Ζήτησε ευθανασία όταν έγινε 104 ετών!13/05/2018
0
13 ΜΑΪΟΥ 2018
“Θέλω να ακουστεί η Ωδή της Χαράς του Μπετόβεν στην κηδεία μου” είπε στην τελευταία συνέντευξη του ο Ντέιβιντ Γκούντολ που πέθανε φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το debate για το δικαίωμα στην ευθανασία. Ο Γκούντολ (David Goodall) ο γηραιότερος επιστήμονας της Αυστραλίας, έβαλε το δικό του επίλογο σε μια ζωή γεμάτη που όμως στο τέλος τον βάρυνε πολύ στις 10 Μαίου στην Ελβετία.
“Στις 12.30 σήμερα (10 Μαΐου) ο καθηγητής Ντέιβιντ Γκούντολ, 104 ετών, πέθανε γαλήνια στην Βασιλεία της Ελβετίας, έπειτα από ένεση Nembutal”
(βαρβιτουρικό) έγραψε στο Twitter ο δρ. Φίλιπ Νίτσκε, ιδρυτής της Exit International που βοήθησε στην οργάνωση του τελευταίου του ταξιδιού.
“Λυπάμαι πολύ που έφθασα σε αυτήν την ηλικία. Δεν είμαι ευτυχισμένος. Θέλω να πεθάνω. Και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα λυπηρό. Το λυπηρό είναι να εμποδίζομαι να πεθάνω. Πιστεύω ότι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος σαν εμένα θα πρέπει να έχει τα πλήρη δικαιώματα του πολίτη, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία” έλεγε, υπερασπιζόμενος μέχρι και την τελευταία στιγμή την επιλογή του ο επιστήμονας ειδικευμένος σε θέματα οικολογίας, καθηγητής πανεπιστημίου δεν έπασχε από κάποια ασθένεια σε καταληκτικό στάδιο, αλλά η ποιότητα της ζωής του έχει επιδεινωθεί.
Έτσι ο άντρας που γεννήθηκε στην Αγγλία έζησε δύο παγκόσμιους πολέμους και μέτρησε σκορ σε είκοσι Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου επιβιώνοντας έναν συγκλονιστικά περιπετιώδη αιώνα έφυγε κάνοντας το όνειρο του πραγματικότητα. Πέθανε όπως και επιθυμούσε.
Ο Γκούντολ εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία το 1948 και κατάφερε πολλά. Να κερδίσει την εκτίμηση της ακαδημαίκης κοινότητας (που όμως στο τέλος της ζωής του θέλησε να τον “εξοστρακίσει” λόγω γήρατος…), να δει τους απογόνους του να μεγαλώνουν με σύνεση και να μας αποχαιρετήσει πυροδοτώντας μια συζήτηση επώδυνη αλλά ουσιαστική.
Ο Γκούντολ έφυγε από τον κόσμο με τη συνδρομή πολλών. Οι δωρεές σε πλατφόρμα χρηματοδότησης για τη χρηματοδότηση του τελευταίου ταξιδιού του στη Βασιλεία της Ελβετίας έφτασαν το απαιτούμενο ποσό μέσα σε μόλις δώδεκα ημέρες. Ο επιστήμονας αιτήθηκε ραντεβού σην κλινική της Ελβετίας με τη δυνδρομή της οργάνωσης Exit International που υποστηρίζει τον Ντέιβιντ Γκούντολ.
Η οργάνωση οργάνωσε εκστρατεία crowdfunding για την αναβάθμιση του αεροπορικού εισιτηρίου του Αυστραλού καθηγητή προς την Ελβετία, ώστε να ταξιδέψει στην πρώτη θέση μαζί με το πρόσωπο που τον συνοδεύει.
“Είναι άδικο ένας από τους γηραιότερους και σημαντικότερους πολίτες της Αυστραλίας να είναι υποχρεωμένος να πάρει το αεροπλάνο για να φθάσει στην άλλη άκρη του κόσμου ώστε να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όλοι όσοι το επιθυμούν έχουν το δικαίωμα ενός αξιοπρεπούς και γαλήνιου θανάτου” σχολίασε η οργάνωση Exit International στην ιστοσελίδα της.
Ο καθηγητής Γκούντολ, επίτιμος ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan του Περθ, βρέθηκε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων το 2016, όταν το πανεπιστημιακό ίδρυμα του ζήτησε να αποχωρήσει από τη θέση του με τη δικαιολογία του κινδύνου που οι μετακινήσεις του αντιπροσώπευαν για τον ίδιο.
Αναθεώρησε την απόφασή του μπροστά στην αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας, τόσο στην Αυστραλία, όσο και διεθνώς.
Ο Ντέιβιντ Γκούντολ δημοσίευσε δεκάδες μελέτες και συνέχιζε μέχρι και πρόσφατα τη συνεργασία του με σειρά περιοδικών για την οικολογία.
Η συνδρομή στην αυτοκτονία θεωρείται παράνομη στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ήταν απολύτως απαγορευμένη και στην Αυστραλία, μέχρι που η πολιτεία της Βικτόρια τη νομιμοποίησε τον περασμένο χρόνο.
Όμως ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ το 2019 και προβλέπει αυτό το δικαίωμα για ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο και έχουν προσδόκιμο επιβίωσης κάτω των έξι μηνών.
Σχεδόν ένα χρόνο πριν μια άλλη υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αυτή του dj Fabo είχε κάνει πρωτοσέλιδα. Τον Φεβρουάριο του 2017 οργανώσεις στην Ιταλία απαίτησαν τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στην Ιταλία ανακοινώνοντας πως τουλάχιστον 150 άνθρωποι επέλεξαν να υποβληθούν σε ευθανασία στην Ελβετία το 2016.
“Το 2004 γινόμασταν δέκτες περίπου 30 αιτημάτων την εβδομάδα και σήμερα δεχόμαστε τριπλάσιο αριθμό αιτημάτων” ανέφερε στην καθημερινή εφημερίδα La Stampa η οργάνωση Exit-Italia, με έδρα το Τορίνο, η οποία βοηθά Ιταλούς υπηκόους που επιθυμούν να υποβληθούν σε ευθανασία στην Ελβετία.
Ο 40χρονος “Φάμπο”, όπως τον αποκαλούσαν, τα τελευταία τρία χρόνια ήταν τετραπληγικός εξαιτίας τροχαίου δυστυχήματος.
Είχε ζητήσει κατ΄ επανάληψη από το ιταλικό Κοινοβούλιο και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να τον βοηθήσουν, με την έγκριση ειδικού νόμου, ώστε να μπορέσει να θέσει τέρμα στη ζωή του μέσα σε ειδική νοσοκομειακή μονάδα.
“Νιώθω ότι βρίσκομαι εγκλωβισμένος σε μια φυλακή και θα επιθυμούσα να έχω την δυνατότητα να επιλέξω να πεθάνω χωρίς να υποφέρω” είχε υπογραμμίσει ο Αντονιάνι σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Ματαρέλα τον Ιανουάριο toy 2017.
Εν τέλει ζήτησε από τον Μάρκο Καπάτο, στέλεχος του Ιταλικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και υπέρμαχου του δικαιώματος στον αξιοπρεπή θάνατο, να τον συνοδεύσει στην Ελβετία. Μετά την ευθανασία ο Καπάτο εμφανίστηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα του Μιλάνου, καθώς με βάση τον ισχύοντα νόμο κινδυνεύει ακόμη και με ποινή φυλάκισης, αφού στήριξε εμπράκτως άτομο που επέλεξε να αυτοκτονήσει.
Ευθύνη της πολιτείας
“Το κράτος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του όταν μόνο όσοι διαθέτουν 10.000 ευρώ μπορούν να μεταφερθούν στην Ελβετία, αλλιώς θα πρέπει να υποβληθούν σε ευθανασία κάτω από χειρότερες συνθήκες ή βιώνοντας βασανιστήρια μιας ζωής την οποία δεν θέλουν πια” είπε ο Καπάτο στους δημοσιογράφους.
Η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία βρίσκονται εκτός νόμου στην Ιταλία, ενώ και η Καθολική Εκκλησία εναντιώνεται σε οποιοδήποτε βήμα προς την νομιμοποίηση της.
Το 2009 η υπόθεση της Ελουάνας Ενγκλάρο, της 38χρονης Ιταλίδας που βρισκόταν σε μη αναστρέψιμο κώμα επί 17 χρόνια, είχε πυροδοτήσει πολιτική και κοινωνική θύελλα στην χώρα, όταν τα μέλη της οικογένειας της είχαν ζητήσει από την ιταλική δικαιοσύνη να επιτρέψει την διακοπή της σίτισης της και να αφεθεί να πεθάνει.
Το Βατικανό και η δεξιά κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και όλοι οι πολέμιοι της ευθανασίας κατηγόρησαν σύσσωμοι για “δολοφονία” την οικογένεια της Ελουάνα, τη Δικαιοσύνη, ακόμη και τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει επείγον προεδρικό διάταγμα για τη “διάσωσή” της.
Η Ενγκλάρο κατέληξε τη στιγμή που η Γερουσία συζητούσε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για την απαγόρευση της διακοπής της τεχνητής σίτισης της 38χρονης.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος