Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Νοεμβρίου 2024, 00:03:37

Αποστολέας Θέμα: 29 νομοί της Ελλάδας δεν έχουν ούτε έναν ιατροδικαστή.  (Αναγνώστηκε 3028 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

4 Ιουνίου 2016, 01:29:17
Αναγνώστηκε 3028 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
03/09/2016

29 νομοί της Ελλάδας δεν έχουν ούτε έναν ιατροδικαστή, σύμφωνα Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία. Από τους 51 νομούς της Ελλάδας, μόνο σε 22 υπηρετούν ιατροδικαστές. Αυτό σημαίνει ότι 29 νομοί δεν έχουν ούτε ένα ιατροδικαστή με αποτέλεσμα να απαιτείται μεταφορά των σορών από τον ένα νομό στον άλλο για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής, να ταλαιπωρούνται οι οικογένειες αλλά και να επιβαρύνονται οικονομικά. Μάλιστα η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία το τελευταίο διάστημα έχει δεχθεί δεκάδες καταγγελίες πολιτών, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις θανόντων που μεταφέρονται από τη μία πόλη στην άλλη για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής και έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Επιπλέον πρέπει να επισημανθεί ότι τα περισσότερα ιατροδικαστικά τμήματα ή υπηρεσίες είναι μονοπρόσωπα, δηλαδή ένας και μόνος επιστήμονας καλείται να καλύπτει 365 μέρες το χρόνο το σύνολο των περιστατικών. Όταν αυτός λαμβάνει την κανονική του άδεια ή πρέπει αιτιολογημένα να απουσιάσει, πράγματι δημιουργούνται προβλήματα και στις περιοχές όπου υπάρχει ιατροδικαστής. Υπάρχει τότε και σ’ αυτές τις περιοχές μεγάλη ταλαιπωρία και οι συγγενείς των θανόντων πρέπει να πληρώσουν από το υστέρημά τους όλα τα έξοδα. Πρέπει, δε, να επισημανθεί ότι η μεταφορά των σορών δημιουργεί και άλλα θέματα στην ίδια την διαχείριση των περιστατικών, καθώς πολλές φορές το πρώτο στάδιο της ιατροδικαστικής διερεύνησης, αυτό της αυτοψίας, δεν πραγματοποιείται. Αρκετές φορές έχουμε ως αποτέλεσμα είτε οι ιατροδικαστές που καλούνται να παραλάβουν το περιστατικό να μην μπορούν να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα, είτε να αμφισβητούνται τα συμπεράσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης. Η μόνη λύση στο συγκεκριμένο θέμα είναι να δημιουργηθούν άμεσα θέσεις επικουρικών ιατροδικαστικών στα νοσηλευτικά ιδρύματα των νομών που δεν διαθέτουν καμία θέση ιατροδικαστή και παράλληλα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για οργανικές θέσεις στα οργανογράμματα των νοσοκομείων. «Η ιατροδικαστική είναι μία επιστήμη που καταρχάς πρέπει να εξασφαλίσει δωρεάν η πολιτεία σε όλους» δηλώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων και προσθέτει πως «Δεν είναι δυνατόν κάθε οικογένεια μέσα στον πόνο μίας απώλειας να καλείται να πληρώσει σημαντικά ποσά και να υπόκειται και την ταλαιπωρία της μεταφοράς. Ειδικά στην σημερινή περίοδο της οικονομικής κρίσης επιβάλλεται η άμεση επίλυση του προβλήματος με την παρουσία ενός τουλάχιστον ιατροδικαστή ανά νομό».

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Μαρτίου 2018, 00:38:27
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Να υποθέσω ότι υπάρχουν και Νομοί που έχουν Ιατροδικαστή αλλά είναι σα να μην έχουν ;

08/03/2018 Πρώτο Θέμα.

Ιστορίες... ιατροδικαστικής τρέλας στο Νοσοκομείο Λακωνίας.

Η Ιατροδικαστική Εταιρεία καταγγέλλει ότι αν και το νοσοκομείο διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο νεκροτομείο, δεν δέχεται εντολές για νεκροψίες-νεκροτομές και εκδίδει παραγγελίες για τις υπηρεσίες Ναυπλίου, Καλαμάτας, Πάτρας και Πειραιώς
Μπορεί ένα νοσοκομείο να διαθέτει νεκροτομείο και ιατροδικαστή, αλλά να μην διενεργεί νεκροτομές; Και όχι μόνο αυτό αλλά οι αρμόδιες δημόσιες αρχές (Εισαγγελία ή Αστυνομία) να δίνουν εντολή για διενέργεια νεκροτομής από ιατροδικαστική υπηρεσία άλλου νοσοκομείου, που απέχει δεκάδες χιλιόμετρα;


Και οι συγγενείς των θανόντων να είναι όμηροι αυτών των πρακτικών, με ό,τι ψυχικό και οικονομικό κόστος αυτές συνεπάγονται;

Με βάση καταγγελία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ), η απάντηση είναι καταφατική και στα τρία ερωτήματα.
Σύμφωνα με την καταγγελία, στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας, το οποίο διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο νεκροτομείο, υπηρετεί από τον Μάιο του 2016 επικουρική ιατροδικαστής που διενεργεί όλες τις ιατροδικαστικές πράξεις.

Ωστόσο, το Νοσοκομείο δεν δέχεται εντολές για νεκροψίες – νεκροτομές και εκδίδει παραγγελίες για διενέργεια νεκροτομών στην Ιατροδικαστική υπηρεσία Ναυπλίου – Καλαμάτας, Πάτρας και Πειραιώς.

Κι αυτό ενώ υπάρχει γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (με αρ. πρωτ.9948/2016), σύμφωνα με την οποία οι επικουρικοί Ιατροδικαστές του ΕΣΥ διενεργούν το σύνολο των Ιατροδικαστικών πράξεων όπως ακριβώς οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους του δημοσίου.

Οι μοναδικές εντολές που έχει λάβει το Νοσοκομείο Λακωνίας για τη διενέργεια νεκροτομής είναι στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συγγενικό περιβάλλον ώστε να καλύψει τα τεράστια έξοδα της μεταφοράς του νεκρού προκειμένου να γίνει η νεκροτομή σε άλλους νομούς της χώρας.

Απίστευτα περιστατικά
Πρόσφατα μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΙΕ, συνέβη το εξής τραγικό περιστατικό: Ζητήθηκε από την κοινωνική υπηρεσία του Νοσοκομείου Λακωνίας να επιβαρυνθεί το ίδιο το νοσοκομείο με τα έξοδα της μεταφοράς σορού στην Κόρινθο για να διενεργηθεί εκεί η νεκροτομή!

Καταγγέλθηκε δε και άλλο περιστατικό όπου ζητήθηκε από το Δήμο Σπάρτης να αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς της σορού! Το αποτέλεσμα ήταν η σορός να παραμένει επί σειρά ημερών σε ψυκτικό θάλαμο του νεκροτομείου του Νοσοκομείου Λακωνίας και να έχουν αρχίσει να εγκαθίστανται σηπτικές εξεργασίες στο πτώμα μέχρι να αποφασιστεί να διενεργηθεί τελικά η νεκροτομή στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα, όμως, η διενέργεια νεκροτομής σε άλλη πόλη αποκλείει την αυτοψία του χώρου που είναι ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία για την έκβαση μίας υπόθεσης. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, κ. Γρηγόρης Λέων, «οι ιατροδικαστικές πράξεις νεκροψίας – νεκροτομής θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένες για να μην δημιουργούνται επιστημονικές αμφιβολίες. Απαραίτητη σε μία πλήρη ιατροδικαστική διερεύνηση θανατηφόρου συμβάντος είναι η αυτοψία, δηλαδή η διερεύνηση του χώρου από τον ιατροδικαστή που θα διενεργήσει στη συνέχεια τη νεκροτομή».

«Είναι λοιπόν καθοριστικό αφενός να εφαρμόζονται οι διεθνείς κανόνες, αφετέρου να σταματήσει το φαινόμενο της μεταφοράς σορών το οποίο είναι προσβλητικό, αλλά συγχρόνως δαπανηρό σε μία δύσκολη χρονική στιγμή για τις οικογένειες των θυμάτων» σημειώνει ο κ. Λέων και προσθέτει πως πρέπει να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι υπάρχουσες ιατροδικαστικές δομές και άμεσα να δημιουργηθούν νέες σε όλη την επικράτεια.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 9 Μαρτίου 2018, 00:41:26 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
5 Απαντήσεις
39026 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Αυγούστου 2008, 21:19:19
από D-Michalis
1 Απαντήσεις
3874 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Οκτωβρίου 2011, 15:44:06
από alfie
2 Απαντήσεις
49367 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Δεκεμβρίου 2012, 11:49:19
από NewGP
0 Απαντήσεις
18288 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Νοεμβρίου 2019, 00:15:38
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3545 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Ιανουαρίου 2021, 20:14:34
από Argirios Argiriou