Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Πάρος: Το μπάχαλο του Κ.Υ. και η απαξίωση της ΠΦΥ & της ειδικότητας
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν γνωρίζω τις πιθανές «ιδιαίτερες» συνθήκες που επικρατούν στο νησί όμως διαβάζοντας τις θέσεις μου δημιουργείται η απορία, σε κλινικές που προβλέπουν 1 γιατρό με ποια κριτήρια σε κάποιες (Πνευμονολογία, Ουρολογία, Κυτταρολογία) η θέση είναι για διευθυντή και σε άλλες (Νευρολογία, Δερματολογία, ΠαθΑν) είναι για επιμελητή Α’;
Επίσης 3 διευθυντές στην Παθολογική και 2 στη Χειρουργική;
Κρίμα όμως! Με τη νέα σύμβαση (λέμε τώρα) θα τους μείνει μόνο η γλύκα. Είπαμε, όλες οι νέες θέσεις στην πύλη εισόδου ως Β’
flone:
Την είδηση για το Γενικό Νοσοκομείο Πάρου την διάβασα πρώτη φορά το καλοκαίρι σε τοπική εφημερίδα, αραχτός σε μια ξαπλώστρα του Tango Mar στα Λιβάδια της Παροικιάς. Το θέμα αυτό στο forum μού ξύπνησε θερινές εικόνες μέσα στα χιόνια. Κι επειδή, όπως μου υπαγόρευσε η φορολογική μου συνείδηση, έβαλα τις 4 πρώτες εφημερίες του μήνα ‘ετοιμότητας’, είχα το χρόνο να ξαναψάξω την ιστορία.
Λίγο μπερδεμένα είναι τα πράγματα. Τι κατάλαβα:
Οι μπουλντόζες θα πιάνανε δουλειά 2-3 μήνες μετά την ανεύρεση του χώρου. Υπήρχαν δύο προσφορές-δωρεές (μάλλον η πληροφορία ότι ο ΔΠ είναι ο τρίτος σε κερδοφορία στην Ελλάδα ελέγχεται ως ανακριβής), μία από κάτοικο του νησιού (που δήλωσε ότι έχει και άλλο κτήμα αν δεν τους βολεύει το πρώτο) και μια άλλη από την Ι.Μ. Λογγοβάρδας. ‘Προκρίθηκε’ η δεύτερη, και αυτό φαίνεται να γίνεται κάπου στον Ιούνιο. Μετά ζητήθηκαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας από τη Μονή. Φαίνεται πως ούτε ο Ηγούμενος τους είχε μαζί του όταν επισκέφθηκε τον κ. Υπουργό, ούτε ο κ. Υπουργός τους ζήτησε όταν επισκέφθηκε τη Μονή για προσκύνημα. Έτσι, ο Δήμος δεν μπορούσε να προχωρήσει στην κατάτμηση του οικοπέδου. Μετά η Μονή αποφάσισε να δωρίσει όλο το χώρο αφού δεν μπορούσε να τμηθεί. Αλλά μάλλον ακόμα ψάχνουνε τους τίτλους (μήπως τους βάλανε κάτω από τη Σύμβαση?). Βέβαια, το Νοσοκομείο θα γίνει, αφού άμα δεν έχω τίτλους για τη γη μου, αυτή ανήκει στο Δημόσιο. Αλλά γιατί κάτι δεν μου αρέσει;
Τα αποσπάσματα στο συνημμένο μεταφέρθηκαν αυτούσια από τα τοπικά μέσα (δεν είναι από blogs κλπ) και όποιος έχει την περιέργεια, μπορεί να διαβάσει ολόκληρα τα κείμενα από τους αντίστοιχους συνδέσμους που παρατίθενται. Φυσικά τα πράγματα μπορεί να μην είναι έτσι, να πρόκειται για αντιπολίτευση κλπ., ή εγώ να μην τα κατάλαβα καλά. Εφόσον δεν έχω πληροφόρηση από ‘πρώτο χέρι’ δεν μπορώ να κρίνω. Πάντως είναι μια ωραία κυκλαδίτικη ιστορία, σαν παραμύθι.
Και για όσους γκρινιάζουν και μιζεριάζουν για την ΠΦΥ στην Πάρο και τα άλλα νησιά, να για να μάθετε:
H Coca-Cola Τρία Έψιλον υλοποιεί για 2η χρονιά το πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση στα Ελληνικά Νησιά»
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--------------------------------------------------------------------------------------
Loggovardion Hospital of Paros
The Coca-Cola Outpatient Clinic for Neurological Diseases
Sponsored by The National Health System
Tzanidis G:
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κατόπιν των σοβαρότατων προβλημάτων στα οποία έχει οδηγήσει η απογύμνωση του ΚΥ Πάρου από ιατρούς Γενικής Ιατρικής, είμαι υποχρεωμένος να επαναφέρω το πλήρες κείμενο της επιστολής μου προς τον πρώην Υπουργό Υγείας, καθώς και την απάντηση της Ένωσης ΓΙ, και θα υπάρξει αναγκαστικά και συνέχεια.
Γ. Τζανίδης
Πατρωνάκης Μάνος:
Μάλιστα. Αυτά τα δυό έγγραφα αποτελούν και το απόσταγμα της ιστορίας της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σ' αυτή τη χώρα,
όπως επίσης και το προδιαγεγραμμένο μέλλον της.
Ευχαριστούμε Γιώργο.
D-Michalis:
Δεν ήθελα να παρέμβω στην συζήτηση αυτή από την αρχή, γιατί αν εμπλεκόμουν, έπρεπε να πώ αυτό που γράφω στο τέλος, κάτι που προτιμούσα να αποφύγω.
Η επιστολή όμως του συναδέλφου Τζανίδη με αναγκάζει να αναφέρω –για του λόγου το αληθές των όσων λέει.
Οι προσπάθειες απογύμνωσης του Κ.Υ. ανάγονται πολύ πιο πίσω –στην εποχή των ΠεΣΥΠ.
Τότε είχε έλθει στο ΚΕΣΥ (Επιτροπή ΠΦΥ) πρόταση οργανισμού για το εν λόγω Κ.Υ. από το αντίστοιχο ΠεΣΥΠ. Η πρόταση απογύμνωνε το Κ.Υ. από Γ.Γ. και ως απαράδεκτη απορρίφθηκε ομόφωνα.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες στους οποίους αναφέρθηκε ο Γιώργος ότι είχαν αντίθετη εισήγηση, υποθέτω πως είναι οι του Υπουργείου, οι οποίοι υιοθετώντας εκείνη την απόφαση του ΚΕΣΥ, αρνήθηκαν με τη σειρά τους αυτές τις κατάπτυστες ενέργειες.
Δεν θα πώ αν πρέπει να γίνει νοσοκομείο ή όχι. Αυτό είναι άλλο θέμα και η διεθνής κοινότητα (γιατί η Ελληνική έχει ως γνώμονα τα κομματικά) έχει τοποθετηθεί στο πού – πώς –πότε- πρέπει να δημιουργείται ένα νοσοκομείο.
Αν πληρούνται τα κριτήρια, ας δημιουργηθεί.
Η αποψίλωση και απαξίωση όμως της ΠΦΥ ποιους εξυπηρετούν ? Γιατί μόνο οικονομικό θέμα δεν είναι.
Για μία ακόμη φορά θα πώ με λίγες λέξεις τι είναι η Γ.Ι. και η ΠΦΥ σήμερα για όλους τους πολιτικούς και τους διαχειριστές της υγείας:
Είναι οι γιατροί και οι υπηρεσίες που στήνω κάπου, όπου δεν μπορώ να έχω και τις 38 ειδικότητες, προκειμένου να μου καλύπτουν όπως –όπως αυτά που θα κάλυπταν εκείνες.
Όπου μπορώ να έχω τις ειδικότητες όμως (έστω τις περισσότερες), αυτοί οι Γ.Γ. και η ΠΦΥ μου είναι άχρηστα.
Ποτέ σ’ αυτή τη χώρα ο Γ.Γ. δεν θα γίνει ο γιατρός του ατόμου που απαιτείται όπου υπάρχει άτομο, ανεξάρτητα και πέρα από τις άλλες ειδικότητες. Ποτέ ακόμη η ΠΦΥ δεν θα εκτιμηθεί σαν κάτι απαραίτητο για την δημόσια υγεία (πλην των διαφόρων εργαστηρίων και κλινικών –κρατικοδίαιτων –ιδιωτικών, που «βαφτίστηκαν ως ΠΦΥ.
Αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα στην χώρα μας και δεν πρόκειται να αλλάξει στον ορατό ορίζοντα.
Αυτός είναι και ο λόγος που μετάνιωσα που επέλεξα την Γ.Ι. σαν ειδικότητα. Όχι εξ’ αιτίας της –είναι η ομορφότερη ειδικότητα- αλλά εξ’ αιτίας ενός ανερμάτιστου κομματικού και τυχοδιωκτικού μοντέλου λειτουργίας των δομών υγείας. Και ακόμη χειρότερα, εξ’ αιτίας του ότι δεν υπάρχουν Γ.Γ. –κριτική μάζα βεβαίως, γιατί άτομα υπάρχουν αρκετά- που να μπορούν να ορθώσουν το ανάστημά τους και να ανατρέψουν αυτά τα δεδομένα.
Κάποιο μάλιστα εξαντλούν τη δυναμικότητά τους πετροβολώντας τις άλλες ειδικότητες, βγάζοντας την δίκαια αγανάκτησή τους με λάθος τρόπο. Η ανάπτυξη ειδικοτήτων σε βάρος της Γ.Ι. και της ΠΦΥ, ειδικά σε μονάδες ΠΦΥ είναι εγκληματικό. Όπως εγκληματικό είναι το να μη ενδιαφερόμαστε για την προβλεπόμενη ανά κατοίκους κατανομή της κάθε ειδικότητας σε όλη την επικράτεια, αλλά να απαιτούμε επί ελλείψεώς τους να γίνονται οι Γ.Γ. αρχέγονα κύτταρα μεταπλασμένα σε ότι δεί, ενώ όταν και όπου τους διαθέτουμε να αδιαφορούμε για την ανάγκη του πολίτη για έναν προσωπικό –δικό του γιατρό, καθώς και για τη δημόσια υγεία που αποτελεί θεσμό μόνο σε λόγια και κείμενα.
Εκείνο που χρειάζεται είναι η κάθε ειδικότητα να αποδεχθεί τη φυσική της θέση και τα όρια της και να βρούμε από κοινού τα σημεία όπου μπορούν να συνεργαστούν όλες οι ειδικότητες για ένα άλλο -ανθρωποκεντρικό και αποτελεσματικό Σύστημα υγείας. Σύστημα για τον πολίτη και όχι για την πίτα.
Αντί αυτού όμως έχουμε τις ηγεσίες όλων σχεδόν των ειδικοτήτων να εθελοτυφλούν εστιάζοντας στην πίτα και μόνο και στο επιδιωκόμενο –ή κατεχόμενο- μερίδιο έπ’ αυτής, δίδοντας τα τέλεια όπλα στο ανάλγητο δημόσιο διοικητικο-κομματικό κατεστημένο να συντηρεί και πολλαπλασιάζει ένα σύστημα –μη σύστημα υγείας.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση