18-10-2017 Καθημερινή
Της Πέννυς ΜπουλουτζαΔυσοίωνο μέλλον για τη εντατική θεραπεία προδιαγράφεται στη χώρα μας. Αιτία, η πρόσφατη παρέμβαση του υπουργείου Υγείας το οποίο κατήργησε την ισχύουσα διαδικασία επιλογής με προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων προς εξειδίκευση, αντικαθιστώντας την με τοποθέτηση βάσει λίστας, όπου προκρίνεται απλά ο πιο «γρήγορος» στην υποβολή της σχετικής αίτησης ή ο πιο... τυχερός.
Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας εκτιμά ότι η κατάργηση της επιλογής των υποψηφίων θα οδηγήσει σε ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα στελέχωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε λίγα χρόνια από σήμερα. Οπως εξηγούν οι εντατικολόγοι, με δεδομένο ότι η Εντατικολογία είναι η μοναδική εξειδίκευση για την οποία ο γιατρός λαμβάνει και αμοιβή, θα εισέλθουν στις ΜΕΘ γιατροί μόνο για βιοποριστικούς λόγους και χωρίς να έχουν ειδικό ενδιαφέρον να υπηρετήσουν σε ΜΕΘ και μετά το τέλος της εξειδίκευσης.
Οπως εξηγεί στην «Κ» η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασία Κοτανίδου, η διάρκεια της εξειδίκευσης στην Εντατική είναι δύο έτη μετά την ειδικότητα. Εως τώρα η τοποθέτηση του γιατρού σε κάποια από τις περίπου 110 θέσεις εξειδίκευσης σε ΜΕΘ της χώρας γινόταν ύστερα από συνέντευξη των υποψηφίων από τους διευθυντές των κλινικών. Η τελευταία χρονικά επιλογή έγινε τον Ιανουάριο του 2017, όταν περίπου 240 υποψήφιοι πέρασαν από συνέντευξη για μία από τις 50 θέσεις που ήταν κενές τη συγκεκριμένη στιγμή. Με απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης καταργούν αυτή τη διαδικασία, αντικαθιστώντας την με τοποθέτηση γιατρών από κατάλογο. Σύμφωνα με την απόφαση, για κάθε ΜΕΘ καταρτίζεται στην οικεία υγειονομική περιφέρεια ηλεκτρονικός κατάλογος ειδικευμένων γιατρών υποψήφιων προς εξειδίκευση. Η τοποθέτηση των υποψηφίων σε θέσεις εξειδίκευσης γίνεται βάσει της προτεραιότητας καταχώρισης στον κατάλογο, ενώ κατά την πρώτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας η σειρά προτεραιότητας θα γίνει ύστερα από... κλήρωση.
Κατά το υπουργείο Υγείας, η έως τώρα ισχύουσα διαδικασία δεν ήταν διαφανής, ενώ σε συζητήσεις με τους εκπροσώπους των εντατικολόγων στελέχη του υπουργείου έκαναν λόγο ακόμα και για «στημένες» συνεντεύξεις. «Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στο να βελτιώσουμε τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων για εξειδίκευση. Να υπάρχει όμως τρόπος επιλογής», τονίζει η κ. Κοτανίδου και προσθέτει πως «η Εντατικολογία είναι δύσκολη, επίπονη και δεν δίνει στον γιατρό υψηλές αμοιβές. Με λίγα λόγια πρέπει να την αγαπάς για να την υπηρετήσεις. Και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η επιλογή».
Υποβάθμιση
Οπως αναφέρει, «με τη νέα διαδικασία στις μονάδες θα μπουν γιατροί για βιοποριστικούς λόγους, αφού για δύο χρόνια θα πληρώνονται για την εξειδίκευση. Δεν θα έχουν όμως ενδιαφέρον για την Εντατική, και επομένως μπορεί ακόμα και να μην περάσουν τις απαιτητικές εξετάσεις. Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον πρόβλημα στελέχωσης των μονάδων. Σε δέκα χρόνια από σήμερα πιθανόν να μην υπάρχει η Εντατική όπως είναι σήμερα στην Ελλάδα, που παρά τη διαχρονική απαξίωσή της, παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με ποσοστά επιβίωσης των ασθενών που φτάνουν το 75%, ένα ποσοστό ζηλευτό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος