Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Ιανουαρίου 2025, 10:13:46

Αποστολέας Θέμα: Η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της  (Αναγνώστηκε 19080 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

18 Δεκεμβρίου 2012, 00:50:53
Αναγνώστηκε 19080 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
«Ξεριζωνόμαστε από την πατρίδα μας, αλλά τι να κάνουμε... Αφού η Ελλάδα δεν μας θέλει. Με άλλα όνειρα ξεκινήσαμε, αλλά στην πορεία αναγκαζόμαστε να συμβιβαστούμε. Αν μείνω εδώ, θα πρέπει να περιμένω τέσσερα χρόνια, έως το 2016, για να ανοίξει η θέση για την ειδικότητα παθολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας, που με ενδιαφέρει. Επιλέγω λοιπόν να φύγω στο εξωτερικό».

Με τα λόγια αυτά ο 33χρονος Αριστείδης Κολοβός εξηγεί στη «Μ» τους λόγους που τον ωθούν σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Ο ίδιος ήρθε χθες από τη Λάρισα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ημέρα Ενημέρωσης που διοργάνωσε σε ξενοδοχείο της πόλης το δίκτυο EURES (Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Απασχόλησης) της Ελλάδας για έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν ή να συνεχίσουν την εξειδίκευσή τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από τις 10 το πρωί, δεκάδες νέοι άνθρωποι, κρατώντας στα χέρια τα βιογραφικά τους και με έντονο καρδιοχτύπι, έμπαιναν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους, προκειμένου να  μιλήσουν σε συμβούλους EURES, οι οποίοι είχαν στη διάθεσή τους θέσεις εργασίας, αλλά και με εργοδότες-αντιπροσώπους νοσοκομείων και κλινικών από χώρες της Ευρώπης.
Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία και Γαλλία ήταν οι επτά χώρες που συμμετείχαν στη χθεσινή εκδήλωση, αναζητώντας φρέσκα μυαλά, αλλά και έμπειρους επιστήμονες με όρεξη για δουλειά και πολλά προσόντα.
«Στην Ελλάδα οι αμοιβές είναι καθηλωμένες. Ακόμη κι αν μείνω, δεν ξέρω αν θα βρω δουλειά κι αν θα μπορέσω να κάνω οικογένεια. Προτιμώ τη Γερμανία, όπου ο πρώτος μισθός ενός ειδικευόμενου είναι 2.500 ευρώ, όταν στην Ελλάδα είναι κάτω από 1.000», λέει ο κ. Κολοβός.
Στα 26 της χρόνια, η Ιωάννα Χαριτίδου, ειδικευόμενη γιατρός, ήρθε από τα Γιαννιτσά στη Θεσσαλονίκη αναζητώντας μια καλύτερη ευκαιρία στο εξωτερικό.
«Θέλω να πάρω ειδίκευση στη δερματολογία. Η αναμονή ωστόσο είναι δέκα χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να περιμένω τόσο πολύ. Θέλω να δουλέψω στο εξωτερικό. Προτιμώ κάποιο γερμανόφωνο κράτος, διότι έχω και σχετική άνεση με τη γλώσσα. Είναι προτιμότερο να φύγεις αναζητώντας μια καλύτερη τύχη εκτός, παρά να μείνεις εδώ και να μην έχεις καμία προοπτική», λέει στη «Μ» η κ. Χαριτίδου.
Από τον Βόλο ήρθε χθες στη Θεσσαλονίκη και ο 34χρονος οδοντίατρος Σταμάτης Σταματίδης, ο οποίος εξηγεί στη «Μ» ότι «εδώ και τρία χρόνια έχω ανοίξει δικό μου ιατρείο στον Βόλο, όμως η κίνηση των ασθενών έχει μειωθεί κατά 45% και κάθε μέρα που περνάει γίνεται χειρότερη. Αναζητώ κι εγώ μια ευκαιρία να φύγω στο εξωτερικό για να βρω εκεί δουλειά».

Μόνη διέξοδος
Ο Χριστόφορος Τσαλικίδης είναι 38 ετών, ιατροδικαστής, και ζει στην Κοζάνη. Όπως ομολογεί στη «Μ», μόλις έληξε η σύμβαση ορισμένου χρόνου που είχε με το νοσοκομείο Μυτιλήνης και πλέον αναζητεί δουλειά.
«Θα ήθελα να βρω κάτι στην Ελλάδα, αλλά πού; Άλλωστε οι συνθήκες εργασίας είναι άσχημες και οι γιατροί κακώς αμειβόμενοι. Πώς να ζήσει κάποιος; Με ενδιαφέρει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, αλλά προτιμώ τη Δανία. Ξέρουν τι ζητούν, δίνουν καλό μισθό και επικοινωνούν εκείνοι μαζί σου. Οικογένεια δεν έχω, αλλά αν είχα, ίσως αναγκαζόμουν να την πάρω κι αυτή μαζί μου», λέει χαρακτηριστικά.
Σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό είναι και ο 28χρονος νοσηλευτής Σοφοκλής Ντολίδης από τη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή εργάζεται σε μια εταιρεία ως εξωτερικός συνεργάτης, αλλά η σύμβασή του τελειώνει.
«Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει προοπτική. Οι μισθοί είναι εξευτελιστικοί, οι συνθήκες εργασίας δύσκολες και απουσιάζει η αξιοκρατία. Θα ήθελα να πάω στη Γερμανία, διότι εκεί όλα δουλεύουν ρολόι. Οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα με ενημέρωσαν για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Γερμανίας, μου εξήγησαν πώς είναι οργανωμένο το σύστημα και με ρώτησαν αν μπορώ να μείνω εκεί για πάνω από έναν χρόνο. Το νοσοκομείο με το οποίο επικοινώνησα είναι στην Κολονία. Επίσης, προσφέρουν και μαθήματα γερμανικών για όσους δεν γνωρίζουν τη γλώσσα, αλλά δεν το κάνουν όλοι», τονίζει ο κ. Ντολίδης.
Νοσηλευτής σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης είναι και ο 33χρονος Σπύρος Γρηγοριάδης, ο οποίος εξηγεί ότι η σύμβασή του θα λήξει και τότε θα μείνει χωρίς δουλειά. Για τον λόγο αυτό θέλει να φύγει στο εξωτερικό. Ωστόσο η γλώσσα είναι ένα πρόβλημα, ειδικά για τη Γερμανία. Κάποια νοσοκομεία προσφέρουν τρεις μήνες για εκμάθηση γλώσσας και κάποια όχι. Ο ίδιος προτιμά την Αγγλία, αλλά κι εκεί είναι δύσκολα τα πράγματα, καθώς απαιτούνται υψηλά προσόντα.
Η 25χρονη Μαρία Παπαδοπούλου είναι νοσηλεύτρια κι εργάζεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Όπως λέει στη «Μ», «προσπαθείς, κοπιάζεις, σπουδάζεις, αλλά τελικά δεν βρίσκεις τίποτα, δεν μπορείς να υλοποιήσεις τα όνειρά σου. Αναγκαστικά λοιπόν αναζητάς διέξοδο στο εξωτερικό».

Η κρίση τούς διώχνει
Όπως εξηγεί στη «Μ» η υπεύθυνη του Δικτύου Eures για την αναζήτηση εργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΕΔ), Κατερίνα Φλάκα, στόχος είναι η παροχή πληροφοριών για όσους θέλουν να πάνε σε άλλη χώρα της Ευρώπης.
«Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και από ανθρώπους όλων των ηλικιών. Μάλιστα, για πρώτη φορά ομάδα-στόχος ήταν και νοσηλευτές, εκτός από γιατρούς. Η γνώση της γλώσσας είναι το κλειδί για την επιλογή ενός υποψηφίου, ενώ οι υπό ζήτηση θέσεις είναι εκατοντάδες. Την πρωτιά στις προτιμήσεις έχουν η Γερμανία και η Αγγλία, αλλά ανεβαίνουν και η Σουηδία και η Ελβετία. Συνεργαζόμαστε με διάφορες χώρες και καταγράφουμε τα κενά που υπάρχουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες», λέει η κ. Φλάκα.
Για μεγάλο ρεύμα μετακίνησης γιατρών από την Ελλάδα στο εξωτερικό, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των τραγικών συνθηκών εργασίας στην πατρίδα μας, κάνει λόγο στη «Μ» και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι 20 γιατροί φεύγουν κάθε μήνα από τη Θεσσαλονίκη στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.
«Δεν βλέπουμε ελπίδα ότι κάτι θα βελτιωθεί, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά κυρίως σε θεσμικό και ηθικό. Συνεπώς, πώς είναι δυνατόν να μην πεις σε έναν νέο γιατρό να φύγει στο εξωτερικό;», τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

9 Νοεμβρίου 2016, 16:13:25
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
06/11/2016 Καθημερινή
Πεννυ Μπουλουτζα.




Αδύναμη για έκτη συνεχόμενη χρονιά να σταματήσει τη διαρροή γιατρών προς το εξωτερικό εμφανίζεται η Ελλάδα. Το 2016 θα είναι ακόμα ένα έτος με σταθερά υψηλή μετανάστευσή τους, με τους ενδιαφερόμενους στην πλειονότητά τους να επιλέγουν την Ευρώπη για εργασία. Το μόνο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι εφέτος διαφαίνεται μια μικρή κάμψη στη διαρροή γιατρών κυρίως προς το Ηνωμένο Βασίλειο, φαινόμενο που πιθανώς συνδέεται και με το Brexit. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του έτους έως και την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχε εκδώσει 487 πιστοποιητικά σε ιατρούς-μέλη του για το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή περίπου 300 λιγότερα από αυτά που είχαν εκδοθεί για την ίδια χώρα το 2015.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως τις 24 Οκτωβρίου 2016 είχαν εκδοθεί από τον Σύλλογο για γιατρούς-μέλη του 1.018 πιστοποιητικά για το εξωτερικό. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015, ο ΙΣΑ εξέδωσε 1.521 πιστοποιητικά για το εξωτερικό, το 2014 1.380 πιστοποιητικά και το 2013 1.488 πιστοποιητικά. Η χρονιά με τη μεγαλύτερη «διαρροή» γιατρών της Αθήνας προς το εξωτερικό παραμένει το 2012, οπότε ο ΙΣΑ εξέδωσε 1.808 πιστοποιητικά. Συνολικά από το 2010 έως και την Δευτέρα 24/10, ο ΙΣΑ έχει εκδώσει σε γιατρούς-μέλη του συνολικά 9.330 πιστοποιητικά για το εξωτερικό, ενώ εκτιμάται ότι συνολικά κατά τη διάρκεια της κρίσης τουλάχιστον 18.000 Ελληνες γιατροί έχουν αναζητήσει καλύτερη εργασία σε χώρες του εξωτερικού.

Η πλειονότητα των πιστοποιητικών που εκδόθηκαν και εφέτος από τον ΙΣΑ (719) αφορούσε σε γιατρούς που είχαν ήδη λάβει την ειδικότητά τους στην Ελλάδα αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν δουλειά στο σύστημα υγείας. Οι πρώτες χώρες στις προτιμήσεις των γιατρών που ζήτησαν πιστοποιητικό για το εξωτερικό παραμένουν και το 2016 το Ηνωμένο Βασίλειο (487), η Γερμανία (102), η Κύπρος (77) και η Γαλλία (75) και ακολουθούν η Ελβετία και η Σουηδία (58 και 44 αντίστοιχα). Σταθερά τα τελευταία χρόνια η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι τόπος εργασίας για Ελληνες γιατρούς. Από τις αρχές του 2016 έως και την περασμένη Δευτέρα, ο ΙΣΑ είχε εκδώσει 44 πιστοποιητικά σε μέλη του που ήθελαν να εργαστούν σε αυτές τις χώρες.

Στη Βρετανία

Χαμηλό σε σχέση με προηγούμενα έτη είναι το ενδιαφέρον των Ελλήνων γιατρών για εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο: 487 πιστοποιητικά εξέδωσε ο ΙΣΑ έως τις 24 Οκτωβρίου 2016, έναντι 794 όλο το 2015, 752 το 2014 και 863 το 2013. Πάντως, η ζήτηση από εκεί για γιατρούς ειδικοτήτων συνεχίζεται. Σε ελληνικές ιστοσελίδες αναρτώνται συνεχώς αγγελίες για νέες «άμεσες» θέσεις εργασίας για το βρετανικό ΕΣΥ για πολλές ιατρικές ειδικότητες –καρδιολόγους, ορθοπεδικούς, εντατικολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, οφθαλμιάτρους, δερματολόγους κ.ά.– με αμοιβές που ξεκινούν από 28.000 αγγλικές λίρες για τον πρώτο χρόνο (χαμηλή αμοιβή για τα δεδομένα της Αγγλίας) και ανεβαίνουν ανάλογα με την προϋπηρεσία και τον βαθμό.

Αντίθετα, πιο δελεαστικές είναι οι αποδοχές που προσφέρονται –σύμφωνα πάντα με τις σχετικές αγγελίες– σε γιατρούς που θα αποφασίσουν να εργαστούν σε νοσοκομεία της Γαλλίας, του Βελγίου, της Σουηδίας αλλά και της Ελβετίας και οι οποίες ξεκινούν από 6.000 ευρώ τον μήνα.

Ακόμα πιο υψηλούς μισθούς υπόσχονται εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Σαουδική Αραβία. «Υψηλές αφορολόγητες αποδοχές που ξεκινούν από τα 11.000 ευρώ, 40 ημέρες άδεια τον χρόνο, δωρεάν διαμονή σε πολυτελές συγκρότημα», διαφημίζει μεταξύ άλλων νοσοκομειακός όμιλος στη Σαουδική Αραβία που τον Ιανουάριο επιστρέφει στην Αθήνα για συνεντεύξεις με ενδιαφερόμενους γιατρούς.

«Γονατίζει» το ΕΣΥ από τις ελλείψεις

Την ίδια στιγμή που Ελληνες γιατροί αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, το ΕΣΥ «γονατίζει» από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, οι ανάγκες σε ειδικευμένους γιατρούς στα νοσοκομεία ΕΣΥ ξεπερνούν τις 6.000. Τα τελευταία χρόνια η συντριπτική πλειονότητα των προσλήψεων που έγιναν αφορούσαν σε γιατρούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργασίας, μία όχι και τόσο δελεαστική επαγγελματική εξέλιξη. Σύμφωνα με τον υπουργείο Υγείας, σήμερα υπηρετούν στο ΕΣΥ 1.464 επικουρικοί γιατροί. «Ο ιατρικός κόσμος έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση. Ο πληθωρισμός κυρίως των νέων γιατρών και η εξαιρετικά μικρή απορροφητικότητα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργεί ασφυκτικά προβλήματα στην επαγγελματική τους αποκατάσταση και εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς», σχολιάζει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και προσθέτει: «Αυτά σε συνδυασμό με τα λάθη και την αδυναμία της κεντρικής εξουσίας να χαράξει μια βιώσιμη και αποτελεσματική πολιτική υγείας, οδήγησε σε ένα πρωτόγνωρο μεταναστευτικό κύμα. Μάλιστα σήμερα αντιμετωπίζουμε μια παράλογη στρέβλωση. Ενώ υπάρχει υπερπληθώρα νέων γιατρών που μαστίζονται από την ανεργία, το σύστημα υγείας γερνάει και καταρρέει από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Νοεμβρίου 2016, 16:16:05 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
3223 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Δεκεμβρίου 2012, 17:04:39
από medicus
0 Απαντήσεις
2487 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Μαΐου 2013, 18:47:05
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
6794 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Μαΐου 2015, 23:45:41
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1841 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Ιουλίου 2015, 18:06:51
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
14655 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Φεβρουαρίου 2017, 20:50:55
από Argirios Argiriou