ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Από τα μαθήματα Νευρολογίας στο ΓΝΦ

<< < (5/11) > >>

flone:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΗ Αγγελική είναι 32 χρόνων, είχε 4 ανεξήγητες αποβολές στο παρελθόν, αλλά τώρα όλα πήγαν καλά, εκτός από μια μικρή αύξηση της πίεσης (150-95 mmHg) τους τελευταίους 2 μήνες της κύησης, για την οποία την παρακολουθούσε τακτικά ο γυναικολόγος της. Καμιά φορά το stick ούρων έδειχνε πρωτεϊνουρία και στην τελευταία γενική αίματος είχαν πέσει λίγο τα αιμοπετάλια. Γέννησε προχθές ένα υγιέστατο κοριτσάκι και τώρα έχει πονοκέφαλο, κάνει εμετούς, τα μπερδεύει λίγο και όταν σας φωνάζει ο εφημερεύων OB/GYN να τη δείτε, κάνει μπροστά σας μια  γενικευμένη επιληπτική κρίση, που περνάει μόνη της σε 2 λεπτά και ακολουθεί μετακριτικό stupor. Η πίεση είναι 180-110mmHg και η θερμοκρασία 37.1. Τι οδηγία δίνετε στο συνάδελφο;

--- Τέλος παράθεσης ---

Από τις πληροφορίες που έχουμε φαίνεται πως η Αγγελική είχε συμπτώματα ήπιας προεκλαμψίας (υπό τον όρο ότι είχε βρεθεί πρωτεϊνουρία >0.3gr/24h, το στικ μόνο του δεν φτάνει), οπότε είναι δεδομένο ότι βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση, ακόμα και μετά τον τοκετό. Ο γυναικολόγος που μας φώναξε μάλλον δεν μπορεί με τα στοιχεία που έχει να αποδώσει τα συμπτώματα σε προεκλαμψία, προφανώς ψάχνει και για κάτι άλλο.
Τα συμπτώματα σαφώς δείχνουν ενδοκράνια διαταραχή, και μάλιστα αυξημένη ενδοκράνια πίεση (ICP). Ωστόσο, δεν αναφέρονται άλλα συμπτώματα και σημεία ή πρόσφατα επηρεασμένα εργαστηριακά. Η Pregnancy Induced Hypertension (PIH) είναι πολυοργανική νόσος και τα μη-νευρολογικά συμπτώματα είναι πιο συχνά.
Η κρίση (δεν μπορούμε πάντα να πούμε με σιγουριά αν μια γενικευμένη κρίση είναι πρωτοπαθώς ή δευτεροπαθώς γενικευμένη) συμβαίνει μακριά από τον τοκετό (2 μέρες), πράγμα ασυνήθιστο για εκλαμψία, αλλά όχι απίθανο. Η αυξημένη ΑΠ αμέσως μετά την κρίση δεν αξιολογείται, λίγο μετά μπορεί να είναι φυσιολογική.
Η εκλαμψία μπορεί να συμβεί χωρίς προειδοποιητικά και με όχι πολύ μεγάλη ΑΠ, αλλά και αυτό είναι σπάνιο.  Ο πονοκέφαλος προϋπάρχει συνήθως για πάνω από 1 μέρα και οι έμετοι δεν είναι τόσο συνηθισμένοι.
Μαζεύονται αρκετά ασυνήθιστα για εκλαμψία (unusual x unusual = improbable)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν αποκλείω κάποια θρομβωτική κατάσταση ειδικά λόγω προηγουμένων αποβολών και ίσως κάποιο αντιφωσφολιπιδαιμικό σύνδρομο

--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣκεφτόμαστε συνεπώς την περίπτωση να συμβαίνει κάτι στον εγκέφαλο πλην της εκλαμψίας

--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔ) να ζητήσει επειγόντως οφθαλμολογική εξέταση
Αυτό θα μπορούσε να μας δείξει εάν υπάρχει αυξημένη ενδοκράνια πίεση αλλά στην κατάσταση που βρίσκεται τι οφθαλμολογική εξέταση μπορείς να κάνεις;

--- Τέλος παράθεσης ---

Εκτός από τις ανεξήγητες αποβολές, η λοχεία είναι από μόνη της γνωστός παράγοντας κινδύνου για φλεβικές θρομβώσεις.
συμπτώματα αυξ. ICP + επιληπτική κρίση + ανεξήγητες αποβολές + λοχεία = πιθανή ενδοκράνια φλεβική θρόμβωση (δεν είναι τόσο σπάνιο στη λοχεία όσο ακούγεται)

Πρέπει να βοηθήσουμε το συνάδελφο και να καταλήξουμε μαζί σε μια πιο οριστική διάγνωση εργασίας.
Η εκλαμψία θεωρείται παθοφυσιολογικά ότι αποτελεί μορφή της υπερτασικής εγκεφαλοπάθειας, όπου το χαρακτηριστικό είναι διάχυτος αγγειόσπασμος. Πριν η Αγγελική γίνει συγχυτικοδιεγερτική, καθώς θα συνέρχεται από το μετακριτικό stupor, είναι ευκαιρία να έρθει ο καλός ο οφθαλμίατρος (εξόριστε ποιητή, στον αιώνα σου πες μας τι βλέπεις):
''βλέπω φλεβική στάση'' ή ''βλέπω υπερτασικού τύπου αλλοιώσεις/αγγειόσπασμο''.
Το αν θα δοθεί μαγνήσιο, ας το αφήσουμε να το αποφασίσει ο ειδικός.

Μετά? MRI ναι, αλλά οπωσδήποτε CT πρώτα (μη χάσουμε καμιά υπαραχονειδή). Μπορεί να δείξει (MRI) χαρακτηριστικά στοιχεία εκλαμψίας ή φλεβικό έμφρακτο. Ανάλογα μετά, ζητάμε MRV (μαγνητική φλεβογραφία). Με την αντι-Ε αγωγή? Ναι, δεν είναι status, από την άλλη τα φλεβικά έμφρακτα είναι ισχυρά επιληπτογόνα. Ανάλογα σε ποιο νοσηλευτικό κέντρο είμαστε, προσωπικά μπορεί και να φόρτιζα.

flone:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΗ Κατερίνα είναι 23 ετών και υποφέρει από πονοκεφάλους (περίπου 2-3 φορές το μήνα) εδώ και 2 χρόνια. Την φέρνει το ασθενοφόρο με τη σειρήνα και η μητέρα της ορμάει πάνω σας λέγοντας ότι η κόρη της έπαθε εγκεφαλικό. Όταν εξετάζετε την Κατερίνα, βλέπετε ότι είναι λίγο υπνηλική, παραπονιέται για έντονο πονοκέφαλο δεξιά μετωποκροταφικά, δεν έχει εστιακή σημειολογία ούτε αυχενική δυσκαμψία και είναι πλήρως προσανατολισμένη. Σας λέει ότι περίπου μισή ώρα πριν είχε παραλύσει το αριστερό χέρι και πόδι για 10 λεπτά, ενώ συγχρόνως έβλεπε στα αριστερά κάτι φωτεινές γραμμές ‘ζιγκ-ζαγκ’. Λίγο μετά αρχίζει να κάνει εμετούς και έχει τα μάτια κλειστά, γιατί την ενοχλεί το φως. Συνήθως είχε ναυτία όταν πονούσε το κεφάλι και κλεινόταν στο δωμάτιό της μέχρι να περάσει ο πόνος. Την βάζετε μέσα, κάνετε αξονική (φυσιολογική), ο πόνος έχει περάσει την άλλη μέρα το πρωί,  και την στέλνετε για μαγνητική (φυσιολογική) και triplex καρωτίδων (φυσιολογικό). Ποια είναι η πιο σημαντική οδηγία που της δίνετε όταν παίρνει εξιτήριο, αφού της εξηγήσετε την πιθανότερη διάγνωση:

--- Τέλος παράθεσης ---

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΓια την κατερίνα μου φαίνεται για ημιπληγική ημικρανία.

--- Τέλος παράθεσης ---

Ημικρανία με αύρα
      A. Τουλάχιστον 2 κρίσεις που πληρούν τα Β-C
      B. Η αύρα περιλαμβάνει τουλάχιστον 1 από τα παρακάτω αλλά όχι κινητική αδυναμία
                 1. πλήρως αναστρέψιμα οπτικά συμπτώματα με θετικά και/ή αρνητικά χαρακτηριστικά
                 2. πλήρως αναστρέψιμα αισθητικά συμπτώματα με θετικά και/ή αρνητικά χαρακτηριστικά
                 3. πλήρως αναστρέψιμη δυσφασική διαταραχή
      C. Τουλάχιστον 1 από τα παρακάτω
                 1. ομώνυμα οπτικά συμπτώματα και/ή μονόπλευρα αισθητικά συμπτώματα
                 2. τουλάχιστον 1 σύμπτωμα της αύρας εγκαθίσταται σταδιακά σε διάρκεια >5 mins και/ή διαφορετικά συμπτώματα αύρας εγκαθίστανται διαδοχικά σε διαστήματα >5 mins
                 3. το κάθε σύμπτωμα διαρκεί από 5 ως 60 mins
      D: κεφαλαλγία ξεκινά κατά τη διάρκεια της αύρας ή ακολουθεί την αύρα μέσα σε 60 mins
      Ε. Δεν αποδίδεται σε άλλη διαταραχή

Οικογενής ημιπληγική ημικρανία (Familial Hemiplegic Migraine, FHM)
Ημικρανία με αύρα που περιλαμβάνει κινητική αδυναμία και τουλάχιστον ένας συγγενής πρώτου ή δεύτερου βαθμού έχει ημικρανία με αύρα που περιλαμβάνει κινητική αδυναμία. Η διάρκεια των συμπτωμάτων της αύρας μπορεί να είναι από 5mins-24hs.
Σποραδική ημιπληγική ημικρανία
Ημικρανία με αύρα που περιλαμβάνει κινητική αδυναμία αλλά κανένας συγγενής πρώτου ή δεύτερου βαθμού δεν έχει αύρα που να περιλαμβάνει κινητική αδυναμία.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που λένε ότι η χρήση αντισυλλητπικών (OC) από ημικρανικές ασθενείς αυξάνει τον κίνδυνο stroke. Οι πιο πολλές γυναίκες με ημικρανία χωρίς αύρα ή αύρα με οπτικά συμπτώματα που διαρκούν <1 ώρα μπορούν να λαμβάνουν με ασφάλεια OC (εφόσον δεν υπάρχουν άλλες αντενδείξεις). Γυναίκες με δυσφασικά ή παρετικά συμπτώματα αύρας ή αύρα με παρατεταμένη εστιακή συμπτωματολογία (> 1ώρα) πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση OC και σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται η διακοπή τους.

Γιατί κάναμε τις εξετάσεις; Επειδή είναι πρώτο επεισόδιο και αλλιώς δεν μπορεί να μπει διάγνωση.
Τα OC χειροτερεύουν τις ημικρανίες; Τα παλιά με υψηλές δόσεις οιστρογόνων, ναι. Τα καινούρια, με χαμηλές δόσεις οιστρογόνων, μπορεί να μην έχουν καμία επίδραση ή μπορεί και να βελτιώνουν την ημικρανία.

ΥΓ Η ημικρανία είναι πάθηση του ΚΝΣ.- Πολλοί εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν τη συχνότητα των κρίσεων και τη βαρύτητά τους. Αλλά σίγουρα ΔΕΝ είναι οι αιτίες της (της προσωπικότητας των ερωτικών συντρόφων συμπεριλαμβανομένης).

flone:
Νοσηλεύετε ασθενή 68 ετών με ενδοεγκεφαλική αιμορραγία στην υποφλοιώδη περιοχή του (δε) μετωπιαίου λοβού, που ποτέ δεν έπαιρνε αντιυπερτασικά και κατά τη νοσηλεία του δεν παρουσίασε αυξημένες τιμές ΑΠ. Οι δύο αξονικές που κάνατε δείχνουν μόνο την αιμορραγική περιοχή, με περιεστιακό οίδημα, και καμία άλλη εστιακή βλάβη, ενώ το μέγεθος του αιματώματος είναι αρκετά μεγαλύτερο στη δεύτερη. Ο ασθενής ωστόσο βελτιώνεται σημαντικά και βγαίνει από το νοσοκομείο περπατώντας. Τι θα συστήσετε:

A.   Να μην πάρει ποτέ ασπιρίνη
B.   Να παρακολουθεί καθημερινά την πίεση
C.   Να κάνει έλεγχο πηκτικού μηχανισμού
D.   Να κάνει μαγνητική σε 1 μήνα
E.   Τίποτε, δεν χρειάζεται καμία εξέταση ούτε να προσέχει κάτι.

Η Χρυσούλα είναι 45 ετών, έχει ημικρανίες από τα 15, αλλά ο πονοκέφαλος που την έπιασε σήμερα δεν έχει προηγούμενο. Δεν έχει πάει σε νοσοκομείο επειγόντως άλλη φορά. Η νευρολογική εξέταση είναι φυσιολογική, αλλά η Χρυσούλα κλαίει από τον πόνο. Της κάνετε αξονική εγκεφάλου χωρίς σκιαστικό και είναι κ.φ. Αποφασίζετε να κάνετε παρακέντηση και έχει 9 κύτταρα/mm3, γλυκόζη 55 mg/dl και λεύκωμα 48 mg/dl, ενώ το ΕΝΥ είναι άχρωμο και διαυγές. Δίνετε αγωγή για ημικρανία και ο πόνος περνάει. Την επόμενη μέρα η Χρυσούλα ξυπνάει καλά αλλά όταν πάει να σηκωθεί νιώθει δυνατό πονοκέφαλο. Ξαπλώνει και της περνάει. Μετά από λίγο συμβαίνει ξανά το ίδιο. Τη βλέπετε νευρολογικά και έχει τελική αυχενική δυσκαμψία, που δεν υπήρχε χθες. Είναι απύρετη. Τι πρέπει να κάνετε με τη Χρυσούλα;

Α) να της πείτε να πίνει πολλά νερά και 2-3 δυνατούς φραπέδες
Β) να κάνετε αξονική εγκεφάλου με σκιαστικό
Γ) να την βάλετε σε 3ωρη θερμομέτρηση
Δ) να ξανακάνετε παρακέντηση
Ε) να βάλετε επειγόντως και χωρίς να περιμένετε αποτελέσματα εξετάσεων Rocephin 2grx2 i.v.

flone:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΝοσηλεύετε ασθενή 68 ετών με ενδοεγκεφαλική αιμορραγία στην υποφλοιώδη περιοχή του (δε) μετωπιαίου λοβού, που ποτέ δεν έπαιρνε αντιυπερτασικά και κατά τη νοσηλεία του δεν παρουσίασε αυξημένες τιμές ΑΠ. Οι δύο αξονικές που κάνατε δείχνουν μόνο την αιμορραγική περιοχή, με περιεστιακό οίδημα, και καμία άλλη εστιακή βλάβη, ενώ το μέγεθος του αιματώματος είναι αρκετά μεγαλύτερο στη δεύτερη. Ο ασθενής ωστόσο βελτιώνεται σημαντικά και βγαίνει από το νοσοκομείο περπατώντας. Τι θα συστήσετε:


--- Τέλος παράθεσης ---

Ο ασθενής αυτός δεν φαίνεται να είναι υπερτασικός, αλλά και η αιμορραγία του δεν παραπέμπει σε υπερτασική αιτιολογία. Συνήθως οι «υπερτασικές» ενδοεγκεφαλικές αιμορραγίες εντοπίζονται σε α) βασικά γάγγλια β) γέφυρα γ) παρεγκεφαλίδα.
Πώς γίνεται η αιμορραγία να μεγαλώνει στη δεύτερη αξονική και ο ασθενής να βελτιώνεται; Η αύξηση του μεγέθους του αιματώματος στη δεύτερη αξονική είναι πολύ πιθανό να έγινε λίγες ώρες μετά την πρώτη (όπως συνήθως συμβαίνει). Τις επόμενες μέρες, η φυσιολογική πορεία είναι η βελτίωση.
Η διάγνωση ΑΕΕ είναι το μεγαλύτερο λάθος που συμβαίνει στα …ΑΕΕ. Ούτε και ο προσδιορισμός ισχαιμικό-αιμορραγικό σημαίνει τίποτα. Πρέπει πάντα να φτάνουμε στην αιτιολογία: π.χ. ‘ισχαιμικό έμφρακτο δεξιάς μέσης εγκεφαλικής πιθανώς καρδιοεμβολικής αιτιολογίας σε έδαφος κολπικής μαρμαρυγής’. Αυτό είναι διάγνωση.
Ο ασθενής μας δεν είναι υπερτασικός και η αιμορραγία του είναι σε ασυνήθιστη θέση. Δεν έχουμε διάγνωση.
Πρέπει να ψάξουμε την πιθανότητα να υπάρχει κάτι ‘κάτω’ από την αιμορραγία, π.χ. ένα tumor που αιμορράγησε πριν να δώσει κλινικά συμπτώματα και σημεία ή αν αυτά ήταν ήπια καλύφθηκαν από εκείνα της αιμορραγίας.
Μια μαγνητική μετά ένα μήνα (όταν θα έχουν απορροφηθεί τα αιμορραγικά στοιχεία και δεν θα αναμένουμε οίδημα λόγω της αιμορραγίας) είναι η πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει για να φτάσουμε σε μια διάγνωση.

flone:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΗ Χρυσούλα είναι 45 ετών, έχει ημικρανίες από τα 15, αλλά ο πονοκέφαλος που την έπιασε σήμερα δεν έχει προηγούμενο. Δεν έχει πάει σε νοσοκομείο επειγόντως άλλη φορά. Η νευρολογική εξέταση είναι φυσιολογική, αλλά η Χρυσούλα κλαίει από τον πόνο. Της κάνετε αξονική εγκεφάλου χωρίς σκιαστικό και είναι κ.φ. Αποφασίζετε να κάνετε παρακέντηση και έχει 9 κύτταρα/mm3, γλυκόζη 55 mg/dl και λεύκωμα 48 mg/dl, ενώ το ΕΝΥ είναι άχρωμο και διαυγές. Δίνετε αγωγή για ημικρανία και ο πόνος περνάει. Την επόμενη μέρα η Χρυσούλα ξυπνάει καλά αλλά όταν πάει να σηκωθεί νιώθει δυνατό πονοκέφαλο. Ξαπλώνει και της περνάει. Μετά από λίγο συμβαίνει ξανά το ίδιο. Τη βλέπετε νευρολογικά και έχει τελική αυχενική δυσκαμψία, που δεν υπήρχε χθες. Είναι απύρετη. Τι πρέπει να κάνετε με τη Χρυσούλα;


--- Τέλος παράθεσης ---

Πολύ ορθά αντιμετωπίσαμε τη Χρυσούλα στην αρχή ως πιθανή υπαραχνοειδή αιμορραγία (μπορεί να είναι η τελική διάγνωση μέχρι και σε 20% των περιστατικών που χαρακτηρίζονται ως ‘the worst headache of life, ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής μου’).
Την επόμενη μέρα η Χρυσούλα εμφανίζει ορθοστατική κεφαλαλγία, που μετά από ΟΝΠ παραπέμπει σε σύνδρομο υπότασης ΕΝΥ. Οποιοσδήποτε ασθενής μπορεί να εμφανίσει αυχενική δυσκαμψία μετά από ΟΝΠ, άρα δεν μας τρομάζει, αφού είναι απύρετη και δεν πονάει όπως πονούσε.
Η post-LP κεφαλαλγία αντιμετωπίζεται αρχικά συντηρητικά, με καλή ενυδάτωση και καφεΐνη (ναι, καφεΐνη, τα απλά παυσίπονα συνήθως δεν βοηθάνε). Το άλφα…

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση