Αντιγράφω δημοσίευση του Καρδιολόγου Εμμανουήλ Ζαχαριάδη, στο facebook στις 11/09/2019:Ακόμα και σήμερα πολλοί συνάδελφοι κυρίως χειρουργικών ειδικοτήτων δεν είναι ενημερωμένοι για την
προπεμβατική διακοπή της αντιπηκτικής αγωγής σε περιπτώσεις ασθενών που λαμβάνουν ενα απο τα νεότερα αντιπηκτικά.Οι ασθενείς τους που είναι προγραμματισμένοι για επέμβαση διαγνωστική ή θεραπευτική, τους ρωτούν αν και πότε θα πρέπει να διακόψουν την αντιπηκτική τους αγωγή.
Ενώ λοιπόν με το Sintrom υπάρχει σχετική εξοικείωση για τα NOACs δεν συμβαίνει το ίδιο.Έφτιαξα τον παρακάτω πίνακα ( μετατροπή απο το αγγλικά ) για να βοηθήσω στην παροχή ορθών οδηγιών.
Γενικά μόνο για την Dabigatran ( Pradaxa ® ) έχει σημασία ο βαθμός της νεφρικής λειτουργίας του ασθενή ( επειδή σε αντίθεση με τα υπόλοιπα NOAC ,απεκκρίνεται κατα 80% απο τους νεφρούς).
Για επέμβαση ελάχιστου και χαμηλού κινδύνου για αιμορραγία, αυτά μπορεί να ληφθούν μέχρι και το προηγούμενο βράδυ της επέμβασης και να επαναχορηγηθούν το ίδιο το βράδυ της επέμβασης.
Για
επέμβαση υψηλού κινδύνου για αιμορραγία, η τελευταία δόση τους πρέπει να χορηγηθεί
48 ώρες πριν και ίσως περισσότερο.
Η
επαναχορήγηση τους θα γίνει
μέχρι και 48 ώρες μετά, αν έχει σταματήσει η αιμορραγία και αναλόγως και του κινδύνου αιμορραγίας και θρόμβωσης.
Αν αναμένεται καθυστερημένη αιμορραγία, μπορεί να χορηγηθούν και 72 ώρες μετά.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ επεμβάσεων ελάχιστου αιμορραγικού κινδύνου είναι : οδοντιατρικές επεμβάσεις ( εξαγωγές οδόντων,περιοδοντικές κα) διανοίξεις αποστημάτων,ενδοσκοπήσεις χωρίς λήψη βιοψιών ,καταρράκτης οφθαλμού,κ.α .
Επεμβάσεις χαμηλού αιμορραγικού κινδύνου είναι οι ενδοσκοπήσεις με λήψη βιοψίας,βιοψία προστάτη/ουροδόχου κύστης,ηλεκτροφυσιολογική μελέτη /ablation,εμφύτευση βηματοδότη κ.α
Επεμβάσεις υψηλού αιμορραγικού κινδύνου είναι η επισκληρίδιος αναισθησία,η διουρηθρική προστατεκτομή,χειρουργική θώρακος ,κοιλίας ,μείζονες ορθοπεδικές εγχειρήσεις,βιοψίες ήπατος,νεφρών κ.α
Τέλος,
ΔΕΝ ενδείκνυται αγωγή γεφύρωσης με ηπαρίνες ΜΜΒ με τα NOACS.( Μετάφραση στα Ελληνικά από το Table 11 στην παράγραφο 12.When to stop non-vitamin K antagonist oral anticoagulants?(The 2018 European Heart Rhythm Association Practical Guide on the use of non-vitamin K antagonist oral anticoagulants in patients with atrial fibrillation ) Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος )