... η πληρωμή μπορεί να γίνει με e-banking.Να υποθέσω ότι ο λογιστής δεν θα έχει πρόβλημα να το περάσει έτσι
Η εκτύπωση ηλεκτρονικής πληρωμής δεν αποτελεί τιμολόγιο. Ένας εφοριακός μπορεί κάλλιστα να το απορρίψει.
Μπορούμε λοιπόν να απαιτήσουμε τιμολόγια από τους Συλλόγους;
ΝΑΙ.
Oι ιατρικοί σύλλογοι είναι Nομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και εδρεύουν στην έδρα του Yγειονομικού Kέντρου.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΌπως είναι γνωστό, όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στο επιχειρηματικό περιβάλλον, με οποιαδήποτε μορφή (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), ονομάζονται πλέον «οντότητες». Ο ορισμός του όρου, επιχειρείται τόσο από τον ΚΦΕ (Ν 4172/2013, άρθρο 2), όσο και από τον ΚΦΔ, για σκοπούς φορολογίας (Ν 4174/2013, άρθρο 3). Ωστόσο, κατά την γνώμη μας, το περιεχόμενο της έννοιας αυτής, διευκρινίζεται σαφέστατα στον Ν 4308/2014 (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα), στο Παράρτημα Α (Ορισμοί): «Οντότητα είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ή ένωση προσώπων, με ή χωρίς νομική προσωπικότητα, επιχείρηση ή οργανισμός κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ανήκει στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα». (βλ. και το άρθρο 1, του νόμου, με την σχετική ανάλυση). Ασφαλώς, πρόκειται για «ισοπεδωτικό» ορισμό που δεν αφήνει μεν περιθώρια αμφισβητήσεων, αλλά αφορά την λογιστική διαδικασία.
Συνεπώς, πέραν των καθιερωμένων νομικών σχημάτων (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΕκμΕ), ο γνωστός μας, πρώην ελεύθερος επαγγελματίας του άρθρου 48 του «παλαιού» ΚΦΕ (Ν 2238/1994) κατατάσσεται και αυτός στις «οντότητες», όπως και ο αγρότης, ο συνεταιρισμός, το ΝΠΔΔ, το ΝΠΙΔ, η κοινοπραξία, η κοινωνία, η αστική εταιρεία, το σωματείο κ.λπ., εφόσον υποχρεούνται να εφαρμόσουν τον νόμο για τα ΕΛΠ από φορολογική ή άλλη νομοθετική διάταξη (περ. γ, παρ. 2, άρθρου 1 του Ν. 4308/2014). Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 8, παρ. 1, του παραπάνω νόμου: «Τιμολόγιο είναι το στοιχείο που εκδίδεται από την υποκείμενη σε αυτόν τον νόμο οντότητα για κάθε πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών, εντός της χώρας ή άλλης χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή προς άλλη χώρα, καθώς και σε κάθε περίπτωση συναλλαγής που υπόκειται σε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας».
Άρα, αυτός που δεν υποχρεώνεται στην έκδοση τιμολογίου είναι, (δια της μεθόδου της εις άτοπον απαγωγής), ο ιδιώτης, ήτοι το φυσικό πρόσωπο που είναι αποκλειστικά μισθωτός, του ιδιωτικού ή του δημοσίου τομέα, ή ο/η άνεργος -η, ή ο/η φοιτητής -τρια (προστατευόμενο μέλος οικογένειας) και σε καμιά περίπτωση δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Δηλαδή, δεν συναλλάσσεται, κατά την έννοια της παρ. 3, του άρθρου 21, όπως η παράγραφος αυτή διαμορφώθηκε με τις αλλαγές του Ν 4316/2014 (ισχύς από 24/12/2014).
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος