19/11/2016
ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Καταδικάστηκαν νοσοκόμες αθωώθηκαν οι γιατροί
Αντί για φυσιολογικό ορό σε μια επέμβαση ρουτίνας χορηγήθηκε υπέρτονο διάλυμα χλωριούχου νατρίου! Το λάθος ήταν θανατηφόρο για την άτυχη ασθενή
Άσχημες μνήμες ξύπνησαν τις προηγούμενες ημέρες στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θράκης στην Κομοτηνή, όπου συζητήθηκε μία υπόθεση που είχε απασχολήσει την τοπική κοινωνία το 2009 και αφορούσε στο θάνατο μιας 44χρονης γυναίκας στο χειρουργικό κρεβάτι του πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης. Για το θάνατο της άτυχης δασκάλας Φανής Μπουζινίδου από την Άνθεια του δήμου Αλεξανδρούπολης το Eφετείο Θράκης εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για τις δύο κατηγορούμενες νοσοκόμες, αλλά αθωωτική για τους δύο γιατρούς. Αξίζει να δούμε αναλυτικά τη συγκεκριμένη υπόθεση, που είναι πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά, και όπως λέει στον «Χ» ένας εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής «θα απασχολήσει έντονα τη νομική επιστήμη».
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΗΣ 44ΧΡΟΝΗΣ
Ήταν 9 Ιουλίου 2009 όταν η άτυχη Φανή Μπουζινίδου από την Άνθεια του δήμου Αλεξανδρούπολης ξάπλωνε στο χειρουργικό τραπέζι της Γυναικολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης για μία λαπαροσκοπική επέμβαση ρουτίνας «επιπέδου δυσκολίας και επικινδυνότητας εξαγωγής δοντιού», όπως ανέφερε ο δικηγόρος Ορεστιάδας Χάρης Πάντζος. Παρόλα αυτά η ίδια διακατέχονταν από μία ανησυχία, η οποία επιβεβαιώθηκε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο: Η Φανή κατέληξε δύο ημέρες μετά το χειρουργείο λόγω «ανήκεστων βλαβών που προκλήθηκαν», όταν κατά τη διάρκεια της επέμβασης της χορηγήθηκε υπέρτονο διάλυμα χλωριούχου νατρίου και όχι φυσιολογικός ορός. Το υπέρτονο διάλυμα, όταν χορηγηθεί ενδοφλεβίως προκαλεί θανατηφόρες βλάβες, όπως έγινε και την περίπτωση της άτυχης Φανής. Από αυτό το σημείο ξεκίνησε ένα μακάβριο κουβάρι που έκλεισε μέσα του δύο νοσοκόμες και τρεις γιατρούς του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης και το οποίο ξετυλίχθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2016 στο Εφετείο Θράκης.
Πώς συστάθηκε το κατηγορητήριο
Σύμφωνα με όσα καταθέτει στον «Χ» ο δικηγόρος Ορεστιάδας Χάρης Πάντζος για την υπόθεση κατηγορήθηκαν ο γιατρός που χειρούργησε την άτυχη Φανή στις 9 Ιουλίου, οι γιατροί που είχαν διενεργήσει το προηγούμενο χειρουργείο από αυτό της Φανής στις 8 Ιουλίου και οι δύο νοσοκόμες που συμμετείχαν και στα δύο χειρουργεία. Ο γιατρός που χειρούργησε την 44χρονη αθωώθηκε το 2013 με το αιτιολογικό ότι δεν μπορούσε να γνωρίζει τι περιείχαν οι φιάλες που χορήγησε στην ασθενή που χειρουργούσε, επικαλούμενος ότι αυτό προκύπτει από τον καθηκοντολόγιο του και ότι υπεύθυνες για το τι φτάνει στα χέρια του και κατ’ επέκταση στην ασθενή, είναι οι νοσοκόμες.
Εν τω μεταξύ, πρέπει να σημειωθεί ότι οι φιάλες του υπέρτονου διαλύματος μοιάζουν με αυτές του φυσιολογικού ορού, ωστόσο η ύπαρξη τους στον θάλαμο του χειρουργείου θεωρήθηκε περίεργη καθώς το συγκεκριμένο διάλυμα δεν είθισται να χρησιμοποιείται σε γυναικολογικά-μαιευτικά χειρουργεία.
Ως εκ των ανωτέρω, για την υπόθεση κατέληξαν να κατηγορούνται οι δύο νοσοκόμες που πήραν μέρος και στα δύο χειρουργεία (της άτυχης Φανής και το προηγούμενο) και οι δύο γιατροί που είχαν διενεργήσει το προηγούμενο χειρουργείο από αυτό της παθούσας που κατέληξε επειδή είχαν χρησιμοποιήσει υπέρτονο διάλυμα χλωριούχου νατρίου, αλλά δεν είχαν φροντίσει να απομακρύνουν τις φιάλες που είχαν περισσέψει.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΜΗ ΣΤΑ ΝΟΜΙΚΑ
Οι τέσσερις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατηγορήθηκαν γιατί δεν είχαν φροντίσει να απομακρύνουν τις φιάλες του υπέρτονου διαλύματος χλωριούχου νατρίου από το θάλαμο του χειρουργείου και ως εκ τούτου αυτό κατέληξε στην ασθενή και τη σκότωσε. Από κει και μετά ξεκίνησε ένα «πινγκ-πονγκ» για το αν τελικά φταίνε οι νοσοκόμες ή οι γιατροί και για το ποιος είναι υπεύθυνος βάση «καθηκοντολογίου» για τα ιατρικά σκευάσματα που λαμβάνουν οι χειρουργούμενοι και οι ασθενείς εν γένει.
«Δική μας θέση είναι ότι η ευθύνη βαρύνει τους γιατρούς» λέει ο κος Πάντζος που εκπροσώπησε την οικογένεια της Φανής και εξηγεί: «Όλοι μας, όταν πρόκειται να μπούμε στο χειρουργείο ρωτάμε ποιος είναι ο γιατρός γιατί θεωρούμε ότι αυτός έχει την ευθύνη της υγείας μας εκείνη την ώρα. Δε ρωτάμε ποια είναι η νοσοκόμα ή ποιος είναι ο τραυματιοφορέας. Αλίμονο αν το κάναμε αυτό». Ο δικηγόρος κάνει αυτό το σχόλιο για να πει τελικά ότι θεωρείται μεν βέβαιον ότι ο θάνατος της Φανής οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, αλλά το ζήτημα όμως που ανοίγει είναι το κατά πόσο μπορούν οι ασθενείς να εμπιστεύονται τελικά το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης στο οποίο αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των γιατρών και επικίνδυνα υλικά ή σκευάσματα αφήνονται εκτεθειμένα. Από την άλλη πλευρά γεννάται εύλογα το ερώτημα «για ποιο λόγο οι νοσοκόμες δεν διάβασαν την ετικέτα της φιάλης πριν την δώσουν στο γιατρό ή γιατί ο χώρος και ο θάλαμος του χειρουργείου δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα πριν από την επέμβαση της ασθενούς». Πάντως μετά το θάνατο της Φανής Μπουζινίδου άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας των χειρουργείων του Νοσοκομείου και τηρείται πλέον Βιβλίο καταγραφής εισερχομένων και εξερχομένων υλικών.
Το Εφετείο Θράκης έκρινε ένοχες τις δύο νοσοκόμες επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή στην καθεμιά. Οι δύο γιατροί κρίθηκαν αθώοι, όμως όχι ομόφωνα και αυτό είναι το σημαντικό κατά τον κύριο Πάντζο. Οι δύο εκ των τριών δικαστών ψήφισαν υπέρ της αθώωσης των γιατρών και ο ένας κατά – δηλαδή τους έκρινε ενόχους. «Αυτό είναι σημαντικό» λέει ο κος Πάντζος «και είναι ένα είδος ηθικής δικαίωσης για την οικογένεια της εκλιπούσας. Θα θέλαμε βέβαια καταδίκη αλλά έστω και αυτό, η έλλειψη δηλαδή πανηγυρικής ομοφωνίας για την αθωότητα των εμπλεκόμενων ιατρών, αποτελεί τρόπον τινά «τιμωρία» και σοβαρό λόγο προβληματισμού για τον τρόπο λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου».
Όσο για την οικογένεια της εκλιπούσης, δεν είναι γνωστό πώς θα κινηθεί από δω και πέρα. Δικαιούται να προσφύγει στον Άρειο Πάγο προκειμένου να ζητήσει αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Θράκης, όμως ακόμη δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση για μια τέτοια προσφυγή. Παράλληλα υπάρχουν σε εκκρεμότητα και κάποιες αγωγές έναντι του Νοσοκομείου στα διοικητικά δικαστήρια.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο πατέρας της Φανής δεν πρόλαβε να μάθει την απόφαση του δικαστηρίου καθώς έφυγε από τη ζωή μη αντέχοντας την απώλεια της κόρης του και να προσθέσουμε μία άλλη λεπτομέρεια που είναι όμως τρομακτική: ανάμεσα στο μοιραίο χειρουργείο της Φανής και το χειρουργείο της 8ης Ιουλίου μεσολάβησαν τέσσερις καισαρικές τομές στις οποίες ευτυχώς δεν μπέρδεψε κανείς τους φυσιολογικούς ορούς με τα υπέρτονα διαλύματα χλωριούχου νατρίου…
Χ. ΠΑΝΤΖΟΣ: «ΣΤΗ ΦΑΝΗ ΕΣΚΑΣΕ Η ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ»
Εν τέλει ο δικηγόρος Χάρης Πάντζος σχολιάζοντας όσα έγιναν υποστηρίζει ότι πρέπει να διορθωθούν πολλά στον τρόπο λειτουργίας του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης: «Μιλάμε για ένα νοσοκομείο στο οποίο χειρουργούν καθηγητές Πανεπιστημίου με διεθνείς διακρίσεις. Και παρόλα αυτά, σε χειρουργείο υπό την εποπτεία τους χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή από γελοίο λάθος. Πρέπει να σκεφτούμε ότι τα λάθη αυτά είναι ανεπίτρεπτα και δεν μπορεί κανείς να κρύβεται πίσω από «καθηκοντολόγια». Οι καθηγητές αυτοί διδάσκουν και στο Πανεπιστήμιο, δηλαδή διαμορφώνουν και την νοοτροπία της ιατρικής κοινότητας για τα επόμενα 50 χρόνια»
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος