Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Η κατάσταση σε διάφορα Νοσοκομεία της Ελλάδας.
Αρχίατρος:
Η ελληνική νοοτροπία να έχει ένα νοσοκομείο ειδικεύομενους, και αν δεν έχει, να αποτελεί αυτό "σοβαρό πρόβλημα", ποτέ δεν την κατάλαβα.
Από που και ως που πρέπει να παρέχει ένα νοσοκομείο (Κέντρο Υγείας στην ουσία) ειδικότητα, και να δικαιολογεί τις αντίστοιχες θέσεις ;
Μήπως πληρεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις εκπαιδευτικού έργου ;
Ξέρω, θα έχετε αρχίσει κάποιοι να μειδιάτε και άλλοι να ξεκαρδίζεστε, αλλά η συγκεκριμένη απαίτηση προέρχεται ΜΟΝΟ από γιατρούς ΔΗΜΟΣΙΩΝ δομών, γιατί έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα η νοοτροπία ότι ο ειδικεύομενος είναι ο λαντζέρης του ειδικού, ο οποίος υπάρχει μόνο για να μην τον ενοχλούν στην εφημερία και απλώς να ενημερώνεται για τα περιστατικά, να συμφωνεί ή να διαφωνεί με μια εισαγωγή, και ενίοτε να χειρουργεί.
Όλα αυτά φυσικά στο ΔΗΜΟΣΙΟ νοσηλευτικό ίδρυμα, ρωτήστε αν ο ιατρός που εργάζεται π.χ στο ΥΓΕΙΑ (τυχαίο παράδειμα) τον παίρνει να ζητήσει ειδικεύομενους να του βγάζουν την λάντζα.
Γιατί δεν αποτελεί "σοβαρό πρόβλημα" για το ΥΓΕΙΑ η ανυπαρξία ειδικεύομενων και αποτελεί για το "Γενικό Νοσοκομείο Μολάων" μπορεί να μου απαντήσει κάποιος ;
Έως πότε θα ανεχόμαστε (και θα αναπαράγουμε στην προκειμένη περίπτωση) την κακομαθημένη νοοτροπία ιατρών δημοσίων νοσοκομειων...
Argirios Argiriou:
18-04-2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.
Στην ‘’ Εντατική’’ βρίσκεται το Νοσοκομείο Καλαμάτας αφού τα ποσοστά υποστελέχωσης ανέρχονται πάνω από 50 % σε καίριες κλινικές . Οι νοσηλευτές δεν κάνουν ρεπό και δουλεύουν όλες τις αργίες για περισσότερο από ένα χρόνο. Ο κύριος Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας και αυτήν την περίοδο εκτελεί χρέη διοικητή μιλάει στο LIFE2DAY.GR.
Η έρευνα στο LIFE2DAY.GR συνεχίζεται σήμερα με το Νοσοκομείο της Καλαμάτας που έρχεται να προστεθεί στο μεγάλο ρεπορτάζ μας σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας ανά την Ελλάδα. Αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης το Νοσοκομείο Καλαμάτας τόσο στην παθολογική κλινική που φτάνει το 50% όσο και στους ωτορινολαρυγγολόγους με 66% αλλά και στους νεφρολόγους 50% και αμέσως μετά στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Τα ποσοστά που παίρνουμε είναι τέτοια τα οποία δείχνουν την υποστελέχωση σε ποσοστό πάνω από το μισό σε καίριες κλινικές για το νοσοκομείο. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην καλύπτονται και οι εφημερίες. Στην Εντατική -που διαθέτει τρεις επικουρικούς γιατρούς με σύμβαση- έχει γίνει ειδική πρόβλεψη ώστε να υπάρχει επιπλέον βοηθητικό προσωπικό ώστε να μην υπάρχει κενό στις εφημερίες. Σημερινός μας ομιλητής είναι ο κύριος Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος ο οποίος είναι διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας και αυτήν την περίοδο εκτελεί χρέη διοικητή. Όπως ο ίδιος θα αναφέρει το μεγαλύτερο πρόβλημα ανέρχεται στην πλήρωση των θέσεων ευθύνης οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί με άτομα που έχουν σαν προτεραιότητα την πρόοδο του κλάδου. Αντίθετα μπαίνουν άτομα που θέλουν να περάσουν τα χρόνια σε μία καρέκλα με τίτλο και απολαβές. Παράλληλα, μας μιλάει για την υποστελέχωση στις κλινικές αλλά και τα προβλήματα με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που παραμένει χωρίς συντήρηση.
Πρόβλημα υπάρχει και στο νοσηλευτικό προσωπικό αφού κάθε τμήμα καλύπτεται οριακά από νοσηλευτές. Σε κάθε κλινική είναι επιτακτική ανάγκη για τουλάχιστον δύο άτομα. Από την άλλη, το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό κάνει να λαμβάνει ρεπό/αργίες για περισσότερο από ένα χρόνο, γεγονός που δείχνει αφενός την στενότητα στελέχωσης, αφετέρου την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων. Ο κύριος Αποστολόπουλος επισημαίνει στο LIFE2DAY.GR πως δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην προμήθεια αναλωσίμων υλικών αφού τα περισσότερα υπάρχουν σε επαρκή ποσότητα, ενώ ερωτώμενος για τυχόν προβλήματα σε φάρμακα, ο ίδιος απάντησε πως το νοσοκομείο δεν έχει πρόβλημα, ενώ ακόμα και στην αγορά των ακριβών φαρμάκων το νοσοκομείο δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αφού γενικά δεν χρησιμοποιεί τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα. Ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας ενημερώνει το LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν βασικά προβλήματα στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αφού ενώ υπάρχουν μηχανήματα στο νοσοκομείο, αυτά δεν συντηρούνται. Πρόκειται για το μηχάνημα αερίων αίματος ή μάλλον τα δύο από τα τρία που έχουν βλάβη ενώ το τρίτο παρουσιάζει πάρα πολύ συχνά προβλήματα. Μάλιστα ο κύριος Αποστολόπουλος δίνει μία σημαντική διάσταση στο θέμα αναφέροντας πως τα μηχανήματα που αγοράζονται δεν έχουν προοπτικές υποστήριξης σε βάθος εικοσαετίας, αφού τα περισσότερα μηχανήματα ήταν καλά συντηρημένα θα ήταν λειτουργήσιμα. Ο κύριος Αποστολόπουλος τοποθετήθηκε στο LIFE2DAY.GR και σχετικά με τις αντιδράσεις ορισμένων ασθενών να είναι αγανακτισμένοι, ακόμα και βίαιανα φέρονται εναντίων των γιατρών. Όπως είπε, είναι φαινόμενο της κρίσης και τους οδηγεί όχι μόνο σε ένταση της στιγμής αλλά ακόμα και σε μηνύσεις εναντίον των γιατρών, ενίοτε. Μάλιστα διευκρίνισε πως δεν φταίει ο κόσμος που αντιδρά αγανακτισμένος όσο οι κυβερνώντες που έχουν αφήσει τον κόσμο να περιέλθει σε αυτήν την κατάσταση. (Το έχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε: Αφού λέγονται τέτοια πράγματα, είμαστε άξιοι της μοίρας μας...) Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας η επισκεψιμότητα έχει διπλασιαστεί από το 2009 που ξεκίνησε η κρίση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ασθενείς πλέον δεν μπορούν να πληρώσουν ιδιωτικούς γιατρούς. Είναι χαρακτηριστικό πως η πληρότητα στην παθολογική κλινική υπερβαίνει το 100% πρόκειται για 80 κρεβάτια που είναι συνεχώς γεμάτα με αποτέλεσμα να στέλνουν ασθενείς σε άλλες κλινικές με έναν μέσο όρο να ανέρχεται σε πληρότητα που υπερβαίνει το 50% σε ένα νοσοκομείο 330 κλινών.
Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
29/04/2016
Πεννυ Μπουλουτζα, Καθημερινή.
Χαμένοι στη μετάφραση είναι γιατροί και νοσηλευτές των δημοσίων νοσοκομείων, που καλούνται να αντιμετωπίσουν περιστατικά από τους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών που έχουν στηθεί ανά τη χώρα. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς ή οι συνοδοί τους δεν γνωρίζουν την αγγλική, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με το προσωπικό των νοσοκομείων και να μετατρέπονται τα επείγοντα σε μικρούς «πύργους της Βαβέλ», με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στην ταχύτητα εξυπηρέτησης των ασθενών και κυρίως στην παροχή σωστής φροντίδας υγείας. Εάν η γλώσσα μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για την εξυπηρέτηση των προσφύγων σε οποιαδήποτε υπηρεσία, η επίλυσή του, ειδικά στο κομμάτι της υγείας, είναι ζωτικής σημασίας, αφού η άμεση πληροφόρηση των γιατρών για το παραμικρό σύμπτωμα είναι αυτή που μπορεί να σώσει μια ζωή.
Το πρόβλημα καταγράφεται κυρίως με τους Αφγανούς και τα φαρσί. Οι Σύροι στις περισσότερες περιπτώσεις γνωρίζουν κάποια αγγλικά. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, που έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και των μεταναστών, ασκεί, μέσω του υπουργείου Υγείας, πιέσεις προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να προσλάβει διερμηνείς. Ο σχεδιασμός είναι αυτοί να τεθούν στη διάθεση των Υγειονομικών Περιφερειών και να διαμοιράζονται στα νοσοκομεία που εφημερεύουν, προκειμένου να βοηθούν στη μετάφραση. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, μέχρι να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, οι λύσεις έρχονται εκ των έσω: Από άτομα που γνωρίζουν αγγλικά ή ελληνικά και βοηθούν στα κέντρα φιλοξενίας, από Σύρους γιατρούς που εθελοντικά προσφέρουν υπηρεσίες, από διερμηνείς ή υπηρεσίες εθελοντικών οργανώσεων. Είτε τηλεφωνικά είτε συνοδεύοντας τα περιστατικά στο νοσοκομείο.
Για τα παιδιατρικά νοσοκομεία, το πρώτο διάστημα μετά το κλείσιμο των συνόρων και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας το πρόβλημα ήταν τεράστιο, με δεδομένη την ιδιαιτερότητα των παιδιών. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς, όπως ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρός της, Ματίνα Παγώνη, είχε παρέμβει, ζητώντας να συνοδεύονται τα περιστατικά, κατά τη διακομιδή τους, από διερμηνείς.
Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Εμμανουήλ Παπασσάβα, τώρα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. Τα δύο νοσοκομεία Παίδων έχουν τυπώσει φυλλάδιο με βασικές ερωτήσεις που κάνουν οι γιατροί στα επείγοντα, γραμμένες στην αραβική γλώσσα. Ετσι, οι γονείς/συνοδοί των ασθενών-προσφυγόπουλων, όταν φτάσουν στα επείγοντα, καλούνται να απαντήσουν σε 30 ερωτήσεις – αυτές τις μέρες το φυλλάδιο συμπληρώνεται και με νέες ερωτήσεις, όπως «έχει το παιδί σας κάποιο γνωστό πρόβλημα υγείας;», «έχει το παιδί σας πυρετό;», «πόσες ημέρες έχει πυρετό;», «κάνει το παιδί σας διάρροιες;», «έχει το παιδί σας κάποιο εξάνθημα;» κ.ο.κ. Ανάλογα με τις απαντήσεις που συμπληρώνουν οι γονείς, οι γιατροί έχουν μια πρώτη εικόνα για την κλινική κατάσταση των παιδιών. Τουλάχιστον έως ότου βρεθεί κάποιος μεταφραστής.
«Σταγόνα στον ωκεανό»
Τα νοσοκομεία Παίδων, ως ειδικά νοσοκομεία και με δεδομένο το μεγάλο ποσοστό παιδιών στον πληθυσμό των εγκλωβισμένων προσφύγων, έχουν και τη μεγαλύτερη «εστιασμένη» επιβάρυνση περιστατικών που προέρχονται από κέντρα φιλοξενίας και καταυλισμούς, σε αντίθεση με τα γενικά νοσοκομεία, στα οποία διαμοιράζονται οι ασθενείς πρόσφυγες, ανάλογα με το ποιο εφημερεύει. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ» γιατρός νοσοκομείου του Πειραιά: «Μπροστά στο χάλι που ζούμε σε κάθε εφημερία, οι πρόσφυγες είναι σταγόνα στον ωκεανό».
Εξετάσεις και νοσηλείες
Από τις αρχές Μαρτίου έως και την περασμένη Τρίτη, στο «Αγία Σοφία» είχαν νοσηλευθεί 192 περιστατικά από τους προσφυγικούς καταυλισμούς, ενώ τουλάχιστον διπλάσιοι ήταν οι μικροί ασθενείς που μετέβησαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις.
Αντίστοιχα, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», μόνο τον Μάρτιο στα ΤΕΠ εξετάστηκαν περίπου 280 προσφυγόπουλα, εκ των οποίων τα 80 νοσηλεύτηκαν. Μάλιστα έχουν παρουσιαστεί και περιπτώσεις που, ενώ τα παιδιά θα έπρεπε να μείνουν για νοσηλεία, τα παίρνουν «λάθρα» οι γονείς τους, συνήθως ύστερα από φήμες ότι ανοίγουν τα σύνορα. Οι περισσότεροι μικροί ασθενείς είχαν προσβληθεί από εποχικές ιώσεις. Η ροή περιστατικών από τους καταυλισμούς το πρώτο διάστημα εγκλωβισμού προσφύγων στην Ελλάδα ήταν σχετικά μεγάλη και σταδιακά «κόπασε».
Την περασμένη Παρασκευή νοσηλεύονταν 11 παιδιά προσφύγων στο «Αγία Σοφία», τη Μεγάλη Δευτέρα 14 παιδιά, τη Μεγάλη Τρίτη 14. Κυρίως εμπύρετα, παιδιά με επίμονο βήχα, με διάρροια και ορθοπεδικά τραύματα, συνήθως από παιχνίδι. Τα προσφυγόπουλα ασθενείς συνοδεύουν οι γονείς τους, που θα μείνουν στο πλάι τους διαρκώς. Θα κοιμηθούν στην καρέκλα, στον καναπέ ή σε κάποιο άδειο κρεβάτι συνοδού, ενώ και για τη σίτισή τους φροντίζει το νοσοκομείο, ως επιπλέον ένδειξη αλληλεγγύης για την περιπέτειά τους.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
05-05-2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.
Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Ληξουρίου στην Κεφαλονιά κάνει αίτημα μέσα από το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα της σοβαρής υποστελέχωσης, ο διευθυντής κύριος Γαβριήλ Απέργης. Ενώ, ο φετινός προϋπολογισμός ήταν μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το 2015 . Στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό λόγω παλαιότητας υπάρχουν συχνές βλάβες στα μηχανήματα.
Η υποστελέχωση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημόσιας υγείας (είναι όντως ; ) και οι πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση και η στήριξη αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει όπως διαπιστώνουμε στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος μέσα από την μοναδική και αποκλειστική ερεύνα σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας όλης της Ελλάδας .
Το LIFE2DAY.GR επιστρέφει στο Ιόνιο και συνεχίσει την έρευνα του σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, αυτή τη φορά από το νησί της Κεφαλονιάς με επόμενο σταθμό Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Ληξουρίου. Διευθυντής εκεί είναι ο κύριος Γαβριήλ Απέργης και μας μιλάει για τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό είτε αυτό πρόκειται για ιατρικό και νοσηλευτικό είτε για διοικητικό και εργαστηριακό. στο διοικητικό προσωπικό και από τρία άτομα στο μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Ληξουρίου λειτουργούν μονάδες που αποτελούνται από εννέα γιατρούς. Πρόκειται για παθολόγους, έναν παιδίατρο και έναν ορθοπεδικό. Ο αριθμός αυτός ωστόσο δεν επαρκεί ώστε να βγαίνουν οι εφημερίες στο νοσοκομείο ακριβώς και εξαιτίας του υψηλού φόρτου εργασίας του. Για γίνεται λόγος για την προσθήκη τουλάχιστον δύο ατόμων ακόμα ώστε να γίνει πιο λειτουργικό το νοσοκομείο. Στο νοσηλευτικό τμήμα του νοσοκομείου υπάρχουν δεκαεφτά άτομα που στελεχώνουν το τμήμα αυτό και ενώ κρίνεται επαρκές για την παθολογική κλινική εντούτοις για τα επείγοντα περιστατικά, την παιδιατρική και την ορθοπεδική, υπάρχουν ελλείψεις στις βάρδιες των νοσηλευτών που δεν φτάνουν. Και εκεί υπάρχει αίτημα για περίπου πέντε επιπλέον άτομα που θα διόρθωναν το πρόβλημα της υποστελέχωσης.
Είναι πολύ σημαντικό πως αυτή τη στιγμή από το νοσοκομείο γίνεται λόγος για άμεση ανάγκη διοικητικού προσωπικού και εργαστηριακού προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, οι ανάγκες αφορούν κατ’ ελάχιστο πέντε άτομα στο διοικητικό προσωπικό και από τρία άτομα στο μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο. Ο κύριος Απέργης αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχει σχετική επάρκεια στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών και πως αυτό δεν σημαίνει πως τα πράγματα είναι εύκολα σε ότι αφορά την επικοινωνία με την Υγειονομική Περιφέρεια κι αυτό διότι η γραφειοκρατία είναι μεγάλη. Και στα φάρμακα υπάρχει επάρκεια αφού με τον υπάρχων προϋπολογισμό δεν παρατηρούνται ελλείψεις στην παροχή τους. Ο διευθυντής τοποθετήθηκε αναφορικά με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του γενικού νοσοκομείου στο οποίο λόγω παλαιότητας υπάρχουν συχνές βλάβες στα μηχανήματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ακτινολογικού μηχανήματος που αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες για την αντικατάστασή του. Ο κύριος Απέργης ενημερώνει το LIFE2DAY.GR πως ο φετινός προϋπολογισμός ήταν μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το 2015 και ανήλθε περίπου στις εφτακόσιες χιλιάδες ευρώ. Το 2015 και συγκεκριμένα το φθινόπωρο, το νοσοκομείο είχε πάρει από τον Υπουργό Υγείας ένα ποσό επιχορήγησης στις εκατό χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα έχει αρχίσει η εκταμίευση χρημάτων από τον προϋπολογισμό για το 2016 ώστε να γίνονται κανονικά οι πληρωμές. Στο Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Ληξουρίου υπάρχουν τουλάχιστον τριάντα επισκέψεις την ημέρα στα εξωτερικά ιατρεία (30 επισκέψεις την ημέρα αντιστοιχούν σε 3,3 ασθενείς/Ιατρό/ημέρα .... ) αριθμός φυσικά που αλλάζει την περίοδο του καλοκαιριού όπου και σημειώνεται άνοδος λόγω του τουρισμού. Ο πληθυσμός που καλύπτει το Νοσοκομείο ανέρχεται στις τρεις χιλιάδες πεντακόσιους, αριθμός που τριπλασιάζεται την περίοδο του καλοκαιριού! (μήπως θα έπρεπε να αλλάξει όνομά, σε Κέντρο Υγείας Ληξουρίου ; )
Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
--- Παράθεση ---Στο Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Ληξουρίου λειτουργούν μονάδες που αποτελούνται από εννέα γιατρούς. Πρόκειται για παθολόγους, έναν παιδίατρο και έναν ορθοπεδικό. Ο αριθμός αυτός ωστόσο δεν επαρκεί ώστε να βγαίνουν οι εφημερίες στο νοσοκομείο ακριβώς και εξαιτίας του υψηλού φόρτου εργασίας του.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αν κάνουμε την αφαίρεση, βγαίνουν 7 παθολόγοι; Κάνω κάποιο λάθος υπολογισμό;
--- Παράθεση ---Στο Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Ληξουρίου υπάρχουν τουλάχιστον τριάντα επισκέψεις την ημέρα στα εξωτερικά ιατρεία (30 επισκέψεις την ημέρα αντιστοιχούν σε 3,3 ασθενείς/Ιατρό/ημέρα .... ) αριθμός φυσικά που αλλάζει την περίοδο του καλοκαιριού όπου και σημειώνεται άνοδος λόγω του τουρισμού. Ο πληθυσμός που καλύπτει το Νοσοκομείο ανέρχεται στις τρεις χιλιάδες πεντακόσιους, αριθμός που τριπλασιάζεται την περίοδο του καλοκαιριού!
--- Τέλος παράθεσης ---
Ο παραπάνω φόρτος εργασίας εστιάζεται στα 30 άτομα ανά ημέρα στα εξωτερικά ιατρεία;
ΚΥ με 1000 άτομα πληθυσμό ευθύνης αναφέρουν 100 επισκέψεις τη μέρα, εδώ με 3500 αναφέρουν 30 (τακτικά) τη μέρα. Ή τα δεδομένα χωλαίνουν ή σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας ο τόπος συνάντησης και αναψυχής των κατοίκων είναι το ΚΥ της περιοχής!
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση