ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Αλκοόλ.

<< < (4/20) > >>

Argirios Argiriou:
Φαρμακολογική θεραπεία που προλαμβάνει υποτροπή στον αλκοολισμό;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Health Daily, 20-02-2013.

ΗΠΑ: ΥΠΕΥΘΥΝΟ
ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ
ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΚΑΡΚΙΝΟΥ

[spoiler]Σύμφωνα με έρευνα

Υπεύθυνο για πληθώρα θανάτων
θεωρείται το αλκοόλ σύμφωνα με την
πρώτη επικαιροποίηση των ποσοστών
θνησιμότητας από καρκίνο λόγω αλκοόλ
στις ΗΠΑ εδώ και 30 χρόνια. Σύμφωνα
με τα στοιχεία νέας έρευνας που
δημοσιεύεται στο περιοδικό «American
Journal of Public Health», το αλκοόλ
θεωρείται υπεύθυνο για σχεδόν 20.000
θανάτους. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με
την έρευνα όσοι καταναλώνουν 3 και
άνω ποτά την ημέρα αντιπροσωπεύουν
τους περισσότερους από τους θανάτους 7
ειδών καρκίνου, μέχρι το 60%.
Η έρευνα δείχνει ότι όσον αφορά τον
καρκίνο όσο λιγότερο πίνετε τόσο το
καλύτερο. Ωστόσο, η κατανάλωση
μόνο 1,5 ποτών την ημέρα ή λιγότερο
συνδέθηκε με έως το 35% αυτών των
θανάτων από καρκίνο, υποδεικνύοντας
ότι οποιαδήποτε χρήση αλκοόλ φέρει
ορισμένο κίνδυνο.Αξίζει να σημειωθεί
ότι η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε
συνεργασία με ερευνητές από τις ΗΠΑ,
τον Καναδά και τη Γαλλία, χρησιμοποίησε
πρόσφατα στοιχεία και έρευνες για την
κατανάλωση αλκοόλ και τη θνησιμότητα
από καρκίνο για να παράσχει
επικαιροποίηση στους καρκίνους που
συνδέονται με το αλκοόλ, στην Αμερική.
Ο ερευνητής Dr. David Nelson, του
National Cancer Institute, δήλωσε ότι
το αλκοόλ σε σχέση με τον καρκίνο δεν
θεωρεί πως λαμβάνει αρκετή προσοχή
από γιατρούς ή τη δημόσια υγεία.[/spoiler]

Argirios Argiriou:
11/03/2013
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Με απόφαση του EMA
Εγκρίθηκε η θεραπεία με Ναλμεφαίνη για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

[spoiler]Αθήνα.

Την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) έλαβε η δραστική ουσία ναλμεφαίνη για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, σε ενήλικες πάσχοντες από αλκοολισμό. Η άδεια κυκλοφορίας της ναλμεφαίνης βασίστηκε στα αποτελέσματα τριών κλινικών μελετών που αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του σκευάσματος, σε σύγκριση με εικονικό σκεύασμα, σε περίπου 2.000 ασθενείς με εξάρτηση από το αλκοόλ.

Η έγκριση της ναλμεφαίνη ισχύει για το σύνολο των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η κυκλοφορία του σκευάσματος στις πρώτες ευρωπαϊκές αγορές εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα μέσα του 2013, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τιμολόγησης και αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ναλμεφαίνη είναι ένας μοναδικός, διπλής δράσης, ρυθμιστής του οπιοειδούς συστήματος που δρα στο σύστημα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα κίνητρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, το οποίο είναι απορυθμισμένο σε ασθενείς με εξάρτηση από το αλκοόλ. Η συγκεκριμένη ουσία θεωρείται ότι μειώνει τις ενισχυτικές επιδράσεις του αλκοόλ και κατά συνέπεια μειώνει την ανάγκη για κατανάλωση αλκοόλ.

Η ναλμεφαίνη θα λαμβάνεται ως μέρος μιας καινοτόμου θεραπευτικής αντιμετώπισης, η οποία θα περιλαμβάνει και συνεχή ψυχοκοινωνική υποστήριξη που εστιάζει στη συμμόρφωση με τη θεραπεία και στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η συνιστώμενη χορήγηση της είναι ένα δισκίο την ημέρα (κατά προτίμηση 1-2 ώρες πριν από την προβλεπόμενη ώρα της κατανάλωσης) τις ημέρες που ο ασθενής αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο κατανάλωσης αλκοόλ (>60γρ./ημέρα για άντρες και >40γρ./ημέρα για τις γυναίκες), δεν αντιμετωπίζει στερητικό σύνδρομο και δεν χρήζει άμεσης απεξάρτησης.

Ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ναλμεφαίνη παρουσίασαν μείωση κατά 40% στη συνολική κατανάλωση αλκοόλ εντός του πρώτου μήνα, ενώ μετά από έξι μήνες, η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε κατά περίπου 60%. Αυτό αντιστοιχεί σε μια μέση μείωση ίση σχεδόν με ένα μπουκάλι κρασί την ημέρα. Τα δεδομένα από τη μελέτη διάρκειας ενός έτους κατέδειξαν και τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της ναλμεφαίνη πέραν των έξι μηνών. Η δραστική ουσία είναι γενικά καλά ανεκτή και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν συνήθως ήπιες έως μέτριες και παροδικές.

«Για ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών με εξάρτηση από το αλκοόλ, η μείωση της κατανάλωσής του είναι ένας πιο αποδεκτός και ρεαλιστικός στόχος θεραπείας», σχολίασε ο Δρ Καρλ Φ. Μαν, επικεφαλής του Τμήματος Ουσιοεξαρτήσεων του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Μανχάιμ της Γερμανίας. «Με αυτήν την επιλογή θεραπείας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη θεραπεία της εξάρτησης από το αλκοόλ», υπογράμμισε.

Η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ είναι συχνή σε πολλές χώρες στον κόσμο. Ειδικά στην Ευρώπη περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ, την ίδια στιγμή που το θεραπευτικό κενό είναι τεράστιο, καθώς μόλις το 8% αυτών τυγχάνουν οποιασδήποτε θεραπείας. Τόσο η αποχή όσο και η μείωση της κατανάλωσης θα έπρεπε να θεωρούνται μέρος μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης για ασθενείς εξαρτημένους από το αλκοόλ.

Η εξάρτηση από το αλκοόλ θεωρείται νόσος του εγκεφάλου με υψηλές πιθανότητες προοδευτικής επιδείνωσης. Το αλκοόλ είναι τοξικό για τα περισσότερα όργανα του σώματος, ενώ το επίπεδο κατανάλωσης είναι στενά συνδεδεμένο με τον κίνδυνο μακροπρόθεσμης νοσηρότητας και θνησιμότητας. Το αλκοόλ αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για περισσότερες από 60 ασθένειες και τραυματισμούς.

Γενετικοί και περιβαλλοντολογικοί παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά την εξάρτηση από το αλκοόλ. Οι γενετικοί παράγοντες υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 60% του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της εξάρτησης από το αλκοόλ είναι η συχνά ακατανίκητη επιθυμία για αλκοόλ. Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον έλεγχο της κατανάλωσης του αλκοόλ και συνεχίζουν να το καταναλώνουν παρά τις επιβλαβείς επιπτώσεις που αυτό επιφέρει.

Η διάγνωση της εξάρτησης από το αλκοόλ απαιτεί τουλάχιστον τη συνύπαρξη τριών από τα έξι κριτήρια στην κατάταξη κατά ICD-10 όπως ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Έτος 2010: Έρευνα για τις συνήθειες των 15χρονων Ελλήνων όσων αφορά το αλκοόλ:

15/05/2013
Καθημερινή.
[spoiler]
Στρες, αλκόολ και κάπνισμα τα... παράγωγα της κρίσης
Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, προέκυψε ότι η κατάσταση υγείας του ελληνικού πληθυσμού επιδεινώθηκε μέσα στην περίοδο της κρίσης.

Η οικονομική κρίση έχει αφήσει τα αποτυπώματά της στο σύστημα και στους δείκτες Υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρατηρείται αύξηση των περιστατικών άγχους, κατάθλιψης, κατανάλωσης καπνού, οινοπνεύματος και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και του ηλεκτρονικού τζόγου, ιδιαίτερα στους εφήβους, λόγω ενοχών για το οικονομικό φορτίο της οικογένειας.

Η τραγική α
υτή εικόνα συμπληρώνεται από το γεγονός ότι το 58% των πολιτών αντιμετωπίζει δυσκολίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και το 75% αντιμετωπίζει πρόβλημα με την πληρωμή των φαρμάκων. «Από την υπερβολή της σπατάλης στο παρελθόν απαντάμε με άλλη υπερβολή, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται κάτω από ασφυκτικά πλαίσια» σχολίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκφράζοντας το φόβο ότι μελλοντικά κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε μη ικανοποίηση των αναγκών υγείας.

Τα παραπάνω συμπεράσματα, που προκύπτουν από σειρά δειγματοληπτικών ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών για το βαθμό στον οποίο επηρεάζει η οικονομική ύφεση τη ζωή και την υγεία των Ελλήνων, παρουσιάστηκαν σήμερα με αφορμή τη διοργάνωση του 39ου Ετησίου Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ), που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 22 - 25 Μαΐου.

Ο κ. Σουλιώτης σημείωσε ότι σύμφωνα με μελέτες του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, «το 2011 σχεδόν όλες οι ομάδες του πληθυσμού εμφανίζονται ευάλωτες στην εκδήλωση μείζονος κατάθλιψης, ενώ τα υψηλά επίπεδα οικονομικής δυσχέρειας έχουν βρεθεί να αποτελούν παράγοντα επικινδυνότητας για την εμφάνιση κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας».

Σε άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έγινε υπό την ερευνητική ευθύνη του Καθηγητή Ιωάννη Υφαντόπουλου, προέκυψε ότι η κατάσταση υγείας του ελληνικού πληθυσμού επιδεινώθηκε μέσα στην περίοδο της κρίσης.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία πανελλήνιας έρευνας (2010), που καταγράφουν ότι ένας στους τρεις 15χρονους καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ένα στα τέσσερα αγόρια και ένα στα πέντε κορίτσια ηλικίας 15 ετών πίνουν σε κάθε «έξοδό» τους τουλάχιστον 3 ποτά και το 5,7% και το 2,3% των 15χρονων αγοριών και κοριτσιών, αντίστοιχα, αναφέρουν τουλάχιστον 3 περιστατικά μέθης τις τελευταίες 30 ημέρες.

Μέσα στην τραγική αυτή κατάσταση υπάρχει και κάτι θετικό, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας, Διευθυντή της Ε' Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός» και πρόεδρο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Αθανάσιο Σκουτέλη, καθώς η επιστημονική κοινότητα «παρεμβαίνει στην κρίση» και «ακτινογραφεί» την ελληνική κοινωνία, παρέχοντας επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες και στοιχεία, που είναι απαραίτητα προκειμένου η πολιτεία να εστιάσει αποτελεσματικά τις προσπάθειές της στην παθογένεια και στη θεραπεία της σημερινής πραγματικότητας. «Πρόθεσή μας ως Ιατρική Επιστημονική Εταιρεία, είναι να αποκτήσουν όλοι οι Έλληνες αλλά και οι εμπλεκόμενοι με την υγεία την αναγκαία γνώση προκειμένου να διέλθουν την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις επί της σωματικής και της ψυχικής τους υγείας» υπογράμμισε ο καθηγητής.[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 17/07/2013.

Στοιχεία για τον αλκοολισμό στην Ελλάδα. (ο αριθμός βέβαια αυτών που γράφει ότι παρασχέθηκε θεραπευτική βοήθεια είναι πολύ μικρός σε σχέση με αυτούς που όντως έχουν πρόβλημα).

[spoiler]Δεν θεωρούν εαυτούς αλκοολικούς.

Tο 70% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με κατάχρηση ή εξάρτηση από το αλκοόλ, δεν ακολουθεί την ιατρική οδηγία για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση από κάποιον ειδικό γιατρό.


Αρνηση στο να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασής τους προβάλλουν επτά στους δέκα Ελληνες με εξάρτηση από το αλκοόλ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σε δείγμα ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, περίπου το 70% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με κατάχρηση ή εξάρτηση από το αλκοόλ, δεν ακολουθεί την ιατρική οδηγία για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση από κάποιον ειδικό γιατρό. Αλλά και από αυτούς που αποφασίζουν να απευθυνθούν σε ειδικούς ή εξειδικευμένες δομές για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους και τελικά λαμβάνουν θεραπεία, λιγότεροι από τους μισούς (το 45%) παρουσιάζουν βελτίωση στην υγεία τους, ενώ εξ αυτών το 44% υποτροπιάζει μέσα σε διάστημα περίπου 10 μηνών.
Ενδεικτικό της δυσκολίας των ασθενών να αποδεχθούν το πρόβλημά τους είναι και το εύρημα ότι τρεις στους τέσσερις με διάγνωση κατάχρησης αλκοόλ ή εξάρτησης από αυτό είχαν αρχικά επισκεφθεί τον ιατρό τους για άλλο πρόβλημα υγείας και κυρίως λόγω κατάθλιψης, υπέρτασης, διαβήτη και νοσήματα του ήπατος, για τα οποία το αλκοόλ μπορεί να είναι και ο αιτιολογικός παράγοντας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Cegedim Strategic Data και αφορά το τελευταίο εξάμηνο του 2012.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από την ετήσια έκθεση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής για τα Ναρκωτικά και το Αλκοόλ, το 2011 στην Ελλάδα παρασχέθηκε θεραπευτική βοήθεια για μία ή περισσότερες φορές σε 1.593 άτομα με προβλήματα λόγω χρήσης οινοπνευματωδών από συμβουλευτικά κέντρα, θεραπευτικά προγράμματα και εξειδικευμένα ιατρεία νοσοκομείων.

Σχεδόν οι μισοί από όσους αιτήθηκαν θεραπευτική βοήθεια το 2011 δήλωσαν ότι είχαν απευθυνθεί στο παρελθόν σε κάποια ιατρική υπηρεσία ή ιδιώτη ψυχίατρο για προβλήματα σχετικά με τη χρήση αλκοόλ. Η μέση ηλικία πρώτης αίτησης θεραπευτικής βοήθειας ήταν τα 40 έτη, ενώ η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης αλκοόλ ως καθημερινού τρόπου συμπεριφοράς ήταν τα 29 έτη. Πάνω από τα μισά άτομα που αιτήθηκαν θεραπεία ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους αντιμετωπίζει ή αντιμετώπιζε πρόβλημα με το αλκοόλ.

Επικίνδυνη κατανάλωση

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ είναι αυτή των 20-40 gr αλκοόλης ημερησίως για τις γυναίκες και των 40-60 gr για τους άνδρες, ενώ επιβλαβής είναι αυτή που ξεπερνά τα συγκεκριμένα ανώτατα όρια. Ο κίνδυνος ανάπτυξης εξάρτησης από το αλκοόλ αυξάνεται όσο αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ. Παράγοντας κινδύνου θεωρείται επίσης η γενετική προδιάθεση, καθώς και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η αποδοχή και η χρήση του αλκοόλ από την κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκει το άτομο, οι γονείς, οι συναναστροφές, η διαθεσιμότητα της ουσίας κ.ά.[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση