ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Από τα μαθήματα Νευρολογίας στο ΓΝΦ
Αγωνιστική Παρέμβαση:
Και επειδή η μέση εγκεφαλική αρτηρία αρδεύει ένα μεγάλο μέρος του ημισφαιρίου, άρα η βλάβη μεγάλη ,αυτό που περιμένεις μετά είναι η εμφάνιση εγκεφαλικού οιδήματος που εφόσον είναι μεγάλο μπορεί να δώσει και φαινόμενα "μάζας".
Η εικόνα στην αξονική είναι το κλασσικό σημείο υπέρπυκνης μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας , ένα από τα πρώιμα απεικονιστικά σημεία απόφραξης.Οφείλεται στη στάση του αίματος στη περιοχή, συνήθιως συνδυάζεται με παρουσία θρόμβου στη περιοχή και αποτελεί ένα από τα σημεία που σηματοδοτούν κακή πρόγνωση.
Δημήτρης Μακρέας:
Επιμένω ότι είναι σκουλήκι!!!
Αγωνιστική Παρέμβαση:
Ο ασθενής κινδυνεύει από το αναπτυσσόμενο εγκεφαλικό οίδημα μέσα στις επόμενες 48 ώρες και η αγωγή πρέπει να κατευθυνθεί προς την αντιμετώπισή του.
EzeΤΡΟΛ:
Ηθικό δίδαγμα ( ; ) : Του διακομίζοντος ο δικηγόρος κάνει τα χαρτιά του στον ΑΣΕΠ (βλ. και "Ιατρική βασισμένη στο Νόμο του Murphy").
Tespa.
flone:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣας φέρνουνε στις 3 τα χαράματα ασθενή 66 ετών σε συγχυτικοδιεγερτική κατάσταση. Η σύζυγος λέει ότι ξύπνησε για να πάει στην τουαλέτα και επειδή αργούσε να γυρίσει σηκώθηκε και τον βρήκε πεσμένο στο διάδρομο. Από την κλινική εξέταση βρίσκετε ήπια δεξιά ημιπάρεση. Τα υπόλοιπα δεν μπορείτε να τα εξετάσετε λόγω της κατάστασης του ασθενούς. Βρίσκετε στο βιβλιάριο ένα παλιό καρδιογράφημα με κολπική μαρμαρυγή αλλά το τωρινό είναι φυσιολογικό. Φυσήματα στις καρωτίδες δεν ακούτε. Κάνετε επειγόντως αξονική (βλ. εικόνα). Με το που την βλέπετε, επικοινωνείτε με το εφημερεύον νευρολογικό της Θεσσαλονίκης για να διακομίσετε το περιστατικό, και στο τηλέφωνο βγαίνει ένας νευρολόγος που σας βάζει τις φωνές ότι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα ισχαιμικό στη Φλώρινα και ότι οι νευρολόγοι παίρνουν μόνο εγκεφαλικά κάτω από τα 65. Τι είναι αυτό που φοβάστε:
Τελικά, την άλλη μέρα το απόγευμα βρίσκετε νευρολογικό τμήμα πρόθυμο να δεχτεί τον άρρωστο, ο οποίος έχει χειροτερέψει κάπως (έχει βαρύνει η πλευρά και είναι αρκετά υπνηλικός). Ποιο είναι το φάρμακο που πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε μαζί στο ασθενοφόρο:
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑκτινολογικά δείχνει να είναι το πρώιμο κλασσικό σημείο απόφραξης της ΔΕ μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας.
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟ ασθενής κινδυνεύει από το αναπτυσσόμενο εγκεφαλικό οίδημα μέσα στις επόμενες 48 ώρες και η αγωγή πρέπει να κατευθυνθεί προς την αντιμετώπισή του.
--- Τέλος παράθεσης ---
Μερικές (ενδεικτικές) αναφορές (‘σημείο υπέρπυκνης μέσης εγκεφαλικής’)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Η δόση της μαννιτόλης 20% (που μπαίνει μόνο σε σημαντική έκπτωση επιπέδου συνείδησης, ιδίως όταν εξελίσσεται γρήγορα) είναι:
0.75-1.00 gr/kg ΒΣ αρχική δόση και μετά
0.25-0.50 gr/kg ΒΣ ανά 3-5 ώρες (πρέπει να πέφτει γρήγορα, σε 10-15 λεπτά)
Στο περίπου, για έναν ασθενή 80kg δίνουμε 60-80gr=300-400ml αρχική δόση και μετά
20-40gr=(100-200)ml x 6-8 (ΠΡΟΣΟΧΗ: νεφρική και καρδιακή λειτουργία)
Τι θέλει να πει το case.
Τα μεγάλα έμφρακτα της μέσης εγκεφαλικής έχουν μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης οιδήματος που μπορεί να πάρει καταστροφικές διαστάσεις, να έχουμε δηλαδή κλινικά αποτελέσματα ταχέως εξελισσόμενης χωροκατακτηκικής βλάβης (mass effect).
Συνήθως υποπτευόμαστε τέτοιο έμφρακτο από την κλινική εικόνα: ημιπάρεση (με συμμετοχή κρανιακών νεύρων), με χέρι βαρύτερο από πόδι, σημαντική έκπτωση του επιπέδου εγρήγορσης/απαντητικότητας (τα δυο στοιχεία της ‘συνείδησης’), συνήθως ο ασθενής είναι υπνηλικός και το κεφάλι και τα μάτια στρέφονται προς την αντίθετη πλευρά της ημιπάρεσης, απ’ όπου και πρέπει να πάμε για να εξετάσουμε τον άρρωστο, γιατί αν σταθούμε από την πλευρά της ημιπάρεσης δεν θα μας βλέπει (ημιανοψία) και θα μας αγνοεί (neglect).
Ένας δυστυχής παππούλης ή μια καημένη γιαγιάκα, που έχουνε αρκετό χώρο στην ενδοκρανιακή κοιλότητα, δεν κινδυνεύουνε σημαντικά, αλλά ένας κάπως νεότερος ασθενής βρίσκεται σε κίνδυνο. Κανείς δεν πεθαίνει από ‘εγκεφαλικό’, αν η βλάβη δεν είναι στο στέλεχος. Κινδυνεύει από τις συνέπειές του.
Κανονικά τέτοιοι ασθενείς πρέπει να διακομίζονται σε κέντρο που εξασφαλίζεται (με οποιονδήποτε τρόπο) η συνεχής παρακολούθηση της νευρολογικής εικόνας τους και η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης/επέμβασης.
Ό,τι άλλο και να σας πούνε στο τηλέφωνο είναι απλά λάθος.
Αλλιώς, θα γράφουμε αιτία θανάτου ‘ΑΕΕ’ και θα κοιμόμαστε ήσυχοι, αφού ‘βαρύ εγκεφαλικό’ ήταν.
Βιβλιογραφία επισυνάπτεται
ΥΓ Σχετικά με το «δικηγόρο του διακομίζοντος»: μέρος του ζητήματος καλύπτεται από τη συνημμένη βιβλιογραφία. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος ασθενής, εκεί που τελικά πήγε, εκτός των άλλων, έκανε και όλες τις επιπλοκές που θα μπορούσε να κάνει: αρρυθμία, αιμοδυναμική αποσταθεροποίηση, πνευμονική εμβολή, μπήκε σε μονάδα, μεγάλο πακέτο για τον άνθρωπο. Τελικά, μετά από όλα αυτά, έζησε και γύρισε στο χωριό του.
Συμφωνώ πάντως ότι πολλές διακομιδές γίνονται για να αράξουμε το βράδυ να πιούμε τις μπύρες μας ή για να μη στραβώσει τίποτα και παρατήσει ο δικηγόρος μας το διάβασμα για το ΑΣΕΠ. Ναι, αλλά όχι αυτή.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση