Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 07:58:54

Αποστολέας Θέμα: Ρουσφετολογικές μετατάξεις παραλύουν τα νοσοκομεία  (Αναγνώστηκε 5373 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Ιανουαρίου 2016, 23:29:47
Αναγνώστηκε 5373 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Παράθεση
Του Νίκου Ηλιάδη

Σε περαιτέρω αποδυνάμωση των ευρισκόμενων ήδη στο κόκκινο νοσοκομείων οδηγούν ρουσφετολογικές αποφάσεις, οι οποίες υπαγορεύονται από τις συντεχνίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση την οποία αποκαλύπτει σήμερα η «Θ» και αφορά αθρόες μετατάξεις νοσηλευτικού προσωπικού, τομέας με τεράστιες ελλείψεις σε όλα ανεξαιρέτως τα νοσοκομεία, σε διοικητικές θέσεις όπου σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται πλεόνασμα υπαλλήλων.

Οι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι και το διοικητικό κενό που υπάρχει αυτήν την περίοδο στα νοσοκομεία, μετά την απομάκρυνση της συντριπτικής πλειονότητας των διοικητών και υποδιοικητών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, προχωρούν αθόρυβα σε αμφιλεγόμενες μετατάξεις, παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις που έχουν διατυπώσει εγγράφως τα υπηρεσιακά στελέχη των νοσοκομείων.

Τις αθρόες μετατάξεις αποφάσισε το υπηρεσιακό συμβούλιο των νοσοκομείων «Παπανικολάου», «Γεννηματάς», «Άγιος Δημήτριος» και «Ψυχιατρικό», σε δύο συνεδριάσεις του που έγιναν αμέσως μετά τις γιορτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Θ», αποφασίστηκε η μετάταξη 16 νοσηλευτών σε άλλους κλάδους, κυρίως διοικητικούς. Για όλες αυτές τις μετατάξεις οι προϊσταμένες των διευθύνσεων νοσηλευτικής είχαν εκφράσει εγγράφως την αντίθεσή τους, επικαλούμενες τις δραματικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Παρ’ όλα αυτά όμως το υπηρεσιακό συμβούλιο αγνόησε αυτές τις αντιρρήσεις και ενέκρινε τις μετατάξεις. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι μετατασσόμενοι κατευθύνονται σε υπηρεσίες όπου δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, γεγονός που ανάγκασε το υπηρεσιακό συμβούλιο να αποφασίσει να γίνει η μετάταξη με ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης του υπαλλήλου! Δηλαδή αν δεν υπάρχει κενή οργανική θέση υποδοχής στη νέα υπηρεσία του, ο υπάλληλος μετατάσσεται παίρνοντας μαζί του και τη θέση από την υπηρεσία στην οποία υπηρετεί. Με αυτό το νομικό τέχνασμα η νοσηλευτική υπηρεσία στερείται όχι μόνο τον υπάλληλο που μετατάσσεται αλλά και τη θέση που ενδεχόμενα στο μέλλον θα μπορούσε να καλυφθεί. Έτσι το νοσηλευτικό προσωπικό μειώνεται και το διοικητικό αυξάνεται και μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, πέρα των αναγκών των νοσοκομείων. Τις τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτές τις γνωρίζει και η πολιτική ηγεσία, γι’ αυτό και πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν εξέδιδε εγκυκλίους, με τις οποίες απαγόρευε τις μετατάξεις νοσηλευτών.

Ποιοι μετατάχθηκαν

Άλλωστε και οι περισσότερες από τις αιτήσεις για μετάταξη τις οποίες ενέκρινε το υπηρεσιακό συμβούλιο είχαν κατατεθεί σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν, το φθινόπωρο του 2014. Στις δύο επίμαχες συνεδριάσεις του το υπηρεσιακό συμβούλιο αποφάσισε να ανάψει το πράσινο φως στη μετάταξη συνολικά 16 υπαλλήλων της νοσηλευτικής υπηρεσίας, εκ των οποίων 12 υπηρετούν στο «Παπανικολάου» και 4 στο «Ψυχιατρικό». Από τους 16 μεταταχθέντες οι 12 πηγαίνουν σε διοικητικές θέσεις, δύο σε θέσεις ψυχολόγων, παρότι όπως αναφέρεται στις αποφάσεις του δ.σ. των νοσοκομείων δεν υπάρχουν κενά, μια μετατάσσεται στον κλάδο φυσικοθεραπείας όπου επίσης δεν υπάρχουν κενά και άλλη μια στον κλάδο της κοινωνικής λειτουργού. Ειδικότερα, για τους 12 που μετατάσσονται σε διοικητικές θέσεις οι έξι πηγαίνουν στον κλάδο διοικητικού οικονομικού όταν τα αντίστοιχα κενά στα δύο νοσοκομεία είναι μόνο τρία! Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να αποφασίζεται μαζί και η μεταφορά θέσης του υπαλλήλου. Επιπλέον, σε δύο περιπτώσεις οι διοικήσεις των νοσοκομείων είχαν αποφανθεί ότι οι προς μετάταξη δεν πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Άγνοια δηλώνει η 3η ΥΠΕ

Στο «Παπανικολάου» όπου έγιναν οι περισσότερες μετατάξεις η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του νοσηλευτικού προσωπικού είναι λίγο πάνω από το 50% (λείπουν 83 νοσηλευτές όταν μια μέση κλινική νοσοκομείου διαθέτει περίπου 10 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό). «Το ‘Παπανικολάου’ είναι το πλέον υποστελεχωμένο σε νοσηλευτές νοσοκομείο», παραδέχεται ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιώργος Κίρκος. Εκφράζει την έκπληξή του για τις μετατάξεις αυτές για τις οποίες, όπως λέει, η ΥΠΕ δεν έχει ενημερωθεί και σημειώνει ότι αυτές θα κριθούν οριστικά από τη νέα διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία, όπως επισημαίνει, έχει το δικαίωμα να τις ακυρώσει.

Φωνές αγωνίας

«Τα νοσοκομεία βιώνουν δραματική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, τόσο μεγάλη που αναγκαζόμαστε να κλείνουμε κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, να μην μπορούν να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται τεράστια αναμονή στα χειρουργεία ή και να ματαιώνονται πολλά απ’ αυτά», αναφέρει στη «Θ» διευθύντρια νοσηλευτικής ενός εκ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Προσθέτει ότι «το νοσηλευτικό προσωπικό είναι αποδεκατισμένο και γερασμένο. Δουλεύει ακατάπαυστα, με εξαντλητικούς ρυθμούς, χωρίς ρεπό και άδειες. Στα περισσότερα νοσοκομεία απόγευμα και βράδυ υπάρχει ένας μόνο νοσηλευτής ανά κλινική, που αντιστοιχεί σε 30 ή και 40 ασθενείς πολλές φορές».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο εν λόγω υπηρεσιακό συμβούλιο καθώς και σε άλλα, άλλων νοσοκομείων, εκκρεμούν δεκάδες αιτήσεις νοσηλευτών (πάνω από 10 ανά νοσοκομείο) που θέλουν να μεταταχθούν σε διοικητικές υπηρεσίες όπου δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Στελέχη του νοσηλευτικού κλάδου εκφράζουν φόβους ότι ενδεχομένως να ικανοποιηθούν και αυτές οι αιτήσεις, κάτι που θα οδηγήσει σε πλήρη παράλυση, ακόμη και σε αδυναμία λειτουργίας, πολλές κλινικές των νοσοκομείων.

«Πρέπει να σταματήσει ο αποδεκατισμός των νοσοκομείων μόνο και μόνο για να βολευτούν κάποιοι. Αν πρέπει κάποιοι να βολευτούν, ντε και καλά, ας φροντίσουν πρώτα να καλύψουν τις κενές θέσεις των νοσηλευτών», δηλώνει εμφανώς οργισμένη διευθύντρια νοσηλευτικής ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Γιατί είπαμε, το βασικό στην Ελλάδα είναι να τρουπώσεις στο Δημόσιο, έτσι κι τρούπωσες, με το κατάλληλο βύσμα-κομματικό μέσο, θα "φτιαχτείς"...
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Ιανουαρίου 2016, 23:31:23 από kopritis »

11 Ιανουαρίου 2019, 13:52:24
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αυτό το κακό με το διευθυντιλίκι στα ελληνικά νοσοκομεία, τι ακριβώς φάση ;

Σου λέει είμαι Διευθυντής ΕΣΥ ο άλλος, και τι ακριβώς "διευθυντεύεις" όταν είναι άλλοι 3-4 στην μονάδα με τον ίδιο βαθμό ;

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
7 Απαντήσεις
5912 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Ιουλίου 2013, 06:56:02
από dralex
1 Απαντήσεις
10260 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Νοεμβρίου 2009, 13:17:27
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
3150 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Δεκεμβρίου 2009, 16:00:20
από Αγωνιστική Παρέμβαση
0 Απαντήσεις
5039 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Απριλίου 2010, 23:53:44
από D-Michalis
0 Απαντήσεις
83483 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαρτίου 2012, 07:41:32
από Πατρωνάκης Μάνος