Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Η κατάσταση σε διάφορα Νοσοκομεία της Ελλάδας.
Argirios Argiriou:
Η κατάσταση σε διάφορα Νοσοκομεία της Ελλάδας.
Argirios Argiriou:
17/01/2016
Δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον η τραγική οικονομική κατάσταση του Νοσοκομείου Κιλκίς, ούτε πλέον και η στελέχωση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Και το μεν πρώτο το έχουμε συνηθίσει εδώ και πάνω από έξη χρόνια. Η υποστελέχωση δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα στην υγεία των πολιτών, μια και όταν δεν υπάρχουν ειδικότητες ιατρών στο νοσοκομείο Κιλκίς να αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Θεσσαλονίκη, αναγκάζεται έτσι το ΕΚΑΒ να λειτουργεί πλέον ως σταθμός ταξί για να μεταφέρει ασθενείς στην Θεσσαλονίκη, επειδή η πολιτεία δεν καταλαβαίνει ότι έτσι το κόστος πολλαπλασιάζεται, ¨εξαφανίζονται¨ με αυτόν τον τρόπο τα ασθενοφόρα από την αναλγησία των υπευθύνων, θαρρείς και το κάνουν επίτηδες για να μην έχουν οι υπόλοιποι ασθενείς ένα σίγουρο μέσο, όπως το ασθενοφόρο, για κάποια έκτακτη ανάγκη.
Για το ΕΚΑΒ λοιπόν ο λόγος, που σε αυτό πλέον στηρίζεται η λειτουργία του νοσοκομείου Κιλκίς κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, μια και αυτό θα πάει τους ασθενείς στους ειδικούς γιατρούς στην Θεσσαλονίκη, όταν δεν υπάρχουν ανάλογοι στο Κιλκίς ή όταν οι εφημερίες κάποιας κλινικής τελειώνουν το πρώτο 15νθήμερο του μήνα.
Οι διακομιδές του ΕΚΑΒ έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που φθάνουν έως και τις 500 ανά μήνα. Άλλοτε είχαμε έως 180 διακομιδές, σήμερα με την αύξηση των προσερχομένων στην δημόσια Υγεία, λόγω αδυναμίας να πάνε στον ιδιωτικό φορέα, με την αύξηση των λαθρομεταναστών και την μείωση των γιατρών ( 88/44) οι ¨ταξιτζίδες¨ πλέον ΕΚΑΒίτες τρέχουν ακόμη και για μία αλλαγή καθετήρα στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης.
Αυτοκίνητα – ασθενοφόρα υπάρχουν. Όμως είναι απαραίτητο να προσληφθούν τουλάχιστον άλλοι έντεκα ΕΚΑΒίτες και άλλοι τρείς για υποστήριξη του τηλ. Κέντρου μια και δεν πρέπει ένας ΕΚΑΒίτης να απασχολείται με το τηλ. Κέντρο διότι είναι απαραίτητος για αυτό που έχει προσληφθεί.
Τέλος είναι απαραίτητο να υπάρχει και μία τουλάχιστον μονάδα στο κέντρο Υγείας Πολυκάστρου που θα μπορεί να εξυπηρετεί την επαρχία Παιονίας και τον συνοριακό σταθμό Ευζώνων, που το καλοκαίρι θα έπρεπε και εκεί να υπάρχει μία μικρή μονάδα και ασθενοφόρο λόγο της μεγάλης κίνησης τουριστών.
Αλλά θα μου πείτε: έχουμε πρωτοβάθμια περίθαλψη και δεν το έχουμε καταλάβει; Αυτό το έκτρωμα που λέγεται ΠΕΔΥ είναι πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ή αρχίσαμε να δουλευόμαστε μεταξύ μας;
Επειδή αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά αλλά όχι τόσο που να κάνει τους πολίτες να ενδιαφερθούν περισσότερο, γιατί οι πολλοί είναι υγιείς, όταν όμως θα δουν το πρόβλημα ίσως να είναι αργά. Όλοι λοιπόν, με κάθε τρόπο πρέπει να αναδείξουμε την αναγκαιότητα του νοσοκομείου Κιλκίς που κάποτε είχε τόσο ονομαστή ορθοπεδική κλινική που έρχονταν για θεραπεία ασθενείς ακόμη και από την Πελοπόννησο και τα νησιά και σήμερα ντρεπόμαστε για την κατάντια του.
Ας βάλει ο Θεός το χέρι Του.
Θεόφιλος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
21/01/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου
Το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR για τα νοσοκομεία ΕΣΥ αλλά και κέντρα υγείας ΠΕΔΥ της χώρας μας, επιστρέφει σήμερα στην Αττική και συγκεκριμένα σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, αυτό του Ασκληπιείου στη Βούλα όπου διαπιστώσαμε ότι βρίσκεται λίγο πριν το λουκέτο . Εκεί είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον κύριο Ευθύμιο Κολοκυθά, Διοικητικό Διευθυντή του Νοσοκομείου ο οποίος αναφέρθηκε στις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό -κυρίως- προσωπικό και στον κίνδυνο να κλείσουν βασικά τμήματα εξαιτίας της υποστελέχωσης. Παράλληλα αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας διαθέτει περισσότερες από τριακόσιες πενήντα κλίνες, ενώ εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια μετατράπηκε από ειδικό Ορθοπεδικό σε Γενικό Νοσοκομείο, κρατώντας ωστόσο την ορθοπεδική μονάδα σε καθημερινή εφημερία. Σήμερα απασχολεί εκατόν σαράντα γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που στελεχώνουν όλα τα τμήματα του νοσοκομείου και οι οποίοι πλαισιώνονται από διακόσιους ειδικευόμενους. Το βασικό πρόβλημα όμως στο νοσοκομείο είναι οι κενές θέσεις σχεδόν σε όλα τα τμήματα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για εκατόν πενήντα ακάλυπτες θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, εκατό θέσεις στο διοικητικό προσωπικό, αλλά και περισσότερες από είκοσι θέσεις στο ιατρικό προσωπικό. Ο κύριος Κολοκυθάς ήταν πιο συγκεκριμένος λέγοντάς στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος πως υπάρχει άμεση ανάγκη για ενίσχυση της στελέχωσης στην εντατική, το παθολογικό, την ορθοπεδική μονάδα. Ακόμα και το επικουρικό προσωπικό δεν επαρκεί στο να καλύψει τις πολλές ανάγκες που υπάρχουν. Χαρακτηριστικό της απελπιστικής κατάστασης που επικρατεί στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας και ένας ακόμα λόγος που οδηγείται στο λουκέτο είναι πως η ψυχιατρική κλινική στο νοσοκομείο λειτουργεί μόλις με ένα άτομο, καθιστώντας την λειτουργικότητά της ουσιαστικά αδύνατη, αφού το άτομο αυτό είναι τελικά, μόνο ο διευθυντής! Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η νευρολογική κλινική που απαρτίζεται από έναν νευρολόγο ο οποίος αναμένεται μέσα στον χρόνο να συνταξιοδοτηθεί. Σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκεται και η παθολογική αλλά και το ακτινολογικό καθώς και μικροβιολογικό με πολλές ελλείψεις γιατρών να συμπληρώνουν το σκηνικό. Ο κύριος Κολοκυθάς καταλήγει μιλώντας στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος ότι οι εφημερίες δεν βγαίνουν και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας στο νοσοκομείο, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως ενδεικτικό των τεράστιων ελλείψεων αποτελεί , ότι ακριβώς εξαιτίας των ελλείψεων αυτών, η εντατική αναγκάστηκε να χάσει τρία από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών μένοντας με εννέα πλέον.Ο κύριος Κολοκυθάς αναφέρει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος πως υπάρχουν προβλήματα στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών, ωστόσο είναι ζήτημα προτεραιότητας και σωστού προγραμματισμού η κάλυψή τους. Για τα φάρμακα και τα αναλώσιμα υλικά μας είπε ο κύριος Ευθύμιος Κολοκυθάς ότι ”Ενώ το απόθεμα δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως υπάρχουν ελλείψεις” . Ακόμη περισσότερο απελπιστική είναι η κατάσταση στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και χρήζει μεγαλύτερης προσοχής, αφού τα μηχανήματα έχουν ξεπεράσει την δεκαετία και δεν είναι μόνο ακριβό το κόστος συντήρησης τους άλλα υπάρχει και ένα ζήτημα σε ότι αφορά την ανεύρεση συμβατών ανταλλακτικών που είναι πλέον πιο δυσεύρετα. Αναφορικά με τα μηχανήματα αυτά μιλάμε για το ακτινολογικό, την μονάδα τεχνητού νεφρού αλλά και τον αξονικό τομογράφο.
Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
paracelsus:
Τα στοιχεία που παρατίθενται σε αυτή την σειρά δημοσιευμάτων για τα ΚΥ, όπως φαίνεται και από τα προηγούμενα ρεπορτάζ, είναι προφανώς ανακριβή. Δεν ξέρω αν φταίει η δημοσιογράφος ή οι διευθυντές που ρωτάει δίνουν για τους δικούς τους λόγους λάθος νούμερα. Ο διοικητικός διευθυντής του Ασκληπειου Βούλας παραπονιέται και θέλει εκατο έξτρα θέσεις για διοικητικό προσωπικό (ενώ μόνο είκοσι για γιατρούς, και όλα αυτά για ένα νοσοκομείο με 350 κλίνες). Προφανώς για να κάνει και αυτός τα ρουσφετάκια του. Δεν μας λέει το ρεπορτάζ πόσοι διοικητικοί υπάρχουν και χρειάζονται άλλοι εκατό. Περίεργα και τα στοιχεία για τους γιατρούς, συνολικά 340 γιατροί, αλλά σε νευρολογική και ψυχιατρική κλινική μόνο από ένας γιατρός.
Argirios Argiriou:
25/01/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου
Σήμερα το LIFE2DAY.GR στo πλαίσια της μεγάλης έρευνας που πραγματοποιεί σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, φτάνει στην Αλεξανδρούπολη και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και θα μιλήσει με τον κύριο Πνευματικό Ιωάννη, διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και αναπληρωτή Διοικητή. Ο κύριος Πνευματικός μας παρουσιάζει την διπλή ιδιότητα του νοσοκομείου και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν την διαφορετικότητα, ενώ παράλληλα στέκεται στις δυσκολίες που προκύπτουν από την συνεχώς μειωμένη χρηματοδότηση, αλλά και το νέο πρόβλημα που αφορά την προμήθεια φαρμάκων. Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, απαρτίζεται από εξακόσιες ογδόντα κλίνες συνολικά σε όλες τις μονάδες με σημαντικό έργο στην νευροχειρουργική, παθολογική, την πυρηνική ιατρική, την ακτινοθεραπεία και την αιματολογική. Η ιδιομορφία ωστόσο του νοσοκομείου έγκειται στην διπλή ιδιότητά του μιας και είναι παράλληλα και νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. αλλά και Πανεπιστημιακό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ιατρικό προσωπικό να μην μπορεί να μοιραστεί ομοιόμορφα και λειτουργικά στην κάθε Μονάδα γενικά του νοσοκομείου, αφήνοντας κενά σε μονάδες είτε του ΕΣΥ είτε του Πανεπιστημιακού. Έτσι, κρίνεται σκόπιμο με την μορφή που έχει αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο η στελέχωση με τουλάχιστον είκοσι πρόσθετων νοσοκομειακών ιατρών.
Ο κύριος Πνευματικός εξηγεί στο LIFE2DAY.GR πως η δική τους πρόταση είναι η μόνη βιώσιμη, αφού ζητούν την ένωση των δύο μορφών του νοσοκομείου σε μία, με την πρακτική λειτουργία των μονάδων ενωμένων. Αυτή τη στιγμή -με την γενικότερη προβληματική εικόνα που επικρατεί- χρειάζεται ιεράρχηση αναγκών και ακολούθως η προσπάθεια κάλυψης των σχετικών ελλείψεων, όπως επίσης η ανακατανομή του προϋπολογισμού για την ορθή χρήση του. Σύντομα -με την υφιστάμενη μορφή του νοσοκομείου- οι ελλείψεις θα είναι πολύ περισσότερες, ωστόσο με την πρόταση ενοποίησης οι ελλείψεις θα ελαχιστοποιηθούν και η πλήρωσή τους θα αποτελεί πιο εύκολο έργο. Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, αναφέρθηκε στο σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζει το Νοσοκομείο σε ολόκληρη την Μακεδονία, αφού είναι ένα από τα ελάχιστα σε ολόκληρη την Ελλάδα που πραγματοποιεί εμβολισμό σε ανευρύσματα του εγκεφάλου, μέθοδο την οποία εκπονεί με περηφάνια το Πανεπιστημιακό τμήμα του Νοσοκομείου. Ρωτώντας τον κύριο Πνευματικό σε τι κατάσταση βρίσκεται το νοσοκομείο από άποψη επάρκειας αναλώσιμων υλικών, τροφίμων και φαρμάκων, εκείνος απάντησε στο LIFE2DAY.GR πως το νοσοκομείο κάνει υποδειγματική διαχείριση των οικονομικών του ακόμα κι αν η χρηματοδότηση φθίνει με την πάροδο των χρόνων. Έτσι, γίνεται πάντοτε ορθολογική διαχείριση με προτεραιότητα την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως είναι τα αναλώσιμα και τα τρόφιμα. Ωστόσο στα φάρμακα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Συγκεκριμένα, αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως τα ογκολογικά φάρμακα είναι πολύ ακριβά και η αλλαγή της διαδικασίας παραγγελιών απ’ ευθείας, αναμένεται να αυξήσουν την τιμή έως και 70% κάνοντας πολλά φάρμακα, απαγορευτικά για τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Σε ότι αφορά τις δράσεις του νοσοκομείου στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ο κύριος Πνευματικός αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως με μεθοδευμένες ενέργειες, το νοσοκομείο κατάφερε να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ τεσσεράμισι εκατομμυρίων για δύο έτη, με το οποίο αγοράστηκε καινούριος αξονικός, μαγνητικός τομογράφος, αγγειογράφος, ενώ εξοπλίστηκε και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ αξίας οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα το νοσοκομείο έχει καταφέρει να αντικαταστήσει το πετρέλαιο με φυσικό αέριο, ενώ προβαίνει σε επαρκή συντήρηση όλων των μηχανημάτων . Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έβρου, εξυπηρέτησε σαράντα δύο χιλιάδες ασθενείς συνολικά, δηλαδή περίπου τρεις χιλιάδες οκτακόσιους σαράντα τον μήνα. Τα στοιχεία αναφέρουν οκτώ χιλιάδες χειρουργεία, ενενήντα εννιά χιλιάδες πεντακόσιες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία και σαράντα πέντε χιλιάδες επισκέψεις στα επείγοντα. Ο κύριος Πνευματικός μας ενημέρωσε πως ο προϋπολογισμός για το 2015 ανήλθε στα τριάντα εκατομμύρια ευρώ με το υπόλοιπο σε εκκρεμότητα να μην είναι πολύ μεγάλο. Μάλιστα, προς το τέλος του 2015 το νοσοκομείο έλαβε το ποσό του ενός εκατομμυρίου οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ από τον νέο Υπουργό Υγείας, κύριο Ξανθό. Ο δε προϋπολογισμός του 2016 αναμένεται έως το τέλος του μήνα ή τις αρχές του Φεβρουαρίου.
Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση