Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Δεκεμβρίου 2024, 02:52:14

Αποστολέας Θέμα: Ο σαραντάρης της προηγούμενης γενιάς.  (Αναγνώστηκε 2310 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

8 Οκτωβρίου 2016, 21:30:40
Αναγνώστηκε 2310 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
08/10/2016
Του Θύμιου Τζάλλα.


O Θύμιος Τζάλλας, είναι πολιτικός επιστήμονας και δημοσιογράφος και ζει στο Λονδίνο όπου εργάζεται στη Hansard Society.

Οι σημερινοί σαραντάρηδες (ανάμεσα τους και ο πρωθυπουργός), μεγάλωσαν με μία αφήγηση για το επαγγελματικό τους μέλλον που πλέον δεν ισχύει. Υποτίθεται ότι θα σπουδάζαμε, θα ψάχναμε δουλειά για μερικά αβέβαια χρόνια, και αργά ή γρήγορα θα βρίσκαμε τη θέση που θα μας κάλυπτε. Η δική μας δυσκολία θα ήταν ότι δεν θα μας έφτανε το πτυχίο, θα έπρεπε δηλαδή να κάνουμε «ένα σωρό μεταπτυχιακά», πριν τελικά καταφέρουμε αυτά που πέτυχαν οι γονείς μας: σταθερή δουλειά, εισόδημα που να αντιστοιχεί στο επίπεδο σπουδών μας, και στο βάθος ικανοποιητική σύνταξη. Εμείς δεν θα μπαίναμε στην αγορά εργασίας στα 25, αλλά στα 30, και πιθανώς ακόμη πιο αργά.

Σήμερα, συνειδητοποιούμε ότι αυτό που μάθαμε να προσδοκούμε είναι το βίωμα της περασμένης γενιάς το οποίο οι γονείς μας προέβαλαν στη δίκη μας ζωή. Ονειρευτήκαμε το μέλλον με τα υλικά και τις βεβαιότητες των γονιών μας. Είναι πια αδύνατον να συνταξιοδοτηθούμε στα 65, έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μας στην ίδια θέση. Δεν είναι απλά η κρίση, είναι ένα νέο μοντέλο οικονομίας που δεν είχαμε προβλέψει, και ακόμη και σήμερα ελάχιστα μιλάμε ανοιχτά για αυτό.

Στην Αμερική, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Forbes, υπολογίζεται ότι το 2020 το 50% του ενεργά οικονομικού πληθυσμού θα είναι freelancers.  Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι περίπου 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας απειλούνται από την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας. Εφαρμογές όπως το Uber ή το Deliveroo δημιουργούν μία νέα κατηγορία επιχειρηματιών και εργαζομένων. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης δεν συνεισφέρει πλέον σε υποδομές, αλλά επιβάλλεται στην αγορά με εφαρμογές που αξιοποιούν επιχειρήσεις και περιουσιακά στοιχεία τρίτων. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι είναι αυτοαπασχολούμενοι που συμμετέχουν σε μεγάλα και ευέλικτα σχήματα, χωρίς όμως συμβόλαια που να τους εξασφαλίζουν. Ο οδηγός του Uber μπορεί να βρίσκει κούρσες μέσα από την επιτυχημένη εφαρμογή στην οποία συμμετέχει. Το ωράριο του είναι ευέλικτο αφού αυτός αποφασίζει πότε και αν θα δουλέψει. Όμως, ένας από τους κανόνες συμμετοχής στο σχήμα, είναι ότι δεν θα χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του για να παίρνει πελάτες εκτός της εφαρμογής.

Οι συλλογικότητες που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα: εργάζομαι, συνασπίζομαι με άλλους εργαζόμενους και διεκδικώ από κοινού, έχουν αλλάξει. Είναι ένας κόσμος πολυκερματισμένος στον οποίον είναι μάταιο να επιχειρήσουμε να ορίσουμε τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους με τα κριτήρια που γνωρίζουμε ως σήμερα.

Δεν είναι μόνο η αγορά που αλλάζει, αλλά και η ίδια η κοινωνία. Οι προηγούμενες γενιές αναζήτησαν εργασία σε μια εποχή όπου ακόμη και στην προηγμένη οικονομικά δυτική Ευρώπη μόνο το 40% των γυναικών είχε απασχόληση. Σήμερα, και ενώ οι εργαζόμενες γυναίκες εξακολουθούν να είναι θύματα της προκατάληψης με άμεσο αντίκτυπο στις ευκαιρίες και τις αποδοχές τους, ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς, πιέζοντας κι άλλο την αγορά εργασίας.

Το προσδόκιμο ζωής μεγαλώνει και αλλάζει επίσης τα δεδομένα, όχι μόνο με τη πίεση στο ασφαλιστικό ή τις υπηρεσίες υγείας, αλλά και τον μέσο όρο ηλικίας στον όποιον ένας άνθρωπος κορυφώνει την καριέρα ή την κατανάλωση του. Είναι ένας κόσμος που ενηλικιώνεται αργότερα, ενώ οι λύσεις που προτείνει το σύστημα ανταποκρίνονται σε μία αγορά εργασίας που ουσιαστικά δεν υπάρχει πια. Έτσι, ενώ για παράδειγμα ο κάτοικος του Λονδίνου βρίσκεται στην ισχυρότερη καταναλωτική του θέση γύρω στα 50, δέκα μόλις χρόνια αργότερα το κράτος του επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση με όλα τα μέσα μεταφοράς. Αυτά τα χρήματα, περίπου 150 ευρώ το μήνα, τα επιδοτεί στη ουσία ο άνεργος στα 25 του.

Σε αυτόν τον κόσμο η κεντροαριστερά έρχεται να υπερασπιστεί τους αδύνατους, αλλά όπως ακριβώς οι σημερινοί σαραντάρηδες, συνειδητοποιεί με οδυνηρό τρόπο ότι οι αδύναμοι δεν υπάρχουν πια μόνο με τον τρόπο που μέχρι πρότινος γνωρίζαμε. Στην Ελλάδα ελάχιστα συζητάμε το γεγονός ότι από τους 1,3 εκατομμύρια άνεργους μόνο οι 160.000 παίρνουν επίδομα ανεργίας. Οι υπόλοιποι; Αν το κράτος τους επιδοτήσει, όπως άλλωστε οφείλει, τότε δεν θα φτάνουν ούτε καν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ  για να καλυφθούν τα επιδόματα για ένα εκατομμύριο ανέργους. Αυτό δεν είναι στην ατζέντα, δεν αποτελεί καν μέρος του δημοσίου διαλόγου στη χώρα μας, με τον τρόπο για τον οποίο συζητάμε για παράδειγμα την αύξηση του ΦΠΑ ή του ΕΝΦΙΑ.

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να πολυασχολείται με τις αλλαγές. Όταν ο πρωθυπουργός επιχειρεί να περιγράψει το σχέδιο του για το μέλλον καταφεύγει σε κλισέ της δεκαετίας του ‘80. Δεν είναι μόνο που ο λόγος του χάνει τον χαρακτήρα και τη δυναμική του, όταν δεν έχει αρνητική φόρτιση. Είναι γιατί ο Αλέξης Τσίπρας, αν και σαραντάρης ο ίδιος, είναι στη ουσία ένας πολιτικός παλιάς κοπής, ένας άνθρωπος ο οποίος ανέλαβε να επιτελέσει το ρόλο του μοντέρνου, όπως όμως τον αντιλαμβάνονταν οι προηγούμενες γενιές. Είναι ο σαραντάρης των σημερινών 65άρηδων, μοντέρνος για τα δεδομένα των 80ς, όχι ένας άνθρωπος της δικής του ή της επόμενης γενιάς.

Η κεντροαριστερά, αν θέλει να ανακτήσει τον ρόλο της ως του κατεξοχήν εκπροσώπου των αδύναμων, πρέπει να συνομιλήσει με τους ανθρώπους που έχουν χάσει τις βεβαιότητες τους. Πρέπει να περιγράψει με λόγο ζωντανό και συγκεκριμένες πολιτικές αυτό που απουσιάζει από τη δημόσια συζήτηση: το μέλλον των λιγότερο προνομιούχων σε έναν κόσμο που πια έχει αλλάξει. Ο αρχηγός που θα απευθυνθεί στον οδηγό του taxibeat, στον τεχνικό υπολογιστή με μπλοκάκι, στη μακροχρόνια άνεργη 30χρονη, θα είναι ο επόμενος ηγέτης της κεντροαριστεράς. Αν ο αρχηγός αναζητηθεί σε μια παραλλαγή του Τσίπρα, έναν αντίπαλο ή συνομιλητή στο στυλ του σημερινού πρωθυπουργού, αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε ξανά στο σημερινό αδιέξοδο.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Οκτωβρίου 2016, 22:13:21
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν μπορείς να περιμένεις κάτι καλύτερο από έναν άνθρωπο μεγαλωμένο και ανδρωμένο μέσα στο άρρωστο και τοξικο περιβάλλον των πολιτικών κομμάτων.
Χρειάζεσαι άνθρωπο που να έχει καταφέρει πράγματα στην ζωή του, στον επαγγελματικό στίβο, να έχει ταξιδέψει, να αφουγκράζεται την εποχή (και όχι τον λαό, λανθασμένο αυτό).
Αυτό φυσικά δεν επιτυγχάνεται με την χρήση gadgets όπως έκανε ο ΓΑΠ, αλλά από μυαλά που βλέπουν μπροστά.
Τα ελληνικά κόμματα δεν προσφέρουν κάποιον τέτοιον ηγέτη, όχι τα μεγαλύτερα τουλάχιστον.
Προσεχώς θα φάμε στην μάπα Κυριάκο και Βορίδηδες, Γεωργιάδηδες κτλ. λες και δεν μας... έσωσαν όλοι αυτοί πριν μόλις 1,5 χρόνο.
Αυτή είναι η Ελλάδα.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
20586 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2010, 00:24:51
από anasm
0 Απαντήσεις
10191 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Σεπτεμβρίου 2011, 08:19:17
από KERASIDISN