Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Ιανουαρίου 2025, 14:57:53

Αποστολέας Θέμα: Αλκοόλ.  (Αναγνώστηκε 333689 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

7 Αυγούστου 2017, 18:16:18
Απάντηση #45
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
05/08/2017

Καρκίνος δέρματος: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για κάθε επιπλέον ποτό που καταναλώνετε;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Αυγούστου 2017, 12:48:49
Απάντηση #46
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
05/08/2017

Καρκίνος δέρματος: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για κάθε επιπλέον ποτό που καταναλώνετε;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Διαβάζοντας και το παρακάτω θα σε στεναχωρήσω φίλτατε Αργύρη....
Παράθεση
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Όσοι πίνουν τακτικά μέτριες ποσότητες αλκοόλ είναι πιο πιθανό να ζήσουν μέχρι τα 85 τους χωρίς να εμφανίσουν άνοια ή άλλα νοητικά ελλείμματα.

Η κατανάλωση αλκοόλ -πάντα σε λογικά πλαίσια- φαίνεται ότι δρα προστατευτικά για τον εγκέφαλο, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά μέτριες ποσότητες αλκοόλ είναι πιο πιθανό να ζήσουν μέχρι τα 85 τους χωρίς να εμφανίσουν άνοια ή άλλα νοητικά ελλείμματα σε σύγκριση με όσους αποφεύγουν το ποτό.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της λελογισμένης κατανάλωσης αλκοόλ και της μακροζωίας. «Η μελέτη αυτή είναι μοναδική, καθώς λάβαμε υπόψη τη γνωστική υγεία ηλικιωμένων αντρών και γυναικών και παρατηρήσαμε ότι το αλκοόλ συσχετίζεται όχι μόνο με τη μειωμένη θνησιμότητα αλλά και με την καλύτερη νοητική κατάσταση όσο περνούν τα χρόνια» δηλώνει η βασική συντάκτρια της μελέτης, Λίντα ΜάκΕβοϊ, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Σαν Ντιέγκο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease, μεταξύ των 1.344 αντρών και γυναικών ηλικίας 85 ετών και άνω, όσοι κατανάλωναν μέτρια προς μεγάλη ποσότητα αλκοόλ πέντε έως επτά ημέρες την εβδομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν νοητικά ακμαίοι σε σύγκριση με όσους έκαναν αποχή από το αλκοόλ. Η γνωστική υγεία των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε ανά τετραετία επί συνολικά 29 έτη με χρήση του πρότυπου τεστ Mini Mental State Examination.
 
Η κατανάλωση αλκοόλ ορίστηκε ως μέτρια (έως ένα ποτό την ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες κάθε ηλικίας και τους άντρες 65 ετών και άνω, έως δύο ποτά την ημέρα για τους άντρες κάτω των 65 ετών), μεγάλη (έως τρία ποτά την ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες κάθε ηλικίας και τους άντρες 65 ετών και άνω, έως τέσσερα ποτά την ημέρα για τους άντρες κάτω των 65 ετών) και υπερβολική (ποσότητα μεγαλύτερη από τις προαναφερθείσες).

Να σημειωθεί πως, όπως αναφέρει η ΜάκΕβοϊ, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε βάθος χρόνου είναι γνωστό πως σχετίζεται με την εμφάνιση άνοιας, ωστόσο φαίνεται πως μικρότερες ποσότητες έχουν τελικά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου.
   Λοιπόν επειδή υποψιάζομαι ότι ο απόλυτος κίνδυνος καρκίνου του δέρματος είναι αρκετά μικρός και, σε κάθε περίπτωση, μικρότερος από τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας γιράσκοντας, θα προτιμήσω να καταναλώνω περιστασιακά μικρές ποσότητες οινοπνευματωδών και ας κινδυνεύω να πάθω καρκίνο δέρματος (μη μελανωματικό, που στην πλειάδα των περιπτώσεων είναι ιάσιμος). Ας παραμείνω πνευματικά υγιής (είθε...) και θα επισκέπτομαι τους ανοϊκούς που δεν έπιναν και που δεν θα θυμούνται γιατί...

27 Αυγούστου 2017, 19:11:04
Απάντηση #47
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
August 2017

Prenatal Alcohol Exposure? No Safe Amount.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Δεκεμβρίου 2017, 01:09:07
Απάντηση #48
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
BMJ, 13 December 2017

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Δεκεμβρίου 2017, 01:10:39 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Φεβρουαρίου 2018, 23:29:42
Απάντηση #49
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
29/01/2018 Καθημερινή.
Του Γιάννη Ελαφρού.




Αισθάνθηκα σοκ όταν είδα το παιδί μου να γυρίζει μεθυσμένο Σάββατο βράδυ. Μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου, μόλις 15 ετών, είχε βγει με φίλους του, όπως κάνει αρκετά Σαββατόβραδα. Δεν γύρισε αργά, αλλά ήταν σε άθλια κατάσταση. Είχαν πάει σε κλαμπ στο κέντρο της Γλυφάδας και ήπιαν μπίρες και σφηνάκια! Αμάθητοι καθώς είναι, μέθυσαν. Μα καλά, είναι δυνατόν να σερβίρουν σε μικρά παιδιά αλκοόλ;». Ο πατέρας που μιλάει στην «Κ», ο οποίος για ευνόητους λόγους ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δεν περιγράφει κάτι σπάνιο. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που ειδικά το Σάββατο το βράδυ περιμένουν με αγωνία να κάνουν... αλκοτέστ στα παιδιά τους. Κι όλοι ξέρουν πόσο δύσκολο είναι αυτό, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με εφήβους.

Με την μπίρα στο χέρι

«Περπατάς στις πλατείες και στους πεζόδρομους του κέντρου της Αθήνας και βλέπεις εκατοντάδες εφήβους με ένα κουτάκι μπίρας στο χέρι. Αλήθεια, υπάρχει κάποιος έλεγχος; Οποιο παιδί επιθυμεί, μπορεί να πάει σε ένα περίπτερο ή μίνι μάρκετ και να αγοράσει μπίρα ή άλλο ποτό με αλκοόλ. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;», αναρωτιέται ο κ. Κώστας Παπαγεωργίου, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, που ανησυχεί ιδιαίτερα με την ευκολία πρόσβασης των νέων στο αλκοόλ.

Βεβαίως, στην Ελλάδα απαγορεύεται από τον νόμο η πώληση οινοπνευματωδών ποτών σε ανήλικα άτομα, δηλαδή μικρότερα των 18 ετών, είτε σε περίπτερο, σούπερ μάρκετ ή άλλο κατάστημα είτε σε μπαρ, καφετέρια και κλαμπ, ενώ σε καταστήματα που υπάρχει πώληση αλκοόλ (μπαρ, κλαμπ κ.λπ.) δεν επιτρέπεται η είσοδος και παραμονή ανηλίκου. Δυστυχώς, οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν τηρούνται, ούτε υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα παιδιά πέφτουν θύματα ακόμα και από τα ποτά-μπόμπες, δηλαδή των αλλοιωμένων ποτών, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν άμεσα προβλήματα στην υγεία τους.

Η κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ των εφήβων, ακολουθώντας σε σημαντικό βαθμό την ευρύτερη διάδοση στην ελληνική κοινωνία και οικογένεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πιο πρόσφατης μεγάλης έρευνας στον μαθητικό πληθυσμό (σε εφήβους ηλικίας 16 ετών) από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής έρευνας ESPAD, το 94,1% των εφήβων έχει πιει αλκοολούχο ποτό, ενώ δύο στους τρεις (66,2%) έχουν πιει τον προηγούμενο μήνα.

Οι απαντήσεις των ίδιων των εφήβων επιβεβαιώνουν την κατάσταση που όλοι βλέπουμε. Πάνω από εννιά στους δέκα (90,8%) θεωρούν εύκολη την πρόσβαση σε οινοπνευματώδη ποτά, ενώ το 60,9% κατανάλωσε αλκοόλ σε μπαρ, κλαμπ, καφετέρια ή εστιατόριο τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.
«Εκεί που έγινε πραγματικό ξεσάλωμα ήταν κατά τη διάρκεια της σχολικής εκδρομής της Β΄ Λυκείου, όταν πολλά παιδιά μέθυσαν και έκαναν εμετό. Το πρόβλημα δεν ήταν τόσο στις εξόδους, που συνοδεύονταν από τους καθηγητές, αλλά μέσα στα δωμάτια των ξενοδοχείων, καθώς είχαν περάσει κρυφά μπουκάλια με αλκοόλ», λέει στην «Κ» η κ. Δέσποινα Κυρίτση, δίνοντας γλαφυρά μία ακόμα διάσταση του προβλήματος.

Οσον αφορά την «ένταση» της κατανάλωσης, το 38,3% των ερωτηθέντων 16χρονων είχε πιει περισσότερα από πέντε ποτά στη σειρά, μία φορά τον προηγούμενο μήνα, ενώ το 12,5% είχε μεθύσει τουλάχιστον μία φορά το ίδιο διάστημα. Συνολικά, έστω μία φορά στη ζωή του είχε μεθύσει το 36,3% των εφήβων, με το 28,2% να έχει μεθύσει έστω μία φορά το τελευταίο έτος.

Για αρκετά παιδιά το αλκοολούχο ποτό δεν αποτελεί μια εξαίρεση, κάτι που θα γίνει κάποιο Σαββατόβραδο ή κάποια γιορτή. Συχνή κατανάλωση, δηλαδή τουλάχιστον 10 φορές τον προηγούμενο μήνα από τη διεξαγωγή της έρευνας, έκανε το 7,6% των ερωτηθέντων, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο 9,5% στα αγόρια (με πιο συνηθισμένο ποτό την μπίρα) και να μειώνεται στο 5,6% στα κορίτσια, με κυριότερο ποτό το κρασί.

Πάνω από πέντε ποτά

Η υπερβολική κατανάλωση, με όλους τους κινδύνους που επιφέρει, κτυπά έναν στους δέκα εφήβους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΕΠΙΨΥ, το 9,9% των ερωτηθέντων 16χρονων ήπιε πέντε ή περισσότερα ποτά στη σειρά τουλάχιστον τρεις φορές τον προηγούμενο μήνα! Μιλάμε για τεράστια ποσότητα, με συχνότητα σχεδόν μία φορά την εβδομάδα, επικίνδυνη ακόμα και για ενηλίκους. Οι υπερβολικές αυτές δόσεις αφορούν το 12,2% των αγοριών και το 7,7% των κοριτσιών. Εχουν καταγραφεί στις εφημερίδες περιστατικά με εφήβους 15-16 ετών να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση μετά υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, όπως να μην μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους κ.λπ.

Μόνο θετικό είναι πως το ίδιο στοιχείο το 2011 ήταν στο 13,3%, δηλαδή παρουσίασε μείωση μέχρι το 2015 που πραγματοποιήθηκε η επόμενη έρευνα του ΕΠΙΨΥ σε περίπου 3.200 μαθητές και μαθήτριες από 175 σχολεία (τα αποτελέσματα μετά την επεξεργασία τους δημοσιοποιήθηκαν το 2017). Αντίστοιχα, το ποσοστό των μαθητών που δήλωσε πως μέθυσε τουλάχιστον τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο ήταν 6,2% στην τελευταία έρευνα, έναντι 10,9% το 2003.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε πρώτων ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά το ποσοστό των εφήβων που έχουν πιει αλκοόλ έστω και μία φορά στη ζωή τους, ενώ βρίσκεται πάνω από τον μέσον όρο και στην κατηγορία της υπερβολικής, ανά περίσταση, πρόσφατης κατανάλωσης οινοπνευματωδών. Επίσης, οι έφηβοι στην Ελλάδα θεωρούν πιο εύκολη την πρόσβαση στα αλκοολούχα ποτά απ’ ό,τι στην Ευρώπη κατά μέσον όρο. Μόνο στο ποσοστό της μέθης και στη μέση κατανάλωση αλκοόλης τα επίπεδα στη χώρα μας δεν ξεπερνούν τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Αυξημένο καταγράφεται την τελευταία οκταετία το γενικό ποσοστό κατανάλωσης αλκοόλ έστω και μία φορά στη ζωή του εφήβου (αντιστρέφοντας μια γενική τάση μείωσης των προηγούμενων ετών), ενώ μειώνονται τα ποσοστά υψηλής και υπερβολικής κατανάλωσης. Η μείωση αυτή σχετίζεται από τους ερευνητές με την αύξηση του κόστους των ποτών (ειδικά σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας), αλλά και με την ευαισθητοποίηση γονιών και παιδιών, μέσω των προγραμμάτων πρόληψης.

Πίνουν και μετά... οδηγούν!

«Το αλκοόλ είναι ο τρίτος παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη της νοσηρότητας και της θνησιμότητας στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα είναι μια νόμιμη και πολύ διαδεδομένη ουσία, με οικονομική σημασία για επιχειρήσεις και κράτη. Ολα αυτά μας υποχρεώνουν σε μια πολυσύνθετη προσέγγιση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το αλκοόλ ως κάτι αθώο, ειδικά για τα νεαρά άτομα», λέει στην «Κ» η κ. Αννα Κοκκέβη, ψυχολόγος και ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η μακρόχρονη κατανάλωση αλκοόλ χωρίς μέτρο και όρια μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας με το πέρασμα των ετών, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις ξεκινούν για τους εφήβους από την πρώτη ακόμα μέθη. Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΠΙΨΥ, ένας στους δέκα εφήβους (9,7%) οδήγησε μετά κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια ενός έτους! Μάλιστα, το 0,9% ενεπλάκη σε τροχαίο, ενώ οδηγούσε μετά κατανάλωση αλκοόλ. Διπλό το πρόβλημα, αφού αποτελεί ερώτημα τι όχημα επιτρέπεται να οδηγούν άτομα 16 ετών...

Δύο στα τρία παιδιά ήπιαν το πρώτο ποτήρι πριν από τα 13

Σχεδόν δύο στα τρία παιδιά (62,1%) έχουν σηκώσει για πρώτη φορά το ποτήρι με μπίρα ή κρασί πριν από τα 13 τους, σύμφωνα με την έρευνα για το ESPAD. Αυτό σημαίνει πως αρκετά παιδιά στην Ελλάδα δοκιμάζουν αλκοόλ από το... δημοτικό. «Η Ελλάδα είναι μια οινοπαραγωγός χώρα και η κατανάλωση κρασιού ή άλλου αλκοολούχου ποτού είναι στοιχείο της πολιτισμικής μας παράδοσης. Δεν μπορεί να σκεφτεί κανείς γιορτή σε σπίτι χωρίς να σερβιριστεί κρασί, μπίρα ή άλλο ποτό. Το ερώτημα είναι πώς μπορούν οι κοινωνίες να αξιοποιήσουν τα θετικά στοιχεία, αποφεύγοντας τις επιβλαβείς επιπτώσεις», λέει στην «Κ» η κ. Αννα Κοκκέβη, ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής.

Ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο είναι ο χρόνος εκκίνησης της κατανάλωσης αλκοόλ. «Οσο νωρίτερα ξεκινήσει η επαφή με το αλκοόλ τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εξάρτησης», υπογραμμίζει η κ. Κοκκέβη. «Στην Ελλάδα, τα παιδιά ξεκινούν το αλκοόλ πιο νωρίς από την Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της γενικότερης κουλτούρας. Αρκετοί γονείς, τελείως λανθασμένα, ενθαρρύνουν το παιδί τους να πιει ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα», σημειώνει η ίδια. Συχνά λέμε «για να μάθει» το παιδί. Το πρόβλημα είναι πως δεν μαθαίνει, αλλά εξοικειώνεται, με αποτέλεσμα στα χρόνια της εφηβείας να είναι πιο πιθανό να προχωρήσει σε συχνή ή υπερβολική κατανάλωση. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο, πως ακόμα και στα μικρά παιδιά εμφανίζονται καταστάσεις μέθης, καθώς το 4,7% των εφήβων απάντησε πως η πρώτη φορά που μέθυσε ήταν πριν από την ηλικία των 13 ετών... Επίσης, είναι χαρακτηριστικό πως τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ είναι αυξημένα στην περιφέρεια σε σχέση με την Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Γεγονός που δείχνει πως η κουλτούρα της οινοποσίας στην οικογένεια και η εύρεση φθηνότερου αλκοόλ τοπικής παραγωγής διευκολύνουν την πρόσβαση μικρών ηλικιών.

Βλέποντας το θέμα διαχρονικά, από τη δεκαετία του ’80 και μετά, καταγράφεται μείωση της κατανάλωσης μεταξύ των εφήβων και των παιδιών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για αποτέλεσμα και οικονομικών - κοινωνικών συνθηκών, αλλά και της δουλειάς που γίνεται από τα 60 κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Πρέπει βαθιά να κατανοηθεί πως το αλκοόλ δεν είναι ακίνδυνο, είναι μια εξαρτησιογόνος ουσία, όπως το κάπνισμα και οι παράνομες ουσίες, τα ναρκωτικά», τονίζει η κ. Κοκκέβη. «Το βασικό είναι η εκπαίδευση των παιδιών, στο σπίτι και στο σχολείο. Δεν είναι κυρίως οι απαγορεύσεις που θα λύσουν το πρόβλημα. Με τις απαγορεύσεις χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί οι έφηβοι πολλές φορές τις βλέπουν ως πρόκληση για να τις υπερβούν», συμπληρώνει.

Τα αναψυκτικά με αλκοόλη

Χρειάζεται μεγαλύτερη ευθύνη από όλους τους εμπλεκομένους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ασχολούνται με την πρόληψη σημειώνουν ως δούρειο ίππο των αλκοολούχων στην εφηβεία τα αναψυκτικά που κυκλοφορούν και περιέχουν ποσοστό αλκοόλης.

«Εχουμε απευθύνει επιστολές σε πάνω από 40 εταιρείες, φορείς, ιδρύματα και δημόσιους οργανισμούς, ζητώντας να ενισχύσουν το ερευνητικό έργο μας», λένε οι συντελεστές του ESPAD στην Ελλάδα. «Μέχρι τώρα έχουμε λάβει μόλις μία απάντηση. Η οικονομική κρίση δημιουργεί προβλήματα, αλλά ελπίζουμε σε μεγαλύτερη συμμετοχή και υπευθυνότητα», τονίζουν. Αντίστοιχα, περιμένουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και υποστήριξη από τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας. Χρειάστηκε να τους παρακαλέσουμε για να κάνουν έστω ανάρτηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στην ιστοσελίδα του υπουργείου, μας είπαν, σχολιάζοντας θετικά πως πρόσφατα έλαβαν απάντηση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Φεβρουαρίου 2018, 23:55:41 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Φεβρουαρίου 2018, 21:56:12
Απάντηση #50
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Vincent van Gogh. The Drinkers, 1890
The Art Institute of Chicago

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Μαρτίου 2018, 08:25:18
Απάντηση #51
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
21/02/2018 Καθημερινή.

Η κατάχρηση του αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση όλων των μορφών άνοιας, ιδίως της πρώιμης που εκδηλώνεται σε πιο μικρή ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Παρισιού και του Μπορντό και του ιατρικού ινστιτούτου INSERM, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «The Lancet Public Health», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο ενηλίκους που είχαν διαγνωσθεί με άνοια κάθε αιτιολογίας (μεταξύ άλλων λόγω Αλτσχάιμερ) και παράλληλα για σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα που είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή κατάχρησης αλκοόλ.

Περίπου το 3% των περιστατικών άνοιας αποδόθηκε σε εγκεφαλική βλάβη εξαιτίας του αλκοόλ. Η κατάχρηση του αλκοόλ σχετιζόταν με τριπλάσιο κίνδυνο άνοιας, με τον κίνδυνο να είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες.

Ειδικότερα, από τις περίπου 57.300 περιπτώσεις πρώιμης άνοιας πριν την ηλικία των 65 ετών (το 5% του συνόλου), η πλειονότητά τους (39%) σχετιζόταν με τη βαριά και παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ ή με κάποια διαταραχή σχετική με το αλκοόλ (18%).

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ένα πιθανό όφελος για τη εγκεφαλική υγεία των ηλικιωμένων από την ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αλλά αυξανόμενο κίνδυνο σε περίπτωση μεγάλης κατανάλωσης, κάτι που επιβεβαιώνει η νέα έρευνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί χρόνια και βαριά την κατανάλωση αλκοόλ, όταν ξεπερνά τα 60 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ τη μέρα για τους άνδρες (πάνω από έξι ποτά τη μέρα) και τα 40 γραμμάρια για τις γυναίκες (πάνω από τέσσερα ποτά).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η σχέση ανάμεσα στην άνοια και στο αλκοόλ χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, αλλά πιθανότατα οφείλεται στο ότι το αλκοόλ οδηγεί σε μόνιμη δομική και λειτουργική εγκεφαλική βλάβη».

Οι διαταραχές στη χρήση του αλκοόλ αυξάνουν, επίσης, τον κίνδυνο για υπέρταση, διαβήτη, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμία, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο για αγγειακή άνοια. Η κατάχρηση του αλκοόλ συνδέεται ακόμη με το κάπνισμα και την κατάθλιψη, που αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Απριλίου 2018, 09:45:44
Απάντηση #52
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
ΤΟ ΒΗΜΑ, 16/04/2018

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Ιουνίου 2018, 22:14:03
Απάντηση #53
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
26-06-2018
Της Άννας Κωνσταντουλάκη.


Στο παρελθόν ήταν σπάνιο, τώρα πια είναι σχεδόν συνηθισμένο.

Αρκετά παιδιά 10, 12, 15 χρονών νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική όχι γιατί προσβλήθηκαν από μια ασθένεια της ηλικίας τους αλλά γιατί ήταν μεθυσμένα.

“Έχω την εντύπωση ότι οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος” μας είπε ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ καθηγητής Μανόλης Γαλανάκης.

Ο γιατρός είπε ότι παλαιότερα δεν υπήρχαν στο τμήμα τέτοια περιστατικά.

“Τώρα πια είναι τακτικά και με αυξητική τάση. Έρχονται σ’ εμάς μικρά παιδιά που έχουν καταναλώσει αρκετό αλκοόλ, κυρίως κρασί.

Τα νοσηλεύουμε, συνήθως 1-2 ημέρες, και στη συνέχεια τα στέλνουμε στα σπίτια τους. Αλλά όλο αυτό που συμβαίνει προφανώς και μας ανησυχεί”.

“Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι στους νέους έχει χειροτερέψει η κατάσταση με το αλκοόλ, στις μεγαλύτερες ηλικίες έχει σταθεροποιηθεί” σημείωσε ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας Γιάννης Μουζάς αναφερόμενος στο καινούργιο σεμινάριο που διοργανώνεται για την εκπαίδευση εθελοντών, διάρκειας 50 ωρών, που αφορά στην κοινωνική προσέγγιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, σε ημερίδα που έγινε στο Σπήλι Ρεθύμνου για το αλκοόλ, ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός το χαρακτήρισε μείζον πρόβλημα κοινωνικής υγείας.

«Χρειάζεται μία ολιστική παρέμβαση, σε ένα πεδίο μεγάλο, που μπορούν να δράσουν το πανεπιστήμιο, η ιατρική κοινότητα, η αυτοδιοίκηση αλλά και η πολιτεία ώστε να συνεργαστούν προς την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας», είπε ο κ. Ξανθός.

Τα ποσοστά αλκοολισμού για το Ρέθυμνο και τα Χανιά είναι αρκετά υψηλά, ανέφερε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Μαυρομάτη. Επισήμανε ότι πιο υψηλά ακόμη είναι τα ποσοστά των παιδιών, των εφήβων που καταναλώνουν αλκοόλ για περισσότερο από μία φορά τον μήνα και περισσότερο από πέντε ποτήρια ποτού τη φορά.

Όπως σημείωσε: «Αυτό σύμφωνα με μελέτες τόσο ευρωπαϊκές όσο και ελληνικές από το 2015 έως και σήμερα είναι κάτι που είναι επαναλαμβανόμενο στις μικρές ηλικίες κυρίως όμως στη μελέτη του 2015 διαπιστώνουμε πως η χρήση είναι συστηματική και αφορά αγόρια από 11 έως 15 ετών σε ποσοστό 40% και στα κορίτσια σε ποσοστό 37%.

Στοιχεία που δείχνουν την κακή νοοτροπία που υπάρχει, την αποδοχή δυστυχώς από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και ότι πιθανόν όπως φαίνεται η χρήση να ξεκινάει μέσα από την οικογένεια ανοίγοντας ουσιαστικά με την αποδοχή των γονέων έναν δρόμο που είναι πολύ σκοτεινός».

Για το θέμα μίλησε στην “Π” και η κοινωνιολόγος – κοινωνική λειτουργός, πρόεδρος του Συλλόγου “Η Επιστροφή” και συνεργάτιδα του Αλκοολογικού Ιατρείου του ΠΑΓΝΗ, Κατερίνα Σφακιανάκη.

Η κα Σφακιανάκη τόνισε ότι σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει, η επαφή των παιδιών στην Κρήτη με το αλκοόλ αρχίζει στην ηλικία των 11 ετών.

“Στη χρήση αλκοόλ υπάρχουν και πολλά συνοδά προβλήματα όπως είναι ο βιασμός, η ενδοοικογενειακή βία, τα τροχαία. Είναι εύκολο να εμπλακείς ως θύτης ή ως θύμα” υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την κα Σφακιανάκη, το Δίκτυο Αλκοολογικού Ιατρείου του ΠΑΓΝΗ, ο Σύλλογος “Επιστροφή” και το Κλαμπ Οικογενειών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε 952 οικογένειες σε όλη την Κρήτη.

Από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι σήμερα τα νέα περιστατικά έφτασαν τα 41.

“Προφανώς και είναι πολλά” είπε η κα Σφακιανάκη αναφέροντας ότι ο μέσος όρος των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια είναι ηλικίας άνω των 30 ετών.

Σεμινάριο για εθελοντές

To Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ, ο Σύλλογος «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ», τα Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ (Κ.Ο.Π.Α Κρήτης) και το Ερευνητικό Εργαστήριο Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο πλαίσιο της 14ης Εβδομάδας Πρόληψης Αλκοόλ, διοργανώνουν Σεμινάριο Ευαισθητοποίησης στην Οικολογική – Κοινωνική Προσέγγιση των Προβλημάτων που Σχετίζονται με το Αλκοόλ και των σύνθετων προβλημάτων (Μέθοδος Hudolin).

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εκπαίδευση νέων υπηρετών – δασκάλων και η επέκταση του Δικτύου Αλκοολογίας στην Κρήτη, μεγιστοποιώντας το εύρος και την αποτελεσματικότητα στους τομείς πρόληψης και θεραπείας των σύνθετων βιοψυχοκοινωνικών προβλημάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στη μεθοδολογία Hudolin, τόσο από θεωρητικής όσο και από βιωματικής πλευράς.

Γιατί αυτό το σεμινάριο;

Τα ιατρικά, ψυχολογικά, κοινωνικά, προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών βρίσκονται σε συνεχή αύξηση. Η πολυπλοκότητα αυτών των προβλημάτων επιβάλλει την ενεργοποίηση πολλαπλών προγραμμάτων δράσης, ώστε, συνεργικά, να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το σεμινάριο, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν έως 36 άτομα, απευθύνεται σε ιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, παιδαγωγούς, ιερείς, εθελοντές, μέλη των ΚΟΠΑ αλλά και σε όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο της πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Το σεμινάριο αρχίζει τη Δευτέρα 16 Ιουλίου και ολοκλήρώνεται το Σάββατο 21 Ιουλίου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας του Δικτύου Αλκοολογίας

Τηλ. 6906448253 (καθημερινά 5μ.μ.-7.00μ.μ.)

Ραντεβού Αλκοολογικού Ιατρείου

τηλ. 2810 542107-108-109

Κοινωνική Υπηρεσία ΠΑΓΝΗ

Κοινωνική λειτουργός Νεκταρία Λιοδάκη τηλ. 2810 392217

24ωρη γραμμή SOS τηλ. 6947349344.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Ιουνίου 2018, 22:17:44 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Ιουνίου 2018, 22:50:09
Απάντηση #54
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Ηλεία: Ανακάτεψαν την κρέμα με τσίπουρο - Στο νοσοκομείο το μωρό
(δεν το μύρισαν την ώρα που το πρόσθεσαν, δεν το μύρισαν την ώρα που έδιναν την κρέμα στο μωρό; )
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

3 Αυγούστου 2018, 16:29:49
Απάντηση #55
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Έχω τις επιφυλάξεις μου για τα συμπεράσματα. Το ότι η άνοια φαίνεται να είναι αυξημένη σε όσους δεν πίνουν τίποτε δεν είναι, κατά την γνώμη μου, απόδειξη ότι το αλκοόλ προστατεύει αλλά ότι πολλοί από αυτούς που δεν πίνουν τίποτε έχουν ήδη τόσο άσχημη υγεία που δεν είναι σε θέση να πιουν τίποτε ή είναι παλιοί αλκοολικοί.

BMJ 2018; 362  doi: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (Published 01 August 2018)
Cite this as: BMJ 2018;362:k2927

Alcohol consumption and risk of dementia: 23 year follow-up of Whitehall II cohort study.

Conclusion The risk of dementia was increased in people who abstained from alcohol in midlife or consumed >14 units/week. In several countries, guidelines define thresholds for harmful alcohol consumption much higher than 14 units/week. The present findings encourage the downward revision of such guidelines to promote cognitive health at older ages

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Αυγούστου 2018, 19:20:22
Απάντηση #56
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Συμφωνώ για αυτό ότι το αλκοόλ συχνά αποτελεί έναν έμμεσο δείχτη κοινωνικότητας, που, εν μέρει τουλάχιστον, εξηγεί γιατί αυτοί που πίνουν λίγο φαίνεται να ζουν περισσότερο. Εξακολουθώ όμως να είμαι επιφυλακτικός για το κατά πόσο το αλκοόλ ως χημική ουσία μπορεί να βοηθήσει το καρδιαγγειακό. Ίσα ίσα που ακόμη και σε χαμηλή χρήση αυξάνει την πιθανότητα για υπέρταση και για κοιλιακές έκτακτες συστολές ενώ σε υψηλότερη χρήση προκαλεί και διατατική μυοκαρδιοπάθεια.

...the relation between light-to-moderate drinking and HF, several gaps need to be filled, especially the role of drinking patterns, beverage types, genetic variations influencing alcohol metabolism, and the effects of light-to-moderate drinking in predicting mortality and co-morbidity among individuals with HF. In the absence of large randomized trials of moderate alcohol consumption and HF, we cannot exclude residual confounding or unmeasured confounding as possible explanations for the observed relationships. Thus, for patients who do not consume any alcohol, it would be premature to recommend light-to-moderate drinking as a means to lower the risk of HF, given the possible risk of abuse and resulting consequences...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Αυγούστου 2018, 14:51:31
Απάντηση #57
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Αυγούστου 2018, 16:59:53
Απάντηση #58
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Να υποθέσω ότι το χρωματάκι στους ορούς είναι από MVI.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

21 Αυγούστου 2018, 23:32:35
Απάντηση #59
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Να υποθέσω ότι το χρωματάκι στους ορούς είναι από MVI.

MVI

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.