Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
9 Νοεμβρίου 2024, 00:26:17

Αποστολέας Θέμα: Η κατάσταση σε διάφορα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας.  (Αναγνώστηκε 369377 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

5 Μαρτίου 2016, 15:23:54
Απάντηση #90
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Χαρακτηριστικά, μεταξύ 2010-14, 77 Κ.Υ. εμφανίζουν αύξηση συχνότητας (0,74-372,3%!!!) ενώ 127 μείωσαν τον αριθμό καταγεγραμμένων επισκέψεων από -0,75 έως και 100%.
Όταν διάβασα αυτή τη μείωση 100% (που ουσιαστικά σημαίνει μηδενισμό περιστατικών) αρχικά σκέφτηκα "ωραίος επιστήμονας και ωραία στατιστικά".
Μετά πήγα και βρήκα τα στατιστικά των ΚΥ στο esynet για τα έτη 2012, 2013, 2014 και πράγματι υπάρχουν ΚΥ που εμφάνισαν μηδενικό αριθμό περιστατικών κάποιες χρονιές, οπότε δικαιολογείται η μείωση 100%!
Ας δούμε μερικά Greek Statistics λοιπόν
Έτος 2012
ΚΥ Καστορείου
Τακτικά: 65
Επείγοντα: 1259

ΚΥ Λεωνιδίου
Τακτικά: 11236
Επείγοντα: 0

ΚΥ Βάμου
Τακτικά: 67
Επείγοντα: 9322

Έτος 2013
ΚΥ Καστορείου
Τακτικά: 0
Επείγοντα: 911

ΚΥ Λεωνιδίου
Τακτικά: 10365
Επείγοντα: 501

ΚΥ Βάμου
Τακτικά: 15
Επείγοντα: 9224

Έτος 2014
ΚΥ Καστορείου
Τακτικά: 0
Επείγοντα: 1099

ΚΥ Λεωνιδίου
Τακτικά: 8031
Επείγοντα: 4075 (Το 2014 κατάφεραν να βρουν το βηματισμό τους, μετά τα δεδομένα 2012 και 2013)

ΚΥ Βάμου
Τακτικά: 0
Επείγοντα: 7915

ΚΥ Μύτικα
Τακτικά: 696
Επείγοντα: 270 (Σύνολο 966!)

ΚΥ Βασιλικής
Τακτικά: 185
Έκτακτα: 0

Αρκετά ΚΥ με σύνολο ετήσιων περιστατικών κάτω από 2000, που αντιστοιχεί σε λιγότερο από 5 άτομα τη μέρα.

Παράθεση
-Τακτικά

Με κριτήριο την «μέση» καταγεγραμμένη επισκεψιμότητα που αναφέρεται στο ESYnet και τον de facto πληθυσμό, η «συχνότητα» κυμαίνεται μεταξύ 281 (Κ.Υ.Γκούρας) & 74.198(!!!!)(Κ.Υ.Ανωγείων) ανά 10.000 κατ. ετησίως.Δεν είναι πάντως γνωστό το μερίδιο της απλής συνταγογράφησης ή των εξετάσεων «ρουτίνας», έναντι των προληπτικών ή των θεραπευτικών συνεδριών, τουλάχιστον από τα διαθέσιμα στοιχεία.

Αν διαβάσετε κι αυτό
Παράθεση
Πάντως, η σημαντική απόκλιση των μεγεθών, ενδεχομένως «αποκαλύπτει» την πραγματική σπουδαιότητα της ύπαρξης Κ.Υ.
τότε κάποιοι διευθυντές το είχαν μυριστεί κι έστελναν τα "κατάλληλα" στατιστικά.
Γιατί, έχοντας εμπειρία από Λέσβο, αδυνατώ να πιστέψω ότι το ΚΥ Πολυχνίτου, με πληθυσμό ευθύνης 2000 άτομα, και χωρίς γειτνιάσεις λόγω γεωγραφικής θέσης με μεγάλα χωριά ή πόλεις, έχει 26986 τακτικά περιστατικά το χρόνο (αν θεωρήσουμε 250 εργάσιμες το χρόνο μας κάνει 107 άτομα τη μέρα) που το οδηγεί στη δεύτερη θέση επισκεψιμότητας σε τακτικά περιστατικά το 2014 με 64668 ανά 10000 κατοίκους!

Προς τους διαχειριστές:
Δε μπορώ να ανεβάσω το αρχείο του 2014 γιατί βγάζει μήνυμα ότι δεν μπορώ να επισυνάψω αρχεία με τη μορφή xlsx και στα αρχεία 2012 (xls) και 2013 (pdf) βγάζει το μήνυμα: "Σφάλμα. Το όνομα του αρχείου υπάρχει ήδη"
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Μαρτίου 2016, 16:04:46 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

5 Μαρτίου 2016, 16:03:47
Απάντηση #91
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Το γεγονός ότι εμφανίζονται κάποια κέντρα υγείας με μηδενικά περιστατικά είτε στα επείγοντα είτε στα τακτικά, έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας των συγκεκριμένων κέντρων υγείας η οποία με τη σειρά της εξαρτάται πολλές φορές από τον αριθμό του ιατρικού προσωπικού που διαθέτει. Έτσι μπορεί σε κάποιο κέντρο υγείας να μην έχει αρκετούς γιατρούς, ώστε να επανδρώσει και το ιατρείο εκτάκτων περιστατικών και όλα τα περιστατικά, είτε είναι συνταγογραφήσεις είτε επείγοντα, να αντιμετωπίζονται και επομένως να καταγράφονται στο μητρώο των τακτικών ιατρείων.

Έχω συναντήσει και κέντρα υγείας όπου το ιατρείο εκτάκτων περιστατικών πλαισιώνεται από 3 γιατρούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν όλα τα περιστατικά που προσέρχονται στο κέντρο υγείας, έκτακτα και συνταγογραφήσεις, με αποτέλεσμα στα στατιστικά να εμφανίζεται μηδενική κίνηση σε τακτικά ιατρεία, ενώ εμφανίζεται πολύ μεγάλη κίνηση στο μητρώο των επειγόντων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα περιστατικά είναι επείγοντα, αλλά γράφονται στο βιβλίο των επειγόντων.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ενδεικτικός δείκτης της παραγωγικότητας ενός κέντρου υγείας είναι ο αριθμός ασθενών ανά ιατρό που μας επιτρέπει να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα, σε σχέση με τους απλούς δείκτες όπως είναι ο αριθμός τακτικών περιστατικών και ο αριθμός εκτάκτων περιστατικών.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

5 Μαρτίου 2016, 21:44:54
Απάντηση #92
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
........
Μετά πήγα και βρήκα τα στατιστικά των ΚΥ στο esynet για τα έτη 2012, 2013, 2014 και πράγματι υπάρχουν ΚΥ που εμφάνισαν μηδενικό αριθμό περιστατικών κάποιες χρονιές, οπότε δικαιολογείται η μείωση 100%!
.................

Διαμαντή ποια ακριβώς είναι η διεύθυνση της ιστοσελίδας του esynet ;

Πρέπει να εργάζεσαι στο ΕΣΥ για να έχεις πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες ;
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Μαρτίου 2016, 23:08:14
Απάντηση #93
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Μέσα στο site του υπουργείου υγείας είναι
Δες Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και για στοιχεία αριστερά που λέει "Παρουσιάσεις - εκθέσεις οικονομικών συγκ. στοιχείων ανά Υ.Πε. και σύνολο"

5 Μαρτίου 2016, 23:31:05
Απάντηση #94
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Μαρτίου 2016, 00:52:50
Απάντηση #95
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
03/03/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας έχει γίνει μία τεράστια επένδυση από τον εφοπλιστή κ. Μαρτίνο τόσο στις κτιριακές εγκαταστάσεις όσο και στον Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό , κλιματιστικά μέχρι οποιαδήποτε ηλεκτρομαγνητική εγκατάσταση τοποθετήθηκε ακόμα και μηχάνημα παραγωγής οξυγόνου απαλλάσσοντας το Κέντρο από την ανάγκη φιαλών οξυγόνου. Παρόλα αυτά το κέντρο ούτε καν εφημερεύει λόγω ελλείψεων στο προσωπικό. Η διευθύντρια κυρία Αντωνία Δημητρίου  μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.  Παράλληλα, στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα μέσα στο 2015 υπήρχαν σαράντα χιλιάδες οχτακόσιοι ογδόντα πέντε εξετάσεις ασθενών και τα νούμερα αυτά αφορούν μόνο τις πρωινές βάρδιες αφού μέχρι σήμερα το Κέντρο δεν εφημερεύει.

Στην σημερινή μας ερεύνα στις μονάδες Υγείας της Ελλάδας στο LIFE2DAY.GR, ερχόμαστε στην Ραφήνα για να γνωρίσουμε ένα Κέντρο Υγείας που έχει όλα τα μέσα να λειτουργήσει ιδανικά, χωρίς όμως να του επιτρέπεται καθως είναι . Περισσότερα αναφέρει η διευθύντρια κυρία Αντωνία Δημητρίου που μιλάει για τις ελλείψεις προσωπικού, για τις εφημερίες που ζητάει να ξεκινήσουν στο Κέντρο, αλλά και για τον κύριο σκοπό της ύπαρξης των Κέντρων Υγείας που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει “θα πρέπει να είναι ανάχωμα των νοσοκομείων. Να εξυπηρετούν τα περιστατικά πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Τα νοσοκομεία θα έπρεπε να υπάρχουν για δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα, όμως επειδή δεν υπάρχει καλή λειτουργία στα Κέντρα Υγείας συγχέονται οι ρόλοι”.

Είναι άμεση η απαίτηση για την ύπαρξη τριών ακόμα γενικών γιατρών ώστε το Κέντρο να είναι έτοιμο να υποδεχτεί ασθενείς σε όλες τις βάρδιες. Διαθέτει είκοσι δύο γιατρούς, από τους οποίους δεκαοχτώ είναι μόνιμοι και άλλοι τέσσερις είναι με μετακίνηση ενώ και υπάρχουν και δύο επικουρικοί. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχει μόλις ένας γενικός γιατρός και από κει και μετά, παθολόγοι, ορθοπεδικοί, καρδιολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, οφθαλμίατρος, παιδίατρος, μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι, κυταρολόγος, δερματολόγος. Είναι προφανές πως το Κέντρο είναι καλυμμένο από το θέμα των ειδικοτήτων, όμως ο ένας γενικός γιατρός αποδεικνύει πως είναι αδύνατο στο να βγαίνουν με επάρκεια οι εφημερίες. Είναι άμεση η απαίτηση για την ύπαρξη τριών ακόμα γενικών γιατρών ώστε το Κέντρο να είναι έτοιμο να υποδεχτεί ασθενείς σε όλες τις βάρδιες. Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, ο αριθμός τους ανέρχεται σε δέκα άτομα το οποίο και θεωρείται αριθμός που δηλώνει επάρκεια στις βάρδιες. Ανάμεσα τους και μαίες που λόγω της μη ύπαρξης γυναικολόγου, εκτελούν τα τεστ Παπανικολάου (στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης ακόμη και όταν υπάρχει Γυναικολόγος, οι Μαίες είναι αυτές που αναλαμβάνουν τα τεστ Παπανικολάου. Τους Γυναικολόγους τους αξιοποιούν για σαφώς πιο δύσκολα πράγματα). Επίσης, επειδή ακριβώς το Κέντρο δεν εφημερεύει δεν υπάρχει και ζήτημα βάρδιας στους οδηγούς ασθενοφόρων. Έτσι, δεν υπάρχει ασθενοφόρο αφού η Μονάδα εξυπηρετείται από το ΕΚΑΒ. Η απόσταση δεν ξεπερνά τα οχτώ χιλιόμετρα, οπότε δεν τίθεται και ζήτημα μη κάλυψης του Κέντρου. Η διευθύντρια, ανέδειξε στο LIFE2DAY.GR το ζήτημα στις προμήθειες στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας. Ανέφερε λοιπόν πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, παρά μόνο μεμονωμένα περιστατικά καθυστερήσεων στις παραγγελίες προς την πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια. Στο μεσοδιάστημα η διοίκηση προσφεύγει στο “μικρό ταμείο” που είναι ένα μικρό ποσό το οποίο έχει το Κέντρο στη διάθεσή του για να διαχειριστεί και από αυτό αγοράζει τα απαραίτητα. Σε περίπτωση που αυτά ξεπερνούν τις δυνατότητες του ταμείου, τότε απλά το Κέντρο μένει ακάλυπτο. Ένα παράδειγμα αφορά τα αντιδραστήρια του μικροβιολογικού που μετά από δύο εβδομάδες οι γιατροί αναγκάστηκαν να ενημερώνουν τον κόσμο πως δεν κάνουν μικροβιολογικές εξετάσεις μέχρι νεωτέρας. Ωστόσο το ίδιο πρόβλημα δεν υπάρχει στα φάρμακα όπου η προμήθειά τους γίνεται από το Σισμανόγλειο και η ροή τους είναι ικανοποιητική. Ρωτώντας την κυρία Δημητρίου σχετικά με τον Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του Κέντρου εκείνη παρουσίασε στο LIFE2DAY.GR μία τεράστια επένδυση που έγινε στον χώρο δωρεά του εφοπλιστή κυρίου Μαρτίνου. Η επένδυση αφορούσε τις κτιριακές εγκαταστάσεις στις οποίες έγινε ανακαίνιση και ύστερα τοποθέτηση σε ότι πιο σύγχρονο χρειάζεται μία μονάδα υγείας. Από κλιματιστικά μέχρι οποιαδήποτε ηλεκτρομαγνητική εγκατάσταση. Παράλληλα, τοποθετήθηκε μηχάνημα παραγωγής οξυγόνου απαλλάσσοντας το Κέντρο από την ανάγκη φιαλών οξυγόνου. Σε δεύτερη φάση το Κέντρο εξοπλίστηκε με ένα νέο υπερσύγχρονο ψηφιακό ακτινολογικό, υπερηχοτομογράφο, απινιδωτές, ηλεκτροκαρδιογράφο, καινούριες οθόνες, νέα μηχανήματα για τον ωτορινολαρυγγολόγο, δύο μηχανήματα στο οφθαλμολογικό, σε μία επένδυση που έγινε σε συνεργασία με την διοίκηση ώστε να γίνει ακριβώς βασισμένη στις ανάγκες μίας σύγχρονης μονάδας υγείας. Η διευθύντρια του Κέντρου επιβεβαίωση στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν φαινόμενα βίας ασθενών προς το ιατρικό προσωπικό, ωστόσο έσπευσε να τους δικαιολογήσει ( !!!!! )δεδομένης της ταλαιπωρίας τους για την κατάσταση τους και μάλιστα εν μέσω κρίσης. Σε τέτοια φαινόμενα γίνεται μία προσπάθεια ώστε όλοι να κρατούν την ψυχραιμία τους και να υπάρχει μεγάλη ευγένεια και κατανόηση. Εξάλλου σε ειδικότητες όπου υπάρχουν δύο γιατροί δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όμως σε άλλες που υπάρχει μόνο ένας παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στα ραντεβού, όπως στο οφθαλμολογικό όπου για παράδειγμα κλείστηκε σήμερα ένα ραντεβού για τον Ιούνιο. Στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα μέσα στο 2015 υπήρχαν σαράντα χιλιάδες οχτακόσιοι ογδόντα πέντε εξετάσεις ασθενών και τα νούμερα αυτά αφορούν μόνο τις πρωινές βάρδιες αφού μέχρι σήμερα το Κέντρο δεν εφημερεύει. Στο μικροβιολογικό (βιοπαθολογικό) εργαστήριο υπήρχαν οχτώ χιλιάδες εκατόν σαράντα έναν ασθενείς και πραγματοποιήθηκαν ενενήντα εννέα χιλιάδες οχτακόσιες εβδομήντα έξι εξετάσεις. Ακόμα στο παθολογικό ήρθαν εφτά χιλιάδες εφτακόσιοι είκοσι ασθενείς, με δεκατέσσερις χιλιάδες εξακόσιες πενήντα εξετάσεις. Αξίζει να αναφερθεί πως το Κέντρο Υγείας Ραφήνας εξυπηρετούνται και τέσσερα ακόμα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής. Πρόκειται για τα: Καπανδρί, Σπάτα, Νέα Μάκρη και Καλύβια. Αυτά στέλνουν τα δείγματα αίματος και ούρων για όσες εξετάσεις δεν μπορούν να κάνουν σε αυτά και τα οποία γίνονται στην Ραφήνα. Ο πληθυσμός που καλύπτει το Κέντρο ξεπερνά τις πεντακόσιες χιλιάδες κόσμου και περιλαμβάνει εκτός από την Ραφήνα και το Πικέρμι, αλλά και περιοχές όπως το Γραμματικό μέχρι και την Παλλήνη. Και αυτό συμβαίνει εξαιτίας των υποδομών που υπάρχουν στο Κέντρο.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Μαρτίου 2016, 01:02:49 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Μαρτίου 2016, 09:47:03
Απάντηση #96
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Είναι άμεση η απαίτηση για την ύπαρξη τριών ακόμα γενικών γιατρών ώστε το Κέντρο να είναι έτοιμο να υποδεχτεί ασθενείς σε όλες τις βάρδιες. Διαθέτει είκοσι δύο γιατρούς, από τους οποίους δεκαοχτώ είναι μόνιμοι και άλλοι τέσσερις είναι με μετακίνηση ενώ και υπάρχουν και δύο επικουρικοί. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχει μόλις ένας γενικός γιατρός και από κει και μετά, παθολόγοι, ορθοπεδικοί, καρδιολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, οφθαλμίατρος, παιδίατρος, μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι, κυταρολόγος, δερματολόγος. Είναι προφανές πως το Κέντρο είναι καλυμμένο από το θέμα των ειδικοτήτων, όμως ο ένας γενικός γιατρός αποδεικνύει πως είναι αδύνατο στο να βγαίνουν με επάρκεια οι εφημερίες. Είναι άμεση η απαίτηση για την ύπαρξη τριών ακόμα γενικών γιατρών ώστε το Κέντρο να είναι έτοιμο να υποδεχτεί ασθενείς σε όλες τις βάρδιες.

Το ΚΥ Ραφήνας - Πικερμίου συστάθηκε με το 214/Β/2004 ΦΕΚ στο οποίο όμως αναφέρεται ότι η σύσταση των θέσεων θα καθοριστεί με επόμενη υπουργική απόφαση που δεν την βρήκα. Παράλληλα βρήκα αρκετές μεταφορές θέσεων στο ΚΥ Ραφήνας από το Παιδοψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής. Μήπως μεταφέρθηκαν εκεί και γιατροί από το πρώην ΙΚΑ (νυν ΠΕΔΥ) της περιοχής; Λόγω της εγγύτητας στην Αθήνα θα είναι περιζήτητο και υποθέτω ο οργανισμός του θα έχει υποστεί αρκετές μεταβολές ώστε να βολευτούν ημέτεροι. Γι' αυτό και ο παραπάνω αριθμός γιατρών και ειδικοτήτων. Δεν αποκλείω την περίπτωση οι θέσεις των γενικών γιατρών να μετατράπηκαν σε άλλες ειδικότητες και τώρα να ζητούν γενικούς γιατρούς για να λειτουργήσει σε εφημερία!

Παράθεση
Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, ο αριθμός τους ανέρχεται σε δέκα άτομα το οποίο και θεωρείται αριθμός που δηλώνει επάρκεια στις βάρδιες.
Ποιες βάρδιες αφού δουλεύει μόνο πρωινά; 10 άτομα για 5 μόνο πρωινές βάρδιες; Βγαίνουν και οι 10 να είναι καθημερινά στην πρωινή εργασία τους!

Παράθεση
Συγκεκριμένα μέσα στο 2015 υπήρχαν σαράντα χιλιάδες οχτακόσιοι ογδόντα πέντε εξετάσεις ασθενών και τα νούμερα αυτά αφορούν μόνο τις πρωινές βάρδιες αφού μέχρι σήμερα το Κέντρο δεν εφημερεύει.
Εξετάσεις ασθενών κι όχι ασθενείς. Δηλαδή αν σε μια μέρα ένας ασθενής πάει παθολόγο, μικροβιολόγο και ακτινολόγο μετριέται ως 3 εξετάσεις κι όχι ως 1 εξετασθείς. Πάντως τα νούμερα στο esynet για το ΚΥ Ραφήνας είναι:
2012 Τακτικά: 4919 Επείγοντα: 130  2013 Τακτικά: 9068 Επείγοντα: 300  2014 Τακτικά: 14648 Επείγοντα: 441

Παράθεση
Από κλιματιστικά μέχρι οποιαδήποτε ηλεκτρομαγνητική εγκατάσταση.
Ποιες είναι οι ηλεκτρομαγνητικές εγκαταστάσεις; Πόρτες που ανοίγουν με ανιχνευτή κίνησης;

« Τελευταία τροποποίηση: 7 Μαρτίου 2016, 09:51:32 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

7 Μαρτίου 2016, 11:50:04
Απάντηση #97
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Ωραία φάση πάντως !

Τσιμπάς (αν κι άσχετη Ειδικότητα) μια θέση σε ένα Κέντρο Υγείας κοντά στην Αθήνα, στο οποίο αμφιβάλλω αν υπάρχει επαρκής αριθμός γραφείων για όλους αυτούς κι αράζεις, ενώ την ίδια ώρα οι Γενικοί Ιατροί (των οποίων προνομιακό πεδίο δράσης είναι το ΚΥ κι η Πρωτοβάθμια) είναι σε έλλειψη κι δεν βγαίνουν οι εφημερίες.

Ενδιαφέρον θα είχε να βλέπαμε κι πόσοι πατάνε (απ΄όλους αυτούς) τα πρωϊνά.
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Μαρτίου 2016, 11:52:02 από kopritis »

7 Μαρτίου 2016, 15:13:29
Απάντηση #98
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Μου κάνει εντύπωση πάντως που δε βγάζουν εφημερίες με γενικούς γιατρούς και παθολόγους και περιμένουν μόνο από γενικούς γιατρούς. Οι θέσεις στα ΚΥ και Π.Π.Ι. (όταν προκηρύσσονταν) ήταν για γενικούς γιατρούς ή παθολόγους. Το ίδιο ισχύει τώρα και για τα επικουρικά. Αμφιβάλλω αν οι υπηρετούντες γενικοί γιατροί ΚΑΙ παθολόγοι δεν επαρκούν για εφημερίες.

Στα παρακάτω δημοσιεύματα του 2014 φαίνεται ότι το προσωπικό προήλθε από συνένωση ΚΥ και ΠΕΔΥ και αναγγέλλεται η 24ωρη λειτουργία του
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


7 Μαρτίου 2016, 17:32:45
Απάντηση #99
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
04/03/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.


Οι ελλείψεις φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας έχουν ‘’χτυπήσει’’ κόκκινο αλλά και του πετρελαίου. Ενώ, οι λιγοστοί γιατροί, νοσηλευτές, οδηγοί ασθενοφόρων και το προσωπικό δουλεύουν περισσότερο με το φιλότιμο… O διευθυντής κύριος Μιχάλης Κορτζής μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σήμερα το LIFE2DAY.GR επιστρέφει στην Περιφέρεια και φτάνει στην Κόνιτσα στον νομό Ιωαννίνων όπου και θα παρουσιάσει το τοπικό Κέντρο Υγείας στην συνομιλία που είχαμε με τον διευθυντή του Κέντρου, κύριο Μιχάλη Κορτζή και ο οποίος αναφέρει το σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών . Σημειώνει το ζήτημα συντήρησης των μηχανημάτων, αλλά και των ελλείψεων σε γιατρούς και οδηγούς ασθενοφόρων. Εξηγεί πως πλέον το προσωπικό δουλεύει περισσότερο με το φιλότιμο… Το Κέντρο Υγείας Κόνιτσας διαθέτει τρεις μόνιμους γιατρούς οι οποίοι και είναι γενικής ιατρικής. Προφανώς αυτός ο αριθμός δεν επιτρέπει στο Κέντρο να λειτουργήσει ομαλά σε όλες τις εφημερίες δημιουργώντας τεράστια κενά, ενώ ένας ικανοποιητικός αριθμός θα ήταν πέντε. Στο Κέντρο υπάρχει και ένας παιδίατρος, όμως θα ήταν πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας ακτινολόγος για να λειτουργήσει το ακτινολογικό μηχάνημα που ήδη υπάρχει, αλλά και ένας μικροβιολόγος, αντίστοιχα για το μικροβιολογικό μηχάνημα που διαθέτει το Κέντρο. Οι νοσηλευτές του Κέντρου ανέρχονται σε έξι και ο αριθμός αυτός κρίνεται επαρκής έστω και δύσκολα δεδομένου πως η βάρδια του νοσηλευτή είναι οχτάωρη. Βασικότερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το Κέντρο με τους οδηγούς ασθενοφόρου καθώς αυτή τη στιγμή διαθέτει μόλις δύο. Φυσικά δυο οδηγοί δεν μπορούν επουδενί να λειτουργήσουν όλες τις βάρδιες του ασθενοφόρου κι έτσι επιστρατεύεται το ΕΚΑΒ το οποίο έχει ως βάση τα Γιάννινα. Αυτό όμως μεταφράζεται σε σημαντικές καθυστερήσεις αφού η απόσταση προσεγγίζει τα εβδομήντα χιλιόμετρα και αυτό σε ότι αφορά το Κέντρο. Αν πρόκειται το ασθενοφόρο να μεταβεί σε κάποιο μακρινό χωριό που καλύπτεται από την Κόνιτσα, τότε καλείται να εκτελέσει δρομολόγιο που ξεπερνά και τα εκατό χιλιόμετρα, χρόνος που είναι απαγορευτικός για έναν ασθενή σε ανάγκη. Στο Κέντρο υπήρχαν παλαιότερα περισσότεροι οδηγοί, όμως λόγω συνταξιοδότησης έφυγαν. Έτσι, τώρα το Κέντρο μένει ακάλυπτο ακόμα και ολόκληρο εικοσιτετράωρο. Ο διευθυντής αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν ελλείψεις και στα αναλώσιμα υλικά. Το πρόβλημα είναι έντονο και αφορά μεταξύ άλλων και σε γάζες, χαρτί, αλλά και υλικά όπως μελάνια κλπ. Η διαδικασία της αναζήτησης προσφοράς και αποστολής αυτής στην Υγειονομική Περιφέρεια που εδρεύει στην Πάτρα, είναι χρονοβόρα και απαγορευτική για τον φόρτο εργασίας του Κέντρου. Ύστερα ακολουθεί το ζήτημα της έγκρισης και κατόπιν αποστολής των υλικών. Μία διαδικασία που μπορεί να πάρει και δύο μήνες για να πραγματωθεί. Πέραν τούτου σε κάθε αποστολή υπάρχουν λιγότερα υλικά από αυτά που έχουν παραγγελθεί. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζονται και στην προμήθεια των φαρμάκων. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα καρδιολογικά φάρμακα ή και στα παυσίπονα και τα ενέσιμα. Οι ελλείψεις είναι σημαντικές και οι γιατροί αναγκάζονται να συνταγογραφούν ώστε να μεταβαίνουν σε κάποιο φαρμακείο για να τα προμηθευτούν και να φέρουν εις πέρας την δουλειά τους. Κανονικά τα φάρμακα τα προμηθεύονται από το νοσοκομείο, όμως και αυτό αντιμετωπίζει ελλείψεις οπότε το πρόβλημα μεταδίδεται. Ο κύριος Κορτζής εξηγεί στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχει ζήτημα συντήρησης στο ακτινολογικό το οποίο λόγω παλαιότητας δημιουργεί συχνά προβλήματα, καθώς επίσης και γενικά ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός έχει προβλήματα. Πρόσφατα υπεγράφη μία σύμβαση με εταιρεία στην Αθήνα αναφορικά με την συντήρηση μηχανημάτων, όμως αυτή αργεί και τα προβλήματα εντείνονται. Στο ιδανικό σενάριο θα ήταν χρήσιμη η αντικατάσταση μηχανημάτων όπως του ακτινολογικού με κάποιο ψηφιακό, όμως οι σχεδόν εφτά χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται κάνουν το έξοδο αυτό απαγορευτικό. Ακόμα, ζήτημα υπάρχει και με το πετρέλαιο, αφού φέτος δεν χορηγήθηκε δημιουργώντας και έντονο ζήτημα θέρμανσης. Το Κέντρο Υγείας Κόνιτσας εξυπηρετεί περισσότερα από σαράντα άτομα κάθε ημέρα ενώ ο πληθυσμός ευθύνης της περιοχής καλύπτει αρκετά χωριά και ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες κόσμου, με την καλοκαιρινή περίοδο αυτός ο αριθμός να τριπλασιάζεται φτάνοντας ακόμα και τις δεκαπέντε χιλιάδες με τους επισκέπτες και τους τουρίστες.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Μαρτίου 2016, 18:10:52 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Μαρτίου 2016, 00:40:24
Απάντηση #100
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
07/03/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.


Έναν καρδιολόγο και γυναικολόγο αλλά και παιδίατρο, έστω με τη μορφή γιατρών-επισκεπτών ζητά Κέντρο Υγείας Δερβιζάνων για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών . Ενώ, η ύπαρξη μόνο έξι γιατρών δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις εφημερίες. Η απόσταση από το ΕΚΑΒ στο Κέντρο φτάνει τα πενήντα χιλιόμετρα, ενώ από το Κέντρο στα πιο απόμακρα χωριά που καλύπτει η απόσταση ξεπερνά τα τριάντα χιλιόμετρα με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Υπήρχαν παλαιότερα με γιατρούς που ερχόντουσαν από νοσοκομεία των Ιωαννίνων, ωστόσο αυτή η δραστηριότητα ασθένησε και εξαφανίστηκε. Ενώ ιδανικά και ένας παιδίατρος θα βοηθούσε στις υπηρεσίες του Κέντρου.

Σημερινός σταθμός της καθημερινής ερευνάς του LIFE2DAY.GR είναι τα Δερβιζιανά του νομού Ιωαννίνων. Εκεί, μιλάμε με τον διευθυντή του τοπικού Κέντρου Υγείας, κύριο Παπαϊωάννου Χριστόδουλο ο οποίος αναφέρει τα προβλήματα υποστελέχωσης σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και οδηγών ασθενοφόρων, καθώς επίσης χαλασμένα μηχανήματα και χρονοβόρα διαδικασίας παραγγελιών. Στο Κέντρο Υγείας Δερβιζάνων υπάρχουν δύο γιατροί γενικής ιατρικής οι οποίοι πλαισιώνονται από άλλους τρεις που στελεχώνουν τα Περιφερειακά Ιατρεία. Ακόμα, υπάρχει ένας οδοντίατρος, αλλά και συνολικά έντεκα άτομα που υπάρχουν στα κατά τόπους Περιφερειακά Ιατρεία. Γίνεται κατανοητό πως στο Κέντρο δεν υπάρχουν αρκετά άτομα ώστε να καλύψουν τις εφημερίες, ενώ υπάρχει και ένας γιατρός που λόγω προβλημάτων υγείας δεν κάνει καθόλου εφημερίες, δυσχεραίνοντας έτσι το πρόβλημα που υπάρχει στο Κέντρο. Ιδανικά το Κέντρο ζητάει έναν καρδιολόγο και έναν γυναικολόγο έστω με τη μορφή γιατρών-επισκεπτών, κάτι που συνέβαινε παλαιότερα με γιατρούς που ερχόντουσαν από νοσοκομεία των Ιωαννίνων, ωστόσο αυτή η δραστηριότητα ασθένησε και εξαφανίστηκε. Ενώ ιδανικά και ένας παιδίατρος θα βοηθούσε στις υπηρεσίες του Κέντρου.

Το νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο αποτελείται από τρεις οργανικές θέσεις νοσηλευτών οι οποίες είναι καλυμμένες αν και η μία από τις τρεις είναι αποσπασμένη αλλού, ωστόσο υπάρχουν ακόμα τρεις με απόσπαση. Δύο από τα Γιάννενα και μία από το νοσοκομείο Γεννηματάς, ενώ το ζήτημα με τις βάρδιες του δημιουργεί προβλήματα αφού τρεις δεν επαρκούν ενώ το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο στην προκήρυξη θέσεων ώστε να καλυφτεί το Κέντρο με τουλάχιστον άλλες τρεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να βγαίνουν με επάρκεια οι βάρδιες των νοσηλευτών. Ο κύριος Παπαϊωάννου μας ενημερώνει πως υπάρχουν τρεις οδηγοί ασθενοφόρων οι οποίοι μεν δεν καλύπτουν τις βάρδιες, όμως υπάρχει άριστη συνεργασία με το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων που καλύπτει το Κέντρο στις υπόλοιπες βάρδιες. Το πρόβλημα που εντοπίζεται σε αυτήν την συνεργασία είναι πως η απόσταση από το ΕΚΑΒ στο Κέντρο φτάνει τα πενήντα χιλιόμετρα, ενώ από το Κέντρο στα πιο απόμακρα χωριά που καλύπτει η απόσταση ξεπερνά τα τριάντα χιλιόμετρα. Αντιλαμβάνεται κανείς πως είναι δυνατό ένα ασθενοφόρο να χρειαστεί να διανύσει μέχρι και ενενήντα χιλιόμετρα, με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται για τις καθυστερήσεις που μπορεί να υποστεί ένας υπό μεταφορά, ασθενής. Ο διευθυντής εξομολογείται στο LIFE2DAY.GR πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και αυτό γίνεται μετά από πολύ κόπο και σπατάλη χρόνου από τους εργαζομένους στην πληρότητα της κάλυψης των αναγκών τους με εξαμηνιαίες παραγγελίες προς την έκτη υγειονομική περιφέρεια, παρακολούθηση της διαδικασίας προσφορών και επιλογή της πιο κατάλληλης. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται σωστή προμήθεια σε λογικά επίπεδα και βάση των αναγκών. Ο κύριος Παπαϊωάννου σημειώνει πως αν κάθε Κέντρο μπορούσε να διαθέσει έναν “πληροφορικάριο” ώστε να ασχοληθεί με την διαδικασία παραγγελιών, προσφορών κλπ. τότε θα μπορούσε να λειτουργήσει ομαλά και χωρίς ελλείψεις. Το ίδιο ισχύει με τα φάρμακα τα οποία και προμηθεύονται από το νοσοκομείο “Χατζηκώστας” με ικανοποιητική ροή. Το LIFE2DAY.GR ρώτησε τον διευθυντή του Κέντρου για την κατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ο οποίος αναφέρει σχετικά πως υπάρχει πρόβλημα με το ακτινολογικό το οποίο έχει χαλασμένη την κεφαλή και θεωρείται ιδιαίτερα παλιό. Παράλληλα στο Κέντρο περιμένουν έναν αυτόματο απινιδωτή. Το Κέντρο Υγείας Δερβιζάνων εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερα από οχτακόσια άτομα ανά μήνα. (προφανώς εννοεί 800 άτομα/μήνα = 26 άτομα/ημέρα ... ).Την ίδια ώρα το Κέντρο καλύπτει ένα μεγάλο εύρος χωριών στα οποία συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από πέντε χωριά του νομού Πρεβέζης αυξάνοντας έτσι την έκταση που καλύπτει.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Μαρτίου 2016, 00:47:04 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Μαρτίου 2016, 07:39:26
Απάντηση #101
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Στο Κέντρο Υγείας Δερβιζάνων υπάρχουν δύο γιατροί γενικής ιατρικής οι οποίοι πλαισιώνονται από άλλους τρεις που στελεχώνουν τα Περιφερειακά Ιατρεία. Ακόμα, υπάρχει ένας οδοντίατρος, αλλά και συνολικά έντεκα άτομα που υπάρχουν στα κατά τόπους Περιφερειακά Ιατρεία. Γίνεται κατανοητό πως στο Κέντρο δεν υπάρχουν αρκετά άτομα ώστε να καλύψουν τις εφημερίες, ενώ υπάρχει και ένας γιατρός που λόγω προβλημάτων υγείας δεν κάνει καθόλου εφημερίες, δυσχεραίνοντας έτσι το πρόβλημα που υπάρχει στο Κέντρο.
5 γενικοί γιατροί κι άλλοι 11 αγροτικοί (; ) στα περιφερειακά ιατρεία;
Από τα στοιχεία του esynet
ΚΥ Δερβιζάνων
2012 Τακτικά: 9912 Επείγοντα: 1490 Σύνολο: 11402
2013 Τακτικά: 8629 Επείγοντα: 1661 Σύνολο: 10290
2014 Τακτικά: 7641 Επείγοντα: 1755 Σύνολο: 9396

8 Μαρτίου 2016, 10:55:13
Απάντηση #102
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Να πούμε κάποια πράγματα.
Το ΚΥ Δερβιζιάνων καλύπτει μια επί το πλείστον ορεινή περιοχή, στα όρια των νομών Πρέβεζας-Ιωαννίνων.
Τα χωριά είναι τα κλασσικά της Ηπείρου, με ελάχιστους γέροντες, χωρίς δυναμική κι σχεδόν μηδενική οικονομική δραστηριότητα.

Ό,τι ώρα κι να περάσετε απ΄το κέντρο των Δερβιζιάνων θα διαπιστώσετε ερημιά, αυτό λέει κάτι.

Σε ακτίνα λίγων δεκάδων χιλιομέτρων βρίσκονται άλλα Κέντρα Υγείας (π.χ Θεσπρωτικό στα 19 χλμ) ή κι νοσοκομεία. Π.χ τα των Ιωαννίνων είναι στα 45 χλμ, ενώ περίπου στην ίδια απόσταση είναι κι το Πρεβέζης.

Προσωπικά, ποτέ δεν μπορούσα να διαννοηθώ πως φτιάχτηκε ολόκληρο Κέντρο Υγείας (κι μάλιστα ολοκαίνουριο κτίριο) σε ένα τόσο απομακρυσμένο χωριό, αντί π.χ να ενισχυθεί το Κ.Υ Θεσπρωτικού που βρίσκεται σε πεδινή περιοχή κι πάνω σε οδικούς άξονες.
Το οδικό δίκτυο της περιοχής είναι προβληματικό (ορεινός κι στενός δρόμος), αλλά τι να πουν κι άλλες περιοχές στην Βόρεια Ελλάδα που αποκλείονται ή τα νησιά.

Εν κατακλείδι έχουμε να κάνουμε με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις κι τίποτα περισσότερο, οπότε προσπεράστε.
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Μαρτίου 2016, 10:59:27 από kopritis »

9 Μαρτίου 2016, 00:40:07
Απάντηση #103
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
08/03/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.


Ακτινολογικό μηχάνημα από το 1984 υπάρχει στο Κέντρο Υγείας Βάμου- Χανίων με το οποίο παλεύουν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς και όπως είναι φυσικό παρουσιάζει συνεχείς βλάβες. Ενώ, πετρέλαιο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα . Είναι χαρακτηριστικό πως προσωπικό και ασθενείς κάνουν το σταυρό τους να μην έχει κακό καιρό στην περιοχή για να μην ξεπαγιάζουν. Ο διευθυντής κύριος Κωνσταντίνος Χαιρέτης μιλάει στο LIFE2DAY.gr Προβλήματα υπάρχουν πάντως στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ο οποίος θεωρείται παλιός με το ακτινολογικό μηχάνημα να υπάρχει εκεί από το 1984 και να παρουσιάζει συνεχείς βλάβες. Το Κέντρο Υγείας ωστόσο έχει μείνει χωρίς πετρέλαιο αφού κανείς δεν το προμηθεύει και δεν δίνει λύση στο σχετικό πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό πως προσωπικό και ασθενείς κάνουν το σταυρό τους να μην έχει κακό καιρό στην περιοχή για να μην ξεπαγιάζουν όπως αναφέρει ο κύριος Χαιρέτης! Η ουσιαστικότερη έλλειψη στο Κέντρο αφορά σε ειδικότητες που λείπουν από την περιοχή με κυριότερες αυτές του οδοντίατρου και του παιδίατρου. Επόμενος σταθμός της καθημερινής ερευνάς του LIFE2DAY.GR σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, αποτελεί στον Βάμο Χανίων. Εκεί, έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον διευθυντή του τοπικού Κέντρου Υγείας, κύριο Κωνσταντίνο Χαιρέτη.

Το Κέντρο Υγείας Βάμου διαθέτει αυτή τη στιγμή οχτώ γιατρούς εκ των οποίων οι εφτά είναι γενικής ιατρικής και υπάρχει και ένας παθολόγος που είναι ο κύριος Χαιρέτης. Η ουσιαστικότερη έλλειψη στο Κέντρο αφορά σε ειδικότητες που λείπουν από την περιοχή με κυριότερες αυτές του οδοντίατρου και του παιδίατρου. Θεωρητικά οι γιατροί του Κέντρου δεν επαρκούν ώστε να βγαίνουν με επάρκεια οι εφημερίες, ωστόσο σε αυτό συμβάλλουν οι γιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων που κάνουν και αυτοί εφημερίες στην Βάμο. Επίσης, για κάποιους μήνες του χρόνου, υπάρχει κανονισμούς που θέλει κάθε εφημερία να αποτελείται από δύο γιατρούς, τους καλοκαιρινούς μήνες όμως η οδηγία αλλάζει και αφορά σε τρεις γιατρούς ανά εφημερία. Θα ισχύσει αυτό σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας !!!?Με τους δύο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα στις εφημερίες, όμως με τους τρεις αναμένεται να υπάρξει ζήτημα κενών. Εξάλλου υπάρχουν και κενές θέσεις αγροτικών γιατρών που δυσχεραίνουν την κατάσταση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αγροτικοί γιατροί λαμβάνουν την κλήση τους για την ειδικότητα ανά πάσα στιγμή οπότε και αφήνουν ακάλυπτη την Μονάδα στην οποία υπήρχαν έως εκείνη τη στιγμή. Πρόβλημα υποστελέχωσης υπάρχει και στο ακτινολογικό μηχάνημα στο οποίο υπάρχει άμεση ανάγκη για τεχνολόγο που θα το χειρίζεται ωστόσο αυτός δεν υπάρχει και αναγκάζεται να το χρησιμοποιεί γιατρός ο οποίος χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο (τόσο δύσκολο είναι ; ) για να φέρει εις πέρας την διαδικασία. Το σοβαρότερο πρόβλημα υποστελέχωσης εντοπίζεται στο νοσηλευτικό προσωπικό όπου το πρόβλημα είναι τεράστιο. Μάλιστα πολύ πρόσφατα μία νοσηλεύτρια έλαβε άδεια λόγω εγκυμοσύνης και άλλη μία συνταξιοδοτήθηκε με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο νοσηλεύτριες και ένας νοσηλευτής. Οι τρεις αυτοί, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση ώστε να βγαίνουν οι βάρδιες τους. Η ανάγκη που έχει το Κέντρο αφορά τουλάχιστον σε επιπλέον δύο νοσηλευτές και μάλιστα χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ρεπό και οι άδειες τους οπότε θα χρειαζόντουσαν και περισσότεροι. Ρωτήσαμε τον διευθυντή αν και στην Βάμο αντιμετωπίζουν προβλήματα με ελλείψεις οδηγών ασθενοφόρων και εκείνος αποκρίθηκε στο LIFE2DAY.GR πως δυστυχώς δεν υπάρχουν συνοδηγοί με αποτέλεσμα το πλήρωμα ασθενοφόρου να το κάνει γιατρός του Κέντρου. Οι οδηγοί είναι τρεις και επιπροσθέτως δεν καλύπτουν όλες τις βάρδιες. Για να βγουν οι βάρδιες των οδηγών θα έπρεπε αυτοί να είναι πέντε, ωστόσο δεν υπάρχουν προθέσεις για προσλήψεις. Κατά τις κενές βάρδιες, επιχειρεί το ΕΚΑΒ το οποίο όμως έρχεται από τα Χανιά και χρειάζεται τουλάχιστον μισής ώρας διαδρομή για να φτάσει ως εκεί με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται για την υγεία ενός ασθενή που περιμένει. Την όλη αυτή κατάσταση χαρακτήρισε “ξεφτίλισμα” ο διευθυντής. Ο κύριος Χαιρέτης ενημερώνει το LIFE2DAY.GR πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και αυτό διότι προμηθεύονται απ’ ευθείας από το νοσοκομείο και όχι από την έβδομη Υγειονομική Περιφέρεια. Παρόμοια είναι η διαδικασία και με τα φάρμακα. Υπάρχουν κάποια μικρά κενά που ο κύριος Χαιρέτης δεν θέλει να δώσει βάση, όπως για παράδειγμα ποτήρια που προμηθεύονται οι γιατροί με δικά τους χρήματα. Προβλήματα υπάρχουν πάντως στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ο οποίος θεωρείται παλιός με το ακτινολογικό μηχάνημα να υπάρχει εκεί από το 1984 και να παρουσιάζει συνεχείς βλάβες. Το Κέντρο Υγείας ωστόσο έχει μείνει χωρίς πετρέλαιο αφού κανείς δεν το προμηθεύει και δεν δίνει λύση στο σχετικό πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό πως προσωπικό και ασθενείς κάνουν το σταυρό τους να μην έχει κακό καιρό στην περιοχή για να μην ξεπαγιάζουν όπως αναφέρει ο κύριος Χαιρέτης! Στο Κέντρο Υγείας Βάμου έρχονται περισσότεροι από εκατό ασθενείς την ημέρα, αριθμός που προσαυξάνεται κατά περίπου πενήντα άτομα ανά ημέρα την περίοδο του καλοκαιριού όπου υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα λόγω τουρισμού. (και θέλουν και άλλους Γιατρούς!!?) Ο πληθυσμός στην περιοχή ξεπερνά τις δεκαπέντε χιλιάδες, όμως και ο κόσμος από τα Σφακιά δεν πηγαίνει σε ένα εκεί κοντινό Περιφερειακό Ιατρείο αλλά στο Κέντρο. Ο πληθυσμός την θερινή περίοδο αγγίζει τις σαράντα χιλιάδες!

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Μαρτίου 2016, 00:50:55 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Μαρτίου 2016, 01:24:53
Απάντηση #104
Αποσυνδεδεμένος

timex


Στο σαιτ αυτο μεχρι στιγμης εχω διαπιστωσει τα εξης λαθη:
ΚΥ Κονιτσας εχει 4 γενικους γιατρους βαζοντας και τον γενικο γιατρο που εχει ΠΙ
ΚΥ Δερβιζιανων εχει συνολικα 8 γενικους γιατρους και εναν αγροτικο

Αμφιβαλλω και για τις υπολοιπες πληροφοριες που γραφει οτι πηρε ...

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
13876 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Νοεμβρίου 2009, 16:01:33
από mandreou
3 Απαντήσεις
19042 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Οκτωβρίου 2014, 12:34:45
από medicus
203 Απαντήσεις
288365 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Αυγούστου 2024, 19:20:52
από Argirios Argiriou
15 Απαντήσεις
135147 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Αυγούστου 2016, 01:05:00
από Αρχίατρος
2 Απαντήσεις
24052 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαΐου 2022, 20:20:34
από Argirios Argiriou