08/03/2016
Σε καθημερινή βάση βιώνουμε εδώ και 6 χρόνια την ποσοτική και ποιοτική μείωση των παρεχόμενων από το νοσοκομείο μας υπηρεσιών, την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας, την απαξίωση του λειτουργήματος μας, την αμφισβήτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, αλλά και τις τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό και κτηριακό εξοπλισμό, μα κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό. Στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς τη δεδομένη στιγμή (καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να προστεθούν και άλλα προβλήματα ή να εκλείψουν εντελώς προσωρινά μερικά από αυτά τα προβλήματα για να επανεμφανιστούν σε άλλοτε άλλη στιγμή στο μέλλον) αναλυτικότερα η κατάσταση έχει ως εξής:
Το νοσοκομείο μας βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση με ελλείψεις προσωπικού (ιατρικού και παραιατρικού κυρίως), αλλά και ελλείψεις υλικών που συνεχώς πολλαπλασιάζονται λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης (ελλείψεις υλικών περιοδικά εμφανίζονταν το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, ενώ τώρα άρχισαν να εμφανίζονται από την αρχή του έτους). Σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι το 2011 ο προϋπολογισμός του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς ήταν 9985433,65 ευρώ, με σταδιακές μειώσεις έφτασε στα 4956877 περίπου το 2015. Ενώ λοιπόν ο προϋπολογισμός συνεχώς περικόπτεται, η ζήτηση των υπηρεσιών υγείας συνεχώς αυξάνεται. Έτσι η πληρότητα ήταν στο 39,92% το 2011, με σταδιακές αυξήσεις έφτασε στο 62,02% στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Σας αναφέρω μερικά χαρακτηριστικά αποτελέσματα όλων αυτών: α) επειδή δεν καλύπτονταν οι ανάγκες σε φάρμακα για τους ασθενείς μας, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου το φαρμακείο μας έχει χρησιμοποιήσει 5153 κουτιά φαρμάκων την τριετία 2012 – 2014 από το κοινωνικό ιατρείο φαρμακείο Κιλκίς, β) για προμήθεια ενδοφακών χρησιμοποιήθηκαν 69000 ευρώ το 2012, σταδιακά μειωμένες έφτασαν στις 53000 ευρώ το 2014, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος αναμονής για χειρουργική επέμβαση καταρράκτη να είναι 8 μήνες και ο μέσος όρος αναμονής για οφθαλμολογική εξέταση να φτάνει τους 3 μήνες, γ) οι ελλείψεις σε ρύγχοι
αναρρόφησης και λάμπες ψυχρού φωτισμού είναι συχνότερες στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική, δ) υπάρχει η ανάγκη της αντικατάστασης των κεφαλών των διακοιλιακών υπερήχων της Μαιευτικής Κλινικής, ε) βιώνουμε την περιοδική σοβαρή έλλειψη αντιδραστηρίων και αναλωσίμων στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο και στην Αιμοδοσία που προκαλεί δυσλειτουργία στην ορθή αντιμετώπιση των προσερχόμενων ασθενών τόσο των προγραμματισμένων, όπως και των επειγόντων, στ) επίσης παρατηρούνται ελλείψεις σε συστήματα επισκληριδίου αναισθησίας, έλλειψη αντλίων συνεχούς επισκληριδίου αναλγησίας και κεντρικών φλεβικών καθετήρων στο Αναισθησιολογικό Τμήμα, ζ) στο Χειρουργείο υπάρχει περιοδικά έλλειψη απολυμαντικών, ραμμάτων και συρραπτικών (κυρίως λόγω των μακροχρόνιων γραφειοκρατικών διαδικασιών), η) ελλείψεις σε φύσιγγες διαλυμάτων τοπικού αναισθητικού για τοπική και στελεχιαία αναισθησία στη Γναθοχειρουργική Κλινική με αποτέλεσμα την αδυναμία εκτέλεσης και την αναβολή των χειρουργικών επεμβάσεων, θ) στο Τμήμα της Αποστείρωσης μειώθηκαν οι ημέρες πλυσίματος σε 3 φορές εβδομαδιαίως λόγω μη επάρκειας των αποθεμάτων σε πετρέλαιο, αλλά και τα χειρουργικά εργαλεία πλένονται στο χέρι αφού είμαστε εν αναμονή 2 πλυντηρίων εδώ και μία τριετία, αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα της σταδιακά μειούμενης χρηματοδότησης.
Σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό: στην παρούσα φάση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού έχει απομείνει δυστυχώς μόνον 1 νεφρολόγος και 1 επικουρικός που δεν αρκούν για να καλύψουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες μιας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού πρώτης γραμμής, σε ένα Νοσοκομείο που εφημερεύει σε καθημερινή βάση και δέχεται περιστατικά, για όλο το μήνα (10ωρη λειτουργία της Μονάδας με 2 βάρδιες ασθενών, 6 ημέρες την εβδομάδα, 30 ημέρες το μήνα κάλυψη του νοσοκομείου και επίσης λειτουργία τακτικού εξωτερικού ιατρείου) . Χρειάζεται υπερεπείγουσα άμεση κάλυψη με τουλάχιστον 1 ΝΕΦΡΟΛΟΓΟ για να μην οδηγούμαστε εκ των πραγμάτων σε αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείο μας.
Στη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική παραμένουν 2 επιμελητές μαιευτήρες γυναικολόγοι με 1 δανεικό ιατρό και 1 επικουρικό ιατρό με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν όλες τις ημέρες του μήνα. Άρα με την ίδια κατεπείγουσα διαδικασία να συμπεριληφθούν 2 ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ όπως επίσης και την αύξηση των ειδικευόμενων της Κλινικής από 2 σε 3 μιας και η Κλινική πληροί τις από του νόμου προϋποθέσεις για να συνεχίσει να λειτουργεί εύρυθμα η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική.
Στην παρούσα φάση στην Παθολογική Κλινική έχουν απομείνει δυστυχώς μόνον 5 επιμελητές παθολόγοι που δεν αρκούν για να καλύψουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε εφημερίες μιας κλινικής πρώτης γραμμής και χρησιμοποιείται 1 δανεικός ιατρός Παθολόγος από το Π.Ε.Δ.Υ., σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει σε καθημερινή βάση, για όλο το μήνα. Με αποτέλεσμα οι εφημερίες της παθολογικής κλινικής να καλύπτονται με δανεικούς ιατρούς. Άρα με την ίδια διαδικασία να συμπεριληφθεί 1 ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ για να συνεχίσει να λειτουργεί εύρυθμα η Παθολογική Κλινική. Στην ίδια κλινική ενώ υπήρχαν 6 ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ έχουν απομείνει μόνο 3 με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία στην κάλυψη των εφημεριών ολόκληρου του μήνα, δεδομένου ότι αντιστοιχούν περισσότερες από 9 εφημερίες κατ’ άτομο. Είναι πλέον ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθούν στα βαριά καθήκοντα που έχουν επωμισθεί κατά τις εφημερίες , αλλά και κατά το τακτικό ωράριο εργασίας τους. Έτσι χρησιμοποιούνται καταχρηστικά οι ειδικευόμενοι της γενικής ιατρικής που ανήκουν και εκπαιδεύονται σε άλλες κλινικές να καλύπτουν τις εφημεριακές ανάγκες της παθολογικής κλινικής. Χρειάζεται επομένως η τοποθέτηση των 3 ειδικευόμενων ιατρών παθολογικής με παράκαμψη της γραφειοκρατικής διαδικασίας που ισχύει μέχρι σήμερα, όπως επίσης και να υπάρχει δυνατότητα της παράτασης για όσο χρονικό διάστημα υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην εκάστοτε κλινική, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.
Στην Χειρουργική Κλινική έχουν απομείνει 2 επιμελητές και χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες 3 επικουρικοί επιμελητές χρειάζεται και εδώ λοιπόν κατεπειγόντως η κάλυψη με 3 ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΣ. Στην ίδια κλινική ενώ υπήρχαν 5 ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ έχουν απομείνει μόνο 4 με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία στην κάλυψη των εφημεριών ολόκληρου του μήνα, δεδομένου ότι αντιστοιχούν περισσότερες από 8 εφημερίες κατ’ άτομο. Είναι πλέον ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθούν στα βαριά καθήκοντα που έχουν επωμισθεί κατά τις εφημερίες , αλλά και κατά το τακτικό ωράριο εργασίας τους. Έτσι χρησιμοποιούνται καταχρηστικά οι ειδικευόμενοι της γενικής ιατρικής που ανήκουν και εκπαιδεύονται σε άλλες κλινικές να καλύπτουν τις εφημεριακές ανάγκες της χειρουργικής κλινικής. Χρειάζεται επομένως η τοποθέτηση του 1 ειδικεύομενου ιατρού γενικής χειρουργικής με παράκαμψη της γραφειοκρατικής διαδικασίας που ισχύει μέχρι σήμερα, όπως επίσης και να υπάρχει δυνατότητα της παράτασης για όσο χρονικό διάστημα υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην εκάστοτε κλινική, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.
Στην Παιδιατρική Κλινική έχουν απομείνει 1 επιμελητής και χρησιμοποιούνται 1 δανεικός παιδίατρος από Κέντρο Υγείας και 1 επικουρικός παιδίατρος, άρα και εδώ χρειάζεται η κατεπείγουσα κάλυψη με 3 ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥΣ. Επίσης λόγω λήξης της θητείας του ενός ειδικευόμενου θα απομείνουν μόνο 2 ειδικευόμενοι με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθημερινή κάλυψη της εφημερίας με ειδικευόμενο παιδίατρο και να χρησιμοποιούνται καταχρηστικά οι ειδικευόμενοι της γενικής ιατρικής. Χρειάζεται επειγόντως η δημιουργία μίας νέας θέσης ειδικευόμενου παιδιατρικής και η άμεση κάλυψη της αφού η Παιδιατρική Κλινική πληροί τις από του νόμου προϋποθέσεις, αλλά και η επίσπευση των διαδικασιών αντικατάστασης των ειδικευομένων.
Στην Καρδιολογική Κλινική έχουν απομείνει 3 επιμελητές με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται 1 δανεικός επικουρικός επιμελητής από Κέντρο Υγείας Γενικό Νοσοκομείο. Για να καλύπτονται οι ανάγκες του νομού χρειάζεται η κατεπείγουσα κάλυψη με 2 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥΣ.
την 24ωρη λειτουργία του αξονικού τομογράφου, του μοναδικού στο νομό και ενός από τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα στο Βορειοελλαδικό χώρο* Αυτό μπορεί να διορθωθεί άμεσα με την υπερεπείγουσα κάλυψη με 2 ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΥΣ, αφού και το Ακτινολογικό Τμήμα λειτουργεί με 3 επιμελητές και 1 δανεικό ιατρό από Κέντρο Υγείας.
Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι τα προγράμματα εφημεριών στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς καθημερινά είναι επισφαλή, ενώ το μισό και πλέον μήνα είναι ακάλυπτα τμήματα, αφού οι κλινικές η μια μετά την άλλη αδυνατούν να εφημερεύσουν με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία ασθενών και την πτώση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας στο νομό μας. Ακόμα και η κατάρτιση προγραμμάτων αρκετές φορές είναι μη σύννομη (βάσει της νομοθεσίας του Ε.Σ.Υ.), καθώς σε βασικές ειδικότητες υπάρχει στο πρόγραμμα ένας μόνον ιατρός σε εφημερία ετοιμότητος. Οι εφημερίες λειτουργούν σε καθεστώς προσωπικού ασφαλείας με εξουθενωμένους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους (απλήρωτες τακτικές αλλά και υπερβάσεις εφημεριών). Μετά τη συνταξιοδότηση 19 ιατρών ,την απόσπαση 2 ιατρών , την apyia 1 ιατρού , Tovc θανάτους 3 ιατρών συνολικά λοιπόν έχουν απέλθει 25 ιατροί από το νοσοκομείο μας νωρίς να έχει αντικατασταθεί κανείς, μa κανείς εξ αυτών. Φτάσαμε λοιπόν να λειτουργούμε το νοσοκομείο σε ποσοστό υπηρετούντων ιατρών υποδίπλασιο από τις οργανικές θέσεις. Αναλυτικότερα σας αναφέρω ότι οι οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού του οργανισιιού Νοσοκομείου μας να είναι 86 και σήμερα απασχολούνται μόνο 42. Έχουν χαθεί μάλλον ανεπιστρεπτί και για πάντα ειδικότητες όπως πνευμονολόγου, νευρολόγου και παθολογοανατόμου που έδιναν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα της κλινικής ιατρικής πράξης. Λειτουργούμε εδώ και αρκετό διάστημα (10 χρόνια) με επικουρικούς ιατρούς που με τη λήξη της θητείας τους τα προβλήματα της λειτουργίας του Νοσοκομείου επανεμφανίζονται. Επίσης τα 3 τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί και οι εμβαλωματικές λύσεις των δανεικών ιατρών από άλλα νοσοκομεία, αλλά και πάλι δεν λύθηκαν τα προβλήματα που διαρκώς επανεμφανίζονται. Χρειάζεται ριζική λύση του προβλήματος με κάλυψη των αναγκών με υπερεπείγουσες διαδικασίες με 21 ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ αφού χωρίς αυτούς αδυνατούν να λειτουργήσουν ασφαλώς οι κλινικές (1 νεφρολόγο, 2 μαιευτήρες γυναικολόγους, 1 παθολόγου, 2 καρδιολόγους, 3 γενικούς χειρουργούς, 3 παιδίατρους, 3 μικροβιολόγους, 2 ακτινολόγους, 1 οφθαλμίατρο, 1 ουρολόγο, 1 ορθοπεδικό, 1 αναισθησιολόγο), με επείγουσες διαδικασίες υπάρχει η ανάγκη κάλυψης με 13 ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ (2 παθολόγους, 1 ορθοπεδικό, 1 Παιδίατρο, 1 Ω.Ρ.Λ., 1 γναθοχειρουργό, 1 ουρολόγο, 2 μικροβιολόγους, 1 αιματολόγο, 1 ψυχίατρο,2 ιατρούς Τ.Ε.Π.), ενώ με χρόνιες διαδικασίες υπάρχει η ανάγκη κάλυψης με 10 ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ (1 πνευμονολόγο, 1 νευρολόγο,1 δερματολόγο,1 ορθοπεδικό,1 ουρολόγο,1 παθολογοανατόμο, 2 ιατρούς Τ.Ε.Π., 2 ιατρών φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης).
Από το μήνα Φεβρουάριο 2014 υπήρξε υπόσχεση για έγκριση από το Διοικητή της 4ης Υ.Π.Ε συμπληρωματικού πόσου 18.000 ευρώ κάθε μήνα για την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών του Γ. Ν . Κιλκίς. Αυτά τα χρήματα έμειναν ένα όνειρο απατηλό και μία υπόσχεση. Ακόμη περιμένουμε. Από τις αρχές του έτους 2015 μέχρι και σήμερα γίνεται συστηματικά μερική
αποπληρωμή των δεδουλευμένων μας ανά τρίμηνο (με οριζόντιες περικοπές στο 70% περίπου) εν γνώσει της Διοίκησης του Νοσοκομείου μας, της 4ης Υ.Π.Ε αλλά και του Υπουργείου Υγείας, εμείς όμως συνεχίζουμε αγόγγυστα να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο συνάνθρωπό μας. Επιπλέον από το μήνα Αύγουστο 2014 δεν έχει αποζημιωθεί καμία υπέρβαση εφημεριών, όπως ο νόμος ορίζει. Σαν αποτέλεσμα αυτού οφείλονται περίπου 50 εφημερίες ανά τμήμα που εκτελεί υπερβάσεις, δηλαδή συνολικά περίπου 600 εφημερίες κατά έτος. Σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά, με ελάχιστο προσωπικό, δεν πληρώνεται κανείς, παρά τα όσα δίνει ο βασικός προϋπολογισμός και αντιστοιχούν σε λειτουργία 10-12 ημερών το μήνα.
4. Όσον αφορά τον τρόπο κάλυψης κενών ιατρικού προσωπικού με το θεσμό των δανεικών ιατρών, αλλά και των επικουρικών ιατρών, για εμάς που τις έχουμε δοκιμάσει αυτές τις λύσεις εδώ και μια δεκαετία, αποτελούν εμβαλωματικές λύσεις που δεν λύνουν ριζικά τα λειτουργικά προβλήματα των νοσοκομείων, αλλά απλώς τα αμβλύνουν και τα μεταθέτουν χρονικά. Επίσης σας υπενθυμίζουμε παρότι ο νομός Κιλκίς είναι παραμεθόριος, εντούτοις παραμένει εκτός και δεν υπάγεται στη διάταξη της 3ετούς θητείας των επικουρικών, όπως εκτός παραμένει και στη χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου. Να μην ξεχνούμε όμως ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς αποτελεί την κύρια πύλη εξόδου των προσφύγων από την χώρα στην επιδίωξή τους για μετάβαση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο το φαινόμενο εντείνεται , άλλο τόσο αυξάνονται τα προβλήματα στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πάσχοντες πρόσφυγες που προσφεύγουν στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου μας. Το τελευταίο τρίμηνο συνολικά ο αριθμός προσφύγων προς το Νοσοκομείο σε όλες τις ειδικότητες χειρουργικές και παθολογικές ανέρχεται περίπου στον αριθμό των 230 ατόμων εκ των οποίων οι 78 νοσηλευθήκαν (29 Παιδιατρική, 11 Μαιευτική Γυναικολογική, 7 Χειρουργική, 13 Παθολογική, 5 Καρδιολογική, 11 Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και 2 Ωτορινολαρυγγολογική). Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε κλινικοεργαστηριακό έλεγχο. Επισημαίνεται ότι ο αριθμός αυτός στους χώρους του Νοσοκομείου διπλασιάζεται λόγω του πλήθους των συνοδών, ο οποίος αριθμός (των συνοδών) αντιμετωπίζεται τις περισσότερες φορές ως φιλοξενούμενος. Έτσι 21 άνθρωποι φιλοξενήθηκαν (10 στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική, 6 στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, 3 στη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική και 1 στην Καρδιολογική Κλινική). Επίσης 3 προσκομίσθηκαν νεκροί και οι σωροί τους φιλοξενήθηκαν στο Νεκροθάλαμο του Νοσοκομείου μας. Με ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β. προσήλθαν περισσότεροι από 180 πρόσφυγες ασθενείς, ενώ για 6 από αυτούς υπήρξε η ανάγκη για τριτοβάθμια φροντίδα υγείας και διακομίσθηκαν με ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β. σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Από τα στοιχεία που δήλωναν με κάθε επιφύλαξη οι Εθνικότητες αυτών των ανθρώπων ήταν 85 από Συρία,43 από Ιράν, 31 από Ιράκ, 18 από Μαρόκο, 37 από Αφγανιστάν, 3 από Σομαλία, 6 από Λιβύη, 5 από Πακιστάν και 2 από Αλγερία. Η ζήτηση
των υπηρεσιών υγείας από αυτούς τους ασθενείς συνεχώς αυξάνεται σταδιακά. Οχ φυλετικές διαφορές αυτών είναι τεράστιες και τους οδηγούν αρκετά συχνά σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ τους με τραγικά αποτελέσματα. Η επικοινωνία είναι τις περισσότερες φορές αδύνατη και γίνεται με τη χρήση αριθμών κινητών τηλεφώνων που έχουν αναρτηθεί από εθελοντές μεταφραστές, όλη αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη διαφοροδιαγνωστική μας προσέγγιση. Όταν αυτοί οι ασθενείς προσέρχονται από τις εθελοντικές οργανώσεις δεν γίνεται εκ των προτέρων καμία ενημέρωση στο Τ.Ε.Π. του Γ.Ν. Κιλκίς, με αποτέλεσμα να καλούμαστε αρκετά συχνά να επιζητούμε πληροφορίες τηλεφωνικά για το ιστορικό των ασθενών από τα Νοσοκομεία Υποδοχής. Αρκετά συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της άρνησης της ιατρικής βοήθειας, αλλά και της λήψης τροφής λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων κάνοντας πιο δύσκολο το έργο μας. Επίσης παρατηρείται μια τάση φυγής πριν την ολοκλήρωση της ανάρρωσης τους από το Νοσοκομείο ακόμη και λάθρα. Ο φόβος του άγνωστου τους οδηγεί πολλές φορές να μην αποχωρίζονται τους συνοδούς τους, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στη νοσηλεία των ασθενών και στη φιλοξενία των συνοδών τους Ως εκ των προαναφερομένων είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση των Δομών Υγείας του Νομού μας τόσο οικονομικά με ενίσχυση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου μας. όσο και υλικοτεχνικά με αναλώσιμα υλικά. Επίσης σε ανθρώπινο προσωπικό ιατρικό τόσο μόνιμο, αλλά και επικουρικό. Με άμεση αύληση της διάρκειας της θητείας των επικουρικών ιατρών σε 3 έτη όπως ο νόμος ορίζει λόγω παραμεθορίου, αλλά και σε αύξηση του αριθμού τους από 7 σε 10 στο Νοσοκομείο μας. αφού είναι αναγκαίοι via την κάλυψη των αυξημένων αναγκών υγείας με κατεπείγουσα προτεραιότητα σε 2 παιδιάτρους. Επίσης είναι απαραίτητη και η προσθήκη ενός ακόμη ασθενοφόρου στο Ε.Κ.Α.Β. Κιλκίς με ένα πλήρωμα διασωστών του Ε.Κ.Α.Β.
Με την ένταξη των Γενικών Ιατρών στο Π.Ε.Δ.Υ. και την προσπάθεια δημιουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προκύπτει σοβαρό πρόβλημα στην χρησιμοποίηση αυτών των ιατρών για την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών του νοσοκομείου. Επίσης μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αδυναμία εκπαίδευσης των ειδικευόμενων της Γενικής Ιατρικής στα νοσοκομεία, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, αφού αυτοί καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των εφημεριών των επιμέρους Κλινικών.
Θέλουμε να σας τονίσουμε ότι μέσα από την συνεχή περικοπή της χρηματοδότησης, τις συγχωνεύσεις, την κινητικότητα, αλλά και τις καταργήσεις θέσεων και γενικότερα την κατάργηση υπηρεσιών, κλινών και κλινικών το δημόσιο κοινωνικό αγαθό της υγείας καταρρέει στο νομό μας, όπως καταρρέει και σε ολόκληρη τη χώρα μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη της θεμελίωσης ενός αξιόπιστου και σύγχρονου δημόσιου συστήματος υγείας στο οποίο θα έχουν πρόσβαση άμεσα και δωρεάν όλοι οι πολίτες της χώρας, χωρίς διαχωρισμούς σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, αλλοδαπούς και ημεδαπούς, πρόσφυγες και μετανάστες.
Προβαίνουμε σε αυτή την κίνηση με στόχο να λυθούν επιτέλους τα σοβαρά προβλήματα της λειτουργίας του νοσοκομείου μας. Έχουμε εκπέμψει πολλαπλά σήματα κινδύνου για την μέχρι τώρα κατάσταση, στηρίξαμε αλλά και βάλαμε πλάτη για να παραμείνει όρθιο το Νοσοκομείο μας, υποθηκεύοντας πολλές φορές τις ζωές μας και τη σταδιοδρομία μας. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο τις αντοχές μας και ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
Ευχόμαστε να πράξετε με γνώμονα το επείγον και τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και την ευθύνη που σας αρμόζει.
Με τιμή εν αναμονή των δικών σας ενεργειών.
Ο Πρόεδρος Ε.Ν.Ι.Κ
Θεόδωρος Αποστολίδης
Ο Γ ραμματέας Ε.Ν.Ι.Κ.
Χαράλαμπος Ελμάζης
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος