Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Ιανουαρίου 2025, 21:20:11

Αποστολέας Θέμα: Η κατάσταση σε διάφορα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας.  (Αναγνώστηκε 387254 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Ιανουαρίου 2016, 23:44:57
Απάντηση #45
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αλλού ζορίζονται να βγάλουν το πρόγραμμα εφημεριών... 13 γιατροί, ενώ το Κέντρο Υγείας Πάργας βγάζει το δικό του με μόλις δύο (2) !  ;D

Με δύο γιατρούς λειτουργεί το Κέντρο Υγείας της Πάργας

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Παραθέτω όλο το κείμενο:

22/01/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου



Με  δύο γιατρούς λειτουργεί το Κέντρο Υγείας της Πάργας, οι οποίοι  προσπαθούν να εξυπηρετήσουν καθημερινά μέχρι και διακόσια άτομα (δηλαδή ο κάθε Γιατρός βγάζει έως και 100 άτομα την ημέρα; Κάπως υπερβολικό δεν ακούγεται; ). Ενώ, έχουν χτυπήσει ‘’ κόκκινο ΄΄οι ελλείψεις από πολύ απλά αλλά εντελώς απαραίτητα πράγματα, όπως ράμματα, νυστέρια, γάζες, γάντια, ακόμα και χαρτί Α4 . Ολέθριες συνέπειες μπορεί να επιφέρει η έλλειψη δεύτερης βάρδιας οδηγού ασθενοφόρου καθώς αφήνει ακάλυπτους τους ασθενής. Ο διευθυντής κύριος  Γεώργιος Παρασκευόπουλος  μιλάει στο www. LIFE2DAY. gr Σημερινός σταθμός του  ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR για τα νοσοκομεία ΕΣΥ αλλά και κέντρα υγείας ΠΕΔΥ της χώρας μας, είναι η Δυτική Ελλάδα στον νομό Πρεβέζης και πιο συγκεκριμένα στην αμφιθεατρική κωμόπολη της Πάργας η οποία αποτελεί σημαντικό πυλώνα πολιτισμού και κύριο τουριστικό σημείο της περιοχής. Εκεί, βρίσκουμε τον κύριο Παρασκευόπουλο Γεώργιο, διευθυντή του τοπικού Κέντρου Υγείας που καταδεικνύει τις σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, την δυσκολία προμήθειας αναλώσιμων υλικών, αλλά και την έλλειψη οδηγών ασθενοφόρου που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Στο Κέντρο Υγείας της Πάργας, υπάρχουν και λειτουργεί μόνο με δύο γενικούς γιατρούς ,  ένας αριθμός που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής για την κάλυψη των αναγκών μιας πολυσύχναστης μονάδας. Κατά κύριο λόγο αυτό που είναι απαραίτητο να αντικατασταθεί είναι η θέση του παιδιάτρου ο οποίος προσφάτως συνταξιοδοτήθηκε κι έτσι μία πολύ σημαντική θέση παραμένει με βασικότατη έλλειψη. (Σε άλλες χώρες όπως η Σουηδία, οι Νοσηλεύτριες οι εξειδικευμένες στην παρακολούθηση παιδιών και οι Γενικοί Ιατροί βλέπουν και τα παιδιατρικά περιστατικά και αν το κρίνουν απαραίτητο τα στέλνουν στο Νοσοκομείο. Θα μου πεις και τι μας νοιάζει τι κάνει η Σουηδία...) Η έλλειψη γιατρών  οδηγεί στο να μην  βγαίνουν οι εφημερίες και οι άδειες. Για έναν τέτοιο σκοπό, χρειάζεται τουλάχιστον ένας παθολόγος και ένα ς γενικός γιατρός ακόμη.

Ο κύριος Παρασκευόπουλος πάντως ήταν καθησυχαστικός στο LIFE2DAY.GR σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, αφού οι έξι νοσηλεύτριες και μία μαία που υπάρχουν ένας αριθμός που κρίνεται επαρκής έστω και οριακά, ώστε να βγαίνουν οι βάρδιες και οι άδειες του εν λόγω προσωπικού.

Εκεί που θέλησε να εστιάσει ο συνεντευξιαζόμενος του LIFE2DAY.GR ήταν στην έλλειψη δεύτερης βάρδιας οδηγού ασθενοφόρου εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Όταν ο οδηγός σχολάει το Κέντρο αλλά και ο κάθε υποψήφιος ασθενής που θα χρειαστεί μεταφορά από και προς το Κέντρο, μένουν ακάλυπτοι, γεγονός που μπορεί να επιφέρει ολέθριες συνέπειες, αν αναλογιστεί κανείς πως η διαδικασία που ακολουθείται, είναι να καλέσουν οι γιατροί το ΕΚΑΒ από την Πρέβεζα, μία μεταφορά που έχει διάρκεια περίπου μισή ώρα και αν αυτή χρειαστεί δύο φορές για την διαδρομή μπρος και πίσω, μιλάμε για συνολικά μίας ώρας καθυστέρησης! Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για κάποιον ασθενή που χρήζει άμεσης μεταφοράς. Ο διευθυντής του Κέντρου στέκεται στο ζήτημα που έχει προκύψει με τα αναλώσιμα υλικά. Εδώ και τρεις με τέσσερις μήνες υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις από πολύ απλά αλλά εντελώς απαραίτητα πράγματα, όπως ράμματα, νυστέρια, γάζες, γάντια, ακόμα και χαρτί Α4. Παρά τις παραγγελίες και τα τηλεφωνήματα για την επιβεβαίωση της πορείας των παραγγελιών, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια αδυνατεί μέχρις στιγμής να παραδώσει οτιδήποτε με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι να στρέφονται προς άλλες κατευθύνσεις, όπως είναι οι διάφοροι πολιτιστικοί και μη σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και προσφέρουν σε συχνά διαστήματα σημαντική βοήθεια στο Κέντρο για την αγορά τέτοιων αναλώσιμων. Ο κύριος Παρασκευόπουλος εξέφρασε παράλληλα στο LIFE2DAY.GR το παράπονο του για την απουσία του Δήμου από τα προβλήματα του Κέντρου, παρότι το πρόβλημα είναι γνωστό. “Μπορεί διοικητικά να μην ανήκουμε στον Δήμο, όμως είμαστε κύτταρο αυτής της περιοχής” ανέφερε χαρακτηριστικά εκφράζοντας έτσι την σχετική δυσαρέσκειά του. Στην ερώτηση για την κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Υγείας Πάργας σε φάρμακα, ο διευθυντής σημείωσε πως η παροχή γίνεται από το νοσοκομείο και μέχρις ώρας αυτή γίνεται με ικανοποιητικό ρυθμό που δεν έχει αφήσει την Μονάδα ακάλυπτη, παρά τα όποια προβλήματα στον χώρο της Υγείας. Το Κέντρο Υγείας Πάργας δέχεται καθημερινά μέχρι και διακόσια άτομα σε έναν πληθυσμό ευθύνης που δεν ξεπερνά τους τέσσερις χιλιάδες κατοίκους, ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε πως αποτελεί έναν μεγάλο τουριστικό προορισμό με πολλούς επισκέπτες το καλοκαίρι και όχι μόνο.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Ιανουαρίου 2016, 23:53:10 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Ιανουαρίου 2016, 14:46:19
Απάντηση #46
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


200 άτομα με πληθυσμό ευθύνης περίπου 4 χιλιάδες. Δηλαδή, με τραβηγμένα στατιστικά, σε 20 μέρες έχει περάσει όλος ο πληθυσμός ή (αν θεωρήσουμε ότι η υγιής μερίδα του πληθυσμού δεν περνάει συχνά από το ΚΥ) κάποιοι πιο "ευπαθείς" περνάνε ξανά και ξανά κάθε 2-3 μέρες
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Ιανουαρίου 2016, 16:37:50 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

23 Ιανουαρίου 2016, 17:07:10
Απάντηση #47
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Το φαινόμενο της άσκοπης χρήσης δωρεάν υπηρεσιών είναι ένα γεγονός που μπορεί να συντελλέσει στην κατάρευση ενός συστήματος.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

26 Ιανουαρίου 2016, 18:01:36
Απάντηση #48
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
26/01/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.


Κέντρο Υγείας Ροδολίβους: Με τέσσερις γιατρούς εξυπηρετεί 23 χωριά &περιστατικά της Εγνατίας οδού.

Το Κέντρο Υγείας Ροδολίβους βρίσκεται κοντά στην Εγνατία οδό και τα εξυπηρετεί όλα περιστατικά που διασχίζει το δήμο Αμφίπολης από την Ασπροβάλτα μέχρι την ακτή Οφρυνίου, ενώ παράλληλα το καλοκαίρι εξυπηρετεί όλους του λουόμενους, τις παιδικές κατασκηνώσεις, τον κάθετο άξονα που κατεβαίνει από την Βουλγαρία στην Αμφίπολη, την Εθνική Οδό Δράμας Θεσσαλονίκης και τον ορεινό όγκο του Παγγαίου.

Η μεγάλη έρευνα του Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Ελλάδας , μεταφέρεται σήμερα στο νομό Σερρών και συγκεκριμένα στον δήμο Ροδολίβους. Εκεί, βρίσκεται το ομώνυμο Κέντρο Υγείας στο οποίο διευθυντής είναι ο κύριος Άρης Φασούλας και ο οποίος μας μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μονάδα του, κυρίως από ελλείψεις σε φάρμακα, αναλώσιμα καθώς και σε γιατρούς αλλά και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που επιζητά αντικατάσταση. Το Κέντρο Υγείας Ροδολίβους αποτελείται σήμερα από έναν παθολόγο, έναν οδοντίατρο και δύο γενικούς γιατρούς. Ο κύριος Φασούλας σε σχετική ερώτηση απαντά πως η μονάδα έχει άμεση ανάγκη από έναν παιδίατρο αλλά και από έναν οδοντίατρο καθώς μέσα στις αρμοδιότητες του Κέντρου είναι η επίσκεψη σε σχολεία και η πρόληψη σε μια ευαίσθητη ομάδα πολιτών, όπως είναι τα παιδιά. Άλλωστε, ο δεύτερος οδοντίατρος, προβλέπεται για την μονάδα αυτή. Στο ιδανικό σενάριο, ένας ακόμη γενικός γιατρός θα μπορούσε να συμβάλλει στην ομαλή ροή των εφημεριών και αδειών των υπαρχόντων γιατρών, ωστόσο προς το παρόν αυτό συμβαίνει με εφημερίες από γιατρούς των Περιφερειακών Ιατρείων που ανήκουν στο Κέντρο Υγείας, οπότε κατά κάποιο τρόπο η λειτουργικότητα εξασφαλίζεται έτσι. Ευτυχώς το πρόβλημα δεν επεκτείνεται και στο νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο αποτελείται από δεκαπέντε άτομα αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υγείας και σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή στο LIFE2DAY.GR, ο αριθμός αυτός κρίνεται επαρκείς για την λειτουργία του Κέντρου. Σε αυτό το σημείο, ο κύριος Φασούλας θέλησε να κάνει ένα γενικό σχόλιο στο LIFE2DAY.GR σχετικά με την κατάσταση στον τομέα της Υγείας, αφού όπως είπε το υπάρχον πρόβλημα είναι σοβαρό και διαχωρίζεται και σε οικονομικό και σε οργανωτικό με χαρακτηριστική την αδυναμία που αυτή τη στιγμή παρατηρείται σε διάφορους τομείς. Ωστόσο, σημείωσε, είναι ακόμα η αρχή της λειτουργίας του συστήματος διαχείρισης από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και ως εκ τούτου χρειάζεται ακόμη χρόνος. Πράγματι, όταν ρωτάμε για ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, ο κύριος Φασούλας επιβεβαίωσε πως υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις από αργοπορημένες προμήθειες της ΥΠΕ, όμως .. αισιοδοξεί. Στο μεταξύ, το Κέντρο Υγείας έχει δεχτεί αρκετές δωρεές από συλλόγους σε αντίθεση με τον Δήμο που δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση του αναφορικά με τις ελλείψεις σε φάρμακα. Ο διευθυντής του Κέντρου, ανέφερε στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν μηχανήματα -όπως το ακτινολογικό- που χρήζουν αντικατάστασης λόγω παλαιότητας, ενώ προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες συσκευές, όπως απινιδωτές, ο καρδιογράφος και το μηχάνημα αναρρόφησης. Στο Κέντρο Υγείας Ροδολίβους, υπάρχουν καθημερινά περίπου εκατόν πενήντα επισκέψεις, καθότι εξυπηρετεί είκοσι τρία χωριά, συνολικού πληθυσμού που κατά καιρούς υπερβαίνει τους δεκαπέντε χιλιάδες κατοίκους. Αυτό συμβαίνει καθώς την θερινή περίοδο ο κόσμος στην περιοχή αυξάνεται κατακόρυφα λόγω τουρισμού. Το Κέντρο βρίσκεται κοντά στην Εγνατία οδό ενώ ουσιαστικά εντοπίζεται στη μέση τεσσάρων νομών! Κλείνοντας τη συνέντευξη του στο LIFE2DAY.GR ο κύριος Φασούλας θέλησε να εκφράσει την ευχή του ο τομέας της Υγείας να πλαισιωθεί από άτομα ευθύνης που έχουν κύριο γνώμονα την προσφορά ώστε να λειτουργήσει πιο αποδοτικά το σύστημα. Η επιλογή των υπεύθυνων δεν πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γνωσιακά κριτήρια, αλλά με έλεγχο και αξιολόγηση του έργου και της ζωής των υποψηφίων ώστε να είναι βέβαιο ότι μπορούν να προσφέρουν αποδοτικά στον σπουδαίο τομέα της δημόσιας υγείας.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Ιανουαρίου 2016, 18:07:12 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Ιανουαρίου 2016, 23:54:58
Απάντηση #49
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
29/01/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου


Χωρίς γάζες και σύριγγες λειτουργεί το Κέντρο Υγείας στο Λυγουριό αλλά και χωρίς οδηγό ασθενοφόρου εξυπηρετώντας εκτατών πενήντα άτομα κάθε μέρα, ενώ ο πληθυσμός ευθύνης φτάνει μέχρι και τα σύνορα με την Αρκαδία.Ο υποδιευθυντής κύριος Ιωάννης Μιχαήλ μιλάει στο LIFE2DAY.GR. Διαβάστε την τραγική του διαπίστωση για ένα Κέντρο που κάποτε αποτελούσε πρότυπο και τώρα έμεινε μόνο η σκιά του. Το LIFE2DAY.GR συνεχίζει την καθημερινή έρευνα που αναδεικνύει τα προβλήματα σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας και σήμερα έχει σταθμό στο Λυγουριό Αργολίδας. Μία ημιορεινή κωμόπολη στα ενδότερα του νομού όπου βρίσκεται και το τοπικό Κέντρο Υγείας. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον υποδιευθυντή του Κέντρου, κύριο Ιωάννη Μιχαήλ ο οποίος μας ενημερώνει για τα προβλήματα ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό όπως και τις μεγάλες καθυστερήσεις σε προμήθειες αναλώσιμων υλικών. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί η έλλειψη οδηγού ασθενοφόρου. Το Κέντρο Υγείας στο Λυγουριό διαθέτει τέσσερις γενικούς γιατρούς, δύο οδοντιάτρους και έναν παθολόγο. Ο αριθμός αυτός όμως κάθε άλλο παρά επαρκής μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού ο παθολόγος φεύγει προσεχώς σε σύνταξη ενώ αυτή τη στιγμή το Κέντρο έχει να αντιμετωπίσει την απώλεια τριών γιατρών οι οποίοι παραιτήθηκαν και άλλων τριών οι οποίοι βρίσκονται σε άδεια λοχείας. Ένας αριθμός όμως που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην κάλυψη των εφημεριών των γιατρών.

Λίγο διαφορετική είναι η κατάσταση στον τομέα των νοσηλευτών αφού είναι χαρακτηριστικό πως οι πέντε νοσηλευτές που υπάρχουν στο Κέντρο δεν επαρκούν ώστε να καλύπτονται οι εφημερίες και οι άδειες . Μία προσωρινή λύση που δίδεται προς το παρόν, αφορά την κάλυψη με προσλήψεις νοσηλευτών πεντάμηνης ή εξάμηνης διάρκειας, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ποτέ το τι θα γίνει μετά την ολοκλήρωσή τους. Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας στο Λυγουριό είναι η έλλειψη οδηγών στα ασθενοφόρα. Το πρόβλημα αυτό έχει επηρεάσει κατά πολύ την ορθή λειτουργία του Κέντρου, αφού πλέον το ένα τρίτο της βάρδιας καλύπτεται από το ΕΚΑΒ στο Ναύπλιο, γεγονός που συνεπάγεται από καθυστερήσεις στις μεταφορές με οποιοδήποτε πρόβλημα για την κατάσταση του κάθε ασθενή μπορεί αυτό να σημαίνει. Ο κύριος Μιχαήλ αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως μεγάλο ζήτημα υπάρχει στην διαθεσιμότητα αναλώσιμων υλικών στο Κέντρο. Απλά καθημερινά πράγματα όπως γάζες και σύριγγες, όπως και πολλά ακόμα, βρίσκονται συχνά σε έλλειψη αφού η διαδικασία παραγγελίας προς την έκτη Υγειονομική Περιφέρεια υπόκειται σε πολλαπλούς ελέγχους που αφενός προκαλούν μεγάλη καθυστέρηση μέχρι την τελική έγκριση και προμήθεια και αφετέρου προσκρούει στην άρνηση των εταιρειών να μπουν σε μία τόσο χρονοβόρα, πολύπλοκη και αβέβαιη διαδικασία. Προς το παρόν πάντως, το Κέντρο εξυπηρετείται από το νοσοκομείο στο Άργος. Ευτυχώς, το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο έντονο με τα φάρμακα. Ο υποδιευθυντής του Κέντρου αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως η παροχή γίνεται από το νοσοκομείο με ικανοποιητική ροή και δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα σε γενικές γραμμές. Αντίστοιχα, πρόβλημα δεν υπάρχει με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που κρίνεται ικανοποιητικός ακόμα και αν οι απαιτούμενες συντηρήσεις έγιναν από γνωστούς των γιατρών και όχι από την αρμόδια υπηρεσία λόγω έλλειψης έγκρισης. Το Κέντρο Υγείας Λυγουριού εξυπηρετεί περίπου εκτατών πενήντα άτομα κάθε μέρα, ενώ ο πληθυσμό ευθύνης του φτάνει μέχρι και τα σύνορα με την Αρκαδία. Είναι χαρακτηριστικό πως εκτιμάται πως εξυπηρετεί περίπου τα δύο τρίτα του νομού, ήτοι πάνω από εξήντα χιλιάδες κατοίκων. Εκείνο όμως που το κατατάσσει σε ένα από τα πιο σημαντικά Κέντρα Υγείας είναι πως βρίσκεται μόλις οχτακόσια μέτρα από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και το καλοκαίρι η επισκεψιμότητα της περιοχής α εκτινάσσεται στις δεκατέσσερις χιλιάδες κόσμου κάθε σαββατοκύριακο και η Μονάδα να είναι πάντα πανέτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Ο κύριος Μιχαήλ ξεσπάει στο LIFE2DAY.GR λέγοντας πως το Κέντρο Υγείας Λυγουριού αποτελούσε πρότυπο Κέντρο Υγείας και τώρα έμεινε μόνο η σκιά του, σε μία περιοχή υψίστης σημασίας τόσο από άποψη πληθυσμού όσο και από άποψη τουριστικού ενδιαφέροντος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Ιανουαρίου 2016, 00:00:18 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

31 Ιανουαρίου 2016, 23:34:13
Απάντηση #50
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
18/01/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου


Κέντρο Υγείας Κρανιδίου:ο γιατρός εφημερίας συνοδεύει το ασθενοφόρο μένοντας το Κέντρο, άδειο!

Τα ασθενοφόρα στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου δεν συνοδεύονται από γιατρούς ή διασώστες και παίρνουν μαζί τον γιατρό εφημερίας , αφήνοντας το Κέντρο, άδειο! Η γιατρός, κυρία Καμίζη Καλλιρόη μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου δύναται να μείνει κενό έως και τέσσερις ώρες (δύο για να πάνε στον ασθενή και άλλες δύο για να γυρίσουν)! Εξυπηρετεί καθημερινά περίπου διακόσια άτομα την ημέρα. Ένας αριθμός βέβαια που αλλάζει Για το σημερινό ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR και αφορά σε νοσοκομεία ΕΣΥ αλλά και κέντρα υγείας ΠΕΔΥ της χώρας μας ταξιδέψαμε στον νομό Αργολίδας και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας του Κρανιδίου , το οποίο αποτελεί μία σημαντική και μεγάλη Μονάδα της περιοχής με μεγάλη επισκεψιμότητα. Το ίδιο μεγάλα προβλήματα σε ελλείψεις γιατρών, αναλώσιμων υλικών και κυρίως στο ζήτημα της μεταφοράς ασθενών που υπό συνθήκες συμβαίνει να χρειαστεί πολλές ώρες αφήνοντας κενό το Κέντρο Υγείας. ‘’ Οδηγός μας’’ η γιατρός, κυρία Καμίζη Καλλιρόη. Στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου υπάρχει ένας παθολόγος, δύο γενικοί γιατροί, ένας παιδίατρος, ένας μικροβιολόγος, ενώ το ακτινολογικό εργαστήριο δεν λειτουργεί με ακτινολόγο αλλά με δύο τεχνικούς. Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες ειδικότητες, αυτό δε σημαίνει πως επαρκούν όμως για τις εφημερίες και τις άδειες τους. Έτσι, κρίνεται απαραίτητη η στελέχωση με δύο ακόμα γενικούς γιατρούς, τουλάχιστον δύο ακόμα παθολόγους και έναν αγροτικό γιατρό, ένας οδοντίατρος και παιδίατρος όπως άλλωστε προβλέπεται και από το οργανόγραμμα της Μονάδας. Στο νοσηλευτικό προσωπικό η κατάσταση κρίνεται ομαλή, αφού υπάρχουν έξι νοσηλεύτριες οι οποίες επαρκούν για τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ αντίθετα υπάρχει σοβαρή έλλειψη από διοικητικό προσωπικό που σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ, ενώ το σημαντικότερο ζήτημα που προκύπτει αφορά την ύπαρξη δύο οδηγών που καλύπτουν μία βάρδια. Ειδικότερα,υπάρχει απόφαση, σύμφωνα με την οποία καθένα από τα τρία Κέντρα Υγείας του νομού Αργολίδας θα καλύπτει μία εικοσιτετράωρη βάρδια κάθε μέρα εναλλάξ. Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα αφού κάθε ασθενοφόρο δύναται να καλύψει πολλές φορές ορισμένες πολύ μακρινές αποστάσεις και μάλιστα δύσβατες. Η κυρία Καμιζή αναφέρει το παράδειγμα κατά το οποίο μπορεί να συμβεί ένα περιστατικό να απέχει από το Κέντρο Υγείας ακόμα και δύο ώρες δημιουργώντας τεράστιο ζήτημα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως οι οδηγοί ασθενοφόρων δεν συνοδεύονται από γιατρούς ή διασώστες. Με αποτέλεσμα, αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα να πρέπει να πάρει μαζί του τον γιατρό σε εφημερία, αφήνοντας το Κέντρο, άδειο! Στο συγκεκριμένο παράδειγμα το Κέντρο δύναται να μείνει κενό έως και τέσσερις ώρες (δύο για να πάνε στον ασθενή και άλλες δύο για να γυρίσουν)! Η προμήθεια των αναλώσιμων υλικών παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα με καθυστερήσεις από την Υγειονομική Περιφέρεια, ωστόσο εδώ και καιρό στο Κέντρο υπάρχει μία σχετική ροή με δωρεές από ιδιώτες που φροντίζουν στην κάλυψη των βασικότερων αναγκών του Κέντρου σε αναλώσιμα υλικά, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση στην προμήθεια φαρμάκων. Η κυρία Καμιζή εξηγεί στο LIFE2DAY.GR πως στον τομέα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού δεν υπάρχουν βασικές ανάγκες, εκτός από το ότι το ακτινολογικό λειτουργεί από τους τεχνικούς και όχι από ακτινολόγο. Σε αυτό που στέκεται κυρίως, αφορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που διαθέτουν και οι οποίοι είναι δωρεά του Δήμου με αποτέλεσμα να μην εγκρίνεται κάποιο κονδύλι για την συντήρηση τους ακόμα κι αν είναι σε πολύ κακή κατάσταση και χρονολογούνται από την εποχή που ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και με το ασθενοφόρο που διαθέτει το Κέντρο, αφού τυχόν ανάγκη για συντήρηση ή ενδεχόμενη βλάβη δεν καλύπτεται από την Υγειονομική Περιφέρεια, καθότι αποτελεί κι αυτό δωρεά του Δήμου. Το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου εξυπηρετεί καθημερινά περίπου διακόσια άτομα την ημέρα. Ένας αριθμός βέβαια που αλλάζει από εποχή σε εποχή, αφού το καλοκαίρι σημειώνεται η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Το μεγάλο θέμα αναφορικά με τον κόσμο που εξυπηρετεί το Κέντρο αφορά το σύστημα που υπάρχει στην Αργολίδα με τις εφημερίες που αναφέραμε παραπάνω, καθώς ουσιαστικά όλα τα Κέντρα Υγείας εξυπηρετούν είτε λίγο είτε πολύ, ολόκληρο τον νομό!

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Ιανουαρίου 2016, 23:39:50 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Φεβρουαρίου 2016, 14:24:37
Απάντηση #51
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Κέντρο Υγείας Σκιάθου:Κλειστό το μικροβιολογικό λόγω έλλειψης αντιδραστήρων

Το LIFE2DAY.GR συνεχίζει την καθημερινή του έρευνα σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της Ελλάδας, ταξιδεύοντας στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην Σκιάθο όπου θα ασχοληθούμε με το εκεί τοπικό Κέντρο Υγείας. Την έρευνα διευκολύνει ο διοικητικός υπάλληλος και υπεύθυνος στο κέντρο, κύριος Ανθόπουλος Δημήτριος που θα μας μιλήσει για τα προβλήματα στελέχωσης σε γιατρούς και κυρίως νοσηλευτές και οδηγούς ασθενοφόρων. Μας μιλάει για τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά που φτάνουν σε σημείο να μην επιτρέπουν την λειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου, αλλά και για το οδοντιατρείο που δεν έχει οδοντίατρο για να λειτουργήσει! Το Κέντρο Υγείας Σκιάθου απασχολεί τρεις γενικούς γιατρούς, έναν παιδίατρο, δύο αγροτικούς γιατρούς και έναν παθολόγο. Ο αριθμός αυτός φυσικά δεν επαρκεί για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου, αφού υπάρχει -έστω και μικρό- πρόβλημα στην επάρκεια δυναμικού. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται δύο ακόμα θέσεις αγροτικών γιατρών που θα έλυναν πολλά σχετικά προβλήματα. Παράλληλα στο Κέντρο υπάρχει μόλις μία νοσηλεύτρια, μία μαία και μία επισκέπτρια, γεγονός που επίσης δείχνει το πρόβλημα υποστελέχωσης. Στην ενημέρωση που είχαμε, μαθαίνουμε πως υπάρχει άμεση ανάγκη για τουλάχιστον δύο νοσηλεύτριες και μία μαία ώστε να μπορούν να βγαίνουν οι εφημερίες και να λειτουργεί ομαλά η Μονάδα με τις σωστές άδειες και ρεπό. Ο κύριος Ανθόπουλος είναι ένας εκ των τριών διοικητικών υπαλλήλων του Κέντρου, ο οποίος ωστόσο αποχωρεί σε λίγες μέρες μετά από τριάντα χρόνια στον ίδιο χώρο, με σύνταξη. Παράλληλα όμως ο ένας συνάδελφός του λείπει με μακρά άδεια λόγω ενός σοβαρού ατυχήματος στο χέρι και πλέον μένει μόνο μία υπάλληλος στον συγκεκριμένο διοικητικό τομέα. Παράλληλα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις θέσεις οδηγών ασθενοφόρων, αφού υπάρχει μόλις ένας οδηγός ως επικουρικό προσωπικό, με σύμβαση που του ανανεώθηκε ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο (2016) ενώ κατά διαστήματα έρχονται οδηγοί οι οποίοι καλύπτουν μόνο μερικές από τις εφημερίες που κανονικά θα έπρεπε να εξυπηρετεί το Κέντρο. Στις βάρδιες που μένουν κενές και με δεδομένο πως δεν υπάρχει ΕΚΑΒ στην Σκιάθο, συμβαίνει μία άλλη πρωτοτυπία για τον ήδη υπάρχοντα οδηγό που παίρνει διαστάσεις ήρωα, αφού είναι ανά πάση στιγμή σε ετοιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο! Μόνο σε περίπτωση άδειας ή ρεπό υπάρχει αντικαταστάτης και αυτός από κάποιο άλλο κοντινό Κέντρο Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό πως κανονικά υπάρχουν έξι θέσεις οδηγών οι οποίες όμως μετά την συνταξιοδότησή των υπαλλήλων που τις κάλυπταν, δεν αναπληρώθηκαν ποτέ.

Ρωτήσαμε τον υπεύθυνο του Κέντρου για την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τα αναλώσιμα υλικά και εκείνος με τη σειρά του επιβεβαίωσε στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με ελλείψεις. Μάλιστα επισήμανε τις μεγάλες καθυστερήσεις προμήθειας, ειδικά σε γραφική ύλη, όπως για παράδειγμα το χαρτί που χρησιμοποιείται. Υπάρχει μία συμβολή από τον Δήμο που προσπαθεί να βοηθήσει την προσπάθεια των γιατρών ωστόσο το πρόβλημα παραμένει. Ένα άλλο πρόβλημα σε αναλώσιμα αφορά το μικροβιολογικό το οποίο δεν μπορεί να προμηθευτεί για πολλούς μήνες αντιδραστήρες κάτι που ενδεχομένως έχει να κάνει με πρόβλημα στις συμβάσεις. Το θετικό είναι πως δεν υπάρχει ζήτημα έλλειψης φαρμάκων καθώς η προμήθεια γίνεται κανονικά από την πέμπτη Υγειονομική Περιφέρεια. Η έρευνα του LIFE2DAY.GR έδειξε ότι ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση, αφού υπάρχει καινούριο ακτινολογικό μηχάνημα με ψηφιακή απεικόνιση, παράλληλα και το οδοντιατρείο είναι καινούριο, ωστόσο όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, δεν υπάρχει οδοντίατρος για να το χρησιμοποιήσει! Παράλληλα σε εξαιρετική κατάσταση βρίσκεται και το μικροβιολογικό εργαστήριο παρά τις ελλείψεις που προαναφέρθηκαν. Το Κέντρο Υγείας Σκιάθου εξυπηρετεί περίπου χίλια διακόσια άτομα ανά μήνα, αριθμός που σχεδόν διπλασιάζεται όταν δουλεύει και το μικροβιολογικό (δηλαδή έχει σε επάρκεια αναλώσιμα υλικά για να μπορεί να εξυπηρετήσει). Ο πληθυσμός στην περιοχή αγγίζει τις εφτά χιλιάδες, ενώ λόγω τουριστικής περιόδου, το καλοκαίρι ο πληθυσμός ευθύνης ανεβαίνει στις εβδομήντα χιλιάδες, γεγονός που δυσχεραίνει κατά πολύ το έργο των γιατρών και του προσωπικού που υπερβάλλουν εαυτό χωρίς καμία επιπλέον ενίσχυση να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις. Ο κύριος Ανθόπουλος κλείνει την συνέντευξη του στο LIFE2DAY.GR απευθύνοντας έκκληση. Οι υπηρεσίες του Κέντρο Υγείας Σκιάθου πρόκειται να μεταφερθούν σε νέα κτίρια και αυτό είναι πολύ καλό, ωστόσο αυτό που περιμένουν από την διοίκηση είναι η μεταφορά αυτή να συνοδευτεί και με κάλυψη των κενών θέσεων με πλήρη στελέχωση σε νοσηλευτές και οδηγούς, καθώς επίσης και να συνεχιστεί μία δραστηριότητα που σταμάτησε, όταν πριν περίπου δέκα χρόνια γιατροί με συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, χειρούργοι, επισκεπτόντουσαν το νησί για να ελέγχουν τον πληθυσμό.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Φεβρουαρίου 2016, 14:29:29 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Φεβρουαρίου 2016, 15:07:27
Απάντηση #52
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν βλέπω πουθενά αναφορά για ύπαρξη παρασκευαστή στο μικροβιολογικό και χειριστή στο ακτινολογικό.
Έχουμε ένα μικροβιολογικό που δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων
Αν υπάρχει παρασκευαστής, μάλλον κάθεται.
Αν δεν υπάρχει, τις εξετάσεις (όταν έχουν αναλώσιμα) ποιος τις βγάζει;

13 Φεβρουαρίου 2016, 21:51:07
Απάντηση #53
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
09/02/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.


Απεγνωσμένο μήνυμα βοήθειας μέσα από το LIFE2DAY.GR στέλνει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Χάρακα στο νομό Ηρακλείου κύριος Νικόλαος Δρακωνάκης για τις ελλείψεις σε οδηγούς ασθενοφόρου και στις άπειρες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά. Δεν έχουν σύριγγες αλλά και μασκάκια που χρησιμοποιούνται για θεραπεία με εισπνεόμενα φάρμακα καθώς και αντιδραστήρια αλλά και γάζες καθώς και χαρτί για να σκουπίζουν τα χέρια τους . Σήμερα το LIFE2DAY.GR ταξιδεύει στην Κρήτη. Επόμενος σταθμός στην περιήγηση μας στις Μονάδες Υγείας, είναι το Κέντρο Υγείας Χάρακα στο νομό Ηρακλείου. Εκεί συναντάμε τον διευθυντή του Κέντρου, κύριο Νικόλαο Δρακωνάκη  ο οποίος θα αναφερθεί στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, όμως θα στείλει απεγνωσμένο μήνυμα βοήθειας για τις ελλείψεις σε οδηγούς ασθενοφόρου και στις άπειρες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά.

Το Κέντρο Υγείας Χάρακα διαθέτει τέσσερις γενικούς γιατρούς, δύο οδοντιάτρους, έναν παιδίατρο και έναν μικροβιολόγο, αριθμός που επιτρέπει την ομαλή ροή της Μονάδας, ωστόσο υπάρχει μια εξαίρεση. Ο παιδίατρος έχει αποσπαστεί στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) Ηρακλείου με αποτέλεσμα να μην βρίσκεται καθημερινά στο Κέντρο ακόμα κι αν προβλέπεται από το οργανόγραμμα, ακόμα κι αν ανήκει στην πραγματικότητα στο Κέντρο! Αυτό σημαίνει ότι λείπει ένας παιδίατρος που θα βρίσκεται όλες τις μέρες της εβδομάδας διαθέσιμος. To νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας ανέρχεται σε έξι νοσηλεύτριες. Υπάρχουν προβλήματα με το διοικητικό προσωπικό και τους οδηγούς ασθενοφόρου. Για να βγαίνουν πλήρως οι βάρδιες χρειάζεται ένα άτομο ακόμα. Αυτή τη στιγμή είναι τέσσερις οι οδηγοί ασθενοφόρου που κάνουν οκτάωρα. Όμως συμπεριλαμβάνοντας άδειες, ημέρες αργίας και λοιπές βάρδιες μένει μία βάρδια κενή και πιο συγκεκριμένα οι καθημερινές από τις επτά το πρωί ως τις τρεις το μεσημέρι. Περίοδος πολύ σημαντική. Το Κέντρο εκείνες τις ώρες εξυπηρετείται από το ΕΚΑΒ το οποίο στέλνει ασθενοφόρα από όμορα Κέντρα Υγείας, όπως από τις Μοίρες και το Αρκαλοχώρι.

Ο κύριος Δρακωνάκης παραδέχεται στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης αναλώσιμων υλικών. Αν και δεν λείπουν σταθερά κάθε φορά τα ίδια υλικά, υπάρχουν συνεχώς ελλείψεις σε διάφορα είδη. Άλλοτε πρόκειται για σύριγγες, άλλοτε για γάζες που λείπουν και πιο συχνά και φυσικά από άλλα υλικά. Ακόμα και το χαρτί για να σκουπίζουν τα χέρια τους δεν προμηθεύεται ενώ δεν γίνεται καν λόγος για χαρτί που μπαίνει πάνω στο κρεβάτι που εξετάζονται οι ασθενείς. Πρόβλημα επίσης παρουσιάζονται πολύ συχνά ελλείψεις σε μασκάκια που χρησιμοποιούνται για θεραπεία με εισπνεόμενα φάρμακα συνήθως στα επείγοντα περιστατικά και η λίστα συνεχίζεται. Ακόμα, τα αντιδραστήρια στο μικροβιολογικό παρουσιάζουν πολύ συχνά έλλειψη με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι δύσκολη η εξέταση! Το πρόβλημα αν και προϋπήρχε, έχει ενταθεί μετά την ένταξη των Κέντρων Υγείας στην έβδομη Υγειονομική Περιφέρεια. Το ευχάριστο είναι πως δεν υπάρχουν συχνά προβλήματα με φάρμακα, αλλά ακόμα κι αν συμβεί κάτι τέτοιο η διοίκηση φροντίζει για να προμηθεύεται η ίδια τα απαραίτητα. Ο τοπικός Δήμος βοηθάει στην μεταφορά των υλικών ενώ το Κέντρο έχει δεχθεί ορισμένες δωρεές -από ιδιώτες κυρίως- με κυριότερη εκείνη από έλληνα γιατρό που εργάζεται στην Αυστρία και μπορεί να στέλνει κάποιες φορές υλικά τα οποία ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς το Κέντρο. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του Κέντρου Υγείας κρίνεται επαρκής και χωρίς σοβαρά προβλήματα. Έως τώρα οτιδήποτε χρήζει επισκευής, αυτή γίνεται σε λογικά πλαίσια, ενώ υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις σε μηχανήματα.Το Κέντρο Υγείας Χάρακα δέχεται περίπου σαράντα χιλιάδες ασθενείς τον χρόνο, συμπεριλαμβανομένου και του μικροβιολογικού εργαστηρίου, ήτοι περισσότερα από εκατό άτομα ανά ημέρα, την ίδια ώρα που ο πληθυσμός ευθύνης ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες στην περιοχή. Μάλιστα, με τις αλλαγές στους Δήμους, ενδέχεται ο αριθμός να μεγαλώνει, αφού εξυπηρετούνται και άλλες περιοχές που μπορεί να ανήκουν στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου ωστόσο χιλιομετρικά βρίσκονται πιο κοντά και έρχονται εκεί. Πρόκειται για τα Καστελλιανά, τα Καλύβια, το Νεοχώρι κλπ.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Φεβρουαρίου 2016, 21:57:10 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Φεβρουαρίου 2016, 21:54:04
Απάντηση #54
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Με τη νέα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, ο εκάστοτε Δ/ντης Κ.Υ. θα απευθύνει τα όποια παράπονά του αποκλειστικά στον οικείο Δήμαρχο και δεν θα αναστατώνει όλο το Πανελλήνιο.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

14 Φεβρουαρίου 2016, 00:55:13
Απάντηση #55
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Αν παραπονεθείς στο δήμαρχο, έχεις περισσότερες πιθανότητες να εισακουστείς από ότι σε υπουργό. Άλλωστε πόσο συχνά συνομιλούσε ένας διευθυντής κέντρου υγείας με υπουργό μέχρι σήμερα?
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

14 Φεβρουαρίου 2016, 11:20:43
Απάντηση #56
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Η τροπολογία(*) αναφέρεται σε έκτακτες λειτουργικές ανάγκες. Η επιχορήγηση από τους ΟΤΑ Α & Β βαθμού μέσω κονδυλίων της προς τις μονάδες υγείας εντός διοικητικών ορίων
ευθύνης της  προϋπήρχε και ήταν μια σύνηθης πρακτική διεξόδου για τους προιστάμενους των μονάδων υγείας. Από την άλλη η αντίδραση του ΠΙΣ για το θέμα είναι κατά τι
υπερβολική αν όχι αποσκοπεί σε μια κοματοποιημένη παραπληροφόρηση.
(βλ.: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος )
 Aραγε ενδιαφέρθηκαν από τον ΠΙΣ αν τελικά δίδεται και από που το επίδομα κίνητρο για τις Αγονες και προβληματικές περιοχές;
 Κατά τη γνώμη μου μια μονάδα υγείας που προωθεί κατάλληλα και έγκαιρα τις ανάγκες της προς την ΥΠΕ ή το νοσοκομείο αναφοράς τις βρίσκει, εκτός θεμάτων προσωπικού
εννοείται, εξαρτάται από τα γρανάζια που θα λειτουργήσουν ή που θα μπλοκάρουν. Το θέμα με τους ΟΤΑ είναι από ποιούς και πως στελεχώνονται, συνήθως ξέρουν μόνο απαιτήσεις
να έχουν από τους λειτουργούς των μονάδων υγείας ή να αυτοεπιδεικνύονται στα μέσα ενημέρωσης ως τοπικοί πρωτεργάτες.
 Εξαρτάται πάντα βέβαια κατά πόσο και αν εισακουσθεί ένας Διευθυντής μιας μονάδας υγείας από τον ίδιο, το Δήμαρχο, ή τον Υπουργό.
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Φεβρουαρίου 2016, 12:12:01 από Πατρωνάκης Μάνος »

15 Φεβρουαρίου 2016, 17:46:57
Απάντηση #57
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
15/02/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Ένας οδηγός ασθενοφόρου για εκατό άτομα την ημέρα υπάρχει στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων αλλά και μόνο έξι γιατροί και δύο νοσηλευτές παρόλο που υπάρχουν άτομα δηλωμένα τα οποία πληρώνονται κανονικά αλλά δεν είναι ενεργά αφού για διάφορους λόγους απουσιάζουν με μακροχρόνιες άδειες. Οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά είναι σοβαρές . Ο διευθυντής του τοπικού Κέντρου Υγείας κύριος Αντωνάκης Νικόλαος μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με την μεταφορά των ασθενών, αφού το Κέντρο Υγείας Ανωγείων, διαθέτει μόλις έναν οδηγό, ωστόσο υπάρχει κέντρο ΕΚΑΒ που καλύπτει τις ανάγκες. Στους νοσηλευτές που μόλις είναι δύο υπάρχουν άτομα τα οποία είναι δηλωμένα όμως δεν είναι ενεργά αφού για διάφορους λόγους απουσιάζουν με μακροχρόνιες άδειες αλλά πληρώνονται. Σήμερα το LIFE2DAY.GR ταξιδεύει στην ορεινή Κρήτη και συγκεκριμένα στα Ανώγεια . Εκεί βρήκαμε τον διευθυντή του τοπικού Κέντρου Υγείας κύριος Αντωνάκη Νικόλαο με τον οποίο μιλήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα και αυτά αφορούν βασικές ελλείψεις προσωπικού, είτε πρόκειται για ιατρικό, είτε για νοσηλευτικό, είτε ακόμα για οδηγούς στα ασθενοφόρα.

Στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων υπάρχουν έξι γιατροί και τέσσερις ακόμα στα Περιφερειακά Ιατρεία που ανήκουν σε αυτό. Από το δυναμικό του Κέντρου οι τέσσερις είναι γενικοί γιατροί, υπάρχει μια παιδίατρος και μία μικροβιολόγος. Ο αριθμός αυτός ωστόσο δεν επαρκεί για την ομαλή ροή της λειτουργίας της Μονάδας αφού οι ελλείψεις είναι σημαντικές και αφορούν σε μία θέση παιδιάτρου αλλά και σε γενικούς γιατρούς που θα εξυπηρετούσαν τις εφημερίες.


Παρόμοιο είναι το πρόβλημα και στο νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο απαριθμεί μόλις δύο άτομα. Υπάρχουν άτομα τα οποία είναι δηλωμένα , πληρώνονται κανονικά όμως δεν είναι ενεργά αφού για διάφορους λόγους απουσιάζουν με μακροχρόνιες άδειες. Οι απουσίες αφορούν τουλάχιστον τρία άτομα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επαρκή στελέχωση του Κέντρου ώστε να βγαίνουν άδειες και ρεπό των εργαζομένων εκεί. Πρόβλημα υπάρχει και με το ζήτημα της μεταφοράς ασθενών, αφού το Κέντρο διαθέτει μόλις έναν οδηγό. Σε περίπτωση αδειών ή ασθένειας οδηγών μένουν ακάλυπτες βάρδιες και σε εκείνες τις περιπτώσεις καλούνται ασθενοφόρα από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου. Σε αυτήν την περίπτωση όμως χάνεται πολύτιμος χρόνος αφού η μεταφορά απαιτεί περίπου σαράντα πέντε λεπτά, χρόνος που ασφαλώς εγκυμονεί κινδύνους για τον ασθενή. Ο διευθυντής αναφέρει πως παρότι υπάρχει συνεργασία με την υγειονομική περιφέρεια, εντούτοις κατά καιρούς υπάρχουν ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα όταν υπάρχει αργή τροφοδότηση. Ενώ και στα φάρμακα σε περίπτωση παρόμοιας έλλειψης υπάρχει και πάλι άμεση απόκριση από την υπηρεσία ώστε να εφοδιαστεί η μονάδα. Ρωτήσαμε τον κύριο Αντωνάκη αν παρουσιάζονται προβλήματα στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και εκείνος απαντά στο LIFE2DAY.GR πως το Κέντρο πιστοποιήθηκε πρόσφατα με ISO μια διαδικασία που για να πραγματοποιηθεί απαιτούσε ορισμένες ενέργειες από την διοίκηση, μια από αυτές απαιτούσε συμβάσεις με εταιρείες οι οποίες έχουν την ευθύνη του ελέγχου για την συντήρηση και την ασφάλεια των μηχανημάτων, αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι κατά καιρούς δε σημειώνονται μικρά προβλήματα τα οποία λύνονται σε συνεργασία με την υγειονομική περιφέρεια. Ο διευθυντής του κέντρου αναφέρει πως στα Ανώγεια δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα με ασθενείς που ενδεχομένως επιτίθενται στο ιατρικό προσωπικό. Μάλιστα οι σχέσεις των εργαζομένων με την τοπική κοινωνία είναι άριστη και υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Το Κέντρο Υγείας Ανωγείων εξυπηρετεί κάθε μέρα τουλάχιστον εκατό άτομα χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η κίνηση των τριών Περιφερειακών Ιατρείων, ενώ ο πληθυσμός που εξυπηρετεί το Κέντρο, φτάνει τους δέκα χιλιάδες.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Φεβρουαρίου 2016, 17:51:18 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Φεβρουαρίου 2016, 21:44:21
Απάντηση #58
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Αν έγραφα: "Νεαρές μητέρες λείπουν σε μακροχρόνιες άδειες αλλά πληρώνονται κανονικά" το πιθανότερο είναι ότι θα έπεφταν να με φάνε λέγοντας ότι είναι νόμιμο, ότι κάνει καλό στην υπογεννητικότητα κλπ
Για να είναι με συνέχιση καταβολής μισθού, οι άδειες αυτές θα είναι νόμιμες και εγκεκριμένες. Ίσως μάλιστα να έχουν πάρει και την αρχική έγκριση του διευθυντή που τώρα φωνάζει. Οι μόνες μακροχρόνιες άδειες με μισθό που μπορώ να σκεφτώ είναι κύησης (επαπειλούμενης φυσικά....), ανατροφής τέκνου και εκπαιδευτική. Αναρρωτικές δεν ξέρω πόσο μπορεί να τις "ξεχειλώσει" κάποιος. Νομίζω υπάρχει ένα όριο ανάλογα με τη συνολική προϋπηρεσία. Αν ήταν μακροχρόνιες άδειες άνευ αποδοχών δεν θα δημιουργούσαν πρόβλημα στη λειτουργία της μονάδας;
Γιατί κάνει επικεφαλίδα τον πιασάρικο τίτλο "Νοσηλευτές απουσιάζουν με μακροχρόνιες άδειες & πληρώνονται." ; Γιατί είναι πιασάρικος!
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Φεβρουαρίου 2016, 21:53:28 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

15 Φεβρουαρίου 2016, 22:40:50
Απάντηση #59
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Το όνειρο των περισσότερων στην επαρχία είναι ένας σταθερός μισθός απ' το Δημόσιο κι extra εισόδημα από εποχιακές δουλειές ήτοι ενοικίαση ("μαύρη" φυσικά) δωματίων, αγροτικές εργασίες κτλ.
Φυσικά για τον μισθουλάκο απ΄τον Δημόσιο θεωρούν αυτονόητο ότι θα πέφτει ΧΩΡΙΣ να εργάζονται, κι αυτό το "δικαίωμα" αν ζορίσουν τα πράγματα, αναλαμβάνει να το εξασφαλίσει ο ντόπιος δήμαρχος, βουλευτής, πολιτευτής κτλ.

Ακόμα κι να θέλει να πράξει κάποιος διευθυντής διαφορετικά, αντιμετωπίζει τα γνωστά προβλήματα με την εντοπιότητα, ειδικά στην περίπτωση που έχει οικογένεια και έτσι μπορεί να εκτεθεί σε πάσης μορφής πιέσεις, απειλές κτλ.

Δυστυχώς, τόσο καθυστερημένη είναι η ελληνική επαρχία, κι όποιος έχει ζήσει σ' αυτήν, τα γνωρίζει αυτά.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
14214 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Νοεμβρίου 2009, 16:01:33
από mandreou
3 Απαντήσεις
20175 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Οκτωβρίου 2014, 12:34:45
από medicus
206 Απαντήσεις
304512 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Ιανουαρίου 2025, 21:55:04
από Argirios Argiriou
15 Απαντήσεις
141087 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Αυγούστου 2016, 01:05:00
από Αρχίατρος
2 Απαντήσεις
24401 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαΐου 2022, 20:20:34
από Argirios Argiriou