Του Γενικού Ιατρού Δημήτρη Μιχάλη.
Εδώ και καιρό με ρωτάνε οι ασθενείς μου, αλλά και φίλοι «να τρώω αλάτι Ιμαλάϊων που είναι καλό για την πίεση?»
Είναι όμως έτσι? Και αν είναι έτσι για την πίεση, είναι και στα υπόλοιπα καλό?
Ας δούμε λοιπόν λίγα πράγματα γι’ αυτό το αλάτι:
1. Αλάτι θα πεί Χλωριούχο Νάτριο.
Αυτό το αλάτι λοιπόν, είναι όντως χλωριούχο νάτριο και μάλιστα στο 95-96% (Σε κάποιες περιπτώσεις 98%).
Σχεδόν όλο λοιπόν είναι Χλωριούχο νάτριο. Πώς γίνεται τότε να είναι πιο «καλό» για την πίεση, αφού έχει περίπου το ίδιο χλωριούχο νάτριο με το θαλασσινό?.
Από την άλλη, στην πίεση δεν απαγορεύεται το αλάτι, αλλά η κατάχρησή του.
Οι Αμερικάνοι συνήθιζαν να συστήνουν –ειδικά σε αυτούς με πίεση και καρδιακή ανεπάρκεια- καθόλου αλάτι.
Οι έρευνες όμως έδειξαν ότι αυτοί που το κάνουν αυτό, πεθαίνουν συχνότερα από αυτούς που τρώνε μικρές ποσότητες αλάτι. Άρα το αλάτι είναι τόσο σημαντικό που δεν μπορούμε να το στερούμε από τον οργανισμό μας.
Συνεπώς την πίεση την φροντίζουμε με τα προβλεπόμενα μέσα (λίγο αλάτι, φρούτα –κίνηση –χάσιμο κιλών κ.λπ. καθώς και με την κατάλληλη αγωγή –όταν χρειάζεται) και όχι με την στέρηση ενός πολύτιμου υλικού από τον οργανισμό μας, όπως το αλάτι.
Ούτε ψάχνουμε μαγικά αλάτια, αφού το κάθε αλάτι είναι ΑΛΑΤΙ.
2. Το θαλασσινό αλάτι περιέχει μικρές ποσότητες ιωδίου, απολύτως απαραίτητες για την σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Στην περιοχή της στερεάς Ελλάδας όπου παλαιότερα δεν υπήρχε ιωδιωμένο αλάτι, στερούνταν το ιώδιο με αποτέλεσμα σχεδόν ο μισός πληθυσμός να πάσχει από θυρεοειδοπάθεια.
Αν δεν πάρουμε ιώδιο από το θαλασσινό αλάτι, από πού θα το πάρουμε?
Αυτή και τα θαλασσινά είναι οι κύριες πηγές μας και εμείς θέλουμε με trendy συμπεριφορές να τις εξαφανίσουμε.
3. Το αλάτι Ιμαλάϊων είναι ορυκτό. Το βγάζουμε δηλαδή μέσα από τη γή όπως τα διάφορα υλικά στα νταμάρια. Σας φαίνεται αυτό πιο υγιεινό από το αλάτι που μένει από το νερό μετά την εξάτμισή του?
4. Οι θάλασσες μας περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες μετάλλων και συνεπώς και το θαλασσινό μας αλάτι. Τα ορυκτά όμως συνήθως περιέχουν και πολλά άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, εκτός από αυτά που μας ενδιαφέρουν.
Έτσι το αλάτι αυτό, πέραν του χλωριούχου νατρίου, όχι μόνο δεν έχει ιώδιο, αλλά απεναντίας έχει και αρκετά άλλα ορυκτά (στη Γερμανία σε σχετική μελέτη απομονώθηκαν τουλάχιστον 10 τέτοια, καθόλου χρήσιμα και κάποια επιβλαβή και κάποια πιθανόν επιβλαβή ορυκτά).
Το αλάτι αυτό εξορύσσεται κυρίως στην Khewra Salt Mine, το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο αλατιού στον κόσμο, που βρίσκεται στην Khewra, Jhelum District, Punjab και στο Πακιστάν στους πρόποδες του Salt Range, περίπου 300 χλμ από τα Ιμαλάια, στο βόρειο Πακιστάν (οροσειρά Ίντους). Δηλαδή είναι από τους πρόποδες των Ιμαλαΐων, όπου λογικά απορρέουν εκπλύματα της οροσειράς με μεγαλύτερες πυκνότητες ιχνοστοιχείων από αυτές που θα έβρισκες στο βουνό.
Γνωρίζουμε δε ότι τα πετρώματα των Ιαμαλαϊων έχουν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις από μόλυβδο και αρσενικό και άλλα επιβλαβή στοιχεία.
Πιστεύετε ότι αυτά δεν είναι ανακατεμένα μέσα στο αλάτι που βγαίνει από εκεί?
Και μετά οι ορυκτοί κρύσταλλοι του αλατιού αυτού πλένονται με νερό. Με ντόπιο νερό φυσικά.
Το νερό όμως της Κίνας όλοι γνωρίζουν ότι είναι από τα πιο μολυσμένα με βιομηχανικά και άλλα υπολείμματα και μπόλικα από αυτά θα περάσουν στο trendy αλάτι μας κατά την πλύση.
Το δε Ροζ χρώμα που έχει συνήθως το αλάτι αυτό, οφείλεται σε προσμίξεις οξειδίου του σιδήρου (κοινώς σκουριά).
Τρώγοντας λοιπόν αλάτι Ιμαλάϊων, νομίζουμε πως προστατεύουμε την πίεση (που ασφαλώς και δεν την προστατεύουμε, αφού –όπως είπαμε- παίρνουμε το ίδιο χλωριούχο νάτριο), ενώ συγχρόνως στερούμε τον εαυτό μας από το ιώδιο, παίζοντας κορώνα –γράμματα τον θυρεοειδή μας και επιπλέον παίρνουμε και μπόλικες δόσεις αρσενικού, μολύβδου, σκουριάς και πολλών άλλων χημικών που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί εκτενώς και δημοσιευτεί (γιατί άραγε?).
Έτσι, νομίζουμε πως εξασφαλίζουμε καλύτερη πίεση (που δεν την εξασφαλίζουμε), αλλά αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε κάμποση προίκα στον οργανισμό μας για ανάπτυξη σοβαρών παθήσεων και κακοηθειών.
Η επιλογή είναι δική μας: Trendy με χωμάτινο και μολυσμένο αλάτι ή λογικοί με θαλασσινό αλάτι?
Ότι διαλέγεις παίρνεις, αλλά μη λές μετά ότι δεν ήξερες, αφού έφτασες σε τούτη τη γραμμή διαβάζοντας τούτο το κείμενο.