Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015
Αποκλειστικό: Πρώτο «μπλόκο» στον Κουρουμπλή! Αρνούνται να παραιτηθούν οι διοικητές των νοσοκομείων! Όλο το παρασκήνιο
της Δήμητρας Ευθυμιάδου.Ο πρώτος πονοκέφαλος και μάλιστα βαρύς, για τον νέο υπουργό Υγείας είναι γεγονός: οι διοικητές των νοσοκομείων λένε «όχι» στην παραίτηση που τους ζητήθηκε.
Αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως οι περισσότεροι διοικητές των δημοσίων νοσοκομείων που διορίστηκαν από την προηγούμενη συγκυβέρνηση, λένε «όχι» στην παραίτηση, η οποία τους ζητήθηκε προφορικά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δια μέσω μάλιστα των Περιφερειαρχών Υγείας (ΔΥΠΕ).
Όπως λένε οι ίδιες πηγές, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέθεσε στους περιφερειάρχες να ζητήσουν προφορικά τις παραιτήσεις από τους περίπου 200 και πλέον διοικητές και υποδιοικητές όλων των νοσοκομείων της χώρας, ζητώντας τους «να τον διευκολύνουν και να παραιτηθούν».
Ωστόσο η προφορική αυτή κίνηση δεν έγινε τυχαία. Στην ηγεσία του υπουργείου υγείας υπήρχε ήδη η ανησυχία-όπως λένε στο HealthReport.gr οι καλά γνωρίζοντες- μήπως προσφύγουν οι διοικητές των νοσοκομείων στα δικαστήρια και αξιοποιηθεί νομικώς το όποιο επίσημο έγγραφο σταλεί. Εξάλλου με βάση τι έχει συμβεί στο παρελθόν, είναι σφόδρα πιθανό να δικαιωθούν.
Άλλωστε οι συμβάσεις των διοικητών είναι τριετείς και λήγουν το 2017.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr, ήδη οι περισσότεροι διοικητές έχουν προσφύγει σε νομικά γραφεία για να είναι προετοιμασμένοι για τη συνέχεια. Γι αυτό και αρνούνται να παραιτηθούν.
Πάντως η κίνησή τους δε φαίνεται να στηρίζεται μόνο στην πιθανότητα δικαίωσης από τα δικαστήρια. Πληροφορίες λένε πως η άρνησή τους σχετίζεται ευθέως και με τη «γραμμή» που έχει περάσει η Λεωφόρος Συγγρού.
Η ΝΔ παρασκηνιακώς, αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης, διαμήνυσε στα στελέχη της, διοικητές των νοσοκομείων, να μη δώσουν τις παραιτήσεις τους ώστε να υπάρχει πίεση στη νέα κυβέρνηση. Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι οι θητείες τους ανανεώθηκαν σχετικά πρόσφατα.
Και ποια είναι τα θεσμικά και νομικά αγκάθια που δε θα επιτρέψουν εύκολα στον υπουργό Υγείας να αλλάξει τους διοικητές;
-Ο πρόσφατος νόμος απαγορεύει τους απ ευθείας διορισμούς και επιβάλει την αξιοποίηση των στελεχών που πέρασαν από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Όπερ σημαίνει πως και να απομακρυνθούν οι νυν διοικητές και υποδιοικητές, θα πρέπει να διορισθούν οι πρώτοι επιλαχόντες από τη λίστα που έχει καταρτισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ή να ανοίξει νέα διαδικασία προκήρυξης.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο τέως υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης για να …τακτοποιήσει ορισμένους «δικούς του» διοικητές είχε ξανανοίξει προκήρυξη εν μέσω θέρους και μάλιστα τον περασμένο Αύγουστο για λίγες ημέρες, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει το σκόπελο του νόμου.
-Στην περίπτωση που οι διοικητές και οι υποδιοικητές των νοσοκομείων προσφύγουν τελικά στη δικαιοσύνη είναι πιθανό το ελληνικό κράτος να κληθεί να καταβάλει τους μισθούς των τριών ετών μέχρι να λήξουν οι συμβάσεις τους αλλά να κληθεί να καταβάλει ακόμη και χρήματα για ηθική βλάβη.
Χαρακτηριστικό είναι πως αρκετοί διοικητές που είχαν διορισθεί ως οι πρώτοι μάνατζερ στα δημόσια νοσοκομεία το 2000 και απομακρύνθηκαν με την αλλαγή της κυβέρνησης το 2004, προσέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν εισπράττοντας χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση.
-Όμως το άλλο μεγάλο αγκάθι για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι τι θα κάνει στην περίπτωση που πράγματι οι περίπου 200 διοικητές και υποδιοικητές από όλη τη χώρα παραδώσουν τις παραιτήσεις τους.
Όπως λένε πηγές του HealthReport.gr, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λίστα με πρόσωπα που θα αντικαταστήσουν τους απερχόμενους με εξαίρεση 5-6 στελέχη για τα μεγάλα νοσοκομεία.
Και το ζήτημα είναι πως θα μείνουν ακέφαλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα και μάλιστα σε μια περίοδο που λόγω της κρίσης υπάρχει τάση αύξησης των επισκέψεων στο ΕΣΥ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος