ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2017
Ποια ήταν η Μιλένα Ρούζκοβα.
Τη Μιλένα είχα την τύχη να τη γνωρίσω προσωπικά όσο ζούσε.
Τις πιο κάτω πληροφορίες συνέλεξα από το Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΒιογραφικό Μιλοσλάβας (Μιλένας) Ρούζκοβα
Γυναικολόγου – μαιευτήρα, Διεθνώς Πιστοποιημένης Συμβούλου Θηλασμού IBCLCΤο 1976 αποφοίτησε από τη Σχολή Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας και το 1984 απέκτησε την ειδικότητα του γυναικολόγου – μαιευτήρα. Στην Τσεχία εργαζόταν για ένα χρόνο σε μια επαρχιακή πόλη και κατόπιν στην Πράγα σε πανεπιστημιακή γυναικολογική κλινική, για πάνω από 14 χρόνια.
Από το 1988 ζούσε στην Ελλάδα και μετά την αναγνώριση του πτυχίου και της ειδικότητάς της το 1988, εργαζόταν για 4 χρόνια ως Επιμελητής Β' στη Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κομοτηνής. Το 1997 άνοιξε ιδιωτικό ιατρείο στη Ξάνθη, το οποίο και έκλεισε το Νοέμβριο 2010 λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.
Είχε παραστεί σε πάνω από τρεις χιλιάδες τοκετούς σε νοσοκομεία και σε περίπου πενήντα τοκετούς κατ’οίκον συμπεριλαμβανομένων και δύο HBVAC.
Από το Μάιο 1998 μέχρι τέλους εργαζόταν ως ιατρός γυναικολόγος στην πρώην ΝΜΥ ΙΚΑ Ξάνθης.
Το 1996 ήταν μεταξύ των τριών πρώτων ατόμων που πιστοποιήθηκαν ως IBCLC στην Ελλάδα, ενώ πάνω από 10 χρόνια εκτελούσε τα χρέη Συντονίστριας για Ελλάδα και Κύπρο του Διεθνούς Συμβουλίου των Εξεταστών των Συμβούλων Γαλουχίας (IBLCE). Από το 1996 κάθε 5 χρόνια ανανέωνε την πιστοποίησή της, με τελευταία φορά το 2011.
Ήταν παντρεμένη, και είχε αποκτήσει έναν γιο, τον οποίο θήλαζε για πάνω από 3 χρόνια.
Επιστημονική - κοινωνική δράση Μιλένας Ρούζκοβα.Με απαράμιλλο θάρρος και επιμονή και μέσα σε ένα συχνά “εχθρικό” περιβάλλον ήταν από τους πρώτους που υποστήριξε την ιδέα του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας. Παρότρυνε και ενθάρρυνε τις γυναίκες να θηλάζουν προσφέροντάς τους κάθε αναγκαία επιστημονική πληροφόρηση και συναισθηματική υποστήριξη γι' αυτό το σκοπό.
Οργάνωσε ομάδες υποστήριξης γυναικών που θηλάζουν, υπήρξε συμμέτοχος και βασική συνδιοργανώτρια στην Ξάνθη των εβδομάδων μητρικού θηλασμού, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και ο ταυτόχρονος δημόσιος μητρικός θηλασμός. Πραγματοποίησε πολλές διαλέξεις σχετικά με το μητρικό θηλασμό και αρθρογράφησε σχετικά. Για την προσφορά της στον τομέα αυτό έγινε γνωστή και έχει θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.
Η Μιλένα ήταν Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, μέλος του Professional Breastfeeding Resource Center Program της LLLinternational. Ενέπνευσε τις νέες γυναίκες και φεύγοντας από την Ξάνθη φρόντισε να αφήσει καινούργιες Πιστοποιημένες Συμβούλους Γαλουχίας δίνοντας έτσι προοπτική για το κίνημα αυτό στην πόλη μας.
Υποστήριξε επίσης και την ιδέα του φυσικού τοκετού στο σπίτι και πολλές γυναίκες ευεργετήθηκαν και με την υποστήριξή της έκαναν φυσικό τοκετό στο σπίτι τους ή σε κλινικές. Ήταν μέλος του Συλλόγου “ΕΥΤΟΚΙΑ” για την Προώθηση του Φυσικού Τοκετού.
Με όλη γενικά τη λειτουργία της ως γιατρός και ως άνθρωπος αγωνίστηκε ανυποχώρητα να δώσει στις γυναίκες την ευκαιρία να ανακτήσουν τη χαμένη τους δύναμη και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.
Στα πλαίσια αυτά στηλίτευσε και την εκμετάλλευση που υφίστανται οι γυναίκες από το ιατρικό σύστημα που τις οδηγεί κατά κόρον στη χώρα μας στις καισαρικές τομές. Στη σχετική δράση της περιλαμβάνονται δημοσιεύσεις και διαλέξεις.
Η ισχυρή της θέληση ωστόσο ν' αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο δεν εκδηλώθηκε μόνο μέσα από τον τρόπο που άσκησε το λειτούργημά της αλλά και από τη συνολικότερη στάση και δράση της ως πολίτισσας. Είχε οικολογική συνείδηση και εξαιρετικά συνεπή με τη συνείδηση αυτή τρόπο ζωής και συμμετείχε δραστήρια σε διάφορους συλλόγους .
Ίδρυσε επίσης στην Ξάνθη παράρτημα του “ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ”, που στα πλαίσια ενός παγκόσμιου κινήματος έχει ως στόχο την αλλαγή του κόσμου για πιο δίκαιη και λογική κοινωνία. Προϋπόθεση για την αλλαγή αυτή είναι μέσα από την αμοιβαία αλληλοακρόαση και τη συναισθηματική εκτόνωση να παλέψουν οι άνθρωποι τις ποικίλες εσωτερικευμένες καταπιέσεις και να αναδυθεί όλη η ευφυΐα και δημιουργικότητά τους, να φέρουν φρέσκες ιδέες και να αναλάβουν δράση για την αλλαγή του κόσμου.