Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Νοεμβρίου 2024, 16:39:30

Αποστολέας Θέμα: Μεγάλη η αγωνία για ένα κρεβάτι στην Εντατική.  (Αναγνώστηκε 3911 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

7 Φεβρουαρίου 2016, 00:04:21
Αναγνώστηκε 3911 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή. 17.01.2016
ΜΑΡΙΛΗ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ


«Νομίζεις πως άμα αρρωστήσεις θα σε φροντίσουν. Πως θα κάνουν ό,τι μπορούν». Ο Νίκος στέκεται έξω απ’ την εφημερία στον τοίχο του νοσοκομείου και καπνίζει. «Ολ’ αυτά μέχρι να αρρωστήσεις. Μετά είσαι μόνος σου». Ο Νίκος ένα μήνα πριν έχασε τη μητέρα του. «Επεσε και χτύπησε. Νομίζαμε πως λιποθύμησε απ’ το χτύπημα, αλλά μας είπαν πως είχε πάθει εγκεφαλικό. Κι αμέσως μετά μου είπαν πως δεν υπάρχει κρεβάτι στην εντατική». Η μεταφορά καθυστερούσε, η γυναίκα τελικά βρέθηκε σ’ ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Ο Νίκος κοιτάζει το τσιμέντο. «Οι γιατροί μας είπαν πως είναι πολύ αργά», λέει. «Μπορεί να την έχανα ούτως ή άλλως, πού να ξέρω; Αλλά όταν χρειάστηκε δεν τη φρόντισαν, αυτό το ξέρω σίγουρα».

Είναι αυτό που δεν θέλει να ζήσει κανένας: κάθε νύχτα εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που περνούν τον πιο μεγάλο εφιάλτη. Ανήμποροι μέσα στο ασθενοφόρο, ψάχνουν -είτε οι συγγενείς τους γ’ αυτούς- ένα κρεβάτι στην εντατική αλλά δεν το βρίσκουν. Οι αριθμοί δεν χρειάζονται επεξηγήσεις. Τα στοιχεία των γιατρών λένε πως ένας ασθενής που μπαίνει στην εντατική έχει 23% πιθανότητες να πεθάνει. Ενας ασθενής που χρειάζεται να μπει αλλά δεν υπάρχει γι’ αυτόν κρεβάτι, έχει 46% πιθανότητες να χαθεί. Κάθε βράδυ υπάρχουν πάνω από 50 άνθρωποι στα νοσοκομεία της Αθήνας που διεκδικούν το δικαίωμα να παλέψουν για τη ζωή τους, αλλά περνούν τη νύχτα στον διάδρομο, σε κάποιο δωμάτιο ή σε κάποιο ράντζο.

Περιμένοντας...

Το βράδυ της Τρίτης που πέρασε, ένας άνδρας πέθανε στο «Σωτηρία». Ηταν σ’ έναν θάλαμο διασωληνωμένος, γιατί στην εντατική δεν υπήρχε κρεβάτι γι’ αυτόν.
Τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, 52 άνθρωποι την πέρασαν στα ράντζα των διαδρόμων και στα κρεβάτια των δωματίων νοσηλείας, «περιμένοντας» κάποιον να πεθάνει για να νοσηλευτούν αυτοί στη ΜΕΘ όπως πρέπει. Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, η λίστα του ΕΚΑΒ έφτασε να αριθμεί 75 άτομα. Την Κυριακή, ακόμα κι αυτό το ρεκόρ ξεπεράστηκε: 78 άνθρωποι στη λίστα - ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει σημειωθεί ποτέ. Φυσικά, όταν είσαι εσύ στο φορείο, τα νούμερα δεν έχουν καμία σημασία. Μόνο ένα κρεβάτι σε μια εντατική χρειάζεσαι, που ίσως σου σώσει τη ζωή. Οσο αδιανόητο κι αν ακούγεται, το πιθανότερο είναι πως αυτό δεν θα βρεθεί ποτέ.

Αυτά που ακολουθούν μοιάζουν σαν σενάριο θρίλερ: απαραίτητες επεμβάσεις αναβάλλονται κι οι άνθρωποι περιμένουν διασωληνωμένοι μέρες ολόκληρες. Ο νευροχειρουργός του Κρατικού της Νίκαιας, Π. Παπανικολάου λέει πως υπήρξε ασθενής που μπήκε στην εντατική μετά πέντε εικοσιτετράωρα που περίμενε νοσηλευόμενος. Ο εντατικολόγος του «Αττικόν», Μ. Ρίζος, λέει πως στο δικό του νοσοκομείο, υπάρχουν 11 κλίνες ΜΕΘ «κλειστές», ενώ με 20 μόλις νοσηλευτές θα μπορούσαν να μπουν όλα σε λειτουργία. Και στον «Ευαγγελισμό», ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Η. Σιώρας, λέει πως απ’ το δικό του νοσοκομείο μόνο μέσα σε δύο μήνες απολύθηκαν 15 νοσηλευτές με συνέπεια να κλείσουν έξι κρεβάτια της εντατικής και τέσσερα της αυξημένης φροντίδας. Γιατί σ’ αυτό το σύστημα υγείας, που το αυτονόητο καταντά ζητούμενο, τίποτε δεν αποκλείεται.

Εξω απ’ το νοσοκομείο που εφημερεύει οι ιστορίες είναι αλλόκοτες. Μια γυναίκα μου λέει για «κινέζικους φλεβοκαθετήρες», που οι νοσηλεύτριες όσο πεπειραμένες κι αν είναι δεν μπορούν να τους κάνουν να δουλέψουν. «Τη μάνα μου την τρύπησαν πέντε φορές, αδύνατον να πιάσει φλέβα στο χέρι. Μόλις έφερε μια άλλη νοσηλεύτρια έναν κανονικό φλεβοκαθετήρα, αμέσως λύθηκε το πρόβλημα. Και μίλαγε η νοσοκόμα μόνη της, κι έλεγε “τώρα που τελειώνουν τ’ αποθέματα, να δούμε τι θα κάνουμε”».

Ενας άνδρας μου εξηγεί πως πια δεν είναι μόνο που φέρνει κουβέρτες και σεντόνια απ’ το σπίτι του για τον θάλαμο της γυναίκας του. «Μου είπαν να φέρω γάζες απ’ το φαρμακείο απέναντι, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε αλλαγή» λέει. Η ξαδέλφη ενός νεαρού, που εγχειρίστηκε πριν από τρεις ημέρες, του λέει πως την μπουκάλα με το οξυγόνο την πηγαινοφέρνουν από θάλαμο σε θάλαμο για οικονομία, και πως ακόμα και τα απλούστερα πράγματα λείπουν απ’ το δωμάτιο: καρέκλα ή τραπεζάκι σου δίνουν μόνο αν νοικιάσεις από ιδιωτική εταιρεία. Δηλαδή, περίπου το ίδιο που συμβαίνει και με τα κρεβάτια στις εντατικές. Αν έχεις χρήματα, ένα ιδιωτικό νοσοκομείο θα σε περιθάλψει. Αν δεν έχεις, καλύτερα να μην αρρωστήσεις...

Στα κρατικά νοσοκομεία, οι γιατροί λένε πως κάθε μέρα ζουν την αγωνία των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ των ιδιωτικών και δεν έχουν πια χρήματα για να παραμείνουν εκεί, αλλά δεν υπάρχει κρεβάτι σε καμία δημόσια εντατική γι’ αυτούς. Τα στοιχεία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, είναι ξεκάθαρα: η μία στις τρεις μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένει κλειστή κι απ’ τα 180 «κλειστά» κρεβάτια, τα 100 είναι σε νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

Μόνο ο «Ευαγγελισμός», το «Γεννηματάς», το «Αττικόν» και το Κρατικό Νίκαιας έχουν πάνω από 30 κρεβάτια ανενεργά. Από το υπουργείο, οι αρμόδιοι λένε πως θα προσληφθεί προσωπικό για ν’ ανοίξουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας που μένουν κλειστές, πως θα βοηθήσουν εκτάκτως την κατάσταση τα ιδιωτικά νοσοκομεία, πως το πρόβλημα θα λυθεί.

Οι συγγενείς των ασθενών έξω απ’ τα νοσοκομεία, πάλι, λένε πως όλο το θέμα είναι «να μη σου τύχει το κακό»...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Φεβρουαρίου 2016, 00:07:06 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Νοεμβρίου 2016, 12:25:04
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


“Σοκ” γιατρών που προσλήφθηκαν σε ΜΕΘ – Τι συνέβη που δεν το περίμεναν.

«Σοκ» έπαθαν όσοι πήραν τον πρώτο τους μισθό, αφού αν και η αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους στον ιδιωτικό τομέα αποτελούσε προσόν πρόσληψης στην αρχική προκήρυξη, τελικά έπιασαν στα «χέρια» τους μόλις… 800 ευρώ. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι υπολογίζοντας σε συγκεκριμένες αποδοχές που προβλέπονταν από την προκήρυξη, πολλοί γιατροί άφησαν άλλες θέσεις εργασίας τις οποίες κατείχαν για να προσληφθούν στις ΜΕΘ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

1 Νοεμβρίου 2016, 12:45:12
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Αναρωτιέμαι τι... ζόρια τραβάτε, εδώ φτιάχνουμε νέα Υπουργεία, βολεύουμε και άλλους πελάτες και κομματικούς φίλους, αναπληρωτές, γραμματείς και φαρισαίους και Καρανίκες, και άλλους Καρανίκες ! Με τους μισθούς των ιατρών των ΜΕΘ θα ασχολούμαστε ;

Ας πρόσεχαν, επειγοντολόγος στην Ελλάδα του 2016 και της Πρώτης Φοράς Αριστερά... :P

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Λέξεις κλειδιά: εντατική μονάδα αθήνα Ελλάδα 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
2800 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Φεβρουαρίου 2012, 00:53:30
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
2328 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Μαρτίου 2015, 21:32:19
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
31286 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Μαρτίου 2018, 23:11:38
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
23426 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Μαρτίου 2023, 23:19:04
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8977 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Μαΐου 2024, 22:52:17
από Argirios Argiriou