Ιδιωτικές κλινικές: 35 λουκέτα στην αγορά και έρχονται και άλλα35 τουλάχιστον ιδιωτικές γενικές κλινικές (σε σύνολο 160 περίπου κλινικών που λειτουργούν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρικών και των μαιευτικών) έχουν αναγκαστεί να βάλουν λουκέτο την τελευταία οκταετία ως συνέπεια όχι μόνο της οικονομικής κρίσης, αλλά και της "πίεσης” που δημιούργησαν αφενός οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, αφετέρου η υποχρέωση για την κάλυψη από τις επιχειρήσεις των υπερβάσεων που καταγράφονται στον κλειστό προϋπολογισμό του Οργανισμού για νοσήλια.
Όπως αναφέρουν στο Capital.gr παράγοντες από το χώρο των ιδιωτικών κλινικών, η σταδιακή αποπληρωμή των εκκρεμών οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ έχει δώσει μεν μια μικρή "ανάσα” ρευστότητας στις επιχειρήσεις, εντούτοις τα συσσωρευμένα χρέη των προηγούμενων χρόνων εκτιμάται ότι θα φέρουν και άλλα λουκέτα στην αγορά μέσα στην παρούσα χρονιά, ενώ στο "κόκκινο” βρίσκονται κυρίως κλινικές μικρού μεγέθους που δραστηριοποιούνται στην Αττική, όπου ο ανταγωνισμός είναι υψηλότερος.
Το κονδύλι για τις υπηρεσίες νοσηλείας ιδιωτικών κλινικών έχει οριστεί στα 265 εκατ. ευρώ, που επιμερίζονται σε 175 εκατ. ευρώ για νοσήλια, 40 εκατ. ευρώ για νοσήλια ειδικών επεμβάσεων, από 14,5 εκατ. για μονάδες εντατικής θεραπείας και μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών και 21 εκατ. ευρώ για ακτινοθεραπεία. Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι "κλειστός”, το οποίο σημαίνει πως αν οι υποβολές των κλινικών είναι μεγαλύτερες, τη διαφορά θα πρέπει να καλύψουν οι επιχειρήσεις υπό τη μορφή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back).
Στελέχη του χώρου τονίζουν πως για ακόμη μια χρονιά τα διαθέσιμα κονδύλια, δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες υπερβάσεις, οι οποίες στη συνέχεια παρακρατούνται από τις πληρωμές των παρόχων, εξαντλώντας έτσι τη ρευστότητα στην αγορά. Οι περικοπές λόγω του clawback είναι τις τάξης του 45% 50%, τη στιγμή που οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ εξακολουθούν να προτιμούν τις ιδιωτικές υπηρεσίες έναντι των νοσοκομείων.
Την ίδια ώρα εντείνονται οι έλεγχοι από τον ΕΟΠΥΥ των υποβολών των ιδιωτικών κλινικών, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι δαπάνες. Ήδη για την παρακολούθηση των νοσηλειών στις κλινικές έχει υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη υπουργική απόφαση με την οποία δημιουργείται στον ΕΟΠΥΥ σύστημα διαχείρισης νοσηλειών και διαγνωστικών εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο για την έγκριση εισαγωγής και εξόδου των ασφαλισμένων από κλειστή προγραμματισμένη νοσηλεία και την έγκριση εξόδου ασθενούς για επείγοντα περιστατικά, τα οποία εξαιρούνται της έγκρισης εισαγωγής.
Μόνη λύση, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, φαίνεται να είναι η σταδιακή απεξάρτηση από τον ΕΟΠΥΥ, με άνοιγμα σε αγορές του εξωτερικού. Όπως σημειώνει η Ένωση, οι αγορές που εξετάζονται για την προσέλκυση ασθενών είναι μεταξύ άλλων η Ινδία, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο Λίβανος.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος