ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Από τα μαθήματα Νευρολογίας στο ΓΝΦ
Harper:
1.θα έλεγα πως χρειάζομαι σε πρώτη φάση μια ΤΚΕ λόγω κροταφικής αγγείτιδας
2.με προβλημάτισε κάπως...θα ζητούσα πάντως μια μαγνητική ...Περιμένω την απάντηση με πιο πολλά στοιχεία και με ιδιάιτερο ενδιαφέρον(διευκρίνηση:δεν αναέρεται τραυματισμόσ ή πιθανότητα αμβλέος τραύματος στις καρωτίδες?0
Υ.Γ.:ωραία περιστατικά...ευχαριστούμε!
flone:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟ κυρ-Γιάννης, γυρνώντας ένα μεσημέρι από το ΚΑΠΗ, περνάει από το σπίτι σας και σας λέει ότι εδώ και ένα μήνα νιώθει έναν ακαθόριστο βαθύ πόνο στους ώμους και τους γοφούς, που τον δυσκολεύει στις κινήσεις με τα χέρια και στο περπάτημα, δεν έχει όρεξη για φαγητό και έχει χάσει βάρος, και το τελευταίο δεκαήμερο έχει έναν πονοκέφαλο δεξιά, που είναι πιο δυνατός το βράδυ και δεν περνάει με τα παυσίπονα. Επίσης, καμιά φορά όταν τρώει πονάει το σαγόνι του και αναγκάζεται να σταματήσει το μάσημα για να του περάσει. Ρωτάει αν πρέπει να κάνει τίποτε εξετάσεις. Εσείς λέτε στον κυρ-Γιάννη να κάνει
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος1.θα έλεγα πως χρειάζομαι σε πρώτη φάση μια ΤΚΕ λόγω κροταφικής αγγείτιδας
--- Τέλος παράθεσης ---
Κανόνας απαράβατος: κάθε κεφαλαλγία πρόσφατης έναρξης (με οποιαδήποτε χαρακτηριστικά) σε ηλικιωμένο ασθενή θεωρείται γιγαντοκυτταρική αρηριίτιδα (GCA) μέχρι να αποδειχτεί ότι δεν είναι
Ο κυρ-Γιάννης πιθανώς πάσχει από το σύμπλεγμα GCA-PMR (polymyalgia rheumatica, ρευματική πολυμυαλγία). Χαρακτηριστικό το σύμπτωμα 'jaw claudication' (που δεν ξέρω πώς ακριβώς το μεταφράζουμε στα ελληνικά).
Υπάρχει περίπτωση να μας πούνε από το Μικροβιολογικό ότι η ΤΚΕ δεν είναι επείγουσα εξέταση και δεν την κάνουνε τα μεσάνυχτα.
Εννοείται ότι είναι, αφού ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η μονόφθαλμη ή και άμφω τύφλωση από ισχαιμική οπτικοπάθεια.
Πόσες ΤΚΕ αξίζει να βγούν φυσιολογικές για να σωθεί το μάτι ενός ασθενούς?
Προφανως, αν ο κυρ-Γιάννης έχει μυοσίτιδα ή CA πεπτικού, δεν είναι απαραίτητο να το διαγνώσουμε στην εξώπορτα του σπιτιού μας, αλλά η ΤΚΕ και CRP πρέπει να γίνουν ΤΩΡΑ.
flone:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟ κύριος Νικολαΐδης είναι γνωστός ασθενής του υπερτασιολογικού ιατρείου και των επειγόντων. Είναι 71 ετών, παίρνει κατά καιρούς διάφορα σχήματα αντιυπερτασικών, αλλά δεν ρυθμίζεται καλά. Σας τον φέρνουνε ένα απόγευμα με επεισόδιο αριστερής ημιπάρεσης. Το έλλειμμα είναι της ίδιας βαρύτητας στο χέρι και το πόδι, δεν έχει διαταραχές επιπολής και εν τω βάθει αισθητικότητας, ενώ το δεξί βλέφαρο είναι πεσμένο και το δεξί μάτι είναι στραμμένο προς τα κάτω και έξω. Η αξονική είναι φυσιολογική. Η δεύτερη αξονική 48 ώρες μετά, ενώ έχει βελτιωθεί κάπως το κλινικό έλλειμμα, πάλι δεν δείχνει τίποτα. Ποια είναι εξέταση που θα σας βοηθήσει περισσότερο στην αιτιολογική διερεύνηση του επεισοδίου;
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος2.με προβλημάτισε κάπως...θα ζητούσα πάντως μια μαγνητική ...(διευκρίνηση:δεν αναέρεται τραυματισμόσ ή πιθανότητα αμβλέος τραύματος στις καρωτίδες?
--- Τέλος παράθεσης ---
Σε βλεραφόπτωση, πριν πάμε σε μυασθένειες και άλλα σπάνια, σκεφτόμαστε δυο πράγματα: Horner (όχι, δεν υπάρχει τραυματισμός στις καρωτίδες ;)) και κοινό κινητικό. Στην περίπτωση του κου Νικολαΐδη φαίνεται πως ισχύει το δεύτερο, αφού το μάτι είναι στραμμένο προς τα έξω και κάτω (δηλ. δρουν unopposed το απαγωγό και το τροχιλιακό). Το σημείο που ψάχνουμε είναι στο στέλεχος, συγκεκριμένα στο μεσεγκέφαλο, όπου οι ίνες του ΙΙΙν. συναντούν εξερχόμενες την (αχίαστη ακόμα) πυραμιδική οδό. Πρόκειται για το σ. Weber (ΙΙΙν. από τη μια πλευρά και ημιπάρεση από την άλλη).
Αφού δεν έχουμε άλλα σημεία προσβολής της οπίσθιας εγκεφαλικής ή της βασικής, είναι πιθανό να πρόκειται για διατιτραίνοντα κλάδο (νόσος μικρών αγγείων, small vessel disease, SVD). H SVD εκδηλώνεται κλινικά με μικρά εν τω βάθει έμφρακτα και απεικονιστικά με lacunes που μπορεί να μην είχαν κλινική εκδήλωση ('έκανε αξονική και μας είπαν ότι έχει περάσει και δυο εγκεφαλικά') ή διάχυτη προσβολή της λευκής ουσίας ('ισχαιμική λευκοεγκεφαλοπάθεια, λευκοαραίωση', που μπορεί να μεταφράζεται κλινικά σε αγγειακή άνοια ή, σε σοβαρές καταστάσεις, άτυπο εξωπυραμιδικό σύνδρομο). Ως κύρια αίτια της SVD θεωρούνται -εκτός από την ηλικία- η ΑΥ και ο ΣΔ. Η ελάττωση του σχετικού κινδύνου για stroke (κάθε τύπου) από τη σωστή ρύθμιση της ΑΠ ισοδυναμεί με την αντίστοιχη που προσφέρουν τα αντιαιμοπεταλιακά (για ισχαιμικά).
Η απάντηση είναι η MRI εγκεφάλου, που εκτός από το εν λόγω έμρακτο θα μας δείξει και άλλα στοιχεία, σαν κι αυτά που αναφέρονται πιο πάνω.
Ο κ. Νικολαΐδης είναι 'δύσκολος' υπερτασικός που φαίνεται ότι έρχεται αρκετές φορές στα επείγοντα για 'πίεση', αφού αυτή μάλλον δεν ρυθμίζεται σωστά.
flone:
Η Αγγελική είναι 32 χρόνων, είχε 4 ανεξήγητες αποβολές στο παρελθόν, αλλά τώρα όλα πήγαν καλά, εκτός από μια μικρή αύξηση της πίεσης (150-95 mmHg) τους τελευταίους 2 μήνες της κύησης, για την οποία την παρακολουθούσε τακτικά ο γυναικολόγος της. Καμιά φορά το stick ούρων έδειχνε πρωτεϊνουρία και στην τελευταία γενική αίματος είχαν πέσει λίγο τα αιμοπετάλια. Γέννησε προχθές ένα υγιέστατο κοριτσάκι και τώρα έχει πονοκέφαλο, κάνει εμετούς, τα μπερδεύει λίγο και όταν σας φωνάζει ο εφημερεύων OB/GYN να τη δείτε, κάνει μπροστά σας μια γενικευμένη επιληπτική κρίση, που περνάει μόνη της σε 2 λεπτά και ακολουθεί μετακριτικό stupor. Η πίεση είναι 180-110mmHg και η θερμοκρασία 37.1. Τι οδηγία δίνετε στο συνάδελφο;
Α) να εξετάσει αμέσως ούρα για πρωτεϊνουρία
Β) να δώσει Epanutin ή Depakine i.v.
Γ) να δώσει θειικό μαγνήσιο i.v. χωρίς να περιμένει αποτελέσματα εξετάσεων
Δ) να ζητήσει επειγόντως οφθαλμολογική εξέταση
Ε) να σας ειδοποιήσει όταν συνέλθει η Αγγελική από τη μετακριτική φάση για να την εξετάσετε νευρολογικά
Η Κατερίνα είναι 23 ετών και υποφέρει από πονοκεφάλους (περίπου 2-3 φορές το μήνα) εδώ και 2 χρόνια. Την φέρνει το ασθενοφόρο με τη σειρήνα και η μητέρα της ορμάει πάνω σας λέγοντας ότι η κόρη της έπαθε εγκεφαλικό. Όταν εξετάζετε την Κατερίνα, βλέπετε ότι είναι λίγο υπνηλική, παραπονιέται για έντονο πονοκέφαλο δεξιά μετωποκροταφικά, δεν έχει εστιακή σημειολογία ούτε αυχενική δυσκαμψία και είναι πλήρως προσανατολισμένη. Σας λέει ότι περίπου μισή ώρα πριν είχε παραλύσει το αριστερό χέρι και πόδι για 10 λεπτά, ενώ συγχρόνως έβλεπε στα αριστερά κάτι φωτεινές γραμμές ‘ζιγκ-ζαγκ’. Λίγο μετά αρχίζει να κάνει εμετούς και έχει τα μάτια κλειστά, γιατί την ενοχλεί το φως. Συνήθως είχε ναυτία όταν πονούσε το κεφάλι και κλεινόταν στο δωμάτιό της μέχρι να περάσει ο πόνος. Την βάζετε μέσα, κάνετε αξονική (φυσιολογική), ο πόνος έχει περάσει την άλλη μέρα το πρωί, και την στέλνετε για μαγνητική (φυσιολογική) και triplex καρωτίδων (φυσιολογικό). Ποια είναι η πιο σημαντική οδηγία που της δίνετε όταν παίρνει εξιτήριο, αφού της εξηγήσετε την πιθανότερη διάγνωση:
A. Να κλείσει ραντεβού στο νευρολογικό ιατρείο
B. Να παίρνει ασπιρίνη 100mg για 6 μήνες
C. Να εξεταστεί από καρδιολόγο το συντομότερο δυνατό
D. Να κάνει μαγνητική αγγειογραφία εγκεφάλου
E. Να μην πάρει τα επόμενα χρόνια αντισυλληπτικά
Δημήτρης Μακρέας:
Για την Αγγελική νομίζω ότι πρόκειται για υπερτασική νόσο εγκυμοσύνης, η οποία εξελίχθηκε σε εκλαμψία. Η ζωή της είναι σε κίνδυνο.Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει αντιμετώπιση των σπασμών και ρύθμιση της πίεσης.Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει έλεγχος για διάχυτη ενδαγγειακή πήξη. Την αγωγή δεν τη θυμόμουνα και τη διάβασα οπότε την αφήνω.
Για την κατερίνα μου φαίνεται για ημιπληγική ημικρανία .Από τη στιγμή που ο απεικονιστικός έλεγχος είναι φυσιολοκός η σύστασή μου θα ήταν να κλείσει ραντεβού στο εξωτερικό νευρολογικό ιατρείο. Η ημικρανία είναι μια χρόνἶα νόσος με μεγάλη επιβάρυνση στην ποιότητα της ζωής των πάσχόντων και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια.Επίσης η μικρή μου εμπειρία δείχνει ότι η θεραπευτική προσέγγιση πρέπει να εξατομικευτεί. Πολλή σημαντική επίσης και η συνοσηρότητα με αγχώδη και καταθλιπτική συνδρομή.
Υ.Γ. Όσο μπορείς συνέχισε να μας τσιγκλάς γιατί αν σε όλη τη ΓΙ ισχύει ο κανόνας της αυτοεκπαίδευσης,στα ζητήματα της νευρολογίας η κατάσταση πιάνει πἀτο!!!
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση