Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
21 Ιανουαρίου 2025, 14:29:56

Αποστολέας Θέμα: Ιατρική ευθύνη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.  (Αναγνώστηκε 4161 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Αυγούστου 2016, 11:34:53
Αναγνώστηκε 4161 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ιούλιος 2016

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Αυγούστου 2016, 12:07:50
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Η απλή παράθεση ενός (μεγαλούτσικου) άρθρου δεν ξέρω πόσο βοηθάει να δει κάποιος ότι για πρώτη φορά καθιερώνεται ποινική ευθύνη ειδικεύομενων και αγροτικών στο ΤΕΠ.
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Αυγούστου 2016, 12:13:45 από kopritis »

2 Αυγούστου 2016, 16:49:31
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Ξεκινώντας το κείμενο, στο όρο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών υπάρχει η σημείωση [1]
Πηγαίνοντας στο τέλος του κειμένου διαβάζω για τη σημείωση [1]
Παράθεση
Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 5 του ν. 2889/2001 (όπως το πρώτο εδάφιο αντικαταστάθηκε με το άρθρο 55 παρ. 6 του ν. 3918/2011 και το τελευταίο εδάφιο προστέθηκε με το άρθρο 6 παρ. 7 του ν. 4052/2012) «Σε κάθε νοσοκομείο δυναμικότητας άνω των 300 κλινών, καθώς και στο νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα κάθε περιφερειακής ενότητας των περιφερειών του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄) συνίσταται αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας ρυθμίζονται η οργάνωση και ο τρόπος λειτουργίας και στελέχωσης των ΤΕΠ με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, ο διορισμός, ως Προϊσταμένου αυτού, ιατρού Διευθυντή ή Αναπληρωτή Διευθυντή του ΕΣΥ, ο τρόπος συνεργασίας αυτού με το ΕΚΑΒ και κάθε άλλη λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των πιο πάνω διατάξεων. Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων του ΕΣΥ απασχολούνται και ιατροί Γενικής Ιατρικής.»

Τι από αυτά έχει γίνει στα "ΤΕΠ" των νοσοκομείων; Οπότε, για τι πράγμα συζητάμε;

9 Αυγούστου 2016, 04:50:20
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Για όποιον δεν έδωσε την δέουσα προσοχή:
Παράθεση
Ωστόσο δεν αποκλείεται, ενόψει του φόρτου εργασίας στα μεγάλα αστικά κέντρα και της έλλειψης προσωπικού σε νοσοκομεία μικρότερων περιφερειών, εν τοις πράγμασι η αρχική αξιολόγηση των περιστατικών («διαλογή των ασθενών») να γίνεται από ειδικευόμενους ιατρούς. Οι τελευταίοι ενδέχεται σε περίπτωση απουσίας (δικαιολογημένης ή μη) των ειδικευμένων ιατρών, να καλούνται όχι μόνον να αξιολογήσουν τα περιστατικά και να εκτιμήσουν ποια πρέπει να προηγηθούν, ως χρήζοντα επείγουσας ιατρικής αντιμετώπισης, αλλά και να τα αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Στις περιπτώσεις αυτές τίθεται ζήτημα ευθύνης και των ειδικευόμενων ιατρών και κατανομής αυτής μεταξύ αυτών και των ειδικευμένων. Το αυτό ζήτημα τίθεται και στις περιπτώσεις από κοινού, ήτοι και από ειδικευμένους και από ειδικευόμενους ιατρούς, αξιολόγησης και αντιμετώπισης επείγοντος περιστατικού, οπότε πρέπει να προσδιοριστούν τα όρια και το εύρος της ευθύνης εκάστου.

Επίσης:
Παράθεση
ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

α. Ποινική ευθύνη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ανειδίκευτων/ειδικευόμενων ιατρών λόγω εσφαλμένης διάγνωσης και μη ενημέρωσης των ειδικευμένων ιατρών.

Όσον αφορά την ευθύνη των ειδικευόμενων ιατρών κατά το χρόνο εφημερίας τους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών[67], υποχρεούνται να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν άμεσα ιατρικό πρόβλημα, στις περιπτώσεις που είτε δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις, ήτοι όταν αυτό είναι δυνατό να γίνει με τις βασικές ιατρικές γνώσεις που κάθε ιατρός πρέπει να διαθέτει, είτε τους έχουν δοθεί σαφείς και κατανοητές οδηγίες από τους ειδικευμένους ιατρούς. Εάν πρόκειται για περιστατικό που απαιτεί γνώσεις και εμπειρία, τις οποίες ο ειδικευόμενος ιατρός δεν διαθέτει, οφείλει να ειδοποιήσει και να ενημερώσει άμεσα ειδικευμένο ιατρό. Εάν ο τελευταίος απουσιάζει (είτε δικαιολογημένα, είτε αδικαιολόγητα) και έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες αναζήτησής του, ο ειδικευόμενος ιατρός, υποχρεούται, εφόσον βεβαίως υφίστανται χρονικά περιθώρια, να παραπέμψει το περιστατικό παραχρήμα, ενόψει του επείγοντος, είτε σε άλλο ιατρό του ίδιου νοσοκομείου, ακόμη και διαφορετικής ειδικότητας, εάν διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία, είτε σε άλλο νοσοκομείο. Άλλως υποχρεούται να παράσχει τις υπηρεσίες του, προς αποτροπή σοβαρής βλάβης της υγείας ή θανάτου του ασθενούς.

Γίνεται δεκτό από τη νομολογία των ποινικών δικαστηρίων ότι οι ανειδίκευτοι ιατροί (συνήθως αγροτικοί ιατροί) και οι ειδικευόμενοι, που πραγματοποιούν εφημερίες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ευθύνονται σε περίπτωση που δεν εκτιμήσουν ορθά την κατάσταση του ασθενούς που εισάγεται στο Τ.Ε.Π., με αποτέλεσμα τη μη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων και εν τέλει τη μη διάγνωση ή την εσφαλμένη διάγνωση και την παρέλευση κρίσιμου χρονικού διαστήματος, ενόψει του επείγοντος χαρακτήρα και της ανάγκης άμεσης αντιμετώπισης των περιστατικών. Η ευθύνη των προαναφερόμενων στοιχειοθετείται όταν, λαμβανομένων υπόψη και των προσωπικών περιστάσεων και ιδιοτήτων τους, ήτοι ότι στερούνται εξειδικευμένων γνώσεων και της εμπειρίας των ειδικευμένων ιατρών, κρίνεται ότι δεν κατέβαλαν την προσοχή που κάθε μετρίως συνετός και ευσυνείδητος ιατρός καταβάλει, ακόμη και εάν δεν είναι ειδικευμένος. Πρόκειται για περιστατικά που οι κατηγορούμενοι, ακόμα και στα πλαίσια του επείγοντος, θα μπορούσαν να εκτιμήσουν ορθά, με τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη φοίτησή τους για την απόκτηση του πανεπιστημιακού τους τίτλου και την μέχρι το χρόνο τέλεσης του αδικήματος εμπειρία τους. Περαιτέρω, σύμφωνα με τη νομολογία, οι ανειδίκευτοι και οι ειδικευόμενοι ιατροί, που ενεργούν εφημερία, εφόσον έχουν τη σχετική δυνατότητα, οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα ειδικευμένους ιατρούς, προκειμένου να επιληφθούν οι ίδιοι σοβαρών περιστατικών, τόσο σε επίπεδο εξέτασης και διάγνωσης, όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης. Η ευθύνη του ανειδίκευτου/ειδικευόμενου ιατρού γίνεται δεκτό ότι δεν αίρεται από την τυχόν μεταφορά του ασθενούς αυτοβούλως σε άλλο νοσοκομείο.
Άρα ορίζεται ένα minimum γνώσεων που ΚΑΘΕ ιατρός οφείλει να έχει, ώστε σε περίπτωση που λόγω (δικαιολογημένης ή αδικαιολόγητης) απουσίας Ειδικού Ιατρού, κληθεί να αντιμετωπίσει μόνος του κάποιο περιστατικό.

Παρακάτω παραθέτονται και συγκεκριμένα περιστατικά με άσχημη κατάληξη, για τα οποία καταδικάστηκαν ανειδίκευτοι Ιατροί.
Νομίζω αξίζει να διαβαστούν.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
4654 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Δεκεμβρίου 2010, 21:48:01
από kdiwavvou
0 Απαντήσεις
3796 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2014, 07:41:38
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
12704 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Φεβρουαρίου 2015, 12:31:20
από ΚΥΡΙΛΛΟΣ
0 Απαντήσεις
72626 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Δεκεμβρίου 2019, 10:22:17
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
26729 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαρτίου 2023, 21:18:42
από Argirios Argiriou