Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε...!
Απλά να διευκρινήσω 2-3 πράγματα γιατί φαίνεται δεν τα είπα καλά ώστε να γίνουν κατανοητά.
- Οι νοσοκομειακοί είναι κακοπληρωμένοι σε σχέση με το διοικητικό προσωπικό. Σε σχέση με τους μισθούς της αγοράς είναι πάνω από το μέσο όρο όμως (εξαιρούνται οι ακραίες τιμές του ΙΤ, που είναι όμως πολύ περιορισμένες πλέον).
- Το ΕΣΥ (τουλάχιστον στα νοσοκομεία αιχμής) έχει άθλιες συνθήκες εργασίας. Επέλεξα λοιπόν να καθορίζω εγώ τις συνθήκες εργασίας μου κι όχι το ΕΣΥ. Το κράτος απλώς με έβαλε να έχω ανάγκη να τρέχω όλη τη μέρα, ενώ θα μπορούσα να εργάζομαι σε ένα φυσιολογικό ωράριο και να έχω τις ίδιες απολαβές υπό ΚΣ. Ναι λοιπόν έχει γίνει λούκι ο ΙΤ, εκτός να βολεύεσαι με 3,60. Θέμα επιλογής είναι... Μη χάνουμε όμως τον ένοχο... το κράτος τα έκανε έτσι για συγκεκριμένους λόγους.
- Το αν θα έρθουν κοινωνικές αναταραχές με λίγο χαμηλότερους μισθούς μπορούμε να το διαπιστώσουμε με μια ματιά στη Σλοβενία ή στη Ρουμανία. Δεν νομίζω να χύθηκε και αίμα. Ειδικά τώρα με Συριζα στην κυβέρνηση, ποιός θα κάνει αναταραχές;
- ο ρόλος της πολιτείας είναι να παρέχει διάφορα, φροντίζοντας όμως να μην χρεώνει τις τωρινές και τις επόμενες γενεές. Τι μας λέει ότι αν τώρα δεν έχουμε χρήματα για τις όποιες παροχές, θα έχουμε σε 20 χρόνια για τις παροχές και τους τόκους του δανεισμού. Κάπως έτσι δεν χρεωκοπήσαμε, "τρώγοντας ψωμάκι" επί Ανδρέα; Ή με τις ήπιες προσαρμογές του Κωστάκη;
- (συνέχεια από το παραπάνω) όταν λοιπόν το κράτος δεν έχει σάλιο, εφαρμόζει ό,τι είναι απαραίτητο. Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλουμε το κράτος να υιοθετεί εργαζόμενους και να τους έχει στα πούπουλα; Αυτός είναι δηλαδή ο ρόλος του;
- Μη λες για όποιον οικονομολόγο γιατί αυτοί που λένε να μην μειωθούν είναι μόνο μίας συγκεκριμένης κατεύθυνσης. Αντιθέτως όλοι οι υπόλοιποι λένε να "εξορθολογίσουμε" τις δαπάνες. Εμείς προς το παρόν κάνουμε αυτό που προτείνεις... να δανειζόμαστε για να μοιράζουμε χρήμα.
- Τα ταμεία θα ήταν καλό να αρχίσουν σιγά σιγά να δίνουν πίσω μόνο ό,τι έχουν εισπράξει από τον καθένα. Αν θέλει το κράτος ας δώσει ένα εγγυημένο εισόδημα για να μην πεθαίνει κόσμος στους δρόμους, αλλά τα ταμεία πρέπει να δίνουν στον καθένα ό,τι έχει πληρώσει κι όχι να δίνει bonus ή "αλληλεγγύη" σ'αυτόν που δεν δούλεψε από τα λεφτά αυτού που δούλευε.
Για το τέλος έχω κάτι που πραγματικά θα έφερνε κοινωνική αναταραχή. Αυτό κι αν θα έφερνε...
Αυτό όμως θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία...