Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 21:31:41

Αποστολέας Θέμα: Μια (εύλογη??) απορία..  (Αναγνώστηκε 35737 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

5 Νοεμβρίου 2010, 01:37:06
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

tsoukase

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Hoşgeldiniz tsoukase, και χαιρετισμούς στην όμορφη, ακριτική Φλώρινα που μας προμηθεύει πάντοτε με εξαίρετους συνομιλητές. Σήμερα είμαι βραχνιασμένος και δεν μπορώ να μιλήσω πολύ, αλλά θα ήθελα να σε ρωτήσω -με το συμπάθειο- αν έχουν υποπέσει στην αντίληψή σου ασφαλισμένοι που λαμβάνουν χωρίς επαρκή ιατρικό λόγο αναστολείς ΑchE, και ποιά είναι η γνώμη σου για τους συναδέλφους που χορήγησαν τα σκευάσματα αυτά σε ασφαλισμένους που δεν τα χρειάζονταν.  

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Βεβαίως και θα απαντήσω εκτενώς.

Το ότι οι αναστολείς της AchE έχουν καθολική αποδοχή στα guidelines όλων των επιτροπών σημαίνει ότι καταρχήν έχουν θέση στη θεραπευτική ανοϊκών συνδρόμων. Στην Ελ όμως, ξαχνάμε την τελευταία πρόταση αυτών των οδηγιών: ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΑ ΙΑΤΡΟ. Στα χέρια ενός μη νευρολόγου είναι δυστυχώς άχρηστα, όπως σωστά τονίζεται επανειλημένα στο forum. Ο μη ειδικός δεν μπορεί να διακρίνει τη βεβαιωμένη ανοϊκή συνδρομή με χολινεργικό έλλειμα από μια σωρεία άλλων καταστάσεων όπως MCI, διαταραχή προσοχής, κατάθλιψη, ψευδο-άνοια κα. Επίσης δεν γίνεται να εκτιμήσει το αποτέλεσμα της θεραπείας, που απαιτεί μελέτη όχι μόνο του MMSE, αλλά και πιο ευαίσθητων δεικτών (νευροψυχολογικά και visuospatial τεστ καθώς και κλιμάκων όπως CDI, NPI κτλ). Γενικά η άνοια δεν υπόθεση του "ποδαριού" όπως νομίζει όλη η ιατρική κοινότητα εκτός των νευρολόγων.

Εσκεμένα όμως οι "4" (Novartis, Pfizer, Lilly και Lundbeck) ώθησαν τους πολιτικούς και επέτραψαν τη θεραπεία της άνοιας από τους μη ειδικούς, ακριβώς για να συνταγογραφούνται αυτά τα ακριβά φάρμακα σε όλες τις περιπτώσεις που ΜΟΙΑΖΟΥΝ με άνοια. Σε αυτήν την ευκολία συμβάλει και το εξωφρενικό δωρεάν της υπόθεσης. Χωρίς καμιά διάγνωση και επίβλεψη, μήνας μπαίνει - μήνας βγαίνει τα κουτιά γράφονται από αυτο-ανακυρηγμένους "ανοιο-λόγους" σε καημένους multi-drug παπούδες. Οι εταιρείες όμως πέτυχαν: άπειρα κουτιά γράφονται ανά την επικράτεια από παθολόγους, γενικούς ιατρούς και αγροτικούς! Απειρα ταξίδια έχουν γίνει ανα τον κόσμο με σκοπό την συνταγογράφηση ακόμα και σε υγιείς...

Φυσικά και περνούν από μένα πολλοί που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα χωρίς να έχουν άνοια. Σε μερικούς είναι δυστυχώς δύσκολο να διακοπούν, γιατί φαίνεται να δημιουργούν κάποιου είδους "εξάρτηση" και υπάρχει ο κίνδυνος rebound χολινεργικού ελλείματος. Η γνώμη μου για τους ιατρούς που τα έγραψαν (συνήθως παθολόγοι) είναι μετριοπαθής: δεν τους κατακρίνω για την ημιμάθειά τους γιατί δε φταίνε αυτοί. Τους έμαθαν ακριβώς τόσα ώστε να νομίζουν ότι ξέρουν (για να έχουν την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να το χειριστούν) αλλά όχι περισσότερα ώστε να μπορούν να διαγνώσουν που και πως πρέπει να τα χορηγούν. Επειδή λοιπόν ο καθένας μας θα μπορούσε να είναι στη θέση τους (ακόμα κιεγώ στο αγροτικό παρολίγο να έγραφα τα "νέα αντι-ανοϊκά" φάρμακα) και είναι έρμαια των φαρμακευτικών δεν τους κατακρίνω. Αντίθετα συγχαίρω το συνάδελφο που διακρίνει οτι υπάρχει νοητικό έλλειμα και παραπέμπει το περιστατικό στον ειδικό.

Σε σχέση με το post για την ειδικότητα της παθολογίας (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) θέλω να τονίσω ότι πρέπει οι παθολόγοι λίγο να "γενικο-ιατροποιηθούν". Να μάθουν να παραπέμπουν περισσότερο και να κάνουν πιο ποιοτική ιατρική, όχι μόνο για τους ασθενείς τους, αλλά γιατί θέλουν να λέγονται ειδικοί... Ευτυχώς τα υπόλοιπα ακριβά νευροψυχιατρικά φάρμακα (Mirapexin, Keppra, Zyprexa κτλ) σκοτώνουν, γιαυτό υπάρχει μια εγκράτεια, αν και εκεί υπάρχουν τρανταχτές εξαιρέσεις... Η λύση είναι μία, άμεση και δοκιμασμένη στη βόρεια χώρα όπου έζησε ο φίλος Αργύρης: την πρώτη φορά αναγκαστική παραπομπή στον ειδικό και ακολούθως
συνταγογράφηση μόνο μετά τις οδηγίες αυτού.

Ελπίζω να σε κάλυψα!
Ιατρός Νεύρων

5 Νοεμβρίου 2010, 22:11:09
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
την πρώτη φορά αναγκαστική παραπομπή στον ειδικό και ακολούθως συνταγογράφηση μόνο μετά τις οδηγίες αυτού.

Βρήκες το ευαίσθητο σημείο μου, κι αυτό είναι μείον μου, κι αυτό είναι μείον μου...

Μπορεί να μην είμαι ειδικός σε όλες τις παθήσεις (π.χ. άνοια, ψωρίαση, χοληστερίνη κ.λπ. που λέει και η κα Δρέττα) αλλά τουλάστιχον [psomiadis mode]έχω χέρια καθαρά και μια καρδιά μεγάλη[/psomiadis mode]  και θέλω να βοηθώ όσο μπορώ τους ασφαλισμένους. Όμως, πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι τους βοηθώ όταν μου φέρουν για αναπαραγωγή συνταγές από ειδικούς, όλες ίδιες σαν να βγήκαν με καρμπόν, με φαρμακάρες εκατοντάδων ευρώ, όπου ο "ειδικός" δεν έχει μπει καν στον κόπο να γράψει πάνω στη συνταγή τη διάγνωση; Και ούτε έχει μπει στον κόπο να γράψει τη διάρκεια της αγωγής, λες και είμαστε τόσο λαρτζ χώρα που δεν τον αγγίζει το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί το Ασφαλιστικό Ταμείο; Πόσο σοβαρά μπορώ να πάρω έναν τέτοιο ειδικό, το κέρατό μου το τράγιο;

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Νευρολόγοι φιγουράρουν πολύ ψηλά στη λίστα με τους "Πρωταθλητές" του ΙΚΑ, μετά τους Παθολόγους και τους Καρδιολόγους. Η αιτία είναι προφανής και (μεταξύ άλλων) ακούει στα ονόματα Aricept, Ebixa, Exelon και Reminyl ( "καλύτερα" αποτελέσματα με συνδυασμό τους και/ή η υπέρβαση της δοσολογίας) με αλμυρή τιμή και ποσοστό συμμετοχής ...φυσικά 0%!
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Νοεμβρίου 2010, 23:17:24 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

8 Νοεμβρίου 2010, 17:48:46
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

tsoukase

Επώνυμοι
Αυτοί οι γιατροί έχουν άλλη ειδικότητα από αυτή της νευρολογίας. Μπορεί να είναι ψυχίατροι ή "νευρολόγοι-ψυχίατροι" (sic) ή ότι άλλο έχουν σπουδάσει, πάντως όχι ειδικοί στην άνοια. Οι αναστολείς της AchE βγήκαν στην αγορά μετά το 1995, οπότε γιατροί άνω των 50 απλά δεν τα διδάχθηκαν από την "πηγή". Τα ταξίδια στα τουριστικά αξιοθέατα των εκάστοτε συνεδρου-πόλεων δυστυχώς δεν αναγράφουν τις ενδείξεις χορήγησής τους. Συνεπώς δεν εννοούσα αυτούς όταν έλεγα ειδικοί.
Η ενδεδειγμένη στάση απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις είναι αμφίβολη. Είτε θα συνεχιστεί η αγωγή ως έχει, είτε θα ληφθεί η ευθύνη της διακοπής της. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, τόσο ασθενούς όσο και... γιατρού, συνεπώς ανάλογα και με το γιατρό θα πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις...
 
Ιατρός Νεύρων

10 Νοεμβρίου 2010, 21:32:22
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
την πρώτη φορά αναγκαστική παραπομπή στον ειδικό και ακολούθως συνταγογράφηση μόνο μετά τις οδηγίες αυτού.
Βρήκες το ευαίσθητο σημείο μου, κι αυτό είναι μείον μου, κι αυτό είναι μείον μου...
Μπορεί να μην είμαι ειδικός σε όλες τις παθήσεις (π.χ. άνοια, ψωρίαση, χοληστερίνη κ.λπ. που λέει και η κα Δρέττα) αλλά τουλάστιχον έχω χέρια καθαρά και μια καρδιά μεγάλη  και θέλω να βοηθώ όσο μπορώ τους ασφαλισμένους. Όμως, πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι τους βοηθώ όταν μου φέρουν για αναπαραγωγή συνταγές από ειδικούς, όλες ίδιες σαν να βγήκαν με καρμπόν, με φαρμακάρες εκατοντάδων ευρώ, όπου ο "ειδικός" δεν έχει μπει καν στον κόπο να γράψει πάνω στη συνταγή τη διάγνωση; Και ούτε έχει μπει στον κόπο να γράψει τη διάρκεια της αγωγής, λες και είμαστε τόσο λαρτζ χώρα που δεν τον αγγίζει το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί το Ασφαλιστικό Ταμείο; Πόσο σοβαρά μπορώ να πάρω έναν τέτοιο ειδικό, το κέρατό μου το τράγιο;
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Νευρολόγοι φιγουράρουν πολύ ψηλά στη λίστα με τους "Πρωταθλητές" του ΙΚΑ, μετά τους Παθολόγους και τους Καρδιολόγους. Η αιτία είναι προφανής και (μεταξύ άλλων) ακούει στα ονόματα Aricept, Ebixa, Exelon και Reminyl ( "καλύτερα" αποτελέσματα με συνδυασμό τους και/ή η υπέρβαση της δοσολογίας) με αλμυρή τιμή και ποσοστό συμμετοχής ...φυσικά 0%!

  Τι κάνω προσωπικά στις περιπτωσεις που μου φέρνουν για συνταγογραφία φαρμακευτικές αγωγές απο ειδικούς γιατρούς.
  Ελέγχω τη γνωμάτευση για την πληρότητα της (να έχει ονοματεπώνυμο ασθενούς, διάγνωση, δοσολογία φαρμάκων, ημερομηνία και υπογραφή-σφραγίδα του ειδικού γιατρού) και την αντιγράφω κανονικά, αναγράφοντας επάνω στο στέλεχος της συνταγής τα στοιχεία της γνωμάτευσης του ειδικού γιατρού. Αυτό το κάνω απαρέγκλιτα, όταν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, γιατί θεωρώ κατ' αρχάς οτι είναι δικαίωμα του ασθενούς να επιλέγει τον γιατρό του.
  Εάν η γνωμάτευση είναι ατελής ή έχει λήξει ή την έχει χάσει ο ασθενής κλπ., την πρώτη φορά του γράφω τα φάρμακα της χρόνιας θεραπείας του (με βάση και τις προηγούμενες καταχωρήσεις του συνταγολογίου), αλλά του τονίζω οτι τον επόμενο μήνα αυτό δεν θα επαναληφθεί, εάν δεν προσκομίσει την (έγκυρη) γνωμάτευση του ειδικού γιατρού. Με αυτό τον τρόπο και τον ασθενή εξυπηρετώ και τον κάνω "σύμμαχο" και όχι εχθρό μου και, με την πίστωση χρόνου που του δίνω, εξασφαλίζω την τήρηση της νομιμότητας. Σε αυτούς που διαμαρτύρονται οτι ο θεράπων ειδικός γιατρός τους είναι μακριά και δεν μπορούν να τον ξανα-επισκεφθούν, τους προτρέπω να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους για να στείλει με FAX στο Κέντρο Υγείας τη γνωμάτευση.
  Εάν η γνωμάτευση μού φαίνεται αμφίβολη και "ύποπτη" απο πλευράς διάγνωσης, θεραπείας κλπ., τη βγάζω φωτοτυπία και την κρατάω στο αρχείο μου για λόγους ασφαλείας. Για να είμαι "εντάξει" και προς τον ασθενή, διατυπώνω τις σχετικές αμφιβολίες μου, είτε διακριτικά, είτε ανοιχτά, ανάλογα με την περίπτωση π.χ. "Νομίζω οτι η θεραπεία που σας έδωσε ο συνάδελφος είναι πολύ ισχυρή και με μεγάλο κίνδυνο παρενεργειών. Γι' αυτό καλό είναι να πάρετε και μια δεύτερη γνώμη απο τον συνάδελφο Β". Εννοείται, βέβαια, οτι τα κριτήρια της παραπομπής μου στον συγκεκριμένο συνάδελφο Β βασίζονται στην επιστημονική του επάρκεια και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και όχι στην προσδοκία "μίζας" απο την παραπομπή.
  Εάν ο ασθενής με ακούσει και αλλάξει γιατρό "έχει καλώς" για τον ίδιο, αλλά και για το ασφαλιστικό του ταμείο.
  Εάν δεν με ακούσει και, παρά τις επανειλημμένες αντίθετες προτροπές μου, επιμένει στην αγωγή του επιστημονικά ανεπαρκούς ή ανέντιμου συναδέλφου, σέβομαι και αποδέχομαι την επιλογή του.
  Θα μου πείς, ενδεχομένως, "καλά, ο ασθενής αυτός είναι άξιος της τύχης του και ουσιαστικά αυτοτιμωρείται με το να ακολουθεί μία ακατάλληλη και επικίνδυνη αγωγή, αγνοώντας τις υποδείξεις του οικογενειακού γιατρού του, αλλά τι φταίνε τα ασφαλιστικά ταμεία να επωμίζονται παράλογο κόστος και να πληρώνουν την ασυνειδησία ή την ασχετοσύνη του ειδικού γιατρού και την ανοησία του ασθενούς;"
 Συμμερίζομαι αυτή την ένσταση, αλλά δεν έχω εύκολη λύση να προτείνω. Μία απόπειρα να διορθωθεί αυτη η κατάσταση θα ήταν να βρώ το θάρρος να κάνω μία αναφορά στο ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς, αναφέροντας το πρόβλημα και αποστέλλοντας συνημμένες τις φωτοτυπίες των επίμαχων, ύποπτων και πανάκριβων γνωματεύσεων του ειδικού γιατρού με την ελπίδα οτι "θα βγάλουν αυτοί το φίδι απο την τρύπα". Η μήπως όχι και θα αποδειχθούν φρούδες οι ελπίδες μου;
 Εσείς τι γνώμη έχετε;
  
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Νοεμβρίου 2010, 23:35:13 από Loumakis »
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

10 Νοεμβρίου 2010, 22:07:54
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Με εγκύκλιο του υπ.υγείας απαγορεύεται η συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ φαρμακευτικής αγωγής που χορηγήθηκε από ιδιώτες ιατρούς μη συμβεβλημμένους με το ταμείο του ασθενούς. Άλλωστε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ενιαία. Αν επιλέγει κάποιος να πληρώσει τον γιατρό του, πληρώνει και τα φάρμακα που του χορηγεί.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

10 Νοεμβρίου 2010, 22:26:33
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

tsoukase

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Με εγκύκλιο του υπ.υγείας απαγορεύεται η συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ φαρμακευτικής αγωγής που χορηγήθηκε από ιδιώτες ιατρούς μη συμβεβλημμένους με το ταμείο του ασθενούς. Άλλωστε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ενιαία. Αν επιλέγει κάποιος να πληρώσει τον γιατρό του, πληρώνει και τα φάρμακα που του χορηγεί.

Επειδή πολλές εγκύκλιοι έχουν βγει, που διακρίνουν τους γιατρούς μέσα στο κάστρο από αυτούς που έχουν "ιδιωτεία" , έχω να πω ότι τίποτα δεν εφαρμόζεται. Ιδίως στο παρόν, οι ΕΣΥτες δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν κάπου όπου δεν μπορεί ιδιώτης (Δ/Υ, ΟΓΑ), οπότε δεν έχει καμία χρησιμότητα. Αντίθετα θα ήταν αλλαγή εποχής αν έλεγαν το ίδιο για τους ΙΚΑτζήδες ή ακόμα να απαγόρευαν σε μη-ειδικούς να συνταγογραφούν χωρίς γνωμάτευση ειδικού... Αλλά έχω μια απορία: δεν μπορεί ο ΕΣΥτης να συμφωνεί με τη γνωμάτευση του ιδιώτη, δηλαδή πρέπει αναγκαστικά να γράψει άλλο φάρμακο?
Ιατρός Νεύρων

11 Νοεμβρίου 2010, 00:14:27
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Με εγκύκλιο του υπ.υγείας απαγορεύεται η συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ φαρμακευτικής αγωγής που χορηγήθηκε από ιδιώτες ιατρούς μη συμβεβλημμένους με το ταμείο του ασθενούς. Άλλωστε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ενιαία. Αν επιλέγει κάποιος να πληρώσει τον γιατρό του, πληρώνει και τα φάρμακα που του χορηγεί.
Εάν την έχεις αυτήν την εγκύκλιο ή υπάρχει αναρτημένη στο διαδίκτυο, επισύναψέ την ή πες μας που να την βρούμε για να μην την ψάχνουμε , γιατί στην ιστοσελίδα του ΥΥ δεν την βρίσκω..

11 Νοεμβρίου 2010, 18:39:27
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Με εγκύκλιο του υπ.υγείας απαγορεύεται η συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ φαρμακευτικής αγωγής που χορηγήθηκε από ιδιώτες ιατρούς μη συμβεβλημμένους με το ταμείο του ασθενούς. Άλλωστε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ενιαία. Αν επιλέγει κάποιος να πληρώσει τον γιατρό του, πληρώνει και τα φάρμακα που του χορηγεί.

Μέχρι να δούμε τη συγκεκριμένη εγκύκλιο ας θέσουμε μερικές (εύλογες???) απορίες:
- Το υπ. υγείας επιτρέπει τη συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ φαρμακευτικής αγωγής που χορηγήθηκε από ιδιώτες ιατρούς συμβεβλημένους με το ταμείο του ασθενούς; Π.χ. συνταγές από ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με ΟΓΑ ή Δημόσιο που παραπέμπονται για αντιγραφή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του ΕΣΥ.
- Το υπ. υγείας επιτρέπει τη συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ φαρμακευτικής αγωγής που χορηγήθηκε από γιατρούς του ΕΣΥ που δεν έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης στο ταμείο του ασθενούς; Π.χ. συνταγές από νοσοκομειακούς γιατρούς σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ (άλλες φορές εξωτερικοί ασθενείς κι άλλες φορές νοσηλευόμενοι που παίρνουν εξιτήριο και αγωγή για το σπίτι) που παραπέμπονται για αντιγραφή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του ΕΣΥ.
- Το υπ. υγείας επιτρέπει τη συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ φαρμακευτικής αγωγής που χορηγήθηκε από γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης στο ταμείο του ασθενούς; Π.χ. συνταγές από νοσοκομειακούς γιατρούς σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ (άλλες φορές εξωτερικοί ασθενείς κι άλλες φορές νοσηλευόμενοι που παίρνουν εξιτήριο και αγωγή για το σπίτι) που παραπέμπονται για αντιγραφή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του ΕΣΥ.

12 Νοεμβρίου 2010, 15:43:52
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

tsoukase

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μέχρι να δούμε τη συγκεκριμένη εγκύκλιο ας θέσουμε μερικές (εύλογες???) απορίες:
- Το υπ. υγείας επιτρέπει τη συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ φαρμακευτικής αγωγής που χορηγήθηκε από ιδιώτες ιατρούς συμβεβλημένους με το ταμείο του ασθενούς; Π.χ. συνταγές από ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με ΟΓΑ ή Δημόσιο που παραπέμπονται για αντιγραφή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του ΕΣΥ.
- Το υπ. υγείας επιτρέπει τη συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ φαρμακευτικής αγωγής που χορηγήθηκε από γιατρούς του ΕΣΥ που δεν έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης στο ταμείο του ασθενούς; Π.χ. συνταγές από νοσοκομειακούς γιατρούς σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ (άλλες φορές εξωτερικοί ασθενείς κι άλλες φορές νοσηλευόμενοι που παίρνουν εξιτήριο και αγωγή για το σπίτι) που παραπέμπονται για αντιγραφή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του ΕΣΥ.
- Το υπ. υγείας επιτρέπει τη συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ φαρμακευτικής αγωγής που χορηγήθηκε από γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης στο ταμείο του ασθενούς; Π.χ. συνταγές από νοσοκομειακούς γιατρούς σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ (άλλες φορές εξωτερικοί ασθενείς κι άλλες φορές νοσηλευόμενοι που παίρνουν εξιτήριο και αγωγή για το σπίτι) που παραπέμπονται για αντιγραφή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του ΕΣΥ.

Συνέχεια...
- Το υπ. υγείας επιτρέπει τη συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ;
- Το υπ. υγείας επιτρέπει τη συνταγογράφηση;
- Το υπ. υγείας επιτρέπει;
- Το υπ. υγείας;

Από τις παραπάνω ερωτήσεις μπορώ να απαντήσω μόνο στην τελευταία: ΟΧΙ._
Ιατρός Νεύρων

4 Ιουνίου 2017, 22:48:41
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
Θυμήθηκα αυτό το θέμα με τις απορίες νεου συναδέλφου για την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.Καλό είναι να μην είμαστε τόσο ανελαστικοί σε κάποιους κανόνες ειδικά σε κάτι  εξώφθαλμο να προτρέπουμε σε δεύτερη και τρίτη γνώμη δεν είναι κακό και θα πρέπει να το εφαρμόζουμε και οι ίδιοι.Εδώ βεβαίως  ούτε λύνουμε προβλήματα και δεν ήθελα να δημιουργήσω πρόβλημα αλλά αν κατά λάθος ένας χριστιανός ρωτήσει κάτι που τέλος πάντων μοιάζει περίεργο δεν έχουμε ευθύνη αν δεν τον βάλουμε έστω σε σκέψη;

5 Ιουνίου 2017, 00:28:26
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Πιστεύεται ότι είναι η υπερβολή  και να ζητησω απο τον γιατρό να παίρνω  ασπιρίνη ?

και
Παράθεση
Σίγουρα απλα επειδή ψάχνοντας για την κλοπιδογρελη έπεσα σε ένα post από το φόρουμ για αλογισιστη συνταγοφραφιση προβλιματιστικα και είπα να ρωτήσω.

Βλέπεις ότι ο συγκεκριμένος μπήκε για να ρωτήσει για την κλοπιδογρέλη και την ασπιρίνη, προφανώς ψάχνοντας στο internet. Όσα του ανέφερες εσύ δεν είχαν περάσει καν από το μυαλό του και τα θεωρούσε λογικά.
'Αλλωστε κανέναν δεν έβλαψε λίγος σίδηρος, λίγο φυλλικό και λίγο ασβέστιο παραπάνω, ε; Βιταμινούλες και τονωτικά είναι για τον περισσότερο κόσμο. Με την κλοπιδογρέλη άρχισε να προβληματίζεται!
 
Θεωρούμε πάντα ότι ο θεράπων γιατρός ξέρει πολλά περισσότερα από εμάς (ως συζητητές σ' αυτό το φόρουμ) και μάλλον και από τον ασθενή. Εμείς ξέρουμε όσα μας μετέφερε ο ασθενής χωρίς να έχουμε πρόσβαση σε  ιστορικό, κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις.
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Ιουνίου 2017, 00:30:01 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

5 Ιουνίου 2017, 12:35:31
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
Έχεις δίκιο Διαμαντή όπως πάντα. Απλώς μ'έπιασε το πατριωτικό συνειδησιακό

Λέξεις κλειδιά: εύλογη 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
10220 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Ιουνίου 2017, 20:28:19
από Denominator