέντρων Υγείας του ΠΕΔΥ το 2016 και τις διαφοροποιήσεις σε σχέση με το 2015 παρουσιάζει σχετική έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι μονάδες ανήλθαν σε 204 το 2016, μειωμένες κατά μία σε σχέση με το 2015, καθώς το Κέντρο Υγείας Θήρας λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο.

Από την κατανομή των Κέντρων Υγείας στις 13 περιφέρειες, παρατηρείται ότι τα περισσότερα κέντρα βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία (33 κέντρα), στην Πελοπόννησο (23 κέντρα) και στη Δυτική Ελλάδα (21 κέντρα), ενώ τα λιγότερα βρίσκονται στο Βόρειο Αιγαίο (7 κέντρα) και τη Δυτική Μακεδονία (6 κέντρα).

Επίσης, από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν τα εξής:

Η δύναμη των κλινών που βρίσκονται στα Κέντρα Υγείας μειώθηκε κατά 2,8% το 2016 σε σχέση με το 2015. Ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού παρουσίασε αύξηση κατά 3,1%. Σημαντική αύξηση παρατηρείται στις περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας (38,2% και 14,8%, αντίστοιχα). Αντίθετα, σημαντική μείωση παρατηρείται στις περιφέρειες του Βόρειου Αιγαίου και της Ηπείρου (26,9% και 22%, αντίστοιχα).

Το νοσηλευτικό προσωπικό αυξήθηκε κατά 6%. Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας (15,2% και 13,7%, αντίστοιχα). Αντίθετα, σημαντική μείωση παρατηρείται στην περιφέρεια των Ιονίων Νήσων (27,1%).

Το προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων, το οποίο περιλαμβάνει τις υπόλοιπες ειδικότητες του προσωπικού, παρουσίασε μείωση 1,5%, με σημαντικότερη αυτή στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας (17,9%, και 16,7%, αντίστοιχα). Στα ιατρικά μηχανήματα ( για ποια ιατρικά μηχανήματα μιλούμε ακριβώς ;  ) παρατηρήθηκε μείωση 1,5%.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Ανάρτηση στην ομάδα "ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ - Ελεύθερο Βήμα" στο facebook στις 08/01/2019 από τον συνάδελφο Γενικό Ιατρό Δημήτρη Μιχάλη. Την δημοσιεύω μετά από άδειά του:

Η ΠΦΥ μπορεί να αναχαιτίσει το φόρτο από τα Νοσοκομεία και να δώσει ποιότητα στις υπηρεσίες.
Όχι όμως με λόγια, αλλά με ουσιαστική οργάνωση.

Εργαστήριο Κέντρου Υγείας των Αθηνών (Κ.Υ. κατ ευφημισμόν, αφού ούτε στο ύψος των τέως ΙΚΑ δεν μπορούν να σταθούν τα περισσότερα), με 3 μικροβιολόγους κάνει μόνο Γ.Ούρων και για την καλλιέργεια ουδέν.
(Για να μην αναφερθώ στα βιοχημικά που με 3 γιατρούς και κάμποσους βοηθούς, οι εξετάσεις [είδος] που εκτελούνται, είναι υποπολλαπλάσιες αυτών που κάναμε στο Κ.Υ. όπου ήμουν, χωρίς μικροβιολόγο και ένα μόνο παρασκευαστή. Γκάμα απαράδεκτη για Κ.Υ. με εργαστήριο στελεχωμένο).
Και όχι μόνο αυτό. Παρακρατεί και το παραπεμπτικό του ασθενή (για να πληρωθεί ? τη Γενική Ούρων που είναι γραμμένη σε αυτό) και ας πάει να κουρευτεί ο ασθενής για το πως θα κάνει την Καλλιέργεια ο άνθρωπος (η οποία επίσης είναι γραμμένη στο παρακρατηθέν παραπεμπτικό).

Είπαμε, μεροληπτούμε υπέρ του δημοσίου και αναδιοργανώνουμε την ΠΦΥ και τη δημόσια υγεία τρομάρα μας. Καλή η πρόθεση. Τι τελικά "κινείται" όμως ελέγχεται? Και αν ναι, πώς αντιμετωπίζεται?
Ακούει άραγε κανείς εκεί κεντρικότερα?

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Στο δικός μας αστικό  ΚΥ (πρώην ΠΕΔΥ) που έχει μικροβιολογικό εργαστήριο, ζητούν να είναι γραμμένες σε ξεχωριστό παραπεμπτικό οι εξετάσεις που γίνονται στο ΚΥ και σε ξεχωριστό αυτές που δεν γίνονται εκεί αλλά στο νοσοκομείο. Τουλάχιστον η αιμοληψία γίνεται μια φορά στο ΚΥ και η μεταφορά των δειγμάτων στο νοσοκομείο, για όσες εξετάσεις δε γίνονται εκεί, γίνεται με μέριμνα του ΚΥ.
Όμως η απαίτηση για ξεχωριστά παραπεμπτικά δημιουργεί πρόβλημα σε όσους λήπτες δεν έχουν αποφασίσει από πριν ότι θα κάνουν τις εξετάσεις στο ΚΥ ή δεν έχουν ενημερώσει το γιατρό που τις συνταγογράφησε γι' αυτή τους την πρόθεση. Όσοι πάνε με "μεικτά" παραπεμπτικά, τους στέλνουν να τα ξαναγράψουν "ξεχωριστά".

Argirios Argiriou:
21-08-2019

Τα Κέντρα Υγείας του Ν. Πρέβεζας (Πάργα, Φιλιππιάδα, Θεσπρωτικό, Καναλάκι) λειτουργούν μόνο πρωινό ωράριο λόγω έλλειψης ιατρών.


Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ τα Κέντρα Κέντρα Υγείας του Ν. Πρέβεζας λειτουργούν μόνο πρωινό ωράριο λόγω έλλειψης ιατρών.

Ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

Τραγική είναι η κατάσταση των Κέντρων Υγιείας του Ν. Πρέβεζας. Στην κορύφωση του καλοκαιριού που εξυπηρετούν χιλιάδες παραθεριστές και μόνιμους κατοίκους (100 χιλιόμετρα ακτές Ιονίου) δεν ελήφθη καμία μέριμνα για την στελέχωσή τους, για άλλον ένα χρόνο.

Εξαιτίας της έλλειψης γιατρών λειτουργούν μόνο έως τις 3 το μεσημέρι και εφημερεύουν μέρα παρά μέρα, με αποτέλεσμα η ζωή των ασθενών να τίθεται σε κίνδυνο.

Στα Κέντρα Υγείας λόγω έλλειψης εργαστηρίων δεν γίνεται ούτε γενική αίματος ούτε ακτινογραφίες. Λόγω έλλειψης οδηγών – πληρωμάτων ασθενοφόρων είναι ακάλυπτες οι περισσότερες βάρδιες το μήνα από ασθενοφόρα.

Κέντρο Υγείας Πάργας έχει πάρει σύνταξη ο Διευθυντής και υπάρχουν μόνο 2 Επικουρικοί γιατροί εκ των οποίων η μία έκανε αίτηση παραίτησης. Εφημερεύει Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και τις άλλες ημέρες λειτουργεί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Δεν γίνεται ούτε γενική αίματος ούτε ακτινογραφία θώρακος. Στο Κέντρο Υγείας υπάρχει ασθενοφόρο με έναν οδηγό γι’ αυτό οι περισσότερες βάρδιες το μήνα να είναι ακάλυπτες.

Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας λόγω έλλειψης ιατρών λειτουργεί τις καθημερινές ημέρες έως τις 3 το μεσημέρι.

Κέντρο Υγείας Καναλακίου εφημερεύει τις ζυγές ημέρες το μήνα χωρίς εργαστήρια και ακτινολογικό.

Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού εμφανίζει ελλείψεις ιατρών και τις εφημερίες τις καλύπτουν γιατροί από άλλα Κέντρα Υγείας.

Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου εφημερεύει τις μονές ημέρες το μήνα λόγω έλλειψης ιατρών. Υπάρχουν τρεις γιατροί εκ των οποίων οι δύο είναι με άδεια, ο ένας ιατρός πρέπει να καλύπτει και Περιφερειακό Ιατρείο. Ασθενοφόρο δεν υπάρχει.

Η κακή κατάσταση των Κέντρων Υγείας σε συνδυασμό με τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία Λευκάδας και Πρέβεζας θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές ασθενών.
Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω Υγειονομικές Μονάδες.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση