Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΜπροστά σε ένα άκρως εκβιαστικό δίλημμα βρέθηκαν οι ιδιωτικές κλινικές όταν πήγαν να διαπραγματευτούν την ανανέωση των συμβάσεών τους με τον ΕΟΠΥΥ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η τριμελής επιτροπή που έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της περίθαλψης, η οποία αποτελείται από δύο εκπροσώπους του Οργανισμού και έναν του υπουργείου Υγείας, και πιο συγκεκριμένα του αναπλ. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ζήτησε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, και μάλιστα ως απαράβατο όρο προκειμένου να συνεχιστούν οι συμβάσεις, να θέσουν το 25% των κλινών τους στη διάθεση του ΕΟΠΥΥ.
(φαντάζομαι και το αναλογούν προσωπικό)Δηλαδή να ενταχθεί το ¼ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων στο δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς φυσικά να μπορούν οι κλινικές να ζητήσουν την προβλεπόμενη συμμετοχή από τους ασφαλισμένους (30% για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και 50% για όσους ανήκουν στον ΟΓΑ).
Όπως αναφέρει στο Capital.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, ο όρος αυτός είναι μόνο ένας από τους συνολικά 16 που τέθηκαν ώστε να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τον Οργανισμό.
Οι υπόλοιποι όροι κινούνται στο ίδιο κλίμα. Η επιτροπή ζήτησε από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια να αναλάβουν και το κόστος της διαχείρισης των φιαλών αίματος που ζητούνται από τους ασθενείς για τη διενέργεια επεμβάσεων, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ αγγίζει τα 250 ευρώ περίπου για κάθε φιάλη, το οποίο- όπως φαίνεται να απαιτήθηκε- θα μετακυλίεται στη συνέχεια στους ασθενείς!
Μιλάμε για 100 περίπου γενικές κλινικές που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, μεταξύ των οποίων και τα μεγάλα θεραπευτήρια όπως το Ιασώ, ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών, ο όμιλος Υγείας, και για άλλες 40 ψυχιατρικές μονάδες.
Την ίδια ώρα, οι κλινικές θα πρέπει να συνεισφέρουν και στη μισθοδοσία των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ που ασχολούνται με τον έλεγχο των παραστατικών και την εφαρμογή του ελέγχου τους σε πραγματικό χρόνο. Το "τίμημα” ορίστηκε στο 1,8% επί των μηνιαίων υποβολών των κλινικών, που σε ετήσια βάση αγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στους όρους ήταν τέλος να πληρώνονται οι γιατροί που απασχολούνται στις κλινικές από τα χρήματα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ για τις μηνιαίες υποβολές των θεραπευτηρίων.
Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν στο Capital.gr οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, δεν δέχθηκαν κανένα από τους παραπάνω όρους και αποφάσισαν να διακόψουν κάθε συζήτηση με τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, κάνοντας λόγο για ωμό εκβιασμό, κατάφωρη καταπάτηση της λειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και για προσπάθεια κρατικοποίησης της ιδιωτικής υγείας, κυρίως για λόγους επικοινωνιακούς. Εξάλλου, ανοιχτά η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τεθεί κατά των ιδιωτικών κλινικών, διοχετεύοντας τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία και στέλνοντας στα ιδιωτικά μόνο όσους δεν μπορούν να εξυπηρετούνται από το ΕΣΥ.
Αυτό που σκέφτονται τώρα είναι να μην δεχθούν την παράταση που δόθηκε για την υπογραφή των νέων συμβάσεων μέχρι το τέλος του Ιουνίου, αντιθέτως να καταγγείλουν την υπάρχουσα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν στον αέρα.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
ΥΓ: θα ήταν ενδιαφέρον να έβγαζαν στη δημοσιότητα το ακριβές κείμενο της πρότασης "σύμβασης" του ΕΟΠΥΥ για να κρίναμε σωστότερα...