Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Η κατάσταση σε διάφορα Νοσοκομεία της Ελλάδας.
Argirios Argiriou:
Οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, προ πολλού, σε αυτή την χώρα. Σε ποιο πολιτισμένο μέρος της Γης θα το ονομάζανε Νοσοκομείο εν έτει 2018; :
Υπό κατάρρευση το νοσοκομείο Καλαβρύτων – Χωρίς ορθοπεδικό και ακτινογραφίες δίπλα από το Χιονοδρομικό.
Σε μια μεγάλη και ορεινή περιοχή όπως η επαρχία Καλαβρύτων με ηλικιωμένους κατοίκους και τουρίστες που φτάνουν στην περιοχή, λόγω του χιονοδρομικού κέντρου, υπάρχει ένα υπό κατάρρευση όπως καταγγέλλεται νοσοκομείο, το οποίο εκτός των άλλων, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να βγάλει ούτε μια ακτινογραφία. Όπως εξηγεί στο thebest.gr o καρδιολόγος και διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Θεόδωρος Νασιώτης, ο ακτινολόγος έχει συνταξιοδοτηθεί και η χειρίστρια του ακτινολογικού μηχανήματος βρίσκεται σε άδεια, λίγο πριν τη συνταξιοδότησή της.
«Αυτή τη στιγμή εφημερεύω και δεν έχω δυνατότητα μιας ακτινογραφίας. Προ ημερών είχε έρθει στο νοσοκομείο περιστατικό κατάγματος μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα και αναγκαστήκαμε να παρακαλέσουμε τη χειρίστρια να έρθει για να γίνει η ακτινογραφία. Αλλά αυτό δεν είναι λύση. Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι είχαμε προειδοποιήσει και ενημερώσει για το πρόβλημα που θα προέκυπτε, τη διοίκηση του νοσοκομείου και την 6η ΥΠΕ», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Η κατάσταση αυτή εκτυλίσσεται την ώρα που το χιονοδρομικό κέντρο ετοιμάζεται να υποδεχθεί και φέτος εκατοντάδες σκιέρ κι επισκέπτες για τις γιορτές, αλλά και την ώρα που ιδιαίτερα για ηλικιωμένους ανθρώπους τα προβλήματα υγείας είναι συχνά και οι οικονομικές και άλλες δυνατότητες για μετακίνηση σε άλλα νοσοκομεία είναι από περιορισμένες έως ανύπαρκτες.
«Τι να πω στον ηλικιωμένο που έρχεται εδώ; Πήγαινε στην Πάτρα ή το Αίγιο για εξέταση ή νοσηλεία; Λένε δεν έχω κανέναν δικό μου εκεί να με φροντίσει, ούτε τα χρήματα για να πάνε εκεί».
Την ίδια ώρα, όπως εξηγεί ο κ. Νασιώτης στο thebest.gr δεν υπάρχει ορθοπεδικός στο νοσοκομείο εδώ και τουλάχιστον 4- 5 χρόνια «και είναι ένα χιονοδρομικό δίπλα και μια επαρχία 20.000 κατοίκων». Ωστόσο οι ελλείψεις δεν σταματούν εδώ. «Παθολόγος υπάρχει στο νοσοκομείο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Θέλουμε σε καθημερινή βάση επάνδρωση του νοσοκομείου» δηλώνει φανερά αγανακτισμένος, προσθέτοντας ότι με την ιδιότητα του Περιφερειακού Συμβούλου Δυτικής Ελλάδος θα φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ελευθερία Μακρυγένη
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Αν έχω καταλάβει καλά Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ εφημερεύουν εναλλάξ. Το πρώτο έχει 2 νευρολόγους, ένα μόνιμο και ένα επικουρικό, (αυτό το "μη εφημερεύων διευθυντής" δεν το κατάλαβα) και το ΠΑΓΝΗ 5.
Αν βάλεις να εφημερεύει η νευρολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ σε μέρες που δεν εφημερεύει το ΠΑΓΝΗ θα έχεις πρόβλημα με λοιπές ειδικότητες π.χ. απεικονιστικές και ο ασθενής θα πηγαινοέρχεται μεταξύ Βενιζέλειου (γενική εφημερία πλην νευρολογικού) και ΠΑΓΝΗ (εφημερία νευρολογικού). Επίσης πρόβλημα σε πιθανή εισαγωγή. Δυσλειτουργίες του συστήματος.
Κοτζάμ γιος του Υπουργού της Αυστρίας και δε βρήκε νευρολόγο. Που πάμε; (Τους σκέφτονται πολύ αυτούς τους τίτλους!)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Αρχίατρος:
Είναι νομίζω γνωστή στους περισσότερους η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Σάμου Άγιος Παντελεήμονας.
Τραγική υποστελέχωση, με αποτέλεσμα να τραβάνε για τις εφημερίες στο ΤΕΠ αγροτικούς, ενώ και στην Χειρουργική κάνουν εφημερίες αγροτικοί.
Εσχάτως υπήρξαν μέχρι και κρούσματα φυματίωσης ! Το αποκορύφωμα είναι να αποφεύγουν ακόμα και οι ντόπιοι να πάνε στο νοσοκομείο που δεν έχουν άλλη επιλογή... :P
Ένα άλλο θέμα όμως ειναι η νοοτροπία που επικρατεί, δειτε εδώ περί τίνος ομιλώ:
Αποκαλεί υποτιμητικά τους ειδικεύομενους "βοηθούς", ούτε καν γιατρούς, ενώ λέει ότι την εκτίμηση των περιστατικών και την κλήση των εφημερεύοντων ιατρών την κάνει η τηλεφωνήτρια του νοσοκομείου ! Αυτό δεν είναι ποινικά κολάσιμο ; Ο/Η Εισαγγελέας λαμβάνει οέο ;
Επίσης να ενημερώσω τον συνάδελφο ότι ένας... "βοηθός" δεν ενοχλείται τόσο απ΄το 1000άρικο της αμοιβής και ξενιτεύεται, όσο το να κάνει τον λαντζέρη των "κανονικών" γιατρών, χωρίς αυτός να λαμβάνει τπτ (επιστημονικά ομιλώντας, δλδ χειρουργεία).
Οπότε, μάλλον αλλού πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι που δεν πατάει κανείς στην Σάμο να κάνει Ειδικότητα, ίσως σε αυτή την νοοτροπία περί "βοηθών", αναρωτιέμαι εγώ. :P
Πληροφοριακά στο νοσοκομείο της Σάμου δεν υπάρχει καν λίστα για Ειδικότητα, που σημαίνει ότι όποιος θέλει μπορεί να ξεκινήσει άμεσα Ειδικότητα και να κτυπάει παρατάσεις όταν τελειώσει μέχρι όποτε το τραβάει η ψυχή του. Ενδιαφέρεται όμως κανείς ;
schumifer:
Τώρα ίσως είναι προσωπικές απόψεις αυτές, αλλά το βοηθός το άκουγα περισσότερο στις χειρουργικές κλινικές, δε μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, όλοι οι ειδικεύομενοι βοηθοί είμαστε τότε, πιο πολύ συνήθεια του παρελθόντος μου φάνηκε
Αυτό με τους αγροτικούς να στελεχώνουν τα επείγοντα μου φαινόταν κι εμένα παράταιρο μέχρι που ήρθα στη Σουηδία και είδα το σύστημα να στηρίζεται πάνω τους (για οικονομικούς λόγους...)
Κατά τα άλλα δεν αισθάνθηκα να μιλάει υποτιμητικά ο μουσάτος για τους ειδικευόμενους. Και πάλι προσωπική εντύπωση
Αρχίατρος:
Ο ακριβής όρος του ειδικεύομενου στην Ελλάδα, για όποιον διαβάζει τα "ψιλά γράμματα" στις συμβάσεις, είναι "Βοηθός Ειδικεύομενος Ιατρός", οπότε τυπικά έχεις δίκιο, βοηθός είναι ο ειδικεύομενος, αλλά όταν δεν έχεις κανένα άλλο... ιατρικό χέρι στον ορίζοντα, λογικό είναι να τον χρίζεις ισότιμο συνάδελφο, καθώς είναι προς το δικό σου συμφέρον.
Το Βοηθός βγαίνει απ΄τα χειρουργεία φυσικά, όπου υπάρχει ο α' βοηθός και β' βοηθός σε ένα χειρουργείο.
Επίσης στις Χειρουργικές Κλινικές υπάρχει η θέση του Α' Βοηθού στους ειδικεύομενους ή για τους αγγλομαθείς ο Chief Resident και είναι αυτός που μετά τον Διευθυντή (και δεδομένου ότι στα ελληνικά νοσοκομεία οι Επιμελητές ασχολούνται μόνο με τους δικούς τους ασθενείς) λύνει και δένει σε μια Κλινική, κανονίζει εισαγωγές, βγάζει πρόγραμμα χειρουργείων, ποιός θα μπεί στα χειρουργεία, πρόγραμμα εφημεριών κτλ.
Προσωπικά πάντως δεν μου φαίνεται να το λέει έτσι ο συγκεκριμένος, περισσότερο υποτιμητικό μου ακούγεται, αλλά μπορεί και να τον αδικώ.
Θα ξαναματαπώ ότι υπάρχει οξύ πρόβλημα, δεν έχουν κόσμο, και δεν ξέρω για τους αγροτικούς στην Σουηδία, αλλά Ελλάδα μπορεί να έχεις μόλις αποφοιτήσει απ ΄την Σχολή, να μην ξέρεις να βάζεις μια φλέβα και να ΤΕΠάρεις π.χ στο νοσοκομείο της Λευκάδας (παράδειγμα, αλλά γνωρίζω περιπτώσεις)
Ε, κάπου πρέπει να αναζητηθεί το αίτιο της τραγικής έλλειψης ειδικεύομενων που παρατηρείται στις Χειρουργικές Κλινικές των επαρχιακών νοσοκομείων.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση