Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Νοεμβρίου 2024, 11:43:50

Αποστολέας Θέμα: Η κατάσταση σε διάφορα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας.  (Αναγνώστηκε 372072 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Φεβρουαρίου 2016, 13:20:30
Απάντηση #75
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Ο όγκος εργασίας μηνιαία είναι περίπου:
1)3000( μεσο ορο 100/24ωρο) περαστικά στα επείγοντα
2) 1200-1600 επισκέψεις στα ιατρεία γενικής Ιατρικής (2 με τρία ιατρεία)
3)  150-230 στο παιδιατρικο τακτικό ιατρείο
4) 150-200(μεσο ορο 10 άτομα την ημερα για 3 οδοντιάτρους)
5) 300-350 ίσως και παραπάνω στις μαιες (γυναικολόγος έλεγχος,εστ ΠΑΠ, εμβολιασμοί προληπτικός έλεγχος μαστού κτλ)
6) περίπου 300-400 άτομα στο δερματολογικο(όταν κάνει ολόκληρο τον μήνα)
7) περίπου 100 στο καρδιολογικο (συνταγογράφιση. Τις εκεκτιμήσεις τις κάνει στα επείγοντα) με  αυξητική τάση. Εάν οργανωθεί σωστά το ιατρείο, ίσως φτάσει τα 350-400.
8) περίπου 200-250 θεωρήσεις ΟΠΑΔ
9) 150-200 ίσως και παραπάνω στον διευθυντή (χρόνια νοσήματα)
α
 1000 με 1500 άτομα στο εργαστήριο
11) περίπου 100 φυσιοθεραπειες
12) περίπου 400-500 επισκέπτες ΜΌΝΟ για νοσηλευτική πράξη (μέτρηση ΑΠ, ενεσοθεραπεια, άλλη προγραμματισμενη θεραπεία, οδηγίες ενημέρωση κτλ
13) περίπου 900-1200 άτομα στο ακτινολογικό
14) 150-200 επισκέψεις στους κοινωνικού λειτουργούς συν τις επισκέψεις του προγράμματος ψυχιατρικης παρακολουθησης(ανα 15ημερες ψυχίατροι απο το ΠΑΓΝΗ)  και ο προγραμματισμος αυτού  
15) η υποστήριξη της διοίκησης (πρωτόκολλο, βεβαιώσεις, καταχώρηση, καταγραφή, μητρώο κτλ)
16) περίπου 120-150 διακομιδές (μέσος όρος 4-5 το 24ωρο με βάση στατιστική του ΕΚΑΒ)
16) Οι επισκέψεις κατ οίκον από νοσηλευτρια του ΚΥ
17) η ανάλογη κίνηση σε κάθε ΠΙ και οι κατ οίκον από τους ιατρους των ΠΙ.
 Όλα αυτά τα προλαβαίνει με το ζόρι το υπάρχον προσωπικό. Χρόνος για την ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ εργασία που είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ με προγράμματα και η ΑΓΩΓΉ ΥΓΕΙΑΣ - ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ (επισκέψεις σε σχολεία και άλλους χώρους, ενημερωτικές εκδηλώσεις κτλ.) δεν υπάρχει.
Όπως δεν υπάρχει και χρόνος για οργάνωση συναντήσεων του προσωπικού για συνεχιζόμενη εκπαίδευση, όπως κάνουν αλλά ΚΥ που έχουν λιγότερο φόρτο εργασίας.
Εάν τώρα λείψει κάποιος με άδεια (μεγάλη δυσκολία να πάρουμε τις κανονικές άδειες. Για εκπαιδευτικές ακόμα δυσκολότερα) τότε γίνεται ανακατανομή προσωπικού που την πληρώνουν τα χωριά αφού από τα ΠΙ θα καλυφθεί, όπως γίνεται και καθημερινά για τις ανάγκες του ΚΥ. Εάν υποστηριχθεί το ΚΥ "φωνάζουν" από τα χωριά και όταν αυτοί οι ίδιοι επισκεπτοντε το ΚΥ "φωνάζουν “ για την ταλαιπωρία που έχουν λόγο έλλειψης προσωπικού στο ΚΥ.
ΕΔΏ να επισημανθεί ότι με απόφαση της ΥΠΕ δεν επιτρέπει να γίνεται χρήση των ιατρών από  κάποια ΠΙ ώστε να υποστηρίξουν το ΚΥ και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην λειτουργία του ΚΥ.
ΓΕΝΙΚΆ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΊΝΑΙ ΟΡΙΑΚΉ ΜΕ "ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΊΣΩ ΡΈΜΑ"

Για τους οδοντίατρουςνα πω ότι μάλλον πανογράφουν. Υπάρχουν δύο καρέκλες
Ο καρδιολόγος στο ιατρείο του (με δυσκολία βρέθηκε ένας χώρος στο παλαιό κτίριο που έχει χαρακτηριστει προς κατεδάφιση) ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΚΑΝΈΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΌ πέρα την καρέκλα και το γραφείο. Ο εξοπλισμός βρίσκεται στο χώρο των επειγοντων.
Τώρα αυτό με τον αριθμό με υπέρταση μου φαίνεται κάποια μπαρούφα που είπε κάποιος.
Στην καταγραφή έχουμε σημαντικό πρόβλημα.  Εγώ πχ στο μητρώο γράφω "χρόνιο νόσημα", εννοώ τακτική παρακολουθηση και δεν γράφω αναλυτικά τις διαγνώσεις. Άλλοι συνάδελφοι δεν γράφουν τίποτα εκτός από το όνομα, άλλοι γράφουν ένα ΑΥ ή ΣΔ ή γράφουν "συνταγογράφιση" στο πρώτο και μετά βάζουν (>>)  στα υπόλοιπα. Βλέπεις μετά την ΗΣ σταματήσαμε να δίνουμε μεγάλη βάση στο βιβλίο και έχουμε πρόβλημα. Αυτά που καταγράψουμε στα μητρώα είναι πολύ λιγότερα από την πραγματική κίνηση στα τακτικά ιατρεία.
Όταν λέμε τρις ΓΙ στο ΚΥ δεν εννοούμ. ότι ειναι παντα οι ιίδιοι.
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Φεβρουαρίου 2016, 13:36:04 από Γ.Κτιστάκης »

24 Φεβρουαρίου 2016, 15:41:17
Απάντηση #76
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
24/02/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.


Η λύση του ταξί για τη μεταφορά ασθενών αντί ασθενοφόρου είναι η μόνη γρήγορη στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας στην Εύβοια αφού υπάρχει μόνο ένας οδηγός με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι βάρδιες. Ενώ, οι συγγενείς ασθενών ή οι ασθενείς πληρώνουν την βενζίνη στο ασθενοφόρο για να μετακινηθεί όταν είναι διαθέσιμος ο οδηγός και να εξυπηρετηθούν . Οι οικογένειες των ασθενών φέρνουν από το σπίτι και χαρτί υγείας , σεντόνια, μαξιλαροθήκες . Ο διευθυντής κύριος Αλέξανδρος Δάβρυς μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  Στην Εύβοια πραγματοποιείται το σημερινό ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR στο πλαίσιο της ερευνάς που πραγματοποιεί για τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της Ελλάδας .Tο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση.

Η απεμπλοκή των Κέντρων Υγείας από τα Νοσοκομεία ήταν καταδικαστική κατά τον διευθυντή. ” Σήμερα τα Κέντρα ανήκουν στις Υγειονομικές Περιφέρειες οι οποίες δεν είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν εξαιτίας και της υποχρηματοδότησης στην Υγεία. Η πολιτική αυτή θα οδηγήσει σταδιακά στην υπαγωγή των Κέντρων στους Δήμους οι οποίοι εξ αρχής δεν θα μπορούν να τα αναλάβουν και πάλι για οικονομικούς λόγους, οπότε η μόνη διέξοδος θα είναι η ιδιωτικοποίηση των Κέντρων Υγείας,’’
τονίζει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ο κύριος Αλέξανδρος Δάβρυς. Πολλές είναι οι περιπτώσεις ασθενών που αντιδρούν προς το προσωπικό όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα. Όπως ενημερώνει το LIFE2DAY.GR o διευθυντής, υπάρχουν συχνές αντιδράσεις και παράπονα όχι όμως τέτοια που να μπορούν να χαρακτηριστούν βίαια. Το Κέντρο δεν έχει αυτή τη στιγμή ελλείψεις σε φάρμακα ωστόσο όλα δείχνουν πως εκεί οδηγούμαστε θα τονίσει ο διευθυντής στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στο σημερινό ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR πραγματοποιείται στην Εύβοια. Εκεί, βρίσκουμε το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας στο οποίο θα συνομιλήσουμε με τον διευθυντή του κύριο Δάβρυ Αλέξανδρο ο οποίος μας μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Την τραγική κατάσταση στα θέματα μεταφοράς ασθενών με πολλές κενές βάρδιες ασθενών και εναλλακτική λύση τα… ταξί, τις πολλές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, τα προβλήματα σε μηχανήματα, αλλά και τις προβλέψεις του διευθυντή για ιδιωτικοποίηση των Κέντρων Υγείας!

Το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας διαθέτει δεκαπέντε γιατρούς. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται γιατροί γενικής ιατρικής, παιδίατρος, οδοντίατρος και μικροβιολόγος. Το Κέντρο αυτή τη στιγμή θεωρείται πλήρες σε ιατρικό προσωπικό, αφού και οι εφημερίες βγαίνουν και οι απαιτούμενες ειδικότητες είναι διαθέσιμες. Σε επίσης καλή κατάσταση είναι και το νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο απαρτίζεται από τριάντα άτομα ( !!! ) τα οποία και θεωρούνται επαρκέστατα (μόνο επαρκέστατα ... ). Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κέντρο αφορά στους οδηγούς ασθενοφόρου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόλις ένας οδηγός με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι βάρδιες και από το Κέντρο προκρίνεται η λύση του ιδιωτικού οχήματος ή κάποιου ταξί για τη μεταφορά. Μάλιστα, το ταξί θεωρείται πιο γρήγορη και ασφαλής λύση αφού ο οδηγός δεν είναι φορτισμένος ψυχολογικά με το πρόβλημα του ασθενούς. Μεγάλο πρόβλημα προκαλεί η κλήση του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση και ενδεχόμενη κλήση του δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση. Σε αυτό το σημείο ο κύριος Δάβρυς σημειώνει πως εξ αρχής η κατάσταση είναι ιδιόμορφη αφού είναι γεγονός πως ο οδηγός δεν θεωρείται επαρκής αφού τώρα ο κανονισμός θέλει να συνοδεύεται από πλήρωμα. Με την δεδομένη υποστελέχωση, αυτό στερεί βάρδιες απ’ ότι αν κάθε ένα άτομο κάλυπτε μόνο του μία βάρδια στο ασθενοφόρο και κατά συνέπεια χάνονται βάρδιες. Γενικά πρόκειται για ένα σύστημα που δεν είναι λειτουργικό. Ο διευθυντής αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, σε αντιδραστήρια, αλλά και σε υγειονομικό υλικό, από χαρτί υγείας έως χαρτί τουαλέτας ή υλικά για τους αρρώστους όπως ακόμα και σεντόνια, μαξιλαροθήκες. Σε αυτές τις περιπτώσεις το προσωπικό δεν δέχεται τις καθυστερήσεις της Υγειονομικής Περιφέρειας και σε πολλές περιπτώσεις συνδράμει το ίδιο στην πλήρωση των αναγκών. Διαφορετικά οι γιατροί βρίσκονται στην πολύ άβολη στιγμή να πρέπει να ενημερώσουν τους συγγενείς των ασθενών πως πρέπει οι ίδιοι να προμηθευτούν από ορισμένα πράγματα όπως για παράδειγμα τα κλινοσκεπάσματα! Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές φορές τους ζητείται να ανεφοδιάσουν και το ασθενοφόρο με βενζίνη προκειμένου να μπορέσει να μετακινηθεί και να τους εξυπηρετήσει, μια ακόμα πολύ άβολη στιγμή για τους γιατρούς. Μάλιστα ο κύριος Δάβρυς τοποθετήθηκε και για την τάση ασθενών να αντιδρούν βίαια προς το προσωπικό όταν έρχονται αντιμέτωποι από παρόμοια προβλήματα. Όπως ενημερώνει το LIFE2DAY.GR υπάρχουν συχνές αντιδράσεις και παράπονα όχι όμως τέτοια που να μπορούν να χαρακτηριστούν βίαια. Στις περισσότερες περιπτώσεις και αφού υπάρχουν εξηγήσεις από τους γιατρούς, υπάρχει κατανόηση της κατάστασης που υπάρχει.  Το Κέντρο δεν έχει αυτή τη στιγμή ελλείψεις σε φάρμακα ωστόσο όλα δείχνουν πως εκεί οδηγούμαστε. Η απεμπλοκή των Κέντρων Υγείας από τα Νοσοκομεία ήταν καταδικαστική κατά τον διευθυντή. Σήμερα τα Κέντρα ανήκουν στις Υγειονομικές Περιφέρειες οι οποίες δεν είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν εξαιτίας και της υποχρηματοδότησης στην Υγεία. Η πολιτική αυτή θα οδηγήσει σταδιακά στην υπαγωγή των Κέντρων στους Δήμους οι οποίοι εξ αρχής δεν θα μπορούν να τα αναλάβουν και πάλι για οικονομικούς λόγους, οπότε η μόνη διέξοδος θα είναι η ιδιωτικοποίηση των Κέντρων Υγείας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυρίου Δάβρυ. Ο διευθυντής ανέφερε πως και στα μηχανήματα υπάρχουν προβλήματα. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός πασχίζει με ένα ακτινολογικό μηχάνημα σε βλάβη για περισσότερα από οχτώ χρόνια! Παρά τις προσπάθειες δεν έχει γίνει καμία κίνηση να διορθωθεί το πρόβλημα. Το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας καλύπτει μία περιοχή περίπου τριάντα πέντε χιλιάδων κατοίκων, αριθμός που την θερινή περίοδο λόγω τουρισμού, ξεπερνά τις εκατό χιλιάδες μαζί με τους επισκέπτες. Στο Κέντρο το προσωπικό καλείται να εξυπηρετήσει περισσότερα από εκατόν πενήντα άτομα ανά ημέρα.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Φεβρουαρίου 2016, 15:50:04 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Φεβρουαρίου 2016, 18:25:12
Απάντηση #77
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν ξέρω αν έχετε παρατηρήσει, αλλά τα περισσότερα Κέντρα Υγείας που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα κι έχουν χερσαία πρόσβαση σε μεγάλες πόλεις είναι τίγκα στους γιατρούς...

Τυχαίο ; Δεν νομίζω.

24 Φεβρουαρίου 2016, 22:08:43
Απάντηση #78
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator

Σάλος από το εξώδικο που τάραξε το χώρο της υγείας


24/2/2016 - 17:10
Αντιδράσεις και σχόλια προκάλεσε η αποκάλυψη του neakriti.gr για το εξώδικο που απέστειλαν οι παιδίατροι κέντρων υγείας του νομού Ηρακλείου αναφορικά με τις εφημερίες τις οποίες καλούνται να κάνουν στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, ζητώντας τα αυτονόητα: να προκηρυχθούν θέσεις εργασίας, να κινητοποιηθεί η ΔΥΠΕ Κρήτης και να διασφαλιστεί ότι δεν θα τεθούν σε κίνδυνο οι ασθενείς.

Μάλιστα η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης αναγκάστηκε να απαντήσει στο ρεπορτάζ αποδεχόμενη ότι οι ελλείψεις στο χώρο της υγείας είναι τεράστιες, υποσχόμενη ότι θα δοθεί σύντομα λύση στο θέμα, χωρίς όμως να σχολιάζει το παραμικρό για τη συγκεκριμένη κίνηση των γιατρών η οποία θεωρείται σχεδόν πρωτοφανής.

Σπάνια και ύστατη κραυγή παρέμβασης
Είναι ίσως από τις λίγες φορές που οι γιατροί αναγκάζονται με δραματικό τρόπο να επιστρατεύσουν το ύστατο μέσο με αποδέκτη Υγειονομική Περιφέρεια και έστω και μέσω του εγγράφου αυτού να ταράξουν τα «λιμνάζοντα ύδατα» καθώς τα κενά θεωρούνται πλέον συνηθισμένα και επιθυμούν επιτέλους να δουν τους φορείς υγείας να παίρνουν δραστικά μέτρα. Παρόλα αυτά δεν θέλησαν να μιλήσουν για το εξώδικο, περιμένοντας μόνο να συμβάλλει στην αλλαγή της κατάστασης που επικρατεί.

Στο πλευρό τους τάχθηκαν όχι μόνο απλοί πολίτες αλλά και διευθυντές των κέντρων υγείας που γνωρίζουν τον καθημερινό αγώνα. Σύμφωνα με το Γιάννη Χριστοφορίδη διευθυντή του κέντρου υγείας Βιάννου «εννοείται ότι βρισκόμαστε στο πλευρό των παιδιάτρων καθώς ζητούν τα αυτονόητα ,αλλά όλοι γνωρίζουμε τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη χώρα και στο χώρο της υγείας.Είναι δύσκολο να δοθούν λύσεις». Πάντως ανέφερε ότι οι μετακινήσεις αποτελούν πλέον καθημερινότητα στα κέντρα υγείας αφού και στη Βιάννο, γιατρός του κέντρου υγείας εφημερεύει και στο ΠΑΓΝΗ με αποτέλεσμα να μετακινείται γιατρός από την Αγία Βαρβάρα και να μεταφέρεται στη Βιάννο.

Μετα το εδώδικο… υπόσχονται λύσεις
Μετα το εξώδικο πάντως η ΔΥΠΕ Κρήτης παραδέχεται ότι χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των παιδιάτρων πολλές δομές θα είχαν καταρρεύσει γεγονός που αποτελεί ξεκάθαρα αποδοχή των δύσκολων συνθηκών υπο τις οποίες επιτελείται το έργο αφού όπως έγραψε το neakriti.gr αρχικά ζητήθηκε από τους γιατρούς να κάνουν ακόμα και τρεις εφημερίες το μήνα. Εξάλλου και η διευθύντρια του Βενιζελείου υποσχέθηκε ότι το πολύ σε δύο μήνες θα υπάρξει το πολυπόθητο προσωπικό που θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία.



«Δεν διανύουν αποστάσεις!»
Σε ότι αφορά τους γιατρούς - λάστιχο, που μετακινούνται από κέντρο υγείας σε άλλο κέντρο υγείας και νοσοκομείο ,την απόλυτη ελληνική «πατέντα» δηλαδή…. η απάντηση της η 7η ΥΠΕ αναφέρει ότι «είναι γνωστό ότι σχεδόν κανέναν Γενικός Ιατρός δεν διαμένει στην έδρα των Κέντρων Υγείας» άρα θεωρείται ότι δεν διασχίζουν και πολλά χιλιόμετρα. Μόνο που δεν έχει σημασία εάν οι γιατροί διασχίζουν μια μεγάλη απόσταση για να πάνε πρώτα στο κέντρο υγείας ή στη συνέχεια για να φτάσουν στο νοσοκομείο. Σημασία έχει ότι διανύουν απόσταση, δουλεύουν συχνά με ελάχιστο ύπνο και θα πρέπει ακόμα και σε ένα τμήμα διαλογής νοσοκομείου να έχουν διαύγεια και επαγρύπνηση, σε εφημερίες με πληθώρα ασθενών και δύσκολες συνθήκες… Κι αν κάτι πάει στραβά, θα φέρουν και ευθύνη.

Η 7η ΥΠΕ Κρήτης σημειώνει ακόμη ότι η συμμετοχή των Γενικών Ιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών είναι μια διεθνώς διαδεδομένη πρακτική, με τεκμηριωμένα αποτελέσματα.

Το μόνο που θα είχαν να σχολιάσουν οι Κρητικοί που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το σκληρό «μνημόνιο « και στις δομές υγείας είναι να παραθέσουν και πάλι το παράδειγμα των κέντρων υγείας. Στο Αρκαλοχώρι τα πρωινά μετακινούνται γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία (Αρχάνες, Αλάγνι, Πεζά, Γαρίπα και Σχοινιάς) για να καλύψουν τις ανάγκες. Την ίδια ώρα έχει ζητηθεί από τους γιατρούς του κέντρου υγείας να πηγαίνουν στα νοσοκομεία στο τμήμα διαλογής, λόγω έλλειψης προσωπικού!."Γύρω γύρω όλοι"δηλαδή και στη μέση ο πολύπαθος χώρος της υγείας.

Εθελοντικά μετακινούνται ελάχιστοι, αναγκαστικά όμως πολλοί που σηκώνουν στις πλάτες τους ενα δύσκολο έργο…

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη
Πηγή :νεα Κρήτη

24 Φεβρουαρίου 2016, 23:17:24
Απάντηση #79
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
«Δεν διανύουν αποστάσεις!»
Σε ότι αφορά τους γιατρούς - λάστιχο, που μετακινούνται από κέντρο υγείας σε άλλο κέντρο υγείας και νοσοκομείο ,την απόλυτη ελληνική «πατέντα» δηλαδή…. η απάντηση της η 7η ΥΠΕ αναφέρει ότι «είναι γνωστό ότι σχεδόν κανέναν Γενικός Ιατρός δεν διαμένει στην έδρα των Κέντρων Υγείας» άρα θεωρείται ότι δεν διασχίζουν και πολλά χιλιόμετρα.

Στο νέο νόμο για τις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων αναφέρεται ότι υπολογίζεται η απόσταση της μόνιμης κατοικίας (αποδεικνυόμενη από τη φορολογική δήλωση) και της έδρας εργασίας από το σημείο στο οποίο καλείται να μετακινηθεί ο υπάλληλος και επιλέγεται η μικρότερη απόσταση.
Αν λοιπόν μένω στην πόλη Α και εργάζομαι στην πόλη Β που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα νότια και καλούμαι να μετακινηθώ στην πόλη Γ που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια από την Α και 80 χιλιόμετρα βόρεια από τη Β, ως απόσταση μετακίνησης θεωρείται αυτή των 40 χιλιομέτρων (Α --> Γ). Έχει μια λογική αφού θεωρεί ότι το πρωί ξεκινάω από τη μόνιμη κατοικία μου και οφείλω την προκαθορισμένη ώρα να είμαι στην εργασία μου. Την υπηρεσία δεν την ενδιαφέρει από που αλλού μακρύτερα μπορεί να ξεκινήσεις ή τι μέσο μετακίνησης θα χρησιμοποιήσεις για να φτάσεις στην εργασία σου. Αρκεί να είσαι εκεί την προβλεπόμενη ώρα.

ΟΜΩΣ
Όταν εργάζομαι στην πόλη Β και καλούμαι το μεσημέρι, όταν τελειώσω το πρωινό μου ωράριο, να συνεχίσω να εργάζομαι για εφημερία στην πόλη Α όπου και κατοικώ μόνιμα, αυτό αποτελεί υπηρεσιακή μετακίνηση και πρέπει να αποζημιωθώ κι όχι να υπάρχει η δικαιολογία "αφού θα πήγαινες που θα πήγαινες στο σπίτι σου, πας στο νοσοκομείο που είναι στην ίδια πόλη" Γιατί μετά το πέρας της πρωινής εργασίας δεν με υποχρεώνει κανείς να επιστρέψω συγκεκριμένη ώρα στο σπίτι μου. Μπορεί να έπαιρνα κάποια συγκοινωνία που θα ξεκινούσε στις 5 το απόγευμα ή να περνούσε κάποιος γνωστός. Όταν μου λες "Στις 3 μ.μ. πρέπει να είσαι στο νοσοκομείο που ξεκινάει η εφημερία σου" με αναγκάζεις ουσιαστικά να χρησιμοποιήσω το ιδιωτικό μου όχημα αν δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

25 Φεβρουαρίου 2016, 21:54:13
Απάντηση #80
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
25/02/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.


Οι πέντε γιατροί στο Κέντρο Υγείας Καστελλίου Πεδιάδος στην Κρήτη ‘’ γίνονται λάστιχο ‘’ καθώς καλούνται να εξυπηρετούν άλλες 5 μονάδες ξεκινώντας από τα Περιφερειακά Ιατρεία από τα οποία οι εκεί γιατροί μπορεί να λείπουν σε άδεια. Ακόμα, στελεχώνουν και το ιατρείο στο αεροδρόμιο, όπως και από την περιοχή Κοκκίνη Χάνι το οποίο δεν είναι Περιφερειακό Ιατρείο, αλλά η πρόσφατη μετακίνηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού στην περιοχή, ανάγκασε το Κέντρο Υγείας να μεριμνήσει την εκεί Μονάδα. Οι γενικοί γιατροί του Κέντρου χρησιμοποιούνται επίσης, και για την εξυπηρέτηση των εξωτερικών ιατρείων του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Ο διευθυντής κύριος Γεώργιος Γρυνάκης μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Στην Κρήτη συνεχίζεται σήμερα η ερευνά του LIFE2DAY.GR στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας όλης της Ελλάδας. Φτάνουμε στο Κέντρο Υγείας Καστελλίου Πεδιάδος όπου και θα μιλήσουμε με τον διευθυντή του, κύριο Γεώργιο Γρυνάκη ο οποίος θα αναφερθεί στο πρόβλημα μεταφοράς ασθενών λόγω σοβαρής έλλειψης σε βάρδιες οδηγών και στις συνθήκες πίεσης των νοσηλευτών. Ακόμα, ο Σύλλογος Κέντρου Υγείας που έχει σώσει το Κέντρο από την αφάνεια.

Το Κέντρο Υγείας Καστελλίου Πεδιάδος διαθέτει πέντε γιατρούς οι οποίοι εξυπηρετούν και τα Περιφερειακά Ιατρεία από τα οποία οι εκεί γιατροί μπορεί να λείπουν σε άδεια. Ακόμα, στελεχώνουν και το ιατρείο στο αεροδρόμιο, όπως και από την περιοχή Κοκκίνη Χάνι το οποίο δεν είναι Περιφερειακό Ιατρείο, αλλά η πρόσφατη μετακίνηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού στην περιοχή, ανάγκασε το Κέντρο Υγείας να μεριμνήσει την εκεί Μονάδα. Ακόμα υπάρχει ένας παθολόγος, ένας παιδίατρος, ένας ακτινολόγος και ένας μικροβιολόγος. Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως οι γενικοί γιατροί του Κέντρου χρησιμοποιούνται συχνά στην εξυπηρέτηση των εξωτερικών ιατρείων του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Στο νοσηλευτικό προσωπικό τα πράγματα είναι οριακά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε νοσηλεύτριες, οι οποίες ωστόσο δεν κατέχουν μόνιμη θέση στο Κέντρο Υγείας. Υπάρχουν τρεις μόνιμες και οι υπόλοιπες έρχονται με απόσπαση από το νοσοκομείο για πληθώρα λόγων. Τα πράγματα είναι πολύ πιεσμένα και με τις ίδιες τις νοσηλεύτριες να υπερβάλλουν εαυτό. Στο Κέντρο υπάρχει και πρόβλημα με τους οδηγούς. Σήμερα οι οδηγοί είναι τέσσερις, με άλλους δύο να έχουν πάρει σύνταξη από την πρότερη δύναμη των έξι. Με τα σημερινά δεδομένα, οι βάρδιες δεν βγαίνουν αφήνοντας αρκετές κενές. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιστρατεύονται ασθενοφόρα από όμορα Κέντρα Υγείας όπως αυτό του Αρκαλοχωρίου ή του Τζερμιάδο, δημιουργώντας μια αλληλοκάλυψη αναγκών. Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας αναλαμβάνει το ΕΚΑΒ στέλνοντας ασθενοφόρο από το Ηράκλειο με μία καθυστέρηση μεν, όχι τόσο μεγάλη όμως αφού δεν ξεπερνά την μισή ώρα. Ο διευθυντής αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν ελλείψεις από αναλώσιμα υλικά, παρόλο που γίνεται πολύ καλή διαχείριση από το προσωπικό. H τοπική κοινωνία βοηθάει έμπρακτα το Κέντρο τροφοδοτώντας με ότι είναι δυνατό. Σημαντικό κομμάτι αυτού αποτελεί ο Σύλλογος Κέντρου Υγείας που εδώ και είκοσι χρόνια όχι μόνο τροφοδοτεί το Κέντρο με οποιαδήποτε έλλειψη, αλλά και με αγορά μηχανημάτων. Στην περίοδο αυτών των δύο δεκαετιών ο Σύλλογος έχει δαπανήσει περίπου εκατό χιλιάδες ευρώ σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Τα παραπάνω καταδεικνύουν την αργοπορημένη τροφοδοσία από την Υγειονομική Περιφέρεια. Σωστά παρατηρεί ο συνεντευξιαζόμενος μας πως “είναι θέμα διαχείρισης και πρόβλεψης των δεδομένων του μέλλοντος”. Τουλάχιστον από τα παραπάνω εξαιρούνται τα φάρμακα των οποίων η τροφοδοσία είναι ομαλή και χωρίς προβλήματα. Ο κύριος Γρυνάκης ενημερώνει το LIFE2DAY.GR ότι εξαιτίας του Συλλόγου Κέντρου Υγείας σε ότι αφορά στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό το Κέντρο θεωρείται ένα από τα καλύτερα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αναφέρθηκε το μηχάνημα για την οστεοπόρωση για το οποίο η γιατρός που το χρησιμοποιεί έλαβε ειδική κατάρτιση. Παράλληλα το μηχάνημα των υπερήχων χρησιμοποιείται από τον ακτινολόγο και όλα βρίσκονται σε καλή κατάσταση ελέω του Συλλόγου. Είναι ένα δείγμα αλληλεγγύης που υπήρχε πάντα, αλλά πλέον έχει ενταθεί. Το Κέντρο Υγείας Καστελλίου εξυπηρετεί καθημερινά εκτατών πενήντα άτομα εκτός της εφημερίας και μάλιστα από περιοχές μεγάλης έκτασης του κεντρικού Ηρακλείου που ξεπερνούν τις είκοσι χιλιάδες, αλλά εκτείνονται σε μεγάλη γεωγραφική περιοχή.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Φεβρουαρίου 2016, 22:02:50 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Φεβρουαρίου 2016, 16:58:55
Απάντηση #81
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
26/02/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.


Εντόπισε και σας αποκαλύπτει το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος το Κέντρο Υγείας Περάματος του περήφανου Μυλοπόταμου στην Κρήτη  όπου εργαζόταν ως μικροβιολόγος πριν γίνει υπουργός Υγείας ο κ. Ανδρέας Ξανθός και το οποίο βρίσκεται σε δραματική κατάσταση παρόλο που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Κρήτη, με περισσότερους από εκτατών πενήντα ασθενείς ανά ημέρα να επισκέπτονται το κέντρο , σε ένα σύνολο πληθυσμού που εξυπηρετεί και ανέρχεται στους είκοσι εφτά χιλιάδες κατοίκους. Ο διευθυντής κύριος Νικόλαος Παπαδάκης μιλάει στο LIFE2DAY.GR  Το Κέντρο Υγείας Περάματος αποτελείται από έναν παθολόγο που είναι ο ίδιος ο κύριος Παπαδάκης και εφτά γενικούς γιατρούς. Επιπροσθέτως υπάρχει ένας οδοντίατρος και ένας μικροβιολόγος ο οποίος όμως δεν είναι άλλος από τον κύριο Ξανθό, νέο Υπουργό Υγείας ο οποίος προφανώς δεν βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας πλέον.

Όταν η συζήτηση πέρασε στον τομέα του νοσηλευτικού προσωπικού ο διευθυντής ανέφερε πως εκεί η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική. Οι νοσηλευτές αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε οριακό σημείο με μόλις έξι νοσηλευτές να μην μπορούν να βγάζουν τις βάρδιες τους με ευκολία, ενώ αν κάποιος αρρωστήσει είναι μαθηματικά βέβαιο πως δεν βγαίνουν οι βάρδιες τους. Το Κέντρο χρειάζεται ακόμα και δέκα νοσηλευτές για να λειτουργήσει ομαλά γεγονός που δείχνει και την σοβαρότατη έλλειψη που υπάρχει. Το LIFE2DAY.GR συνεχίζει την μεγάλη έρευνα μέσα από την οποία προβάλλει τα προβλήματα σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας και στα πλαίσια αυτής, σήμερα κατευθυνόμαστε στην Κρήτη και στα ορεινά του νομού Ρεθύμνης, στο Κέντρο Υγείας Περάματος του περήφανου Μυλοπόταμου. Εκεί βρίσκουμε τον διευθυντή, κύριο Νικόλαο Παπαδάκη ο οποίος θα μας μιλήσει για την κατασταση που βρίσκεται το κέντρο.

Υπάρχουν και εφτά Περιφερειακά Ιατρεία τα οποία αποτελούνται από δύο αγροτικούς γιατρούς και ακόμα πέντε γενικούς. Με τον αριθμό αυτών των γιατρών στο Κέντρο Υγείας Περάματος του Μυλοπόταμου οι εφημερίες βγαίνουν οριακά και με μεγάλη δυσκολία και ιδιαίτερη καταπόνηση των υπαρχόντων γιατρών. Στο ιδανικό σενάριο που προβλέπεται από το οργανόγραμμα οι ειδικοί γιατροί φτάνουν τους δεκαπέντε γεγονός που δείχνει πως οι ελλείψεις αγγίζουν το 50% στο Κέντρο. Σε αυτό το σημείο ωστόσο ο κύριος Παπαδάκης θέλησε να κάνει μία δυσοίωνη πρόβλεψη σε ότι αφορά την στελέχωση των Μονάδων υγείας από γιατρούς, αφού επισήμανε την φυγή των ειδικευόμενων στο εξωτερικό όπου υπάρχει τεράστια ζήτηση. Σημείωσε ότι είναι πολύ λογικό να μην κάθονται στην Ελλάδα υπό κακές συνθήκες εργασίας και χαμηλούς μισθούς και σε λίγα χρόνια η φυγή αυτή θα δημιουργήσει τεράστιο κενό στην Ελλάδα. Ζήτημα το οποίο όπως εδώ στο LIFE2DAY.GR έχουμε αναδείξει, απασχολεί πολλούς διοικητές και διευθυντές μονάδων υγείας. Όταν η συζήτηση πέρασε στον τομέα του νοσηλευτικού προσωπικού ο διευθυντής ανέφερε πως εκεί η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική. Οι νοσηλευτές αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε οριακό σημείο με μόλις έξι νοσηλευτές να μην μπορούν να βγάζουν τις βάρδιες τους με ευκολία, ενώ αν κάποιος αρρωστήσει είναι μαθηματικά βέβαιο πως δεν βγαίνουν οι βάρδιες τους. Το Κέντρο χρειάζεται ακόμα και δέκα νοσηλευτές για να λειτουργήσει ομαλά γεγονός που δείχνει και την σοβαρότατη έλλειψη που υπάρχει. Στο Πέραμα, υπάρχουν μόλις δύο οδηγοί ασθενοφόρων και μάλιστα ο ένας βρίσκεται σε άδεια, οπότε το Κέντρο αδυνατεί να καλύψει περισσότερη από μία βάρδια. Τις υπόλοιπες βάρδιες καλύπτει το ΕΚΑΒ το οποίο σύμφωνα με τον κύριο Παπαδάκη θα ήταν ιδανικό να ήταν μία ανεξάρτητη υπηρεσία και να ενσωμάτωνε όλα τα Κέντρα Υγείας, να λειτουργεί αυτόνομα και να χωρίζεται με σταθμούς ανά χιλιομετρική απόσταση. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να καλύψει με επάρκεια και με ταχύτητα όλα τα περιστατικά και τις όποιες ανάγκες. Αυτή τη στιγμή το κάθε περιστατικό μεταφοράς μπορεί να χρειαστεί ακόμα και ένα δίωρο και αν αυτό σημαίνει ότι θα δεσμευτεί ο ένας από τους δυο γιατρούς της εφημερίας, αντιλαμβάνεται κανείς τι προβλήματα μπορεί αυτό να σημαίνει. Ο κύριος Παπαδάκης αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν και πολλές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά με ειδική έμφαση στα αντιδραστήρια του μικροβιολογικού εργαστηρίου. Μετά και την αδυναμία της Υγειονομικής Περιφέρειας να τροφοδοτήσει επαρκώς το Κέντρο, αναζητούνται λύσεις από δωρεές είτε από ιδιωτικούς φορείς είτε από τον Δήμο που εξυπηρετεί σε αρκετές περιπτώσεις κυρίως διαθέτοντας τα συνεργεία του σε βλάβες που προκύπτουν στο Κέντρο. Πρόβλημα εντοπίζεται και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό με μηχανήματα που κατά καιρούς παρουσιάζουν βλάβες οι οποίες ωστόσο έστω και αργοπορημένα, διορθώνονται μέσα από συμβάσεις συντήρησης που υπάρχουν. Ο κύριος Παπαδάκης διαβεβαιώνει το LIFE2DAY.GR πως η ροή της προμήθειας των φαρμάκων είναι σε ικανοποιητικά πλαίσια χωρίς ελλείψεις. Το Κέντρο Υγείας Περάματος είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Κρήτη, με περισσότερους από εκατόν πενήντα ασθενείς ανά ημέρα σε ένα σύνολο πληθυσμού που εξυπηρετεί και ανέρχεται στους είκοσι εφτά χιλιάδες κατοίκους, αριθμός που την τουριστική περίοδο εκτοξεύεται αφού στις αρμοδιότητες του Κέντρου ανήκουν και περίπου εφτάμισι χιλιάδες κλίνες που καλύπτονται από τουρίστες, αυξάνοντας έτσι τον φόρτο εργασίας της Μονάδας αυτής. Ελπίζουμε να φροντίσει περισσότερο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός το υπουργείο και τον κλάδο της  Υγείας  από ότι το Κέντρο Υγείας Περάματος του περήφανου Μυλοπόταμου στην Κρήτη  όπου εργαζόταν πριν γίνει υπουργός.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Φεβρουαρίου 2016, 17:04:30 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Φεβρουαρίου 2016, 22:50:17
Απάντηση #82
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
29/02/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.


Έκκληση μέσα από το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος για κάλυψη των βαρδιών οδηγών ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας στο Αλιβέρι που πλέον μένει ακάλυπτο επιστρατεύοντας οχήματα της ΑΓΕΤ Ηρακλής για τη μεταφορά ασθενών καθώς το ΕΚΑΒ είναι η τελευταία επιλογή αφού βρίσκεται πενήντα χιλιόμετρα μακριά κάνει ο διευθυντής κ. Μιχαήλ Αντωνίου .  

Σήμερα σταματάμε στην Εύβοια όπου και συνομιλούμε με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας στο Αλιβέρι, κύριο Μιχαήλ Αντωνίου ο οποίος κάνει μεγάλη έκκληση μέσα από το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος για κάλυψη των βαρδιών οδηγών ασθενοφόρου που πλέον μένει ακάλυπτο επιστρατεύοντας ακόμα και οχήματα της ΑΓΕΤ Ηρακλής για τη μεταφορά ασθενών, αλλά και για μεγαλύτερη ροή στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών, ενώ γίνεται λόγος για τα παλιά μηχανήματα του Κέντρου. Το Κέντρο Υγείας στο Αλιβέρι διαθέτει εφτά γιατρούς γενικής ιατρικής, μία παιδίατρο, μία μικροβιολόγο και έναν ακτοδιαγνώστη. Στους γιατρούς προσθέτουμε εκείνους των Περιφερειακών Ιατρείων οι οποίοι είναι επιπλέον τέσσερις γενικής ιατρικής. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός αυτός θεωρείται επαρκής αφού δεν δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα σε εφημερίες και βάρδιες των γιατρών. Από τον διευθυντή έγινε μία αναφορά σε καρδιολόγο και παθολόγο, ωστόσο οι ειδικότητες αυτές δεν είναι στο οργανόγραμμα του Κέντρου και συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ως έλλειψη. Σε αντίστοιχα καλή κατάσταση βρίσκεται και το νοσηλευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, υπάρχουν εφτά νοσηλεύτριες οι οποίες καλύπτουν τις απαιτήσεις του Κέντρου χωρίς να υπάρχουν κενά ή άλλα προβλήματα. Αντίθετα, πρόβλημα εντοπίζεται με τους οδηγούς ασθενοφόρου οι οποίοι είναι δύο στο Αλιβέρι, με τον ένα να είναι πλέον πρόεδρος του τοπικού δημοτικού συμβουλίου έχοντας συχνές απουσίες από τα καθήκοντά του και προφανώς είναι αδύνατο να καλύψουν όλες τις βάρδιες αφήνοντας το Κέντρο κενό για πολλές ώρες. Από την διοίκηση του Κέντρου βρίσκονται δύο εναλλακτικές, μία από τις οποίες αφορά την δέσμευση δύο άσχετων υπαλλήλων του Κέντρου οι οποίοι παράλληλα με τα καθήκοντά τους αναλαμβάνουν βάρδια στο ασθενοφόρο έχοντας δίπλωμα για το όχημα εγκεκριμένο από το Υπουργείο. Ακόμα κι έτσι όμως οι βάρδιες δεν καλύπτονται με αποτέλεσμα το Κέντρο να απευθύνεται στην εταιρεία ΑΓΕΤ Ηρακλής το οποίο βρίσκεται κοντά και διαθέτει συχνά όχημα για τη μεταφορά των ασθενών, ενώ σε δεύτερες περιπτώσεις καλείται ακόμα και το ΕΚΑΒ το οποίο θεωρείται ως η έσχατη αφού η απόσταση των πενήντα χιλιομέτρων από το Αλιβέρι ως τη Χαλκίδα κάνει ιδιαίτερα χρονοβόρα την μεταφορά του ασθενή με χρόνους που ξεπερνούν την μία ώρα. Η λύση που προτείνει ο διευθυντής είναι η δημιουργία σταθμού του ΕΚΑΒ στο Αλιβέρι το οποίο αποτελεί περιοχή κομβικής σημασίας με μεγάλη βιομηχανική δραστηριότητα με την ΑΓΕΤ, την ΔΕΗ κ.α. Ο κύριος Αντωνίου αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σχεδόν στο σύνολο των αναλώσιμων υλικών που χρησιμοποιούνται. Ακόμα και για μελάνια που χρησιμοποιούνται για την συνταγογράφηση με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε διάφορους φορείς για να αναζητήσουν λύσεις. Προσωρινά εξυπηρετεί το νοσοκομείο όταν και αυτό μπορεί αφού και αυτό παρουσιάζει ελλείψεις συχνά. Σε κάθε περίπτωση η πέμπτη υγειονομική περιφέρεια κρίνεται ανίκανη να εξυπηρετήσει με επάρκεια και έγκαιρα το Κέντρο. Στο ζήτημα των ελλείψεων αυτών συνεισφέρουν κατά καιρούς και σύλλογοι όχι όμως σε βαθμό που μπορεί να σταθεροποιηθεί η προμήθεια του Κέντρου. Αντίθετα, η προμήθεια των φαρμάκων είναι τέτοια που δεν προκαλεί προβλήματα ή ελλείψεις στο Κέντρο αφού γίνεται σε γενικές γραμμές σε ομαλά επίπεδα, όπως εξηγεί στο LIFE2DAY.GR ο διευθυντής του Κέντρου. Ρωτήσαμε αν ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός παρουσιάζει προβλήματα και ο κύριος Αντωνίου αποκρίθηκε πως υπάρχουν προβλήματα ιδιαίτερα στο ακτινολογικό και το εμφανιστήριο που θεωρούνται απαρχαιωμένα με συνεχείς βλάβες αφού χρονολογούνται από καταβολής του ΕΣΥ. Παράλληλα υπάρχει και υπέρηχος στο Κέντρο -δωρεά της ΑΓΕΤ Ηρακλής- το οποίο προς το παρόν δεν παρουσιάζει προβλήματα. Ο κύριος Αντωνίου κάνει έκκληση μέσω του LIFE2DAY.GR για καινούρια μηχανήματα στη Μονάδα. Στο Κέντρο Υγείας υπάρχουν -αν και σπάνια- φαινόμενα στα οποία εξαγριωμένοι ασθενείς οι συγγενείς τους ξεσπούν, ακόμα και βίαια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εκφράζοντας την αγανάκτηση τους. Οι εργαζόμενοι συνήθως προσπαθούν με ήρεμους τρόπους να κατευνάσουν τα πνεύματα, ωστόσο υπάρχουν φορές που έχει κληθεί η αστυνομία για να παρέμβει. Το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου είναι μία μεγάλη μονάδα που εξυπηρετεί περισσότερους από εκατόν πενήντα γιατρούς κάθε μέρα, σε μία περιοχή με πληθυσμό που ανέρχεται σε τριάντα χιλιάδες σε ότι αφορά τον τοπικό Δήμο, αν και το Κέντρο εξυπηρετεί κι άλλες περιοχές με τον πληθυσμό ευθύνης να προσεγγίζει τις σαράντα χιλιάδες.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Φεβρουαρίου 2016, 22:55:32 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Μαρτίου 2016, 17:25:56
Απάντηση #83
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Μαρτίου 2016, 17:28:16
Απάντηση #84
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
01/03/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.


Οι σοβαρές ελλείψεις γιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Κηθύρων δεν βοηθούν για να βγαίνουν οι εφημερίες  και ο διοικητής κύριος Σεραφείμ Ψαρράς όπως χαρακτηριστικά λέει στο  LIFE2DAY.gr , αναγκάζεται να “σκίζει τους γιατρούς” του προκειμένου να βγαίνουν οι εφημερίες. Ακόμα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε οδηγούς ασθενοφόρων και προκαλείται ανεπάρκεια στις βάρδιες τους, αλλά και η πολύ σφιχτή πολιτική προμήθειας σε αναλώσιμα υλικά δημιουργεί  ελλείψεις όπως στις σύριγγες.

Το Γ. N. Κέντρο Υγείας Κηθύρων διαθέτει αυτή τη στιγμή έναν γενικό γιατρό, έναν καρδιολόγο, έναν αναισθησιολόγο, έναν χειρουργό, έναν γυναικολόγο, έναν παιδίατρο, έναν μικροβιολόγο και έναν ακτινολόγο οι οποίοι πλαισιώνονται από έναν μόλις αγροτικό γιατρό. Ο αριθμός αυτός των εννιά γιατρών δεν κρίνεται επαρκείς για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου αφού η κυριότερη έλλειψη είναι η απουσία τουλάχιστον ενός παθολόγου που αποτελεί και βασικό συστατικό μίας μονάδας υγείας. Οι εφημερίες δεν βγαίνουν και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κύριος Ψαρράς ότι είναι αναγκασμένος να “σκίζει τους γιατρούς” του προκειμένου να βγαίνουν οι εφημερίες! Σήμερα η έρευνα ALERT για τα νοσοκομεία του LIFE2GAY.GR φτάνει στα Κήθυρα σε μία από τις πιο καινούριες μονάδες υγείας στην Ελλάδα. Το Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Κηθύρων είναι νεόδμητο με έτος δημιουργίας το 2014 κι εμείς μελετάμε τα προβλήματα μιας τόσο καινούριας μονάδας στην συνομιλία μας με τον καρδιολόγο κύριο Σεραφείμ Ψαρρά ο οποίος εκτελεί χρέη διοικητή και μας αναφέρει σοβαρές ελλείψεις γιατρών ώστε να βγαίνουν οι εφημερίες, τις πολλές ελλείψεις σε ειδικότητες, αλλά και την υποστελέχωση των νοσηλευτών που φτάνει το 50% . Ακόμα οι ελλείψεις οδηγών ασθενοφόρων που προκαλεί ανεπάρκεια στις βάρδιες τους, αλλά και πολύ σφιχτή πολιτική προμήθειας σε αναλώσιμα υλικά που φέρνει το νοσοκομείο σε δύσκολη θέση. Ωστόσο πέραν του παθολόγου, το νοσοκομείο χρήζει ανάγκης περισσοτέρων αγροτικών γιατρών ώστε να βγαίνουν οι εφημερίες. Ακόμα, οι ελλείψεις του νοσοκομείου αφορούν και σε ορθοπεδικό και σε ωτορινολαρυγγολόγο και σε οφθαλμίατρο. Σήμερα η έρευνα ALERT για τα νοσοκομεία του LIFE2GAY.GR ταξιδεύει στα Κήθυρα και μάλιστα σε μία από τις πιο καινούριες μονάδες υγείας στην Ελλάδα. Το Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Κηθύρων είναι νεόδμητο με έτος δημιουργίας το 2014 κι εμείς μελετάμε τα προβλήματα μιας τόσο καινούριας μονάδας στην συνομιλία μας με τον καρδιολόγο κύριο Σεραφείμ Ψαρρά ο οποίος εκτελεί χρέη διοικητή και μας αναφέρει τις σημαντικές ελλείψεις γιατρών ώστε να βγαίνουν οι εφημερίες, τις πολλές ελλείψεις σε ειδικότητες, αλλά και την υποστελέχωση των νοσηλευτών που φτάνει το 50% . Ακόμα οι ελλείψεις οδηγών ασθενοφόρων που προκαλεί ανεπάρκεια στις βάρδιες τους, αλλά και πολύ σφιχτή πολιτική προμήθειας σε αναλώσιμα υλικά που φέρνει το νοσοκομείο σε δύσκολη θέση. Το Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Κηθύρων διαθέτει αυτή τη στιγμή έναν γενικό γιατρό, έναν καρδιολόγο, έναν αναισθησιολόγο, έναν χειρουργό, έναν γυναικολόγο, έναν παιδίατρο, έναν μικροβιολόγο και έναν ακτινολόγο οι οποίοι πλαισιώνονται από έναν μόλις αγροτικό γιατρό. Ο αριθμός αυτός δεν κρίνεται επαρκείς για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου αφού η κυριότερη έλλειψη είναι η απουσία τουλάχιστον ενός παθολόγου που αποτελεί και βασικό συστατικό μίας μονάδας υγείας. Παράλληλα, ο αριθμός των γιατρών δεν είναι τέτοιος που να επιτρέπει στις εφημερίες να βγαίνουν με ευκολία. Ο κύριος Ψαρράς ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι αναγκασμένος να “σκίζει τους γιατρούς” του προκειμένου να βγαίνουν οι εφημερίες! Ωστόσο πέραν του παθολόγου, το νοσοκομείο χρήζει ανάγκης περισσοτέρων αγροτικών γιατρών ώστε να βγαίνουν οι εφημερίες πιο εύκολα. Ακόμα, οι ελλείψεις του νοσοκομείου αφορούν και σε ορθοπεδικό και σε ωτορινολαρυγγολόγο και σε οφθαλμίατρο. Για τον τομέα των νοσηλευτών είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στο LIFE2GAY.GR με την Γούρου Παναγιώτα η οποία είναι προϊσταμένη του χειρουργικού και παθολογικού τομέα και η οποία ανέφερε πως και σε αυτό το κομμάτι οι ελλείψεις είναι αρκετές. Αυτή τη στιγμή το νοσηλευτικό προσωπικό απαριθμεί εννιά άτομα (τρεις Τ.Ε., τέσσερις Δ.Ε., δύο Υ.Ε.) με τα οποία η προσέγγιση των αναγκών του νοσοκομείου γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Για να βγαίνουν σωστά οι βάρδιες χρειάζονται ακόμα δώδεκα στον αριθμό νοσηλευτές (τέσσερις Τ.Ε., τέσσερις Δ.Ε., τέσσερις Υ.Ε.), αριθμός που δείχνει πως το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή θεωρείται υποστελεχωμένο στον τομέα αυτό κατά 50% περίπου. Ο κύριος Ψαρράς αναφέρει στο LIFE2GAY.GR πως το νοσοκομείο εξυπηρετείται από το ΕΚΑΒ το οποίο ήδη έχει χάσει έναν οδηγό λόγω συνταξιοδότησης και μένοντας πλέον με έναν ακόμη. Παράλληλα υπάρχουν οι οδηγοί του νοσοκομείου που δεν ανήκουν στο ΕΚΑΒ μεν, αλλά συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση της μεταφοράς των ασθενών. Πλέον οι οδηγοί στο σύνολο ανέρχονται σε τρεις και οι οποίοι φυσικά δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις βάρδιες κάθε ημέρας. Η λύση αφορά στο… φιλότιμο των οδηγών που βρίσκονται συνεχώς σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας εκτός βάρδιας και εκτός ωραρίου. Ο διευθυντής αναφέρει στο LIFE2GAY.GR πως υπάρχουν οριακές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά στο νοσοκομείο. Παρά την μικρή προμήθεια υλικών από την δεύτερη Υγειονομική Περιφέρεια, για παράδειγμα στις σύριγγες, το νοσοκομείο προσπαθεί στην σωστή διαχείριση υλικών ώστε να μην δημιουργείται έντονο πρόβλημα. Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονται στο θέμα των φαρμάκων όπου η ροή είναι φυσιολογική κι έτσι δεν υπάρχουν ελλείψεις σε οποιοδήποτε φάρμακο. Στα Κήθυρα έχουν να περηφανεύονται για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τους αφού λόγω του ότι αποτελούν ένα καινούριο νοσοκομείο τα μηχανήματα είναι καινούρια και -τουλάχιστον για την ώρα- σε άριστη κατάσταση. Ο κύριος Ψαρράς τοποθετήθηκε και για την “επιδημία” που θέλει αγανακτισμένους ασθενείς να επιτίθενται σε ιατρικό προσωπικό και που συναντά κανείς τελευταία σε μονάδες υγείας, όπως όμως διευκρίνισε στο LIFE2GAY.GR στα Κήθυρα η κοινωνία είναι κλειστή και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι καλές, οπότε στα είκοσι πέντε χρόνια στα οποία εργάζεται εκεί δεν υπάρχουν παρόμοια περιστατικά, πέραν ορισμένων μεμονωμένων που οφείλονται σε κατάσταση μέθης και αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία και χωρίς ακρότητες. Στην σημερινή μας έρευνα στο LIFE2GAY.GR είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με την υπεύθυνη λογιστηρίου η οποία μας ενημέρωσε πως ο προϋπολογισμός για το 2016 καταρτίστηκε και ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο διακόσιες πενήντα οχτώ χιλιάδες τριακόσια ογδόντα εφτά ευρώ και δεκαπέντε λεπτά (1.258.387,15€) από αυτά έχουν ήδη δοθεί περί των δέκα χιλιάδων ευρώ. Σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2015 υπάρχει μία μικρή αύξηση της τάξεως των διακοσίων χιλιάδων ευρώ και αυτό οφείλεται στο ότι πλέον το νοσοκομείο πληρώνει τις τακτικές εφημερίες και τις υπερωρίες του προσωπικού, αλλά και λόγω του νέου συστήματος φαρμάκων που πληρώνονται απ’ το νοσοκομείο. Σημαντικό ωστόσο είναι πως φέτος έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα με τους προϋπολογισμούς αφού ακόμα συγκρίνονται οι αρχικοί προϋπολογισμού, το οποίο για την εποχή θεωρείται ανήκουστο. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως από τον προϋπολογισμό του 2015 δεν υπάρχουν οφειλές στην εκταμίευση. Στο Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Κηθύρων οι επισκέψεις ασθενών ξεπερνούν τις εκατό ανά ημέρα. (Δε το λες τότε Νοσοκομείο. Κέντρο Υγείας το πολύ πολύ. Το θέμα βέβαια είναι αν πρέπει να έχει κανείς Νοσοκομείο όταν ο πληθυσμός ευθύνης κυμαίνεται από 4-15.000 ανθρώπους) Είναι χαρακτηριστικό πως στο τμήμα καρδιολογίας σε έναν χρόνο καταγράφτηκαν πάνω από εξακόσια περιστατικά. Ο πληθυσμός κάλυψης της περιοχής δεδομένου πως το νοσοκομείο εξυπηρετεί εκτός από τα Κήθυρα και τα Αντικύθηρα, ξεπερνά τις τέσσερις χιλιάδες τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι και λόγω των επισκεπτών ο αριθμός εκτοξεύεται στις δεκαπέντε χιλιάδες!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Μαρτίου 2016, 17:38:29 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Μαρτίου 2016, 17:40:04
Απάντηση #85
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Τα προγράμματα των εφημεριών προτείνονται στο διοικητή του νοσοκομείου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, από το επιστημονικό συμβούλιο. Σε περίπτωση που αυτό κρίνει ότι τα προγράμματα δεν είναι ασφαλή ή παραποιούνται από τη διοίκηση, για λόγους ευθυξίας επειδή ακυρώνεται ο ρόλος του, μπορεί να παραιτηθεί.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

1 Μαρτίου 2016, 21:57:59
Απάντηση #86
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Ε, όχι κι νοσοκομείο με  έναν γενικό γιατρό, έναν καρδιολόγο, έναν αναισθησιολόγο, έναν χειρουργό, έναν γυναικολόγο, έναν παιδίατρο, έναν μικροβιολόγο και έναν ακτινολόγο κι έναν αγροτικό γιατρό !
Δεν θυμάμαι πότε έβγαλε τελευταία φορά θέση στα Κύθηρα, τις συνθήκες εργασίας εκεί, όπως κι κάποιον που να πήγε.

Το βασικότερο πρόβλημα του ΕΣΥ σε τέτοιες περιοχές κατ΄εμέ είναι το άκαμπτο των εργασιακών σχέσεων.
Ενώ η παραπάνω σύνθεση επαρκεί (οριακά, χωρίς δυνατότητα αδειών κτλ) να καλύψει τον πληθυσμό των 4,000 κατοίκων τον χειμώνα, το καλοκαρί δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα, κι θα φτάνουν στα όριά τους, υποθέτω.
Γιατί να μην δίνεται η δυνατότητα της εποχιακής απασχόλησης σε τέτοιες περιοχές με προφανώς καλύτερο πακέτο αποδοχών (ώστε να ενθαρρυνθούν να πάνε) ;
Κάτι σε στυλ locum δλδ, αν και δεν είναι ακριβώς έτσι το βρετανικό σύστημα.
Υπάρχει άνεργος κόσμος που υποαπασχολείται κι θα πήγαινε.

Παρατηρώ ότι υπάρχει αναισθησιολόγος κι χειρουργός.
Προφανώς θα μπορούσε να γίνουν μικρής βαρύτητας χειρουργεία ή κι κάποιο επείγον. Υπάρχει λειτουργικό τραπέζι όμως ; ; ;
Τον χειρουργό ποιός θα τον βοηθάει ;

Παρατηρώ ότι έχουν δοθεί πολλά χρήματα σε δομές, εντελώς αποσπασματικά, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν κι να σκουριάζουν.
Δομές άκρως απαραίτητες.
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Μαρτίου 2016, 22:03:20 από kopritis »

2 Μαρτίου 2016, 09:45:38
Απάντηση #87
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τα προγράμματα των εφημεριών προτείνονται στο διοικητή του νοσοκομείου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, από το επιστημονικό συμβούλιο. Σε περίπτωση που αυτό κρίνει ότι τα προγράμματα δεν είναι ασφαλή ή παραποιούνται από τη διοίκηση, για λόγους ευθυξίας επειδή ακυρώνεται ο ρόλος του, μπορεί να παραιτηθεί.

Με την ευελιξία που δίνει πλέον ο νόμος για τις εφημερίες ετοιμότητας και μικτές, το πρόγραμμα καλύπτεται με το κατάλληλο "ξεχείλωμα" (κατ' άλλους "σκίσιμο"). Π.χ. οι 7 ενεργές και 2 ετοιμότητας γίνονται (3χ7)+2 = 23 ετοιμότητας αν σκεφτούμε ότι 1 ετοιμότητας είναι το 1/3 ενεργούς.
Το Νοσοκομείο Κυθήρων ανήκει στην κατηγορία των χαρακτηρισμένων Νοσοκομείων - ΚΥ που έχουν φτιαχτεί σε διάφορα μικρά και μεσαία νησιά. Γι' αυτό και η παρουσία αγροτικών στη σύνθεσή τους.

Παράθεση
Για να βγαίνουν σωστά οι βάρδιες χρειάζονται ακόμα δώδεκα στον αριθμό νοσηλευτές (τέσσερις Τ.Ε., τέσσερις Δ.Ε., τέσσερις Υ.Ε.)
Μου κάνει εντύπωση που κάνουν και κατανομή στο ζητούμενο προσωπικό. Αν ήταν π.χ. 2-5-5 τι διαφορά θα είχε; Εκτός αν είναι σε αναμονή το προσωπικό για την προκήρυξη, οπότε αυτή είναι η κατανομή που βολεύει.

4 Μαρτίου 2016, 17:25:09
Απάντηση #88
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
02/03/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.


Ανύπαρκτη είναι η 5η Υγειονομική Περιφέρεια απέναντι στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών στην Εύβοια , αφήνοντας το ακάλυπτο χωρίς φάρμακα και αναλώσιμα υλικά αλλά και πετρέλαιο καθώς και χωρίς βασικούς γιατρούς όπως μικροβιολόγο και παιδίατρο . Ενώ οι ήδη υπάρχοντες γιατροί δεν πληρώνονται τις εφημερίες . Ο διευθυντής κύριος Δημήτρης Γυφτοδήμος μιλάει στο LIFE2DAY.gr και κάνει έκκληση για στήριξη .

Ο κύριος Γυφτοδήμος κάνει έκκληση μέσα από το LIFE2DAY.gr . προς την πέμπτη Υγειονομική Περιφέρεια για στήριξη και μάλιστα διοικητική, αφού προς το παρόν δεν υπάρχει καμία στήριξη, ενώ οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των εφημεριών εντείνουν το πρόβλημα, όπως επίσης και η σε φάρμακα και αναλώσιμα υλικά αλλά και πετρελαίου καθώς και μελανιών για τον εκτυπωτή.  Ρωτήσαμε τον διευθυντή για ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα και εκείνος είπε πως μετά την αδυναμία της Υγειονομικής Περιφέρειας να καλύψει τα όποια κενά υπάρχουν, εστάλη έγγραφο που σημειώνει πως κρίνεται το νοσοκομείο υπεύθυνο για την κάλυψη των αναγκών του Κέντρου και σε φάρμακα και σε αναλώσιμα υλικά καθώς οι ελλείψεις έχουν ξεπεράσει κάθε όριο .

Το LIFE2DAY.GR συνεχίζει την μεγάλη έρευνα των προβλημάτων στην Υγεία με σημερινό σταθμό τα Ψαχνά στην Εύβοια. Εκεί συναντάμε τον διευθυντή του τοπικού Κέντρου Υγείας, τον κύριο Δημήτρη Γυφτοδήμο ο οποίος μιλάει για την πλήρη απουσία της 5ης – πέμπτης Υγειονομικής Περιφέρειας, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές και την βία που αντιμετωπίζουν οι γιατροί από τους ασθενείς. Το Κέντρο Υγείας Ψαχνών διαθέτει έξι γιατρούς (ποιάς ειδικότητος;) και έναν γενικής ιατρικής. Ο αριθμός αυτός κρίνεται επαρκείς ώστε να βγαίνουν οι εφημερίες ωστόσο είναι άμεση η ανάγκη ύπαρξης ενός μικροβιολόγου και ενός παιδιάτρου (στις Βορειοευρωπαϊκές χώρες πάντως τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν ούτε Μικροβιολόγους, ούτε Παιδιάτρου, και τα καταφέρνουν μια χαρά. Μήπως πρέπει να το ψάξουμε λίγο;). Στο Κέντρο υπάρχουν και οχτώ νοσηλευτές οι οποίοι επίσης μπορούν με επάρκεια να καλύψουν τις βάρδιες τους χωρίς προβλήματα για την ομαλή λειτουργία του. Ο κύριος Γυφτοδήμος αποκάλυψε στο LIFE2DAY.GR πως δεν υπάρχει ασθενοφόρο στο Κέντρο αφού λόγω της κοντινής απόστασης με την Χαλκίδα, χρησιμοποιείται αυτό του ΕΚΑΒ το οποίο και απέχει μόλις δεκαπέντε χιλιόμετρα από τα Ψαχνά έχοντας έτσι την ικανότητα να καλύπτει άμεσα τυχόν προβλήματα που προκύπτουν. Ρωτήσαμε τον διευθυντή για ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα και εκείνος είπε πως μετά την αδυναμία της Υγειονομικής Περιφέρειας να καλύψει τα όποια κενά υπάρχουν, εστάλη έγγραφο που σημειώνει πως κρίνεται το νοσοκομείο υπεύθυνο για την κάλυψη των αναγκών του Κέντρου και σε φάρμακα και σε αναλώσιμα υλικά. Ο υπεύθυνος του Κέντρου αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως κατά καιρούς υπάρχουν προβλήματα στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό με κυριότερο αίτημα την έλλειψη τεχνικών ώστε να καταστεί ρεαλιστική η συντήρηση χωρίς την εξάρτηση από το νοσοκομείο. Μάλιστα ο συνεντευξιαζόμενός μας γενίκευσες λέγοντας πως υπάρχουν και προβλήματα σε θέματα υποδομής πέρα από μηχανήματα, όπως φορητοί υπολογιστές κλπ. Προς το παρόν ακολουθείται η διαδικασία της συνεχής ανταλλαγής μηχανημάτων στο νοσοκομείο με σκοπό την αποκατάσταση των όποιων βλαβών του. Ο κύριος Γυφτοδήμος -μετά από σχετικό ερώτημα- επιβεβαιώνει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν κατά διαστήματα περιστατικά βίας προς το προσωπικό ξεσπώντας την αγανάκτηση τους με λανθασμένο τρόπο. Το φαινόμενο εντείνεται από ομάδες ρομά που ενδεχομένως εξυπηρετείται από το Κέντρο, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως το πρόβλημα αυτό παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια, ενώ με συζήτηση και σύνεση συνήθως όλα τα περιστατικά λύνονται τις περισσότερες φορές, όμως με απούσα την φύλαξη από αρμόδιο φύλακα, ο κάθε γιατρός είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, με άλλους να καλούν την αστυνομία και άλλους να μην διστάζουν να αντιμετωπίσουν το μένος αυτό. Σημαντικό πάντως είναι πως τις νύχτες υπάρχει φύλακας. Το Κέντρο Υγείας Ψαχνών επισκέπτονται περισσότεροι από σαράντα πέντε χιλιάδες πολίτες τον χρόνο, αριθμός που καταδεικνύει και το μέγεθος του Κέντρου. Αξίζει να αναφερθεί πως κόσμος καταφτάνει ακόμα και από την Χαλκίδα αφού στην Χαλκίδα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με συνταγές το ΙΚΑ. Έτσι, μιλάμε για τριάντα χιλιάδες πληθυσμού που με τις γύρω περιοχές ξεπερνούν τις εξήντα χιλιάδες. Ο κύριος Γυφτοδήμος κλείνει κάνοντας έκκληση στην πέμπτη Υγειονομική Περιφέρεια για στήριξη και μάλιστα διοικητική, αφού προς το παρόν δεν υπάρχει καμία στήριξη, ενώ οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των εφημεριών εντείνουν το πρόβλημα, όπως επίσης και η έλλειψη πετρελαίου, μελανιών για τον εκτυπωτή.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Μαρτίου 2016, 17:55:50 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Μαρτίου 2016, 00:06:03
Απάντηση #89
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
29/02/2016
του Δημήτρη Ν. Πατσάκη, σύμβουλου Επιχειρήσεων- αναλυτή οικονομικών της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
13902 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Νοεμβρίου 2009, 16:01:33
από mandreou
3 Απαντήσεις
19293 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Οκτωβρίου 2014, 12:34:45
από medicus
204 Απαντήσεις
290950 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Νοεμβρίου 2024, 08:50:58
από Argirios Argiriou
15 Απαντήσεις
136368 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Αυγούστου 2016, 01:05:00
από Αρχίατρος
2 Απαντήσεις
24094 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαΐου 2022, 20:20:34
από Argirios Argiriou