Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα

Η κατάσταση σε διάφορα Νοσοκομεία της Ελλάδας.

<< < (29/42) > >>

Argirios Argiriou:
04/03/2018 Καθημερινή
Πεννυ Μπουλουτζα.

Στο εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» υπηρετούν τρεις γιατροί. Οι δύο εξ αυτών είναι επικουρικοί, δηλαδή εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η θητεία τους λήγει τον ερχόμενο Μάιο. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στον αγγειογράφο σύγχρονης τεχνολογίας, υπηρετούσαν έως πρόσφατα τρεις γιατροί. Ενας εξ αυτών ήταν επικουρικός και η σύμβασή του έληξε στις αρχές Φεβρουαρίου. Από τους εναπομείναντες, ο ένας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και ο άλλος έχει συμπληρώσει το όριο ακτινοβολίας στην οποία επιτρέπεται να εκτεθεί. Το περασμένο φθινόπωρο το νοσοκομείο Αμφισσας είχε μείνει με μία ακτινολόγο επικουρική γιατρό για να καλύπτει τη λειτουργία του.

Η δημοσιονομική κρίση που «πάγωσε» επί σειρά ετών τις προσλήψεις προσωπικού, άλλαξε άρδην την «ανθρωπογεωγραφία» των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθιστώντας το επικουρικό προσωπικό –γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου– δομικό κομμάτι του συστήματος. Είναι ενδεικτικό ότι σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, το 40%-45% των θέσεων γιατρών καλύπτεται πλέον από επικουρικούς. Συνολικά, εκτιμάται ότι ένας στους τρεις ειδικευμένους γιατρούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ είναι επικουρικοί, ενώ η αναλογία συμβασιούχων-μονίμων για το λοιπό προσωπικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και τεχνικό είναι ένας προς τέσσερις.

Στο ΕΣΥ αυτή τη στιγμή υπηρετούν περίπου 2.900 επικουρικοί γιατροί, ενώ ο αριθμός των μόνιμων ειδικευμένων γιατρών είναι περίπου 7.000. Αντίστοιχα, από το μη ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων περίπου 12.500 εργάζονται με διαφόρων ειδών συμβάσεις (επικουρικοί, προγράμματα του ΟΑΕΔ, ατομικές συμβάσεις), έναντι 45.000 που είναι το μόνιμο προσωπικό.

Οι συμβάσεις των επικουρικών δεν μπορούν να ξεπερνούν τη διετία. Ετσι, στο τέλος της θητείας τους πρέπει να απολυθούν και στη θέση τους να προσληφθούν άλλοι, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνεται η αγωνία για την εύρυθμη λειτουργία μονάδων του ΕΣΥ. Ενδεικτική, είναι η τωρινή ανασφάλεια περίπου 600 επικουρικών γιατρών που «κινδυνεύουν» με πρόωρη διακοπή των συμβάσεών τους. Πρόκειται για γιατρούς η θητεία των οποίων παρατάθηκε πλέον των δύο ετών. Το Ελεγκτικό Συμβούλιο με απόφασή του θεωρεί μη νόμιμες αυτές τις συμβάσεις. Η απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα. «Και καλώς δεν έχει δημοσιευθεί», αναφέρει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, Ηλίας Σιώρας, εξηγώντας ότι όταν θα συμβεί αυτό θα πρέπει να απολυθούν άμεσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότερες συμβάσεις επικουρικών που υπηρετούν τώρα στο ΕΣΥ λήγουν τους επόμενους 10 με 12 μήνες. «Αυτό σημαίνει ότι η ένδεια προσωπικού στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί. Εκτός από τη δυσλειτουργία που δημιουργείται κάθε φορά που ο νέος πρέπει να συνηθίσει το περιβάλλον, η “αντικατάσταση” συχνά καθυστερεί, ειδικά εάν το νοσοκομείο δεν έχει τους απαραίτητους πόρους», σημειώνει ο κ. Σιώρας.

Οι προσλήψεις μoνίμων που εξαγγέλλονται υλοποιούνται μερικώς και με καθυστέρηση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (Δεκέμβριος 2016), για 1.660 θέσεις μη ιατρικό προσωπικό. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννάκος, δεκαπέντε μήνες μετά ουδείς έχει διοριστεί. «Σε λίγο τα νοσοκομεία θα έχουν κυρίως προσωπικό που θα έρχεται και θα φεύγει. Εάν έχεις π.χ. 3.000 επικουρικούς στους 50.000 μόνιμους, οι μόνιμοι θα βοηθήσουν τους νέους να συνηθίσουν στο νέο περιβάλλον. Εάν όμως η σχέση μόνιμων και επικουρικών γίνει 50-50, τότε ποιος εκπαιδεύει ποιον; Δεν αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες με αυτόν τον τρόπο».

Οι ελλείψεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, από το ΕΣΥ λείπουν περισσότεροι από 6.500 μόνιμοι γιατροί και 20.000 λοιπό προσωπικό. «Εμείς θεωρούμε ότι οι ελλείψεις σε γιατρούς είναι περισσότερες και φτάνουν τις 10.000», επισημαίνει στην «Κ» ο γεν. γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Πάνος Παπανικολάου. Οπως υποστηρίζει, οι εκτιμήσεις του υπουργείου βασίζονται σε οργανισμούς των νοσοκομείων, οι οποίοι εκδόθηκαν το 2011-2012 και υποβαθμίζουν τις πραγματικές ανάγκες. Αναφορικά με το ποιες ειδικότητες είναι σε έλλειψη, σημειώνει, «ποικίλλουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Σίγουρα, όμως, το πρόβλημα είναι εκρηκτικό σε εργαστηριακές ειδικότητες και στην αναισθησιολογία. Ειδικά η αναισθησιολογία έχει μετατραπεί σε “νομαδική ειδικότητα”, αφού στην περιφέρεια, ο ίδιος αναισθησιολόγος μπορεί να εφημερεύει κάθε ημέρα και σε άλλο νοσοκομείο για να καλύψει τις ανάγκες. Πριν από περίπου έναν χρόνο, ένας επικουρικός αναισθησιολόγος παραιτήθηκε γιατί τον έβαλαν να εφημερεύει επί δέκα ημέρες σερί, σε Χαλκίδα και Λαμία εναλλάξ».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Argirios Argiriou:
31/03/2018

Πήγαν με χαρές και όνειρα να προσφέρουν αλλά μέχρι τώρα έχουν εξαπατηθεί και αναζητούν τον τρόπο πλέον να φύγουν αξιοπρεπώς χωρίς να βάλουν φέσι στους ιδιοκτήτες που τους εμπιστεύτηκαν το σπίτι τους. Στο ΓΝ Θήρας δεν παίρνουν μισθό ΕΣΥ αλλά μισθό ιδιωτικού ΠΕ (1300 ευρώ) οπότε είναι πολύ χαμηλός , επιπλέον είναι χωρίς νοσοκομειακό επίδομα και χωρίς επίδομα ενοικίου. Διαβάζω λοιπόν σε ανάρτηση συναδελφου την κραυγή βοήθειας για τις ψεύτικες υποσχέσεις της διοίκησης του δήμου και του ΥΥΚΑ Ας μην ξεχνάμε πρόσφατο διορισμό στο νοσοκομείο διοικητικού στελέχους φίλου του υπουργού αν τον έχει ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί και για τον ξεσηκωμό τον γιατρών που ετοιμάζονται να την κάνουν κραυγάζοντας ΒΟΗΘΕΙΑ:

Πριν από επτά περίπου μήνες και αφού είχα μείνει άλλους επτά περίπου μήνες σε ένα δωμάτιο με τουαλέτα σε κοινωτικό ξενώνα όπου συνεχίζουν να μένουν άλλοι έξι νομίζω γιατροί που υπηρετούν στο ΓΝ Θήρας όπως και εγώ , παρακινήθηκα από την τότε διοίκηση του Νοσοκομείου όπου σε συνεργασία με τον σύλλογο στήριξης και την συμφωνία που έγινε με έναν ιδιοκτήτη κατοικίας στο Εμπορείο της Θήρας να μετακομίσω εκεί αφού το υψηλό ενοίκιο θα πληρωνόταν με κάποια συμφωνία μεταξύ των. Προέβαλλα αντιρρήσεις και φοβίες ότι μπορεί να μείνω χωρίς κατοικία τελικώς αφού φοβόμουν για την πληρωμή του ενοικίου ότι δεν θα γίνει αλλά πήρα διαβεβαίωση από το ιδιοκτήτη αλλά και από την τότε διοίκηση αλλά και από τον σύλλογο στήριξης ότι είναι ζήτημα χρόνου να λυθούν όλα τα προβλήματα και όλα θα πάνε καλά .Σήμερα επτά μήνες μετά το πρόβλημα παραμένει αφού ο Δήμος που θα έπρεπε να αναλάβει την εκταμίευση των χρημάτων από το Ιδρυμα Νομικού και που αφορά την πληρωμή των ενοικίων των υγειονομικών που υπηρετούν στο ΓΝ Θήρας τα έχει “τσουκρίσει” άγρια με την Διοίκηση του Νοσοκομείου για λόγους που δεν θέλω να αναφέρω και δεν με ενδιαφέρουν. Αποτέλεσμα είναι ο ιδιοκτήτης να απαιτεί τα χρήματά του όπως κει είναι πολύ λογικό και εγώ να βρίσκομαι στην θέση να είμαι άστεγος αφού πρέπει να αφήσω το σπίτι το οποίο πρέπει να ενοικιαστεί από άλλους ενοικιαστές που ήδη το έχουν δεί και περιμένουν να το αδειάσω.. Εγώ θα πρέπει λοιπόν να συνεχίσω να βλέπω , να εξετάζω και να χειρουργώ αλλά να ξεκουράζομαι σε ένα εξεταστικό κρεβάτι ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σε άδειο θάλαμο ασθενών .ΒΟΗΘΕΙΑ

Harilaos Baliakos

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
02/04/2018

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

GirousisN:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος02/04/2018

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

--- Τέλος παράθεσης ---

Πόσο απλό και εξυπηρετικό μπορεί να γίνει για τον πολίτη το ΕΣΥ, αρκεί να υπάρχει διάθεση. ;)

Argirios Argiriou:
07-05-2018

Παράταση ενοικίου της έπαυλης για ακόμα ένα χρόνο που διαμένει ο κος Πανοτόπουλος -παρά την κατακραυγή- συνεχείς παραιτήσεις γιατρών, λήξεις συμβάσεων λοιπού προσωπικού και ρουσφέτια της ΑΕΜΥ Α.Ε. καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσποδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΕΟΔΗΝ) για όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Σαντορίνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕΔΗΝ:

15 Ιουλίου 2016 ο κος Τσίπρας εγκαινίασε το Νοσοκομείο με όλες τις τιμές. Κατά τα εγκαίνια δεσμεύτηκε ότι οι γυναίκες του νησιού θα γεννάνε στον τόπο τους, οι νεφροπαθείς θα κάνουν αιμοκάθαρση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου και ταυτόχρονα θα γίνονται όλα τα χειρουργεία και έτσι θα σταματήσουν οι αεροδιακομιδές ασθενών.

Ποια είναι η κατάσταση δύο χρόνια μετά του Νοσοκομείου Σαντορίνης;

Το Νοσοκομείο όπως είναι γνωστόν παραχωρήθηκε και λειτουργεί από την ΑΕΜΥ Α.Ε. Επειδή δεν εντάσσεται στο ΑΣΕΠ και στο Δημόσιο Υπαλληλικό Δίκαιο κατάντησε ένα Νοσοκομείο ρουσφετιών και εξυπηρέτησης του Κομματικού Κράτους Σύριζα.

Η ΑΕΜΥ Α.Ε. είναι μονομετοχική εταιρία του Δημοσίου που χρηματοδοτείται αποκλειστικά και μόνο από τον Ελληνικό λαό μέσω των προϋπολογισμών του Υπουργείου Υγείας.

Ο κος Πολάκης διόρισε στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Σαντορίνης τους φίλους του που δεν έχουν καμία σχέση με την υγεία. Για τον Διευθυντή, που ήταν πωλητής λαμπτήρων, δίνουν χρήματα για εκπαίδευση για να τον μάθουν να κάνει το Διευθυντή (δείτε την απόφαση). Μάλιστα ενοικίασαν και σπίτι έπαυλη για να διαμένουν τα ανώτερα στελέχη της ΑΕΜΥ Α.Ε., το οποίο τελικά κατέληξε να γίνει σπίτι του κου Πανοτόπουλου.
Η Διοίκηση της ΑΕΜΥ Α.Ε πήρε απόφαση να παρατείνει το ενοικιαστήριο του σπιτιού – έπαυλη, για ένα έτος (έως Μάιο 2019) για να μένει με την άνεσή του ο κος Πανοτόπουλος στη Σαντορίνη.
Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι διαβιούν στο κοινόβιο του Κέντρου Υγείας (50 εργαζόμενοι σε λίγα τετραγωνικά χώρο σε άθλιες συνθήκες) λόγω ακριβών ενοικίων και χαμηλών μισθών.
Τον Ιούνιο 2018 λήγουν οι διετείς συμβάσεις του προσωπικού όπως προέβλεπε ο Ν. 4368/2016. Τι θα γίνει;

Η κατάσταση του νοσοκομείου σε γιατρούς
 
Υπηρετούν 21 γιατροί σε σύνολο 49 οργανικών θέσεων ποσοστό κάλυψης 40%.
Οι γιατροί παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον. Ο ένας λόγος είναι ότι ο μισθός που λαμβάνουν δεν φθάνει ούτε για το ενοίκιο του σπιτιού τους. Ο δεύτερος λόγος είναι η εργασιακή εξουθένωση και οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Προσέφυγαν γι’ αυτό στην Εισαγγελία Νάξου και διερευνάται η υπόθεση.
Ξεκίνησε η τουριστική περίοδος. Ποια είναι η κατάσταση σε Ιατρούς στο Νοσοκομείο Σαντορίνης δύο χρόνια μετά από τα εγκαίνια;
Σας κοινοποιούμε αναλυτική κατάσταση με τους 21 Ιατρούς που υπηρετούν σήμερα στο Νοσοκομείο και όσοι αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, λόγω των συνθηκών που επικρατούν. Θα διαπιστώσετε ότι υπηρετούσαν τρεις χειρουργοί εκ των οποίων οι δύο παραιτήθηκαν, τρείς γυναικολόγοι εκ των οποίων οι δύο παραιτήθηκαν και κανένας νεφρολόγος. Ο μοναδικός Νεφρολόγος παραιτήθηκε 8/9/2016.
Το ίδιο και ο μοναδικός Οφθαλμίατρος παραιτήθηκε στις 18/10/2016.
Υπηρετεί ένας Παιδίατρος και σε βασικές ειδικότητες δύο ιατροί. Όταν κάνουν επτά ή οκτώ εφημερίες το μήνα, πώς στελεχώνεται με ασφάλεια το Νοσοκομείο;
Τελικά οι υποσχέσεις που έδωσε ο κος Τσίπρας κατά τα εγκαίνια του Νοσοκομείου για πλήρη και ασφαλή λειτουργία του αποδείχτηκαν φρούδες ελπίδες και ψέματα.
Παραιτούνται οι γιατροί ο ένας μετά τον άλλον.
Οι αεροδιακομιδές συνεχίζονται με αυξανόμενο ρυθμό. ( Εμ, τότε τι κάνουμε ;... )
Σας κοινοποιούμε αποφάσεις της ΑΕΜΥ Α.Ε. και κατάσταση των ιατρών που υπηρετούν, όσων παραιτήθηκαν και το οργανόγραμμα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση