Η ΠΟΕΔΗΝ συνεχίζει την αντιπολιτευτική της τακτική, τώρα και στο εξωτερικό.
Το ερώτημα είναι πώς και γιατί ''σοβαρά'' ΜΜΕ όπως ο Guardian, πλασάρουν στους αναγνώστες τους τόσο μονομερή και ανακριβή άρθρα ?
Rising mortality rates, an increase in life-threatening infections and a shortage of staff and medical equipment are crippling Greece’s health system as the country’s dogged pursuit of austerity hammers the weakest in society.....
Data and anecdote, backed up by doctors and trade unions, suggest the EU’s most chaotic state is in the midst of a public health meltdown. “In the name of tough fiscal targets, people who might otherwise survive are dying,” said Michalis Giannakos who heads the Panhellenic Federation of Public Hospital Employees. “Our hospitals have become danger zones.”.....
More than 2.5 million Greeks have been left without any healthcare coverage. Shortages of spare parts are such that scanning machines and other sophisticated diagnostic equipment have become increasingly faulty. Basic blood tests are no longer conducted at most hospitals because laboratory expenditure has been pared back. Wage cuts have worsened the low morale.......
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
03/01/2016
Editorial: O Guardian, τα δημόσια Νοσοκομεία και μια εμπειρία!Της Δήμητρας Ευθυμιάδου.Όποιος δεν έχει περάσει τα τελευταία χρόνια τις πύλες μεγάλου νοσοκομείου της χώρας και ειδικά της Αττικής, δεν μπορεί να έχει εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες του ΕΣΥ. Καθήμενος κανείς στην άνετη πολυθρόνα του ζεστού γραφείου του, σίγουρα δεν μπορεί να έχει πάρει καν…μυρωδιά.
Η κατάσταση στον …πραγματικό κόσμο είναι μακράν πιο διαφορετική από ότι την περιγράφουν τα στελέχη της κυβέρνησης ή και της αντιπολίτευσης.
Η εμπειρία των απλών πολιτών που βρίσκονται νοσηλευόμενοι σε δημόσιο νοσοκομείο, λέει το εξής:
Η κατάσταση παραμένει ίδια και απαράλλαχτη τα τελευταία χρόνια της κρίσης, με κάποια σημάδια ενδεχομένως επιδείνωσης της κατάστασης.
Η εφημερίδα Guardian, που με το δημοσίευμά της ξεσήκωσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, απλά αναδημοσίευσε ότι χρόνια τώρα γράφουν σε ρεπορτάζ τους τα ελληνικά media. Ρεπορτάζ που συχνά πυκνά αμφισβητούνται όχι μόνο από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και από τις προηγούμενες μνημονιακές.
Ωστόσο τα πράγματα δεν αλλάζουν. Τα υλικά συνεχίζουν να είναι είδος προς εξαφάνιση. Και είναι χαρακτηριστικό πως αν στο παρελθόν ήθελες να βάλεις μέσον για να βρεις κρεβάτι αξιοπρεπές και όχι ράντζο στο διάδρομο, σήμερα πρέπει να βάλεις …μέσον για να βρεις αναλώσιμα υλικά.
Και μη φανταστεί κανείς πολιτικό μέσον. Αρκεί μια καλοσυνάτη νοσηλεύτρια η οποία θα βρει λίγα λεπτά χρόνο για να βοηθήσει την κατάσταση. Θα υποχρεωθεί να γυρίσει όλους τους ορόφους του νοσοκομείου για να σου βρει ένα απλό φάρμακο, ή ένα απλό και φθηνό υλικό, το οποίο είναι απαραίτητο όμως για τη συνέχιση της θεραπείας.
Και οι ασθενείς δεν πεθαίνουν μόνο σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία από τις ελλείψεις. Πέθαιναν και τα προηγούμενα χρόνια. Ο Guardian δεν ανακάλυψε την Αμερική. Απλά το πρόβλημα κρυβόταν κάτω από το χαλί, παρότι δεκάδες επιστημονικές ενώσεις και φορείς κατά καιρούς το είχαν καταγγείλει.
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες
Η ζωή ενός ασθενούς στα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να χαθεί από μία απλή λεπτομέρεια. Διότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες…
Μια ανθρώπινη ζωή μπορεί να χαθεί επειδή για παράδειγμα ένας γιατρός είναι κουρασμένος από τις πολλές εφημερίες, και δεν πρόσεξε μια λεπτομέρεια.
Επειδή μπορεί μία νοσηλεύτρια– που τρέχει από θάλαμο σε θάλαμο με δεκάδες ασθενείς και συγγενείς να της φωνάζουν– δεν πρόλαβε να αλλάξει ή να βρει ένα απαραίτητο σωληνάκι. Ή να δει με προσοχή κάποιες τιμές σε μια απλή εξέταση.
Λεπτομέρειες που κάνουν όμως τη διαφορά.
Και τα υλικά που είναι τόσο δυσεύρετα πια στα δημόσια νοσοκομεία, πιθανώς να λείψουν περισσότερο το 2017, καθότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι ασφυκτικά περιορισμένοι και χωρίς περιθώρια λάθους. Διαβάστε χαρακτηριστικά ΕΔΩ: Με νέες περικοπές σε φάρμακα και υλικά τα νοσοκομεία το 2017!
Το σεντόνι που κάνει τη διαφορά
Και ένα σεντόνι που λείπει από έναν θάλαμο νοσοκομείου, που τόσο χλευάζουν οι κυβερνώντες ότι πρόκειται για μια λαϊκίστικη καταγγελία, κάνει τη διαφορά.
Μόλις πριν λίγους μήνες μεσήλικη γυναίκα νοσηλευόταν σε θάλαμο μεγάλου νοσοκομείου. Στην πόρτα του θαλάμου έγραφε φαρδιά πλατιά: «Παρακαλώ μην φέρνετε σεντόνια από το σπίτι. Απαγορεύεται ρητώς».
Και πιθανώς να είχαν δίκαιο οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, καθότι αυτά που φέρνουμε από το σπίτι, δεν έχουν περάσει από τη διαδικασία της αποστείρωσης.
Η μεσήλικη γυναίκα άρχισε να κρυώνει. «Θα είναι τελικά πολύ άρρωστη για να κρυώνει», μονολογούσαν με πίκρα οι συγγενείς της.
Ώσπου το βλέμμα της κόρης της έπεσε επάνω στο σεντόνι που κάλυπτε το κουρασμένο της κορμί. Ένα τεμαχισμένο κουρέλι με το οποίο δε θα μπορούσε κανείς να σκεπάσει ούτε μικρόσωμο παιδί.
Κουρελιασμένο από άκρη σ άκρη, με τεράστιες τρύπες στην κορυφή, στη μέση αλλά και στο τελείωμά του. Τρύπες, που θα έκαναν τον πιο καχύποπτο να σκεφτεί ότι το γκριζαρισμένο από την πολυκαιρία ύφασμα, είχε γίνει απλά…αντικείμενο άγριου τσακωμού, κατά τη διάρκεια του οποίου σκίστηκε παντού.
Οι νοσηλεύτριες όταν κλήθηκαν να το αντικαταστήσουν, σήκωσαν τα χέρια ψηλά: Δεν έχουμε άλλο. Έχουν τελειώσει, αποκρίθηκαν σχεδόν με ντροπή στους εξαγριωμένους συγγενείς της ασθενούς.
Χρειάστηκε τελικώς η νεότερη συγγενής να εισβάλει κρυφά σε διπλανό δωμάτιο για να κλέψει ένα καινούριο σεντόνι, αφήνοντας όμως τον επόμενο ασθενή που αναμενόταν, χωρίς σκέπασμα.
Κι αν αυτή η απλή και συνηθισμένη ιστορία για τα δημόσια νοσοκομεία, φανεί στους κυβερνώντες λαϊκίστικη, τότε ας τους θυμίσει κανείς αυτό που λέει ο λαός:
Έχεις λεφτά έζησες. Δεν έχεις …πέθανες.Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος