ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Δημόσια νοσοκομεία: Το 15% των ασθενών προσβάλλονται από ενδονοσοκομ λοιμώξεις.

<< < (3/4) > >>

Argirios Argiriou:
27/10/2018

Νέα στοιχεία – σοκ για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Μικρόβια που εμφανίζουν αντοχή ως και 90% σε πολλαπλές θεραπείες αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής, είναι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.

Πολυανθεκτικά και απειλητικά για τη ζωή μικρόβια αναπτύσσονται σε νευραλγικά τμήματα των νοσοκομείων, όπως οι μονάδες εντατικής θεραπείας και οι χειρουργικές πτέρυγες. Αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα υπάρχοντα φάρμακα δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Δικτύου Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας, το οποίο παρακολουθεί την εξέλιξη της μικροβιακής αντοχής, το 2017 το βακτήριο ψευδομονάδα – που αποτελεί συχνή αιτία λοιμώξεων εντός νοσοκομείων – παρουσίασε αντοχή σε πολλαπλά φάρμακα από 19,4% έως και 31,5%. Η αντοχή του μικροβίου klebsiella – που ευθύνεται για σοβαρές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος αλλά και πνευμονίες – κυμάνθηκε από 37,5% έως 66.1%. Αντίστοιχα, το μικρόβιο proteus – που συνήθως προκαλεί ουρολοιμώξεις – είχε αντοχή σε πολλαπλές θεραπείες από 17,7% έως 45,6% ενώ η αντοχή του βακτηρίου acinetobacter ξεπερνά το 90%!

Τα ποσοστά διαφοροποιούνται ανάλογα με το τμήμα νοσηλείας και τα υψηλότερα καταγράφονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, όπου καταγράφεται πάνω από 50% του συνόλου των λοιμώξεων.

10% προσβάλλονται, 1000 πεθαίνουν

Εκτιμάται κάθε χρόνο τουλάχιστον 1000 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους όχι από την πάθηση για την οποία μπήκαν στο νοσοκομείο αλλά εξαιτίας κάποιας λοίμωξης από πολυανθεκτικό μικρόβιο. Υπολογίζεται ότι 1 στους 10 νοσηλευόμενους εκδηλώνει ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και όσο μεγαλύτερο το ποσοστό αντοχής, τόσο δυσκολότερη η θεραπεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιδημιολόγους, βασική αιτία των συχνών λοιμώξεων είναι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην κοινότητα. Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον οι μισοί νοσηλευόμενοι στην Ελλάδα λαμβάνουν αντιβιοτική θεραπεία, την ώρα που το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 37%.

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα διαθέτει από το 2014 ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει υποχρεωτική επιτήρησή τους, εκπόνηση εσωτερικού κανονισμού πρόληψης ανά νοσοκομείο και ενισχυμένο ρόλο στις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 16/05/2022
Πεννυ Μπουλουτζα

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Ανυπόγραφο άρθρο αλλά δεν θα με εξέπληττε εάν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

31/08/2023 in.gr

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
08/11/2023

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

schumifer:
Ενδιαφέρον επιστημονικά, αλλά για μείωση χρήσης αντιβιωτικών κουβέντα;

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση