Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 00:36:08

Αποστολέας Θέμα: Σχετικά με την Υγειονομική Περίθαλψη Ελλήνων πολιτών σε άλλες χώρες της Ε.Ε.  (Αναγνώστηκε 26182 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Απριλίου 2009, 14:31:20
Αναγνώστηκε 26182 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 14/04/2009.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι χιλιάδες ταξιδιώτες που θα βρεθούν στο εξωτερικό τις ημέρες του Πάσχα.
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας σας παρέχει τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη του δημόσιου τομέα με τους υπηκόους της ξένης χώρας.


Επιμέλεια: Σοφία Χριστοφορίδου

Ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει και επιπλέον έχει κάθε δικαίωμα στην περίθαλψη, ακόμη κι αν βρίσκεται εκτός της χώρας του. Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ασθενών, που ορίστηκε στις 18 Απριλίου, η "Μ" παρουσιάζει ό,τι πρέπει να ξέρει κανείς, αν προκύψει πρόβλημα υγείας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή αν επιλέξει να υποβληθεί σε μια επέμβαση σε μια χώρα της Ε.Ε. εκτός Ελλάδος. Αν πρόκειται να φύγετε για διακοπές, επαγγελματικό ταξίδι ή σύντομη ανάπαυλα ή έχετε σκοπό να σπουδάσετε στο εξωτερικό, βεβαιωθείτε ότι έχετε αποκτήσει την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας. Έτσι θα εξοικονομήσετε χρόνο, φασαρία και χρήματα αν αρρωστήσετε ή τραυματιστείτε ενώ βρίσκεστε στο εξωτερικό. Αν επιθυμείτε να λάβετε υγειονομική περίθαλψη σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είστε ασφαλισμένος σε κάποιον φορέα κοινωνικής ασφάλισης και δευτερευόντως να έχετε λάβει σχετική έγκριση. Τόσο η κάρτα ασθενείας για έκτακτες περιπτώσεις όσο και οι διαδικασίες προγραμματισμένης περίθαλψης σας καλύπτουν όχι μόνο στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Τι γίνεται αν προκύψει εκτάκτως πρόβλημα υγείας ενώ είμαι στο εξωτερικό;

Με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας θα έχετε την ίδια πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη του δημόσιου τομέα (π.χ. έναν γιατρό, ένα φαρμακείο, ένα νοσοκομείο ή ένα κέντρο υγειονομικής περίθαλψης) με τους υπηκόους της χώρας την οποία επισκέπτεστε. Εάν πρέπει να λάβετε ιατρική φροντίδα σε μια χώρα που επιβάλλει χρεώσεις για την υγειονομική περίθαλψη, θα αποζημιωθείτε είτε αμέσως είτε μετά την επιστροφή σας στη χώρα σας. Η κάρτα δεν σας καλύπτει για φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, η κάρτα δεν καλύπτει τα έξοδά σας αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό ειδικά για να λάβετε υγειονομική περίθαλψη. Η κάρτα διατίθεται δωρεάν από τον τοπικό φορέα ασφάλισης ασθένειας και α υγειονομικής περίθαλψής

Εάν αποφασίσω να πάω για θεραπεία στο εξωτερικό ο ασφαλιστικός μου φορέας καλύπτει τα έξοδα;

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις απαιτείται προέγκριση από τον ασφαλιστικό σας φορέα. Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε το  έντυπο E112, ένα τυποποιημένο ευρωπαϊκό έντυπο, πανομοιότυπο σε όλες τις χώρες και σε όλες τις γλώσσες, στο οποίο ο ασφαλιστικός σας φορέας πιστοποιεί ότι θα καλύψει τα έξοδα της περίθαλψης που επιθυμείτε να λάβετε στο εξωτερικό. Τα έξοδα περίθαλψής σας θα σας επιστραφούν στο ποσοστό που προβλέπει το κράτος στο οποίο λαμβάνετε την περίθαλψη, εάν όμως προβλέπεται υψηλότερο ποσοστό στο κράτος όπου είστε ασφαλισμένος, ο ασφαλιστικός σας φορέας θα σας επιστρέψει τη διαφορά. Σημειωτέον ότι το δικαίωμα σε πρόσθετη επιστροφή δεν αναγνωρίζεται από την Ελβετία.

Τι με συμφέρει περισσότερο;

Ας υποθέσουμε ότι είστε ασφαλισμένος στη χώρα Α, όπου για μια επέμβαση το ταμείο σας θα σας επέστρεφε 2.800 ευρώ. Αν ζούσατε στη χώρα Β, όπου η συγκεκριμένη επέμβαση κοστίζει 4.000 ευρώ, θα παίρνατε  3.200 ευρώ από το ταμείο σας. Εφόσον λάβατε άδεια να εγχειριστεί στη χώρα Β, θα επωφεληθείτε από τους όρους που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στη χώρα Β. Συνεπώς θα σας επιστραφούν από το ταμείο σας 3.200 ευρώ (και όχι 2.800 ευρώ) και θα επιβαρυνθείτε μόνο με τη διαφορά, ήτοι με 800 ευρώ. Αν όμως για την ίδια περίθαλψη στη χώρα Α σας επέστρεφε 3.500 ευρώ, και επιλέγατε τη χώρα Β για την επέμβαση (όπου καλύπτονται τα 3.200 από το συνολικό κόστος) θα παίρνατε πίσω 3.500 ευρώ και θα επιβαρυνόσασταν με 500 ευρώ για την εγχείρηση των 4.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι η Ελβετία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα πρόσθετης επιστροφής εξόδων, είτε είστε ασφαλισμένος σε χώρα του ΕΟΧ και ταξιδέψετε στην Ελβετία, είτε το αντίστροφο.

Ποια έξοδα καλύπτονται;

Αν λάβετε έγκριση, τα έξοδα περίθαλψης (νοσοκομειακής ή μη) θα καλυφθούν στο ποσοστό που είναι υψηλότερο -είτε του κράτους στο οποίο είστε ασφαλισμένος είτε του κράτους όπου σας χορηγείται περίθαλψη. Η υποχρέωση κάλυψης των εξόδων σας αφορά μόνο τα έξοδα που σχετίζονται με την περίθαλψη που σας παρέχεται (πχ έξοδα νοσηλείας, διαμονής και διατροφής στο νοσοκομείο). Ωστόσο, εάν στη χώρα διαμονής σας καλύπτονται επιπλέον έξοδα (πχ μετακίνησης στον τόπο όπου παρέχεται η περίθαλψη και/ ή τα έξοδα διαμονής του συνοδού) και νοσηλευτείτε στο εξωτερικό, όταν επιστρέψετε δεν είναι δυνατόν να σας αρνηθούν την κάλυψη αυτών των εξόδων με το αιτιολογικό ότι η περίθαλψη σας παρασχέθηκε σε άλλο κράτος.

Εάν δεν λάβω έγκριση εκ των προτέρων χάνω το δικαίωμά μου για επιστροφή των εξόδων;

Εάν δεν έχετε λάβει έγκριση, τότε καταρχήν δεν δικαιούσθε επιστροφή των εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης που σας χορηγήθηκε σε άλλο κράτος μέλος. Μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων σας όταν γυρίσετε στη χώρα σας, χωρίς όμως να υπάρχει εγγύηση ότι η αίτησή σας θα γίνει δεκτή. Εάν η πρώτη αίτησή σας για έγκριση απορρίφθηκε, νοσηλευτήκατε στο εξωτερικό και στη συνέχεια σας δόθηκε έγκριση, έχετε δικαίωμα να λάβετε επιστροφή του ποσού το οποίο θα σας επιστρεφόταν κανονικά. Εάν προσφύγατε στη δικαιοσύνη κατά του ασφαλιστικού σας ταμείου, αλλά η απόφαση εκδόθηκε ενώ στο μεταξύ μεταβήκατε για νοσηλεία, δεν χάνετε το δικαίωμα επιστροφής των ιατρικών σας εξόδων.   

Τι συμβαίνει σε περίπτωση που μου απορρίψουν την αίτηση έγκρισης;

Μπορείτε να προβείτε σε καταγγελία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει πληροφορίες για το πώς μπορείτε να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας.

Στη χώρα μου υπάρχει λίστα αναμονής για τη θεραπεία που χρειάζομαι. Μπορούν να μου αρνηθούν την κάλυψη αν η περίθαλψη σε άλλη χώρα κοστίζει περισσότερο;

Όχι. Εάν ο χρόνος που πρέπει να περιμένετε για θεραπεία στη χώρα στην οποία είστε ασφαλισμένος είναι αδικαιολόγητος για ιατρικούς λόγους, ο σχετικός φορέας δεν μπορεί να αρνηθεί να σας καλύψει την περίθαλψή σας στο εξωτερικό εξαιτίας μόνον του κόστους που συνεπάγεται.

Τι περιλαμβάνει η “υγειονομική περίθαλψη”;

Ιατρική, οδοντιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και άμεσες πληρωμές για την επιστροφή των εξόδων παροχής αυτών των υπηρεσιών. Κατά κανόνα, τα έξοδα περίθαλψής σας καλύπτονται μόνον εάν η νομοθεσία του κράτους στο οποίο είστε ασφαλισμένος αναγνωρίζει τη σχετική περίθαλψη. Για παράδειγμα, τα έξοδα θεραπείας με ιαματικά λουτρά καλύπτονται σε ορισμένες χώρες αλλά όχι σε άλλες. Προτού ξεκινήσετε για το ταξίδι σας ενημερωθείτε σχετικά από τον ασφαλιστικό σας φορέα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα υποθέσεων που έφτασαν μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ιδιωτικά θεραπευτήρια:

Ο Δημήτριος Σταματελάκης ήταν ασφαλισμένος στο Ταμείο Ασφαλίσεως Εμπόρων. Έπασχε από καρκίνο στην ουροδόχο κύστη και νοσηλεύτηκε από τις 18 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου 1998 σε ιδιωτική κλινική, τη London Bridge Hospital, στην οποία προκατέβαλε το ποσό των 13.600 λιρών Αγγλίας. Η σύζυγός του (ο ίδιος στο μεταξύ είχε πεθάνει) ζήτησε την απόδοση των δαπανών από το ασφαλιστικό ταμείο, το οποίο υποστήριξε ότι δεν επιτρέπεται η απόδοση των δαπανών νοσηλείας σε ιδιωτικά θεραπευτήρια του εξωτερικού. Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) αποφάνθηκε ότι η νομοθεσία κράτους μέλους που αποκλείει την απόδοση των δαπανών για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές άλλου κράτους μέλους δεν είναι συμβατή με την αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών. Στην περίπτωση Σταματελάκη υπήρχε ζήτημα διάκρισης: σε περίπτωση επείγουσας νοσηλείας ο ασθενής καλύπτονταν για τις δαπάνες σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Ελλάδας, ακόμη και αν αυτό δεν ήταν συμβεβλημένο με το ταμείο, ενώ στην περίπτωση του μη συμβεβλημένου θεραπευτηρίου άλλης χώρας αυτό δεν ίσχυε.

Επείγουσα νοσηλεία.

Ο Βασίλης Ιωαννίδης είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ. Κατά τη διάρκεια διαμονής του στη Γερμανία προέκυψε έκτακτη ανάγκη νοσηλείας του, λόγω επανεμφάνισης στηθαγχικών ενοχλήσεων. Τέσσερις μήνες μετά το ΙΚΑ αποφάνθηκε ότι η πάθηση από την οποία έπασχε ο Β. Ιωαννίδης δεν είχε εκδηλωθεί κατά τρόπο τόσο αιφνίδιο κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη Γερμανία ώστε να δικαιολογεί την άμεση εισαγωγή του σε νοσοκομείο και θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί δεόντως στην Ελλάδα. Έτσι δεν ενέκρινε εκ των υστέρων τις δαπάνες νοσηλείας. Το ΔΕΚ έκρινε ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται να ζητήσουν επιστροφή των εξόδων υγειονομικής περίθαλψης που έλαβαν στο εξωτερικό. Οι εθνικές αρχές δεν μπορούν να απαιτήσουν προέγκριση, αλλά οφείλουν να επιστρέφουν τα έξοδα εφόσον η ασθένεια εκδηλωθεί αιφνιδίως κατά την παραμονή του ενδιαφερομένου σε άλλο κράτος μέλος.

Έξοδα διαμονής και συνοδού.

Ο Μ. Acereda Herrera εισήχθη επειγόντως σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Ισπανίας όπου του διαγνώστηκε σοβαρή ασθένεια. Κρίνοντας ότι η εν λόγω θεραπεία ήταν ανεπαρκής ζήτησε να υποβληθεί σε θεραπεία σε νοσοκομείο της Γαλλίας. Λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του, μετέβη επανειλημμένως στη Γαλλία, συνοδευόμενος από ένα μέλος της οικογενείας του. Τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής που προέκυψαν από τις μετακινήσεις αυτές. Το συνολικό ποσό των εν λόγω εξόδων ανέρχεται σε 19.594 ευρώ. Το ΔΕΚ αποφάνθηκε ότι ο τρόπος κάλυψης των εξόδων ταξιδιού, στέγασης και διατροφής του ασφαλισμένου και του συνοδού θα εξαρτηθεί από τον τρόπο κάλυψης των εξόδων στο κράτος όπου ο ασθενής είναι ασφαλισμένος. Στην Ισπανία, όπου ήταν ασφαλισμένος ο Herrera καλύπτονται μόνο τα έξοδα διαμονής και διατροφής του ασφαλισμένου στο νοσηλευτικό ίδρυμα και όχι τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής για τον ίδιο και τον συνοδό.

Λίστες αναμονής.

Η Βρετανίδα Yvonne Watts έπασχε από αρθρίτιδα στα ισχία και θέλησε να υποβληθεί σε εγχείρηση στο εξωτερικό, όμως ο γιατρός που την εξέτασε έκρινε ότι η κατάστασή της ήταν συνήθης πράγμα που σήμαινε ότι θα έπρεπε να περιμένει περίπου ένα χρόνο μέχρι να υποβληθεί σε εγχείρηση στο τοπικό νοσοκομείο. Η ασθενής μετέβη στη Γαλλία για να συμβουλευθεί ειδικό ιατρό, ο οποίος γνωμάτευσε ότι η ανάγκη υποβολής της ασθενούς σε εγχείρηση κατέστη πιο επείγουσα λόγω επιδεινώσεως της καταστάσεώς της. Οι βρετανοί γιατροί μείωσαν το χρόνο αναμονής στους τέσσερις μήνες, ωστόσο η ασθενής έκανε την επέμβαση στη Γαλλία πληρώνοντας 3.900 στερλίνες. Τα βρετανικά δικαστήρια δεν έκαναν δεκτό το αίτημά της για επιστροφή των νοσηλίων γιατί μετά τη μείωση του χρόνου αναμονής, δεν συνέτρεχε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην περίπτωσή της. Το ΔΕΚ έκρινε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί να αρνηθεί να εγκρίνει τη μετάβαση ασθενούς στο εξωτερικό για περίθαλψη λόγω του μακρού χρόνου αναμονής για νοσοκομειακή περίθαλψη στο κράτος διαμονής του, εκτός αν είναι σε θέση να αποδείξει ότι ο χρόνος αναμονής δεν υπερβαίνει μια αποδεκτή από ιατρική άποψη περίοδο αναμονής, λαμβανομένης υπόψη της κατάστασης υγείας και των κλινικών αναγκών του ασθενούς.

Γυαλιά και ορθοδοντική θεραπεία.

Ο ασφαλισμένος στο Λουξεμβούργο Raymond Kohll ήθελε η ανήλικη κόρη του να υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία στη Γερμανία. Το ασφαλιστικό του ταμείο έκρινε ότι η αγωγή δεν ήταν επείγουσα και ότι μπορούσε να γίνει στο Λουξεμβούργο. Ο επίσης λουξεμβουργιανός Nicolas Decker έκανε αίτηση επιστροφής των δαπανών για την αγορά ζεύγους γυαλιών με διορθωτικούς φακούς από οπτικό στο Βέλγιο, κατόπιν συνταγής οφθαλμίατρου εγκατεστημένου στο Λουξεμβούργο. Το ΔΕΚ έκρινε ότι οι υπήκοοι της Ε.Ε. μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άλλο κράτος μέλος χωρίς προέγκριση, και να τους επιστραφούν τα έξοδα κατά το ποσοστό που προβλέπει το κράτος στο οποίο είναι ασφαλισμένοι.

Διαβάστε περισσότερα για τις υποθέσεις στην ιστοσελίδα: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Απριλίου 2009, 08:00:58
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
ΤΟ ΒΗΜΑ, 24/11/2008.
ΛΩΡΑ ΠΙΠΙΛΗ.

ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ έντυπο Ε112 που εκδίδουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί για νοσηλεία και περίθαλψη σε χώρες της ΕΕ θα χρειάζεται πλέον μόνο για τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να προσφεύγουν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ για ιατρικές υπηρεσίες, φάρμακα, γυαλιά κλπ. χωρίς οποιαδήποτε προέγκριση και να εισπράττουν από τον ασφαλιστικό τους οργανισμό την αμοιβή που έχει ορισθεί.

Τα παραπάνω προβλέπει πρόταση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Giuseppe Tesauro, η οποία εφόσον γίνει αποδεκτή (όπως συνήθως συμβαίνει) θα φέρει τα πάνω κάτω στον τομέα της υγείας και στους ασφαλιστικούς φορείς της ΕΕ.

Ο γενικός εισαγγελέας θέτει θέμα και για τη νοσοκομειακή περίθαλψη αλλά με διαφορετικούς όρους. Τονίζει ότι ο ασθενής υποχρεούται πάντα να ζητεί προηγούμενη έγκριση (έντυπο Ε112) από τον ασφαλιστικό του φορέα, επικαλούμενος παράλληλα μελέτη του έλληνα νομικού κ. Π. Μαυρίδη και κλείνει τις παρατηρήσεις του αναφέροντας ότι θα ήταν ευχής έργο να λαμβάνεται πάντα υπόψη η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και να χορηγείται το Ε112 και για τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η αναμενόμενη απόφαση θα επηρεάσει σημαντικά τη χώρα μας, δεδομένου ότι παρά τις κατά καιρούς νομοθετικές απαγορευτικές ρυθμίσεις ουδέποτε μειώθηκε η ζήτηση για ιατρικές υπηρεσίες στο εξωτερικό. Η ελεύθερη επιλογή σίγουρα θα οδηγήσει σε αύξηση των πολιτών που θα προσφεύγουν στο εξωτερικό για διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και για θεραπείες που δεν χρειάζονται νοσηλεία (π.χ. ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες κλπ.). Σήμερα για τους παραπάνω λόγους δεν επιτρέπεται ­ με αντικειμενικά κριτήρια ­ η έγκριση για τέτοιου είδους υπηρεσίες, δεδομένου ότι σχεδόν όλες παρέχονται στη χώρα μας.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Απριλίου 2009, 08:10:19
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αχρείαστο να είναι αλλά ο νέος ΟΠΑΔ ρυθμίζει τις συνθήκες και τους όρους κάτω από τους οποίους οι ασφαλισμένοι του δημόσιου μπορούν να χρηματοδοτηθούν για να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία του εξωτερικού. Διαβάστε με προσοχή το απόσπασμα που παρατίθεται και προέρχεται από τον νέο ΟΠΑΔ.

Αφορά τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του δημοσίου σε νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης του εξωτερικού:
Άρθρο 8
Γ. Νοσηλεία στο εξωτερικό

Γ.1. Οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ δικαιούνται νοσηλείας στο εξωτερικό στις παρακάτω περιπτώσεις:

α. Εάν η διάγνωση ή η θεραπεία σοβαρής νόσου δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα λόγω έλλειψης των κατάλληλων επιστημονικών μέσων ή ιατρών που διαθέτουν την απαιτούμενη ειδίκευση και είναι γνωστό ότι η αντίστοιχη διάγνωση και θεραπεία γίνεται στο εξωτερικό και δεν αποτελεί πειραματική μέθοδο. Τα ανωτέρω πιστοποιούνται από γνωμάτευση διευθυντή της αρμόδιας κλινικής κρατικού ή πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ελλάδας και αντίστοιχη γνωμάτευση της αρμόδιας ειδικής υγειονομικής επιτροπής Αθηνών ή Θεσσαλονίκης. Τη σχετική απόφαση εκδίδει ο Πρόεδρος ή ο Γενικός Διευθυντής του ΟΠΑΔ.

β. Όταν υπηρετούν ή βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια στο εξωτερικό. Σε περίπτωση νοσηλείας σε άλλη χώρα εκτός εκείνης στην οποία υπηρετούν, απαιτείται όμοια απόφαση και με τις ίδιες προϋποθέσεις με εκείνη της προηγούμενης περίπτωσης, στην οποία θα πρέπει να δικαιολογείται η νοσηλεία σε άλλη χώρα.

γ. Εφόσον διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό:
γ.α. Όσοι διαμένουν μόνιμα σε χώρες της Ε.Ε. ασφαλίζονται υποχρεωτικά με τα κοινοτικά έντυπα.
γ.β. Όσοι διαμένουν σε χώρες εκτός Ε.Ε., τους αποδίδονται δαπάνες Ελλάδας.
Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

Για την περίπτωση α’:
- αίτηση,
- πιστοποιητικό μονίμου κατοικίας και
- η κατάθεση του βιβλιαρίου ασθένειας.
Για την περίπτωση β’:
- αίτηση,
- πιστοποιητικό μονίμου κατοικίας και
- πρωτότυπα τιμολόγια-αποδείξεις-γνωματεύσεις θεωρημένα από ελληνική προξενική ή πρεσβευτική αρχή και μεταφρασμένα.

δ. Στις περιπτώσεις που βρίσκονται προσωρινά και για οποιοδήποτε λόγο στο εξωτερικό και προσφερθούν σε αυτούς υγειονομικές υπηρεσίες λόγω βίαιου, αιφνίδιου και αναπότρεπτου συμβάντος. Η γενόμενη νοσηλεία αναγνωρίζεται εκ των υστέρων, ύστερα από γνωμάτευση της παραπάνω ειδικής υγειονομικής επιτροπής, στην οποία αιτιολογείται απαραίτητα η αναγκαιότητα της άμεσης και επιβεβλημένης νοσηλείας.

Εφόσον βρίσκονται στην Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ). Σε περίπτωση μη χρήσης της, θα ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται από τους κοινοτικούς κανονισμούς, δηλαδή κοστολόγηση δαπανών, από τον αρμόδιο φορέα της χώρας νοσηλείας και απόδοση της δαπάνης όπως θα ορίζεται από αυτόν. Δεν απαιτείται έγκριση της ειδικής υγειονομικής επιτροπής και για τα δικαιολογητικά που θα υποβάλλονται δεν απαιτείται θεώρηση από ελληνική αρχή ούτε και μετάφραση.

Γ.2. Δαπάνες νοσηλείας στο εξωτερικό θεωρούνται:

α. Τα εισιτήρια μετάβασης και επιστροφής του ασθενούς και του τυχόν αναγκαίου συνοδού, της οικονομικότερης θέσης του μεταφορικού μέσου που χρησιμοποιείται, μετά από γνωμάτευση της ειδικής υγειονομικής επιτροπής και προκειμένου για μεταμόσχευση και του δότη.

β. Τα έξοδα διαμονής του ασθενούς και του τυχόν αναγκαίου συνοδού και δότη σε ξενοδοχείο τριών (3) αστέρων, για μεν τον ασθενή και δότη για το χρόνο που βρίσκονται εκτός νοσοκομείου, ενώ για το συνοδό για όλο το εγκριθέν διάστημα παραμονής του στο εξωτερικό. Ειδικά για τις περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων χορηγούνται έξοδα διατροφής για το διάστημα που ο ασθενής και ο δότης βρίσκονται εκτός νοσοκομείου και για τον συνοδό όλο το εγκεκριμένο διάστημα ύψους τριάντα ευρώ (30 €) ημερησίως. Τα δικαιολογητικά για την ανεύρεση δότη μυελού των οστών δε χρειάζονται θεώρηση από προξενική η πρεσβευτική αρχή και εξοφλούνται άμεσα.

γ. Το νοσήλιο, οι ιατρικές αμοιβές, όλες οι απαραίτητες ιατρικές πράξεις, τα φάρμακα, οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι φυσιοθεραπείες, κάθε πρόσθετο είδος που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της πάθησής του και την αποκατάστασή του, καθώς και οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν εκτός νοσοκομείου για τη διάγνωση της πάθησης ή την ολοκλήρωση της θεραπείας, εφόσον κρίθηκαν απαραίτητες μετά από σύσταση του θεραπευτηρίου που νοσηλεύθηκε ο ασθενής.

Προκειμένου για μεταμόσχευση καταβάλλεται επιπλέον η δαπάνη για τυχόν νοσηλεία και του δότη.

Γ.3. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ύστερα από γνωμάτευση της ειδικής υγειονομικής επιτροπής, αναγνωρίζονται και οι παρακάτω δαπάνες:

α. Η δαπάνη αμαξιδίου εντός του αεροσκάφους

β. Η δαπάνη φορείου εντός αεροσκάφους.

γ. Η μεταφορά ασθενούς με ασθενοφόρο από και προς το νοσοκομείο.

δ. Η μεταφορά του ασθενούς με ειδικό αεροσκάφος.

ε. Δαπάνες συνοδού ιατρού.

Σε περίπτωση όπου κατά την επιστροφή απαιτείται ένα εκ των ανωτέρω, απαιτείται η γνωμάτευση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Επίσης, αναγνωρίζονται σε βάρος του Οργανισμού δαπάνες ταρίχευσης και μεταφοράς της σωρού, σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου.

Γ.4. Για την παραπομπή του ασφαλισμένου στην ειδική υγειονομική επιτροπή προσκομίζεται στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΑΔ το ατομικό βιβλιάριο νοσηλείας του και αιτιολογημένη γνωμάτευση από διευθυντή κρατικού ή πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ελλάδας ανάλογης ειδικότητας στην οποία θα αναφέρεται η πάθηση του ασθενούς, καθώς και ότι η θεραπεία δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα.

Προκειμένου για μεταμόσχευση, μαζί με τα ανωτέρω δικαιολογητικά προσκομίζεται και η γνωμάτευση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Γ.5. Στις χώρες της ΕΕ η νοσηλεία εγκρίνεται για κρατικό νοσοκομείο, το οποίο να δέχεται το έντυπο Ε112. Σε περίπτωση που ο ασθενής νοσηλευτεί σε ιδιωτική πτέρυγα κρατικού νοσοκομείου όπου το Ε112 δεν γίνεται αποδεκτό, θα πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση του νοσοκομείου στην οποία θα αναφέρεται ότι η ιδιωτική πτέρυγα είναι ενταγμένη οργανικά στο νοσοκομείο και δε λειτουργεί αυτόνομα.
Παιδιά μέχρι την ηλικία των δεκατεσσάρων (14) ετών συμπληρωμένων δύναται να νοσηλευτούν και σε ιδιωτικούς φορείς.
Σε ιδιαίτερα εξαιρετικές περιπτώσεις όπου ο ασθενής χρειάζεται άμεση νοσηλεία, η οποία θα επιβεβαιώνεται από την Ειδική Υγειονομική Επιτροπή, δύναται να παρασχεθεί νοσηλεία σε ιδιωτικούς φορείς που λειτουργούν σε χώρες της ΕΕ.
Γ.6. Τα ποσοστά συμμετοχής για τις δαπάνες νοσηλείας και περίθαλψης στις χώρες εκτός ΕΕ υπόκεινται στα ίδια ποσοστά που υπόκεινται οι αντίστοιχες δαπάνες στην Ελλάδα, με εξαίρεση των προσώπων του εδαφίου δ της παραγράφου 1 και του εδαφίου ζ της παραγράφου 2 του άρθρου 5.
Όσον αφορά τη νοσηλεία εκτός ΕΕ (π.χ. ΗΠΑ) και όπου δεν υπάρχουν κρατικά νοσοκομεία με την ελληνική έννοια του όρου, τα νοσοκομεία να είναι μή κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενα ή πανεπιστημιακά.

Γ.7. Στην περίπτωση κατά την οποία ο ασθενής μετέβη στο εξωτερικό για να υποβληθεί σε θεραπεία χωρίς να έχει την αντίστοιχη γνωμάτευση διευθυντή της αρμόδιας κλινικής κρατικού ή πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ελλάδας και χωρίς να έχει παραπεμφθεί στην υγειονομική επιτροπή τότε δύναται να αναγνωρισθεί εκ των υστέρων η νοσηλεία εφόσον γνωματεύσει θετικά η αντίστοιχη επιτροπή. Στην περίπτωση αυτή εγκρίνονται με απόφαση του Δ.Σ. δαπάνες νοσηλείας μέχρι του πενταπλάσιου των δαπανών οι οποίες θα προέκυπταν αν νοσηλεύονταν σε κρατικό νοσοκομείο στην Ελλάδα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υπερβούν τις δαπάνες που έκανε ο ασφαλισμένος στο νοσοκομείο του εξωτερικού.

Γ.8. Για την αναγνώριση των δαπανών νοσηλείας στο εξωτερικό, απαιτούνται τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α. Πλήρες ιστορικό νοσηλείας στο νοσοκομείο.

β. Τα κατά περίπτωση στοιχεία και εξοφλητικές αποδείξεις.

Τα ανωτέρω δικαιολογητικά πρέπει να είναι επικυρωμένα από το οικείο ελληνικό προξενείο και μεταφρασμένα στην ελληνική, εκτός από τις περιπτώσεις ανεύρεσης δότη.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Απριλίου 2009, 08:16:12
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Εφαρμογή των Ασφαλιστικών Κανονισμών της Ε.Ε 1408/71 και 574/72 για τους διακινούμενους εργαζόμενους
   Σε περίπτωση που ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει πραγματοποιήσει επίσης και χρόνο ασφάλισης σε Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχνενστάιν) και στην Ελβετία έχει την δυνατότητα να συνυπολογίσει τους χρόνους αυτούς για την θεμελίωση δικαιώματος για σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας και επιζώντων) καθώς και για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο άλλο κράτος που εργάστηκε.

  Συνυπολογισμός περιόδων ασφάλισης πραγματοποιείται και για άλλους λόγους, όπως για προαιρετική ασφάλιση καθώς και για θεμελίωση δικαιώματος για παροχές ασθενείας σε είδος και σε χρήμα.


Νοσηλεία σε Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε Κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχνενστάιν) και στην Ελβετία
   Η ανάγκη περίθαλψης σε νοσηλευτικό Ίδρυμα στα πιο πάνω κράτη προκύπτει από γνωμάτευση της Ειδικής Υγειονομικής Επιτροπής του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (που εδρεύει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) με την διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

  Στη συνέχεια ο ασφαλισμένος προμηθεύεται από το αρμόδιο Τμήμα του Περιφερειακού Υποκαταστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το έντυπο Ε112 (Βεβαίωση διατήρησης δικαιώματος για χορηγούμενες ήδη παροχές της ασφάλισης ασθένειας και μητρότητας) το οποίο οφείλει να παραδώσει στο Ίδρυμα διαμονής του κράτους, στο οποίο μεταβαίνει να υποβληθεί στην προγραμματισμένη για την κατάσταση της υγείας του θεραπεία.

  Τα Ιδρύματα κάθε κράτους-μέλους αναγράφονται στην τρίτη σελίδα του εντύπου.

  Το Ίδρυμα διαμονής, αφού λάβει το έντυπο Ε112, αναλαμβάνει την περίθαλψη ασφαλισμένου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις ίδιες προϋποθέσεις και την ίδια διαδικασία που ακολουθεί για τους δικούς του ασφαλισμένους.

  Η δαπάνη περίθαλψης είναι αυτή που προβλέπει η εσωτερική νομοθεσία του Ιδρύματος διαμονής και καταβάλλεται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με βάση το ως άνω έντυπο.

  Σε περίπτωση έγκρισης μετακίνησης για νοσηλεία σε Κράτος/Μέλος της Ε.Ε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναλαμβάνει σε ολόκληρο το ποσό για τα έξοδα μετάβασης & επιστροφής.


Αναγκαία περίθαλψη κατά την διάρκεια της προσωρινής διαμονής σε Κράτος Μέλος σε κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχνενστάιν) και στην Ελβετία
   Ο ασφαλισμένος, ο οποίος έχει δικαίωμα για παροχές ασθενείας σε είδος σύμφωνα με την νομοθεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του οποίου η κατάσταση της υγείας απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα, κατά την διάρκεια της προσωρινής διαμονής του (για τουρισμό, επαγγελματικό ταξίδι, ανεύρεση εργασίας), σε κάποιο από τα ως άνω κράτη, μπορεί να λάβει την αναγκαία περίθαλψη, εφόσον παρουσιαστεί σε πάροχο υγείας του κράτους προσωρινής διαμονής (π.χ. κρατικό γιατρό ή νοσοκομειακό ίδρυμα) και επιδείξει την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας (ΕΚΑΑ).


Έκδοση της ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης υγείας (ΕΚΑΑ)
   Προκειμένου να εκδοθεί η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας ΕΚΑΑ είναι αναγκαίο, ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να υποβάλλει, έγκαιρα πριν την αναχώρηση του, την απαιτούμενη αίτηση, στο Τμήμα Μητρώου του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του, έχοντας μαζί του το θεωρημένο ατομικό βιβλιάριο υγείας του.

  Την ίδια διαδικασία ακολουθούν και τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας του ασφαλισμένου προσκομίζοντας το θεωρημένο ατομικό και το οικογενειακό βιβλιάριο υγείας.



ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΑΥΣΤΡΙΑ ΕΣΘΟΝΙΑ ΛΕΤΟΝΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
ΒΕΛΓΙΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΣΛΟΒΑΚΙΑ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΣΛΟΒΕΝΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΑΛΤΑ ΣΟΥΗΔΙΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΤΣΕΧΙΑ
ΔΑΝΙΑ ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ ΠΟΛΩΝΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ   
 


ΚΡΑΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (ΕΟΧ) ΛΟΙΠΑ ΚΡΑΤΗ
ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΕΛΒΕΤΙΑ
 



Διμερείς Συμβάσεις Κοινωνικής Ασφάλειας
   Η Ελλάδα έχει συνάψει Διμερείς Συμβάσεις Κοινωνικής Ασφάλειας με τα εξής κράτη:



ΚΑΝΑΔΑΣ


ΚΕΜΠΕΚ


ΗΠΑ


ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ


ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ


ΒΡΑΖΙΛΙΑ


ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ


ΑΙΓΥΠΤΟΣ


ΛΙΒΥΗ


ΣΥΡΙΑ

 
 


Οι Διμερείς Συμβάσεις Κ.Α εφαρμόζονται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, εκτός από τις Συμβάσεις με τα κράτη ΛΙΒΥΗ, ΑΙΓΥΠΤΟ & ΣΥΡΙΑ, οι οποίες εφαρμόζονται μόνο σε υπηκόους των δύο αντισυμβαλλομένων Κρατών.


Όσον αφορά την Ελλάδα οι Συμβάσεις καλύπτουν την νομοθεσία του γενικού συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, την νομοθεσία των ειδικών συστημάτων μισθωτών, τους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους αγρότες. Δηλαδή εφαρμόζονται σε ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ π λ η ν ΔΗΜΟΣΙΟΥ και ΝΑΤ


Πλην των Συμβάσεων με τα κράτη Λιβύη, Αίγυπτο και Συρία, οι υπόλοιπες Συμβάσεις προβλέπουν τον συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισης του αντισυμβαλλόμενου Κράτους με τον ελληνικό χρόνο ασφάλισης για θεμελίωση δικαιώματος για σύνταξη γήρατος, αναπηρίας και επιζώντων


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ για την εφαρμογή της κάθε Σύμβασης είναι ο ασφαλισμένος να έχει πραγματοποιήσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 300 ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ σε κάποιο Ελληνικό ασφαλιστικό Ταμείο (πλην Δημοσίου και ΝΑΤ)


Λαμβάνονται υπόψη ή συνυπολογίζονται με τον ελληνικό χρόνο ασφάλισης, οι περίοδοι ασφάλισης που πραγματοποιήθηκαν στο άλλο αντισυμβαλλόμενο Κράτος για θεμελίωση δικαιώματος για προαιρετική ασφάλιση στην Ελλάδα


Οι Συμβάσεις που περιέχουν διατάξεις για προαιρετική είναι οι ακόλουθες



ΕΛΛΑΔΑ / ΗΠΑ


ΕΛΛΑΔΑ / ΚΑΝΑΔΑΣ


ΕΛΛΑΔΑ / ΒΡΑΖΙΛΙΑ


ΕΛΛΑΔΑ / ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ


ΕΛΛΑΔΑ / ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ


ΕΛΛΑΔΑ / ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

 
 


Οι Συμβάσεις με την ΑΙΓΥΠΤΟ και την ΛΙΒΥΗ προβλέπουν ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΙΣΦΟΡΩΝ και όχι συνυπολογισμό περιόδων ασφάλισης


Η Σύμβαση με την ΣΥΡΙΑ εφαρμόζεται μόνο σε σχέση με την εφαρμοστέα Νομοθεσία.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Απριλίου 2009, 15:51:22
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ριζοσπάστης, 30/05/2000.

ΙΚΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Επικίνδυνη «εξοικονόμηση εξόδων»

Η περιπέτεια ενός νεφροπαθή από τα Τρίκαλα, που έκανε μεταμόσχευση νεφρού στη Γαλλία, μετά από σχετική έγκριση του ΙΚΑ, αλλά τώρα το Ταμείο του δεν καλύπτει τα έξοδα νοσηλείας του και το γαλλικό νοσοκομείο απειλεί να τον στείλει στον εισαγγελέα!

Μετά χιλίων κόπων και βασάνων ο νεφροπαθής Γιώργος Γκανιάς, από το Ρίζωμα Τρικάλων, κατάφερε να πάει σε νοσοκομείο της Γαλλίας και να κάνει μεταμόσχευση νεφρού. Μπορεί, όμως, να βρήκε την υγειά του, αλλά, μπλέκοντας στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας του ΙΚΑ, κινδυνεύει να βρεθεί... στη φυλακή! Κι αυτό γιατί το ασφαλιστικό του ταμείο, στο οποίο, ως εργαζόμενος, καταθέτει τον οβολό του για «ώρα ανάγκης», δεν πληρώνει τα έξοδα νοσηλείας του, παρά το γεγονός ότι είχε εγκρίνει τη μετάβασή του στη Γαλλία κι είχε γραπτώς διαβεβαιώσει ότι θα καλύψει τα έξοδα νοσηλείας!

Η περιπέτεια του Γιώργου Γκανιά ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια. Στις 17 Απρίλη 1996 «πέρασε» από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή του ΙΚΑ στην Καρδίτσα, η οποία και ενέκρινε τη μετάβασή του στο εξωτερικό για μεταμόσχευση νεφρού. Στη συνέχεια, ζήτησε να του δοθεί το έντυπο Ε112 - αφορά στην κάλυψη από το ΙΚΑ των εξόδων νοσηλείας των ασφαλισμένων του σε νοσοκομεία κρατών - μελών της ΕΕ - για να το στείλει στο νοσοκομείο της Γαλλίας, προκειμένου να μπει στη γαλλική εθνική λίστα για μεταμόσχευση νεφρού. Ο υπεύθυνος παροχών του ΙΚΑ Καρδίτσας, Δ. Καστάνης, αρνήθηκε να του παραχωρήσει αυτό το έντυπο, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι ο νεφροπαθής δεν έδινε την ακριβή ημερομηνία, κατά την οποία θα γινόταν η μεταμόσχευση. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ήταν δυνατόν, καθώς επρόκειτο για μεταμόσχευση πτωματικού νεφρού - δηλαδή ο λήπτης θα έπαιρνε το μόσχευμα από κάποιον που θα σκοτωνόταν, ή θα πέθαινε και η μεταμόσχευση θα γινόταν αμέσως, μέσα σε 24 ώρες - κι επομένως δεν μπορούσε να γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία της μεταμόσχευσης.

Υπ' αυτά τα δεδομένα το ΙΚΑ Καρδίτσας τού έδωσε γραπτή βεβαίωση - με ημερομηνία 26-4-1996 - στην οποία ανέφερε ότι θα καλύψει τα έξοδα νοσηλείας του, με χρήση της φόρμας Ε112, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις της ΕΕ. Τη βεβαίωση αυτή έστειλε ο Γ. Γκανιάς στο νοσοκομείο της Γαλλίας, αλλά αυτό του απάντησε ότι χωρίς το Ε112 δεν μπορεί να τον δεχτεί. Ο νεφροπαθής ενημέρωσε σχετικά την κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ στην Αθήνα και πήρε από το υποκατάστημα της Καρδίτσας το Ε112, με ανοιχτή ημερομηνία για μεταμόσχευση, το οποίο και απέστειλε στη Γαλλία.

Στις 4 Σεπτέμβρη 1999 έγινε, τελικά, η μεταμόσχευση στο νοσοκομείο της γαλλικής πόλης Ντιζόν. Ο Γ. Γκανιάς νοσηλεύτηκε εκεί μέχρι τις 13-11-99 κι επιστρέφοντας στην Ελλάδα ενημέρωσε το ΙΚΑ. Εκτοτε, όμως, πέρασαν σχεδόν 9 μήνες και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ ακόμα δεν έστειλαν στο νοσοκομείο της Γαλλίας έντυπο Ε112, στο οποίο θ' αναφέρονται οι ημέρες νοσηλείας του, ώστε αυτό να πληρωθεί. Το γαλλικό νοσοκομείο διαμηνύει στον πρώην νεφροπαθή ότι αν δεν του σταλούν αμέσως τα χρήματα από το ΙΚΑ - τα οποία υπολογίζεται ότι φτάνουν στα 20 εκατομμύρια δραχμές - θα τα διεκδικήσει από τον ίδιο, προσφεύγοντας στον εισαγγελέα! Φυσικά ο Γ. Γκανιάς δεν μπορεί να πληρώσει αυτά τα χρήματα και ζητάει από το ταμείο του ν' αναλάβει τις υποχρεώσεις του, αφού, άλλωστε, με την έγκριση του ΙΚΑ πήγε στη Γαλλία...


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Απριλίου 2009, 15:55:49 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Ιουνίου 2009, 20:04:24
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το ΒΗΜΑ, 31/05/2009.

 Οι ευρωπαίοι πολίτες να επιλέγουν ελεύθερα τον γιατρό τους αλλά και το διαγνωστικό ή το νοσηλευτικό κέντρο της αρεσκείας τους σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της ΕΕ
ΔΙΟΝ. ΣΤΑΜΠΟΓΛΗΣ |

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να άρουν όλους τους περιορισμούς, έτσι ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες να επιλέγουν ελεύθερα τον γιατρό τους αλλά και το διαγνωστικό ή το νοσηλευτικό κέντρο της αρεσκείας τους σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της ΕΕ και να μπορούν χωρίς γραφειοκρατικές διατυπώσεις να καλύπτουν το κόστος μέσω του Ταμείου της χώρας τους ή μέσω της ασφαλιστικής τους εταιρείας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η «νοσηλεία χωρίς σύνορα» είναι φυσικό επακόλουθο της απελευθέρωσης των υπηρεσιών, αλλά και της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων και προσώπων, που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ.

Στόχος της Επιτροπής είναι να μπορεί, για παράδειγμα, ένας Ελληνας να μεταβαίνει στη Γερμανία, να του παρέχονται εκεί οι ιατρικές φροντίδες και η δαπάνη ή μέρος της δαπάνης να καλύπτεται από το Ταμείο στο οποίο είναι ασφαλισμένος μέσω απλής διαδικασίας, δηλαδή με τη διαβίβαση των αποδεικτικών στοιχείων (αποδείξεων) από την άλλη χώρα-μέλος στο Ταμείο του στην Ελλάδα. Παράλληλα ένας Γερμανός ή Εσθονός ή Βούλγαρος θα πρέπει να μπορεί να εξυπηρετείται ιατρικά στην Ελλάδα και με βάση τις αποδείξεις που θα του παρέχει ο έλληνας γιατρός ή το ελληνικό διαγνωστικό ή νοσηλευτικό κέντρο να του καλύπτει τα έξοδά του ή μέρος αυτών το γερμανικό, το εσθονικό ή το βουλγαρικό Ταμείο αντιστοίχως.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι ευρωπαίοι πολίτες που έρχονται στην Ελλάδα για εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες από τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης όπου η δαπάνη είναι αισθητά χαμηλότερη από την πατρίδα τους (π.χ. Γαλλία).

Σήμερα σε άλλες χώρες-μέλη εφαρμόζεται η πρακτική αυτή σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό, ενώ σε άλλες υφίστανται εμπόδια. Με τις επιταγές της Επιτροπής συμφωνούν, όπως είναι φυσικό, οι ισχυρές ασφαλιστικές, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία ορισμένων χωρών-μελών διαφωνούν, προβλέποντας ότι στην περίπτωση που εφαρμοστούν όσα επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «τα οικονομικά ορισμένων Ταμείων θα τιναχθούν στον αέρα».

Εξυπακούεται ότι για να λειτουργήσει το σύστημα σωστά, αποδοτικά και προς όφελος του πολίτη θα πρέπει να υφίστανται όλες οι απαραίτητες δομές ώστε να προλαμβάνονται απάτες και ατασθαλίες. Πάντως γενική είναι η εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα οι πιέσεις που ασκούνται στους «27» από την Επιτροπή θα αποδώσουν με άγνωστα ακόμη αποτελέσματα στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι θέσεις της Επιτροπής «ακουμπάνε» και στο φορολογικό καθεστώς που αφορά την έκπτωση για τις δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει φορολογική έκπτωση κατά 20% του ετήσιου ποσού των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μέχρι ύψους 6.000 ευρώ. Η εν λόγω έκπτωση αφορά το ποσόν του φόρου και όχι το φορολογητέο εισόδημα του φορολογουμένου. Προκειμένου όμως να εκπέσουν από τη φορολογία τα έξοδα αυτά, απαιτούνται βεβαιώσεις αλλοδαπών γιατρών ή νοσοκομείων οι οποίες πρέπει να είναι επικυρωμένες από τον έλληνα πρόξενο και μεταφρασμένες στα ελληνικά. Ετσι, ο πολίτης επιβαρύνεται και με έξοδα μετάφρασης, ενώ χάνει χρόνο με γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Προειδοποιητική επιστολή

Ειδικά για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί ένα βήμα παραπέρα. Ζητεί από τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομίας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να άρουν τους αδικαιολόγητους διοικητικούς περιορισμούς όταν υποβάλλουν οι έλληνες πολίτες αποδεικτικά στοιχεία ιατρικών εξόδων που πραγματοποιήθηκαν στην αλλοδαπή και μάλιστα μεταφρασμένα. Η Επιτροπή θεωρεί « αδικαιολόγητο διοικητικό περιορισμό » την υποχρέωση του ασθενούς βάσει της ελληνικής νομοθεσίας να επικυρώσει σε έλληνα πρόξενο τις βεβαιώσεις αλλοδαπών γιατρών ή νοσοκομείων ή εν απουσία προξένου η επικύρωση των αποδείξεων να γίνεται από την τοπική αρχή του εν λόγω κράτους η οποία διαθέτει τη σχετική αρμοδιότητα.

Σύμφωνα με προειδοποιητική επιστολή του ούγγρου επιτρόπου αρμόδιου για τη Φορολογία και την Τελωνειακή Ενωση Λάζλο Κόβακς, η θεώρηση των ιατρικών εξόδων από τον κατά περίπτωση έλληνα πρόξενο δεν αυξάνει αντικειμενικά τον βαθμό βεβαιότητας ως προς τη φύση του αλλοδαπού ιδρύματος που παρέχει τις ιατρικές υπηρεσίες, εφόσον ο έλληνας πρόξενος δεν φαίνεται να είναι το εξειδικευμένο πρόσωπο για να κρίνει δεόντως και να αξιολογήσει ορθώς τη γνησιότητα των δραστηριοτήτων του «παρόχουυπηρεσιών», δηλαδή του γιατρού και των διαγνωστικών και νοσηλευτικών κέντρων. Αλλωστε, προσθέτει ο κ. Κόβακς, σε περίπτωση αμφιβολίας για τη γνησιότητα των αποδείξεων ιατρικών εξόδων οι ελληνικές αρχές μπορούν να λαμβάνουν τις αναγκαίες πληροφορίες από το κράτος-μέλος στο οποίο παρασχέθηκαν οι υπηρεσίες. Και καταλήγει ότι η αποτελεσματικότητα του ελέγχου της γνησιότητας των ιατρικών υπηρεσιών που παρασχέθηκαν στην αλλοδαπή μπορεί να εξασφαλιστεί με μέτρα που περιορίζουν λιγότερο την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών απ΄ ό,τι η εθνική νομοθεσία.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Μαΐου 2014, 15:22:00
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
20/05/2014.

ΕΟΠΥΥ: Απλουστεύεται η διαδικασία για τη νοσηλεία στο εξωτερικό.



Η αίτηση και τα δικαιολογητικά του ασφαλισμένου υποβάλλονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και η διαδικασία διεκπεραιώνεται εσωτερικά.


Σε απλούστευση της διαδικασίας έγκρισης για νοσηλεία στο εξωτερικό, προχωρεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Η Ειδική Υγειονομική Επιτροπή Εξωτερικού (ΕΥΕΕ) καταργήθηκε και τα σχετικά αιτήματα εξετάζονται πλέον μόνον από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ).

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, απόφαση του προέδρου του Οργανισμού κ. Κωνσταντίνου Κοντού.

Με την ίδια απόφαση, επέρχονται επιπλέον οι εξής αλλαγές:

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά του ασφαλισμένου υποβάλλονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ.

Έπειτα από τον έλεγχο της πληρότητας των δικαιολογητικών, διαβιβάζονται στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο.

Υπογραφή

Ακολουθεί η απόφαση του ΑΥΣ και το Τμήμα Νοσηλείας Εξωτερικού προχωρεί στην έκδοση της σχετικής απόφασης, την οποία προωθεί για υπογραφή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Στη συνέχεια, η απόφαση διαβιβάζεται εκ νέου στις Περιφερειακές Διευθύνσεις που έχουν την αρμοδιότητα να εκδώσουν τα κοινοτικά έντυπα, να χορηγήσουν τις σχετικές προκαταβολές και, τέλος, να κάνουν την εκκαθάριση και απόδοση των δαπανών.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Απριλίου 2017, 22:51:47
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Η πλάκα είναι ότι τους Γερμανούς που επισκέπτονται Ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, πολλές φορές η Ελλάδα δεν τους χρεώνει γιατί η χώρα μας δεν έχει ένα εύχρηστο σύστημα για να το κάνει. (πρέπει να συμπληρώσει ο Ιατρός με το χέρι ένα χαρτί και μετά να πάει και να τo καταθέσει ιδιοχείρως στο τοπικό του κατάστημα του ΙΚΑ και το ΙΚΑ να τα μαζέψει και να τα στείλει όλα κάτω στην Αθήνα, μόνο που πολλοί Γιατροί αλλά και "αρμόδιοι" υπάλληλοι, βαριούνται να κάνουν αυτή την δουλειά, χωρίς να υφίστανται καμία κύρωση... με αποτέλεσμα να χάνει η χώρα μας Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος. Αντί να γίνονται όλα αυτά online)

21/04/2017

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Απριλίου 2017, 07:50:55 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: νοσηλεία εξωτερικό 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
10775 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Μαΐου 2011, 13:29:46
από GOULIANOS
3 Απαντήσεις
8603 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Ιανουαρίου 2015, 14:42:14
από Δ. Κουναλάκης
2 Απαντήσεις
9128 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Νοεμβρίου 2017, 16:49:34
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
2 Απαντήσεις
10530 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Ιουνίου 2021, 21:20:29
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
45926 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Νοεμβρίου 2021, 06:37:34
από Argirios Argiriou