Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Δεκεμβρίου 2024, 13:44:56

Αποστολέας Θέμα: Σχόλιο (από νομικής πλευράς) σχετικά με την Ιατρική Αμέλεια.  (Αναγνώστηκε 9638 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

26 Φεβρουαρίου 2013, 15:27:56
Αναγνώστηκε 9638 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τα  τελευταία χρόνια αναπτύσσεται διαρκώς και  στη χώρα μας ένας κλάδος του δικαίου  που έχει ως επίκεντρο την πλημμελή ιατρική  συμπεριφορά και ως αντικείμενο την  ποινική και αστική αντιμετώπιση του ιατρικού  σφάλματος.  Η  εξέλιξη αυτή οφείλεται στο μεγάλο κύμα αγωγών και μηνύσεων  που ασκούνται κυρίως  την τελευταία εικοσαετία εναντίον ιατρών και νοσηλευτικών  Ιδρυμάτων-Κλινικών, δημοσίων και ιδιωτικών επί τη βάσει ιατρικής αμέλειας. Τα  Ελληνικά δικαστήρια  επιδικάζουν υψηλά ποσά ως αποζημίωση και χρηματική  ικανοποίηση λόγω ηθικής  βλάβης (ή ψυχικής οδύνης σε περίπτωση θανάτου) 
    Από   νομικής άποψης ο χειρισμός μίας υπόθεσης ιατρικής αμέλειας είναι αρκετά δυσχερής   και προϋποθέτει εξειδικευμένη γνώση και κυρίως εμπειρία του Δικηγόρου σε  παρόμοιες υποθέσεις, διότι αφ’ενός η πράξη απέχει από την θεωρία και αφ’ετέρου   είναι αναγκαίο ο χειριστής της υπόθεσης να εμπεδώσει το επίδικο ιατρικό θέμα και   να συνεργαστεί επιτυχώς με ειδικούς στα ιατρικά θέματα (πραγματογνώμονες,  ιατροδικαστές). Τα παραπάνω έχουν εφαρμογή ανεξάρτητα με το εάν   ο εντολέας  (πελάτης) του Δικηγόρου είναι ιατρός (εναγόμενος)   ή ασθενής (ενάγων) διότι η  επίθεση και η άμυνα στις περιπτώσεις αυτές  είναι οι δύο διαφορετικές όψεις του  ίδιου νομίσματος. Παρακάτω επιχειρείται συνοπτικά μία σύντομη επισκόπηση της  δικαστηριακής αντιμετώπισης  των περιπτώσεων ιατρικής αμέλειας.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

     Από πλευράς ποινικής αντιμετώπισης,  δηλαδή αναφορικά με  το δικαστήριο που γίνεται για τον ποινικό κολασμό του ιατρού  (φυλάκιση),  εφαρμογή έχουν κυρίως  τα άρθρα 302 και 314  του Ποινικού  Κώδικα, που  εφαρμόζονται επίσης  σε  κάθε είδους ατυχήματα που τελούνται από αμέλεια (πχ τροχαία ατυχήματα, εργατικά  ατυχήματα κλπ). Με άλλα λόγια ο ποινικός νομοθέτης  δεν έχει θεσμοθετήσει ειδικές  διατάξεις για την ποινική τιμωρία των ιατρών και  υπάγει την ιατρική αμέλεια στον  γενικό κανόνα της αμέλειας, ήτοι της έλλειψης  της δέουσας προσοχής και  επιμέλειας  κατά την εκτέλεση των  ιατρικών  καθηκόντων.Εξάλλου στο ποινικό δικαστήριο ισχύει το τεκμήριο της  αθωότητας του  κατηγορουμένου, δηλαδή πρέπει να αποδειχθεί θετικά ότι ο ιατρός  έσφαλε και αυτό  το σφάλμα του βρίσκεται σε αιτιώδη σύνδεσμο με το επελθόν  αποτέλεσμα, δηλαδή  την σωματική βλάβη ή τον θάνατο του ασθενή. 
    Από  αστική πλευρά, δηλαδή  αναφορικά με το δικαστήριο που γίνεται για την αποζημίωση και την χρηματική  ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης, η  ελληνική νομοθεσία (άρθρο 8 Ν.2251/1994) αντιστρέφει το τεκμήριο αθωότητας του εναγομένου υπό την έννοια ότι  ο εναγόμενος  ιατρός πρέπει να αποδείξει ότι ΔΕΝ είναι ένοχος (αντεστραμμένο  βάρος  αποδείξεως). Κατά τα λοιπά εφαρμογή έχουν οι γενικές διατάξεις περί   αδικοπραξίας (άρθρο 914 επ. ΑΚ) ή και ενδοσυμβατικής ευθύνης (άρθρα 361 επ.  ΑΚ).
       Επίσης σε περίπτωση που ο ιατρός εργάζεται σε δημόσιο νοσοκομείο, συνήθως κινητοποιείται εναντίον του και η πειθαρχική  διαδικασία, με την διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και την ενδεχόμενη επιβολή πειθαρχικής ποινής.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ-ΠΡΑΚΤΙΚΗ
 
    Στην πράξη οι υποθέσεις  ιατρικής αμέλειας έχουν συνήθως δύο σκέλη, το  ποινικό και το αστικό.  Η   ποινική υπόθεση συνήθως κινείται μετά από σχετική μήνυση του παθόντος και σπανιότερα αυτεπαγγέλτως, ήτοι μετά από σχετική παραγγελία του Εισαγγελέα  Πλημμελειοδικών.  Το υλικό της  ποινικής δικογραφίας, που προκύπτει από την  προανάκριση, περιλαμβάνει κυρίως τις  καταθέσεις των μαρτύρων, τις απολογίες των  κατηγορουμένων, τις  πραγματογνωμοσύνες και τα διάφορα ουσιώδη ιατρικά έγγραφα,  εξετάσεις, γνωματεύσεις κλπ. Αφού συγκεντρωθεί αυτό το υλικό και ολοκληρωθεί η   προανακριτική διαδικασία οδηγείται ο κατηγορούμενος ιατρός συνήθως δι’απευθείας   κλήσεως (κλητήριο θέσπισμα) στο ακροατήριο του Μονομελούς ή Τριμελούς Πλημμελειοδικείου με την κατηγορία της σωματικής βλάβης, ή της ανθρωποκτονίας από αμέλεια αντίστοιχα. Ειδικά κατά της παραπομπής του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, ο κατηγορούμενος  έχει δικαίωμα να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου   Πλημμελειοδικών. Εάν τυχόν απορριφθεί η προσφυγή του, παραπέμπεται σε δίκη. Σε περίπτωση καταδίκης του έχει το  δικαίωμα της άσκησης έφεσης, και μετά το δικαίωμα της άσκησης αναίρεσης ενώπιον  του Αρείου Πάγου. Όλη η  παραπάνω διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα  οκτώ ετών από την ημέρα  τέλεσης του αδικήματος, αλλιώς η υπόθεση παραγράφεται  και τίθεται στο αρχείο.
     Η αστική υπόθεση κινείται μετά από την άσκηση  αγωγής από πλευράς του παθόντος εναντίον του ιατρού ή/και του νοσοκομείου ή  κλινικής. Η αγωγή πρέπει να ασκηθεί στα Πολιτικά Δικαστήρια εάν πρόκειται για  ιδιώτη Ιατρό και στα Διοικητικά  Δικαστήρια, εάν πρόκειται για ιατρό του ΕΣΥ. Το  δικόγραφο της αγωγής, το  λεγόμενο εισαγωγικό δικόγραφο (διότι με αυτό αρχίζει η  αστική διαδικασία) είναι  σημαντικό να είναι εμπεριστατωμένο και κυρίως  ορισμένο, δηλαδή να μην  δημιουργεί κενά και ασάφειες όσον αφορά τις συνθήκες  της υπόθεσης, την  υπαιτιότητα του εμπλεκόμενου ιατρικού προσωπικού και τον  αιτιώδη σύνδεσμο (σύνδεση) ανάμεσα σε αυτή την υπαιτιότητα και στο αποτέλεσμα  που προξενήθηκε.Και  εδώ προβλέπεται δικαίωμα έφεσης και αναίρεσης. 
    Αν  και  ουσιαστικά το αποτέλεσμα της  μίας διαδικασίας  επηρεάζει την  άλλη, εν τούτοις  τυπικά (εκτός κάποιων εξαιρέσεων) το ένα δικαστήριο δεν δεσμεύεται από την απόφαση του  άλλου.  Παραδείγματος χάρη υπάρχουν περιπτώσεις που το ποινικό δικαστήριο κήρυξε  τον  κατηγορούμενο ιατρό αθώο, αλλά το αστικό τον θεώρησε υπεύθυνο και τον  υποχρέωσε  να καταβάλει αποζημίωση.
    Και  στις δύο ως άνω διαδικασίες (ποινική, αστική) ο  δικηγόρος- χειριστής της  υπόθεσης οφείλει να βοηθήσει κατά το μέγιστο δυνατό το  Δικαστήριο στο να  κατανοήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες επήλθε η σωματική  βλάβη ή ο θάνατος  προκειμένου να καταλογιστεί ή όχι ευθύνη. Διότι δεν πρέπει να  ξεχνούμε ότι ενώ ο  Δικηγόρος μπορεί να μελετά μία υπόθεση για μήνες, ο Δικαστής  είναι ξένος ως προς  αυτή και πρέπει να την δικάσει (ειδικά στο ποινικό  δικαστήριο)  μέσα σε λίγες ώρες.  Γι’αυτό  απαιτείται ενδελεχής ανάγνωση και  κατανόηση της δικογραφίας, αναζήτηση  νομολογίας, ακόμη και ιατρικής  βιβλιογραφίας και συνεργασία με ειδικούς (ιατρούς, πραγματογνώμονες,  ιατροδικαστές κλπ), ώστε να δοθεί στον Δικαστή το  υλικό  εύληπτο και κατανοητό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι  υποθέσεις ιατρικής αμέλειας ξεφεύγουν από την ύλη  της λεγόμενης «Γενικής Δικηγορίας»,δηλαδή είναι υποθέσεις που απαιτούν εμπειρία  στο εν λόγω αντικείμενο  και ειδικό χειρισμό, είτε ο δικηγόρος βρίσκεται στην  πλευρά του ιατρού είτε  βρίσκεται στην πλευρά του ασθενούς.  Στις υποθέσεις  αυτές διακυβεύονται πολλά  και για τις δύο πλευρές: για τον μεν ιατρό εκτός από  την ποινή φυλακίσεως και την αποζημίωση που θα κληθεί ενδεχομένως να καταβάλει,  διακυβεύεται η ιατρική  του φήμη και η υπόληψή του ως επιστήμονα-επαγγελματία.  Αλλά και για τον ασθενή προέχει η διαφύλαξη των νομίμων δικαιωμάτων του και η  δικαστική του προστασία.
    Το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις και τα  επιχειρήματα και των δύο  πλευρών οφείλει να διαγνώσει την αλήθεια και να  καταλογίσει ευθύνες, αν  υπάρχουν.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Ιανουαρίου 2016, 10:37:38
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (προ 7 ετών)

......................

Ποιοι δικαιούνται αποζημίωση

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα δύο μεγάλα δικαστήρια της χώρας, ο Αρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας, μέσα από την ερμηνεία του Αστικού Κώδικα έχουν προσδιορίσει τα συγγενικά πρόσωπα που μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που υφίστανται σε περίπτωση θανάτου, τραυματισμού, ατυχήματος, τροχαίου, εργατικού ατυχήματος κ.τ.λ. συγγενών τους.
 
Οι δικαστές προσδιόρισαν την έννοια της οικογένειας του θύματος, που αναφέρεται στο άρθρο 932 του Αστικού Κώδικα. Ετσι, στην έννοια της οικογένειας του θύματος εμπίπτουν οι εγγύτεροι συγγενείς του θανόντος, οι οποίοι, όσο αυτός ζούσε, συνδέονταν στενά με αυτόν και δοκιμάστηκαν ψυχικά από την απώλειά του. Και όλα αυτά ασχέτως του αν οι εγγύτεροι συγγενείς του θανόντος διαβίωναν μαζί του ή διέμεναν χωριστά. Ετσι, στην έννοια της οικογένειας του θύματος που μπορούν να λάβουν αποζημίωση (χρηματική ικανοποίηση) λόγω ψυχικής οδύνης περιλαμβάνονται οι ανιόντες και κατιόντες σε ευθεία γραμμή συγγενείς του θύματος, οι οποίοι είναι: ο/η σύζυγος, ο πατέρας, η μητέρα, τα παιδιά, τα αδέλφια, ο παππούς, η γιαγιά και τα εγγόνια.
 
Οι εξ αγχιστείας συγγενείς πρώτου βαθμού οι οποίοι δικαιούνται αποζημίωση είναι ο πεθερός, η πεθερά, ο γαμπρός και η νύφη. Κατά κανόνα, οι δικαστές δείχνουν μια ευαισθησία στα ανήλικα παιδιά του θύματος, τόσο ως προς το ύψος της αποζημίωσης όσο και ως προς τη διάρκειά της (τις μηνιαίες αποζημιώσεις μέχρι την ενηλικίωσή τους), ενώ για τον καθορισμό του ύψους της καθοριστικό στοιχείο είναι η ηλικία του θύματος.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Ιανουαρίου 2016, 01:06:48
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (προ 7 ετών)
Υπόψιν ότι υπίατρος=ανειδίκευτος ιατρός.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
3895 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Νοεμβρίου 2015, 13:24:21
από Αρχίατρος
1 Απαντήσεις
28262 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Μαΐου 2020, 15:00:48
από GirousisN
0 Απαντήσεις
71131 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Δεκεμβρίου 2019, 10:22:17
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
38934 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Δεκεμβρίου 2019, 01:12:05
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
668 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Δεκεμβρίου 2024, 14:00:11
από Argirios Argiriou