Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα

Σχετικά με τους Ρομά στην Ελλάδα.

(1/1)

Argirios Argiriou:
14/02/2009, Ελεύθερος Τύπος.

0 γιατρός-πρότυπο των Ρομά.
 
 

Οι Ρομά της Αγίας Βαρβάρας τον αποκαλούν «παράδειγμα της φυλής». Μεγάλωσε και πήγε σχολείο στην περιοχή, τελείωσε την Ιατρική Σχολή Αθηνών και απέκτησε ειδικότητα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Ανοιξε δικό του ιατρείο και πριν από λίγο καιρό διορίστηκε σε υποκατάστημα του IKA. Ο 42χρονος πνευμονολόγος κ. Χρήστος Βασιλείου αισθάνεται περήφανος που γκρέμισε το «τείχος» του αναλφαβητισμού και θέλει να αποτελέσει πρότυπο για τη νέα γενιά Αθιγγάνων. «Για τα δεδομένα της φυλής μου, είναι επανάσταση να ασχολείσαι με την Ιατρική».

Ο δρόμος για το πανεπιστήμιο και την επαγγελματική καταξίωση μόνο εύκολος δεν ήταν. «Αν είσαι Αθίγγανος, δεν υπάρχει βοήθεια από πουθενά. Μόνο τοίχους συναντάς και κλειδωμένες πόρτες. Σε όλη την πορεία σου πρέπει να κλείνεις τα αφτιά σου και να παραμένεις αφοσιωμένος στο στόχο σου.

Προσπαθούσα για πολλά χρόνια να απορροφηθώ σε ένα νοσοκομείο, να βρω μια δουλειά, αλλά μάταια. Εκανα υπομονή και τελικά ανταμείφθηκα. Ημουν όμως και τυχερός. Αν είχα γεννηθεί σε άλλη πόλη, ίσως δεν θα τα κατάφερνα». Στην Αγία Βαρβάρα, οι περισσότεροι Αθίγγανοι έχουν λύσει το πρόβλημα της επιβίωσης. «Εχουν γίνει κάποια βήματα. Ας πούμε ότι είναι μία από τις περιοχές που φιλοξενούν την ελίτ των Τσιγγάνων. Μορφωμένους ανθρώπους, γιατρούς, καλούς μαθητές, σοβαρούς επιχειρηματίες. Το μοντέλο της Αγίας Βαρβάρας πρέπει να προβληθεί και να αποτελέσει παράδειγμα για όλους τους οικισμούς. Στους περισσότερους, οι γονείς δεν έχουν ούτε γάλα για τα παιδιά τους και μαζεύουν ό,τι βρουν στα σκουπίδια για να ζήσουν».

Στην Αγία Σοφία και τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, στους Σοφάδες Καρδίτσας και τη Νέα Σμύρνη Λάρισας, η συντριπτική πλειονότητα των Ρομά μένει σε παράγκες χωρίς νερό, αποχέτευση και ηλεκτρικό ρεύμα. Στον Βοτανικό, τα παιδιά παίζουν δίπλα σε ψόφια ποντίκια. Στην περιοχή Ψάρι του Ασπροπύργου, σε χωράφια με ξερές ελιές και σωρούς από σκουπίδια και μπάζα, περίπου 100 οικογένειες ζουν σε ξύλινα παραπήγματα και σκηνές. Ακόμα και στην Αγία Βαρβάρα, όμως, την «πόλη-πρότυπο» για τους Αθιγγάνους, δεν έχουν δοθεί «απαντήσεις» σε στοιχειώδη ζητήματα, όπως η έλλειψη Παιδείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Στη γειτονιά του κ. Βασιλείου ζουν παιδιά που δεν έχουν ταυτότητα, δεν ξέρουν ελληνικά, δεν κάθισαν ποτέ σε θρανίο. «Ακόμα και στο νοσοκομείο δεν μπορούν να πάνε. Δεν έχουν ασφάλεια και βιβλιάριο. Δεν έχουν όνομα. Οι μεγάλες πληγές της φυλής είναι ο αναλφαβητισμός, η ανεργία και η γκετοποίηση στα σχολεία. Στο Ζεφύρι, υπάρχει δημοτικό σχολείο στο οποίο σχεδόν όλοι οι μαθητές είναι Ρομά. Κανείς δεν στέλνει τα παιδιά του εκεί. Πώς να ενταχθούν οι νέοι σε μια κοινωνία που τους απομονώνει; Και σε άλλες περιοχές συμβαίνει αυτό. Στη Χαλκίδα, για παράδειγμα, και τη Θεσσαλονίκη».

Εδώ και λίγους μήνες επισκέπτεται δύο φορές την εβδομάδα τα γραφεία του Πανελλήνιου Μορφωτικού Συλλόγου Αθιγγάνων και εξετάζει δωρεάν τους Ρομά που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. «Οι περισσότεροι αρχίζουν το κάπνισμα από οκτώ χρόνων. Στα 40, οι πνεύμονές τους έχουν καταστραφεί». Δύο- τρεις φορές το χρόνο «περνάει» από καταυλισμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας και βοηθάει όσους έχουν ανάγκη, με φάρμακα και εξετάσεις. «Προσπαθώ να είμαι δίπλα τους. Αφού δεν νοιάζεται η Πολιτεία για εκείνους, ο κλήρος πέφτει σε εμάς που καταφέραμε να ξεφύγουμε από το μέσο όρο της φυλής. Εχουμε χρέος να καλύψουμε τα κενά που αφήνει το κράτος».

«Ο τρίτος κόσμος είναι δίπλα μας» «Στο σχολείο διδάχθηκα την Αρχαία Ελληνική Ιστορία. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου, το σπίτι μου. Και αν χρειαστεί, θα την υπερασπιστώ. Υπάρχουν, όμως, νέοι Αθίγγανοι που δεν νιώθουν το ίδιο. Στην ένταξη των παιδιών μας στην κοινωνία πρέπει να ρίξει το βάρος η Πολιτεία».

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των Ρομά που ζουν στην Ελλάδα ποικίλλουν. Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι εκτιμά ότι πρόκειται για 350.000 άτομα, αλλά η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά (ΠΟΣΕΡ) ανεβάζει τον αριθμό σε 714.000. «Δεν έχει σημασία πόσοι είμαστε, αλλά υπό ποιες συνθήκες ζούμε». Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 250 κοινότητες Αθιγγάνων. Σε αρκετούς καταυλισμούς «σκηνιτών» μέχρι και το 99% έχει προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Α, ενώ το 50% έχει εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας Β. Σε ποσοστό 90% οι Ρομά που ζουν στην Ελλάδα είναι αναλφάβητοι, σε ποσοστό 40% είναι άνεργοι και σε ποσοστό 80% δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη. «Μόνο ύστερα από άσχημα περιστατικά μάς θυμούνται. Και στις εκλογές». Ο κ. Βασιλείου μαζεύει εδώ και λίγους μήνες στοιχεία για τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων της φυλής του. «Η μόνη λύση είναι η προσφυγή στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από ευχές και υποσχέσεις χορτάσαμε. Ακούω συνέχεια να μιλούν για τα παιδιά του τρίτου κόσμου. Αν κάνουν μια βόλτα μέχρι τον Ασπρόπυργο, θα τα συναντήσουν. Δίπλα μας ζουν. Ανάμεσά μας».

ΚΟΝΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση