ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Θέματα Ειδικευομένων

Πως είναι δομημένη η εξειδίκευση στην Γενική Ιατρική στην Σουηδία.

<< < (2/2)

Argirios Argiriou:
12-03-2018

Στην Σουηδία κάθε ειδικευόμενος Ιατρός έχει κάποιον εποπτεύοντα εκπαιδευτή Ειδικό Ιατρό (της ίδιας ειδικότητας) (supervisor). Έχουν συνήθως στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους κάποια ώρα όπου μιλούν για προβλήματα που αντιμετώπισε ο Ειδικευόμενος με κάποιους ασθενείς, πως να λύσει αυτά τα προβλήματα κτλ αλλά μιλούν και για γενικότερα θέματα της εκπαίδευσης του ειδικευόμενου.


Πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας της Σουηδίας ενέκρινε ότι μέρος της εκπαίδευσης του Ειδικευόμενου μπορεί να γίνεται από μακριά π.χ. μέσω Skype με  Supervisors οι οποίοι βρίσκονται σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑφού λοιπόν ολοκληρώσει κανείς τους 21 μήνες του ΑΤ που περιέγραψα παραπάνω, μπορεί να ξεκινήσει και ειδικότητα. Η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής είναι διάρκειας 5 ετών από τα οποία τουλάχιστον τα 2 έτη είναι σε Κέντρο Υγείας. Ξεκινούν συχνά με 6 μήνες Κέντρο Υγείας για να καταλάβουν πρώτα το νόημα της Γενικής Ιατρικής και να πάρουν μια αίσθηση τι χρειάζεται να αποκομίσουν από το κάθε rotation ώστε να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του Γενικού Ιατρού (εννοείται βέβαια ότι εκεί ο ρόλος του Γενικού Ιατρού είναι κάτι πολύ περισσότερο από συνταγογράφηση).

Επιδιώκουν επίσης μετά από 5-6 εβδομάδες εργασίας σε μια κλινική να γυρνούν για 1 εβδομάδα στο Κέντρο Υγείας τους, και να βλέπουν τότε με προκαθορισμένα ραντεβού παλιούς ασθενείς τους με χρόνιες ασθένειες, ώστε να μάθουν τι σημαίνει συνέχεια στην σχέση Ιατρού - Ασθενούς. Έτσι έχουν μια δικιά τους λίστα ασθενών που, συχνά, την ακολουθούν για 5 χρόνια.

--- Τέλος παράθεσης ---

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καθοριστεί αυτή η λίστα ασθενών που έχουν οι ειδικευόμενοι Γενικής Ιατρικής στο Κέντρο Υγείας στο οποίο εκπαιδεύονται.
Ο πιο ψαγμένος τρόπος ,που διάβασα πρόσφατα, είναι ο εξής:


Ο ειδικευόμενος αναλαμβάνει από την λίστα που έχει ο supervisor του, τους ασθενείς που είναι γεννημένοι από τις 1 έως τις 5 κάθε μήνα (μπορούν να το βρουν εύκολα με την βοήθεια υπολογιστή γιατί το Σουηδικό ΑΜΚΑ είναι δομημένο, όπως και το Ελληνικό, στην ημερομηνία γέννησης). Αυτό γίνεται τα πρώτα χρόνια, γιατί καθώς ο ειδικευόμενος γίνεται πιο έμπειρος αναλαμβάνει λίστα με τον διπλάσιο αριθμό ασθενών συγκεκριμένα αυτούς που είναι γεννημένοι από τις 1 έως τις 10 κάθε μήνα. Στην αρχή της ειδικότητας επιδιώκουν να έχει o ειδικευόμενος μια λίστα με 200 - 300 άτομα και προς το τέλος της ειδικότητας μια λίστα με 600 - 700 άτομα (για όσους ειδικευόμενους έχουν επιλέξει να δουλεύουν fulltime). Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι προφανή: Ο supervisor γνωρίζει ήδη τους ασθενείς που αναλαμβάνει ο ειδικευόμενος του και επίσης δεν χρειάζεται να αναλαμβάνει και τους ασθενείς του ειδικευόμενου του όταν ο ειδικευόμενος φεύγει για rotation σε άλλες κλινικές, διότι είναι κανονικά, έτσι και αλλιώς, ασθενείς από την λίστα του supervisor. Η ελαττωμένη δουλειά που έχει ο supervisor όταν είναι στο Κέντρο Υγείας ο ειδικευόμενος του, αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι ο supervisor βάζει επιπλέον δουλειά εκείνες τις ημέρες για να μαθαίνει πράγματα στον ειδικευόμενο (στα πλαίσια του on the job training). Αυτή η πρακτική βέβαια, προϋποθέτει ότι ότι το Κέντρο Υγείας είναι πλήρως επανδρωμένο με Γενικούς Ιατρούς, πράγμα το οποίο δεν ισχύει πάντα.

Argirios Argiriou:
Με ρωτά στις 21/01/2023 σε Ιατρική ομάδα του facebook συνάδελφος  με αφορμή το παραπάνω κείμενο:

- Ο supervisor αμείβεται επιπλέον για τις πενταετείς εκπαιδευτικές του υπηρεσίες και πόσο; Μπορείς να τον επιλέξεις/αλλάξεις; Τον βαθμολογείς/αξιολογείς στο τέλος;

και του απαντώ:

- Όχι δεν αμείβεται περισσότερο αλλά χτίζει το βιογραφικό του και μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα τον μισθό του μετά (οι μισθοί δεν είναι στάνταρ, τους διαπραγματεύεσαι ως Ειδικός Ιατρός με τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας. Και μπορείς να ζητήσεις να τον διαπραγματευτείς ανά πάσα στιγμή αλλά σίγουρα κάθε φορά που αλλάζεις δουλειά. Βέβαια υπάρχουν και συλλογικές διαπραγματεύσεις που διαπραγματεύονται τον κατώτατο μισθό των Ιατρών ανά βαθμίδα και το πως θα αλλάζουν ανάλογα με τον πληθωρισμό, αλλά οι πιο πολλοί καταφέρνουν και παίρνουν καλύτερους μισθούς από τον κατώτατο μισθό που προβλέπεται για την θέση τους.
Ναι, μπορεί ο ειδικευόμενος να απευθυνθεί στον ”supervisor των supervisors” κάθε Νομού και να ζητήσει να αλλάξει supervisor. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει και κοινή συναινέσει μεταξύ ειδικευόμενου και supervisor. Επίσης ο ειδικευόμενος μπορεί, μερικές φορές, να ζητήσει να αλλάξει ακόμη και Κέντρο Υγείας.
Στο τέλος της ειδικότητας (ενδεχομένως και στην μέση, αν θυμάμαι καλά) γράφει ο ειδικευόμενος μια έκθεση που αξιολογεί τον supervisor (τα θετικά του και τα αρνητικά του).

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση