Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Δεκεμβρίου 2024, 08:52:14

Αποστολέας Θέμα: Εξωση πανεπιστημιακών από ιδιωτικές κλινικές!  (Αναγνώστηκε 5342 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

17 Ιανουαρίου 2016, 10:54:12
Αναγνώστηκε 5342 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
16/01/2016

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

* Η εφαρμογή της απόφασης, αλλάζει το τοπίο στην Υγεία* Τι λένε χειρουργοί του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Καταπέλτης για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς οι οποίοι εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες που είναι εγκατεστημένες σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, ή των ΑΕΙ, και παρέχουν υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου σε ιδιωτικές κλινικές ή σε ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια, είναι η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αναρτήθηκε ήδη στη σελίδα του, και απεστάλη από το υπουργείο Υγείας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας και στον πρόεδρο Ιατρικού Τμήματος Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το Νομικό Συμβούλιο με την απόφασή του, γνωμοδοτεί ότι στους πανεπιστημιακούς γιατρούς απαγορεύεται με λίγα λόγια η οποιαδήποτε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με το ιστορικό που οδήγησε στη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, η περίληψη του ερωτήματος που είχε τεθεί στο συμβούλιο ήταν εάν «... μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4009/2011, εξακολουθεί να ισχύει η παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν. 40009/2001» και εάν «…είναι σύννομες οι ιατρικές πράξεις από μέλη ΔΕΠ, είτε πλήρους, είτε μερικής απασχόλησης, που πραγματοποιούνται σε χώρους ιδιωτικών κλινικών».

Στο υπουργείο – όπως αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης – γνωμοδότησης – στο υπουργείο Υγείας υπεβλήθησαν καταγγελίες κατά τις οποίες πανεπιστημιακοί γιατροί, του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκτελούν χειρουργικές επεμβάσεις και δέχονται ασθενείς σε συγκεκριμένο ιδιωτικό θεραπευτήριο της Λάρισας, κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 2889/2001 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4025/2011.

Η Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του υπ. Υγείας με τα αρ. Υ3β/ΓΠ/6393/3-2-2012, Υ3β/Γ/Ποικ.44048/8-4-2012 και Υ4ε/46640/9-5-2012 έγγραφα της έχει διατυπώσει την άποψη ότι απαγορεύεται στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να παρέχουν υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση σε ιδιωτικές κλινικές ή σε ιδιωτικά διαγνωστικά η θεραπευτικά εργαστήρια.

Με το υπ. Αριθμ. Πρωτ. 156/5-6-2012 έγγραφό τους, καθηγητές του χειρουργικού τομέα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προς τους υπουργούς Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον Ειδικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, υποστηρίζουν, ότι εάν δεν είναι δυνατή η περαιτέρω πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων σε ιδιωτικές κλινικές, τότε δημιουργείται άνιση μεταχείριση μεταξύ των ιατρικών ειδικοτήτων που δεν απαιτούν περαιτέρω επεμβατικές πράξεις, προκειμένου να υπάρξει θεραπεία του ασθενούς και εκείνων που απαιτούν επιπλέον επεμβατικές πράξεις κλπ (π.χ. χειρούργων αναισθησιολόγων) και ζητούν την ανάκληση των προαναφερθέντων εγγράφων του υπουργείου Υγείας.

Οι λεπτομέρειες του σκεπτικού που οδήγησε στη γνωμάτευση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα είναι πολύ χρήσιμες για τους γιατρούς οι οποίοι μπορούν να τις μελετήσουν στην ηλεκτρονική σελίδα του Συμβουλίου. Η γνωμοδότηση ήταν ομόφωνη επί του συγκεκριμένου ερωτήματος και αφορά σε όλους τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που παρέχουν υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν ασφαλιστικά υπηρεσίες υγείας, καθώς και να εγκαθιστούν ιδιωτικά ιατρεία ή ιατρικά μηχανήματα εντός των ιδιωτικών φορέων. Αυτό ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους πανεπιστημιακούς ιατρούς είτε τυγχάνουν πλήρους, είτε μερικής απασχόλησης.

Χρ. Τσαντήλας
- See more at: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Ιανουαρίου 2016, 10:55:57 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Ιανουαρίου 2016, 11:37:20
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Το να ασκούν ιδιωτικό έργο είναι συζητήσιμο. Δεν νομίζω ότι απαγορεύεται. Το να ασκούν ιδιωτικό έργο σε μεγαλομαγαζιά σίγουρα θα έπρεπε να απαγορεύεται. Το ερώτημα είναι τι γράφει η γνωμοδότηση. Όταν την έχουμε το συζητάμε. Πάντως, ανοίγει η συζήτηση και για τα απογευματινά ιατρεία σε λίγο.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

17 Ιανουαρίου 2016, 14:02:34
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Η πλέον σχετική με το θέμα Γνωμοδότηση είναι η 369/12 του ΓΝΣ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με το ερώτημα:
Εάν τα μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες, εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή
των Α.Ε.Ι., δικαιούνται να λαμβάνουν κλινικό επίδομα και υπό ποίες προϋποθέσεις και παραλλήλως να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο ασκούντα ελευθέριο επάγγελμα.

Βλ. συνέχεια στο συνημμένο.
 Πιθανόν μεταγενέστερη Γνωμοδότηση του ΝΣτΚ δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί.

17 Ιανουαρίου 2016, 14:59:55
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Αυτό που παραθέτεις Μανόλη, λέει ότι δικαιούνται ιδιωτικου έργου εάν δεν έχουν αποποιηθεί το κλινικό τους έργο στο νοσοκομείο.
Καμιά σχέση με τα σχετικά δημοσιεύματα......
Επίσης, υποψιάζομαι ότι η νέα γνωμοδότηση, δεν θα τους στερεί το ιδιωτικό έργο αλλά όχι σε ανταγωνιστικά "ιδρύματα"
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

17 Ιανουαρίου 2016, 19:49:17
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator

18 Ιανουαρίου 2016, 12:32:56
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ είναι από το 2013  ???. Τους πήρε πάνω από 2 χρόνια για να τη γνωστοποιήσουν. Πάλι καλά.

18 Ιανουαρίου 2016, 14:39:31
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ είναι από το 2013  ???. Τους πήρε πάνω από 2 χρόνια για να τη γνωστοποιήσουν. Πάλι καλά.

Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο. Κάτι μου λέει ότι συνδέεται με το ασφαλιστικό. Αν π.χ. σε αντάλλαγμα με διάταξη που εξασφαλίζει παράκαμψη του κωλύματος του ΝΣΚ συμφωνήσουν οι πανεπιστημιακοί του ΕΤΑΑ στη βάση του ασφαλιστικού, θα καμφθεί μεγάλο μέρος της αντίδρασης των υπολοίπων. Μακάρι η σκέψη μου να είναι λάθος.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

19 Ιανουαρίου 2016, 19:13:26
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...Πάντως, ανοίγει η συζήτηση και για τα απογευματινά ιατρεία σε λίγο.
Σχετική με το θέμα των απογευματινών ιατρείων από μέλη ΔΕΠ είναι η μεταγενέστερη (2014) γνωμοδότηση του ΝΣτΚ 272.14.
Προφανώς παραμένουν ως έχουν.

16 Μαΐου 2016, 21:36:53
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Γελοιότητες με βαρύγδουπο τίτλο τοπικής εφημερίδας που πολλάκις υποστηρίζει συμφέροντα...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
«Νομίμως χειρουργούν σε ιδιωτικά κέντρα γιατροί του Πανεπιστημιακού Λάρισας» (το νομίμως δεν κρίνεται από μια ΕΔΕ - αλλά το νομίμως ακούγεται ωραίο, είναι πιασάρικο)
* Φιλ. Τρυποσκιάδης: Ο πανεπιστημιακός γιατρός θα πρέπει να μπορεί να χειρουργεί τον ασθενή του μόνο μέσα στο Νοσοκομείο * «Ασάφεια του νόμου επιτρέπει διαφορετικές ερμηνείες του και έχει χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες και συμφέροντα»

    Η απαλλαγή 13 μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που κατηγορήθηκαν ότι παρείχαν υπηρεσίες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, ζητείται σύμφωνα με το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διέταξε η διοίκηση του Πανεπιστημίου. Η ΕΔΕ διατάχθηκε στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, μετά από σχετικά δημοσιεύματα και καταγγελίες και ανατέθηκε στον καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κάτι σαν κόρακας κοράκου μάτι μου μοιάζει αυτή η ΕΔΕ), Φίλιππο Τρυποσκιάδη, διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των αποφάσεων σχετικά με το πού και πώς έχουν δικαίωμα να χειρουργούν οι πανεπιστημιακοί γιατροί που διαθέτουν και άδεια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
    Όπως διευκρινίζει ο καθηγητής κ. Τρυποσκιάδης στην «Ε», το σύνολο των μελών ΔΕΠ τους οποίους αφορούσε η συγκεκριμένη ΕΔΕ, διέθεταν άδεια του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη λειτουργία ιατρείου. Το πρόβλημα που έχει προκληθεί σε πανελλαδικό επίπεδο σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στους ιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων, έχει αναμφίβολα να κάνει με την ασάφεια του νόμου, μια ασάφεια που αφενός επιτρέπει διαφορετικές ερμηνείες του και αφετέρου έχει χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες και συμφέροντα.
   Για παράδειγμα, είναι σαφές ότι μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημιακών Κλινικών απαγορεύεται να είναι παράλληλα και σύμβουλοι ιδιωτικών θεραπευτηρίων, επιμελητές ή διευθυντές κλινικών ιδιωτικών θεραπευτηρίων, αλλά δεν προκύπτει παρανομία όταν ο γιατρός χειρουργεί τον ασθενή του, από τον οποίο και αμείβεται, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Σ΄ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η ΕΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
    Σύμφωνα με τον κ. Τρυποσκιάδη, που στηρίχθηκε σε σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (βέβαια η γνωμοδότηση που είναι το πρώτο μήνυμα του θέματος λέει το αντίθετο αλλά είθισται το άσπρο να γίνεται μαύρο), ενώ φρόντισε να απευθυνθεί και σε νομικούς προκειμένου να καταλήξει στην απαλλαγή των 13 μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι τραγικό για ένα τόσο απλό πράγμα, ένα «ναι» ή ένα «όχι», με άλλα λόγια, σχετικά με το αν επιτρέπεται ή όχι σε γιατρό – μέλος ΔΕΠ να χειρουργεί σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, να υφίστανται δεκάδες γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις συμβουλίων που αντιφάσκουν υποστηρίζοντας διαφορετικά πράγματα.
   Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο πλέον ξεκάθαρος νόμος επί του θέματος ήταν αυτός που εφάρμοσε ως υπουργός Υγείας ο Αλέκος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο ο πανεπιστημιακός είχε το δικαίωμα να κάνει ιατρείο μόνο μέσα στο νοσοκομείο, κάτι άλλωστε που προσωπικά ο κ. Τρυποσκιάδης εφάρμοσε ευλαβικά καθόλη τη διάρκεια της πολυετούς θητείας του ως καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (αλλά στην ΕΔΕ άλλαξε γνώμη). Το ζήτημα μάλλον θα πρέπει να απασχολήσει και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να νομοθετήσει ξεκαθαρίζοντας οριστικά το θολό τοπίο που δημιούργησαν αντικρουόμενες μεταξύ τους γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις. (σε αυτό συμφωνώ...)
 Μενέλαος Κατσαμπέλας

16 Μαΐου 2016, 22:04:58
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Πραγματικά είναι εξωφρενικό, υπάρχουν νέα παιδιά που τελειώνουν τώρα Ειδικότητα με διάθεση να χειρουργήσουν και το μόνο που βρίσκουν είναι να βοηθούν σε ιδιωτικές Κλινικές υπό συνθήκες γαλέρας (γλίσχρες αμοιβές, μπλοκάκι) χωρίς να μπορούν να χειρουργήσουν οι ίδιοι, ενώ για τους πανεπιστημιακούς εξασφαλίζονται διαφορετικά "μαγαζιά".

Είναι και η ψύχωση* του Έλληνα για τον προφέρορα που τα κάνει όλα καλύτερα, ενώ κλαίγεται όταν ο τελευταίος το εκμεταλλεύεται και ζητάει παραπάνω και τότε θυμάται ότι τον πληρώνει το Δημόσιο άρα και ο ίδιος απ΄τους φόρους του.

Υ.Γ
Ένας γνωστός μου καυχόταν ότι η γυναίκα του πάει μόνο σε... καθηγητές, έτσι αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια, εσχάτως μετανάστευσε στην Αγγλία, δεν ξέρω αν άλλαξε γνώμη, πάντως για μια απονεύρωση δεν πήγε σε... καθηγητή Οδοντιατρικής αλλά αρκέστηκε στον τοπικό Ινδό Οδοντίατρο συμβεβλημένο με το NHS.  :D
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Μαΐου 2016, 22:22:16 από kopritis »

17 Μαΐου 2016, 09:48:53
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

DrGuni


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Γελοιότητες με βαρύγδουπο τίτλο τοπικής εφημερίδας που πολλάκις υποστηρίζει συμφέροντα...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
«Νομίμως χειρουργούν σε ιδιωτικά κέντρα γιατροί του Πανεπιστημιακού Λάρισας» (το νομίμως δεν κρίνεται από μια ΕΔΕ - αλλά το νομίμως ακούγεται ωραίο, είναι πιασάρικο)
* Φιλ. Τρυποσκιάδης: Ο πανεπιστημιακός γιατρός θα πρέπει να μπορεί να χειρουργεί τον ασθενή του μόνο μέσα στο Νοσοκομείο * «Ασάφεια του νόμου επιτρέπει διαφορετικές ερμηνείες του και έχει χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες και συμφέροντα»

    Η απαλλαγή 13 μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που κατηγορήθηκαν ότι παρείχαν υπηρεσίες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, ζητείται σύμφωνα με το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διέταξε η διοίκηση του Πανεπιστημίου. Η ΕΔΕ διατάχθηκε στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, μετά από σχετικά δημοσιεύματα και καταγγελίες και ανατέθηκε στον καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κάτι σαν κόρακας κοράκου μάτι μου μοιάζει αυτή η ΕΔΕ), Φίλιππο Τρυποσκιάδη, διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των αποφάσεων σχετικά με το πού και πώς έχουν δικαίωμα να χειρουργούν οι πανεπιστημιακοί γιατροί που διαθέτουν και άδεια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
    Όπως διευκρινίζει ο καθηγητής κ. Τρυποσκιάδης στην «Ε», το σύνολο των μελών ΔΕΠ τους οποίους αφορούσε η συγκεκριμένη ΕΔΕ, διέθεταν άδεια του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη λειτουργία ιατρείου. Το πρόβλημα που έχει προκληθεί σε πανελλαδικό επίπεδο σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στους ιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων, έχει αναμφίβολα να κάνει με την ασάφεια του νόμου, μια ασάφεια που αφενός επιτρέπει διαφορετικές ερμηνείες του και αφετέρου έχει χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες και συμφέροντα.
   Για παράδειγμα, είναι σαφές ότι μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημιακών Κλινικών απαγορεύεται να είναι παράλληλα και σύμβουλοι ιδιωτικών θεραπευτηρίων, επιμελητές ή διευθυντές κλινικών ιδιωτικών θεραπευτηρίων, αλλά δεν προκύπτει παρανομία όταν ο γιατρός χειρουργεί τον ασθενή του, από τον οποίο και αμείβεται, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Σ΄ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η ΕΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
    Σύμφωνα με τον κ. Τρυποσκιάδη, που στηρίχθηκε σε σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (βέβαια η γνωμοδότηση που είναι το πρώτο μήνυμα του θέματος λέει το αντίθετο αλλά είθισται το άσπρο να γίνεται μαύρο), ενώ φρόντισε να απευθυνθεί και σε νομικούς προκειμένου να καταλήξει στην απαλλαγή των 13 μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι τραγικό για ένα τόσο απλό πράγμα, ένα «ναι» ή ένα «όχι», με άλλα λόγια, σχετικά με το αν επιτρέπεται ή όχι σε γιατρό – μέλος ΔΕΠ να χειρουργεί σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, να υφίστανται δεκάδες γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις συμβουλίων που αντιφάσκουν υποστηρίζοντας διαφορετικά πράγματα.
   Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο πλέον ξεκάθαρος νόμος επί του θέματος ήταν αυτός που εφάρμοσε ως υπουργός Υγείας ο Αλέκος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο ο πανεπιστημιακός είχε το δικαίωμα να κάνει ιατρείο μόνο μέσα στο νοσοκομείο, κάτι άλλωστε που προσωπικά ο κ. Τρυποσκιάδης εφάρμοσε ευλαβικά καθόλη τη διάρκεια της πολυετούς θητείας του ως καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (αλλά στην ΕΔΕ άλλαξε γνώμη). Το ζήτημα μάλλον θα πρέπει να απασχολήσει και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να νομοθετήσει ξεκαθαρίζοντας οριστικά το θολό τοπίο που δημιούργησαν αντικρουόμενες μεταξύ τους γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις. (σε αυτό συμφωνώ...)
 Μενέλαος Κατσαμπέλας

Το διάβασα  κι εγώ , συνάδελφε  Ορθοπαιδικέ τις προάλλες  και  ξεγελάστηκα  από τη  γραμματοσειρά του  τίτλου του άρθρου ( Απαλλάχτηκαν  κτλ.). Μετά διάβασα  και τα ψιλά γράμματα και  κατάλαβα. Ωστόσο, η  τιμιότητα του διενεργούντος την ΕΔΕ  δεν μπορει να  αμφισβητηθεί. Είναι   όνειδος  , πάντως , αυτό που συμβαίνει  στην περιοχή μας .
Η συγνώμη δε  διορθώνει το παρελθόν, διευρύνει, όμως, το μέλλον...

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
16 Απαντήσεις
15254 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιουλίου 2017, 19:35:55
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
20260 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Μαρτίου 2019, 13:49:40
από GirousisN
0 Απαντήσεις
12626 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Ιανουαρίου 2020, 00:21:31
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
6171 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Μαρτίου 2020, 16:52:14
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
29207 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Δεκεμβρίου 2022, 08:31:36
από Argirios Argiriou