Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 08:39:45

Αποστολέας Θέμα: ΣΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ  (Αναγνώστηκε 15402 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Οκτωβρίου 2017, 20:40:45
Αναγνώστηκε 15402 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Ούτε για την ειδικότητά τους δεν μένουν πλέον στην Ελλάδα οι νέοι γιατροί! Η ανεργία, η αβεβαιότητα και η έλλειψη αξιοκρατίας σπρώχνουν το πιο εξειδικευμένο προσωπικό της χώρας να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό

Οι μισοί γιατροί που εκπαιδεύουμε στην Ελλάδα ετησίως φεύγουν από τη χώρα πριν καν κάνουν την ειδικότητά τους! Η Ελλάδα είναι μια χώρα που επενδύει εκατομμύρια ευρώ στην προετοιμασία υποψηφίων για τις ιατρικές σχολές της (όνειρο κάθε οικογένειας στη χώρα), αλλά και χιλιάδες ακόμη ευρώ για την εκπαίδευσή τους. Ωστόσο, το μόνο που φαίνεται ότι δίνει τελικά στους νέους γιατρούς της είναι ένα: τα εισιτήριά τους για να φύγουν στο εξωτερικό…
Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» από την πλευρά της Ιατρικής Σχολής Αθηνών είναι εντυπωσιακά:
Από τα προγράμματα της πρώτης Ιατρικής Σχολής στη χώρα, τα τελευταία χρόνια αποφοιτούν περίπου 250 γιατροί ετησίως.

Στην πλειονότητά τους ζητούν από τη Γραμματεία της Σχολής ειδικά αντίγραφα του πτυχίου τους για χρήση στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πρώτη ορκωμοσία της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς, δηλαδή τον Ιούλιο του 2017, ορκίστηκαν 156 γιατροί, και μάλιστα με υψηλότατο μέσο όρο βαθμού πτυχίου (8,2). Εξ αυτών, οι μισοί αυθημερόν ζήτησαν ειδικό αντίγραφο του πτυχίου τους για χρήση στο εξωτερικό.

«Είναι ευνόητο ότι, εκτός της ημέρας της ορκωμοσίας, δηλαδή τους επόμενους μήνες ή και χρόνο, πολλοί ακόμα θα θελήσουν να έχουν αντίγραφο πτυχίου για χρήση στο εξωτερικό, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρονιά» δηλώνει σχετικά ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, διευθυντής Α' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Πέτρος Σφηκάκης. «Αν και το ακριβές ποσοστό των αποφοίτων μας που τελικά σταδιοδρομεί στο εξωτερικό δεν είναι γνωστό, εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 50%» συνεχίζει σχολιάζοντας το θέμα.

Οπως έλεγε μάλιστα χαρακτηριστικά καθηγητής της Ιατρικής Σχολής που μίλησε στα «ΝΕΑ», «οι πιο πολλές οικογένειες που το παιδί τους μπαίνει στην Ιατρική Σχολή σήμερα, πρέπει να ξέρουν ότι θα το αποχαιρετήσουν με την ολοκλήρωση των σπουδών του, καθώς πιθανότατα δεν θα μείνει στην Ελλάδα για να κάνει ούτε καν την ειδικότητά του».
Αξίζει να σημειωθεί πως η εκπαίδευση για έναν γιατρό στοιχίζει πανάκριβα στο ελληνικό Δημόσιο. Τα έτη σπουδών είναι έξι και απαιτούνται μεγαλύτερες δαπάνες για συγγράμματα και εργαστήρια.

Επιστημονική μετανάστευση

«Το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό πτυχιούχων της Ιατρικής Σχολής του  Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζει τη μετεκπαίδευσή του στο εξωτερικό έχει δύο αναγνώσεις» σχολιάζει σχετικά ο πρύτανης του ιδρύματος και πολυβραβευμένος καθηγητής Ογκολογίας Θάνος Δημόπουλος. «Πρώτον, είναι αρνητικό να χάνουμε ικανούς γιατρούς προς όφελος της Ευρώπης και της Αμερικής. Δεύτερον, το γεγονός ότι όλοι οι απόφοιτοί μας βρίσκουν πολύ καλές θέσεις στο εξωτερικό δείχνει το πολύ καλό επίπεδό τους που είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής και αξιοκρατικής επιλογής κατά την εισαγωγή τους και του πολύ καλού εκπαιδευτικού συστήματος που έχουμε ως σχολή» αναφέρει. Και καταλήγει: «Ελπίζουμε βέβαια στο μέλλον να δημιουργηθούν συνθήκες για την επιστροφή τους».
Είναι βέβαιο ότι το φαινόμενο είναι αποκαρδιωτικό. Κάτι που επισημαίνουν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. «Η ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς 28% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης. «Ετσι σήμερα έχουμε οδηγηθεί σ' ένα πρωτόγνωρο μεταναστευτικό κύμα που δεν αφορά ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, αλλά το "πιο υψηλά" εξειδικευμένο  προσωπικό της χώρας. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για τη χώρα μας. Η πολιτεία έχει τεράστιες ευθύνες γιατί με την πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια δεν δίνει κίνητρα στους νέους γιατρούς να μείνουν στη χώρα μας, να εκπαιδευτούν  και να εργαστούν» καταλήγει.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Εμβρυομητρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Stony-Brook των ΗΠΑ Γιώργος Φαρμακίδης επαναλαμβάνει επίσης το συμπέρασμα πως «οι νέοι γιατροί δεν κάθονται στην Ελλάδα ούτε καν για την ειδικότητά τους». «Ο χρόνος που διαρκεί η ειδικότητα των νέων γιατρών καταρχήν στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος. Στο εξωτερικό οι νέοι με προσόντα μπορούν να βρουν εύκολα δουλειά, με υψηλές αποδοχές και προοπτική» συνεχίζει. «Ετσι, διατηρούν την ελπίδα να επιστρέψουν κάποτε» αναφέρει.
«Η ποιότητα των ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό είναι υψηλότατη. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους για να γυρίσουν πίσω και να μεταδώσουν στη χώρα μας όλα όσα έμαθαν στο εξωτερικό. Ετσι θα ανοίξει η Ελλάδα τα σύνορά της και έτσι θα συνδέσει την εκπαίδευση και την έρευνα με την ανάπτυξη. Ατυχώς ώς σήμερα δεν έχουμε δει πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση» δηλώνει ο Γιώργος Φαρμακίδης.
Συνολικά υπολογίζεται ότι οι έλληνες γιατροί που εργάζονται στο εξωτερικό φτάνουν τις 17.500. Πολλοί από αυτούς, δε, τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει για τη Γερμανία.

Xωρίς προοπτικές στην Ελλάδα


Ο Νίκος Πελεκούδας εργάζεται στο δημόσιο σύστημα υγείας της Αγγλίας και συγκεκριμένα σε δημόσιο νοσοκομείο της Σκωτίας. Σπούδασε στην Ελλάδα, έκανε την ειδικότητά του στην Αγγλία, γύρισε στην Ελλάδα, έζησε στη χώρα του μία δεκαετία, αλλά όταν «τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν με την οικονομική κρίση» έφυγε ξανά για την Αγγλία.
«Υπάρχουν δέκα έλληνες γιατροί στο νοσοκομείο όπου εργάζομαι» λέει στα «ΝΕΑ». «Ηλικιών από 35 έως 55, όχι μόνο νέα παιδιά, αλλά και άνθρωποι φτασμένοι επαγγελματικά. Το πρόβλημα στο επάγγελμά μας, όταν έφυγα, είχε γιγαντωθεί. Οι επαγγελματικές προοπτικές για τους νέους γιατρούς είναι πλέον ελάχιστες στην Ελλάδα. Επιπλέον, στην Αγγλία, που αποτελεί και μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως ως προορισμός για τους Ελληνες, υπάρχει αξιοκρατία. Οποιος είναι καλός στη δουλειά του εξελίσσεται στην καριέρα του γρήγορα και χωρίς προβλήματα» δηλώνει.
Ο Νίκος Πελεκούδας εξηγεί ότι σήμερα με το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής ελληνικού πανεπιστημίου ένας νέος γιατρός μπορεί να εργαστεί ελεύθερα στη χώρα, καθώς απαιτούνται μόνο εξετάσεις στην αγγλική γλώσσα.

«Καλοί γιατροί, κακό μάρκετινγκ!»


Η Μαρία Παπαδοπούλου και ο σύζυγός της Αλέξανδρος Μπάντερ είναι δυο νέοι γιατροί γυναικολόγοι που ολοκλήρωσαν πρόσφατα την ειδικότητά τους στο Λονδίνο έπειτα από σπουδές στην Ελλάδα και την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Στην αρχή άνοιξαν το ιατρείο τους στην Ελλάδα. Ομως πριν από δύο χρόνια αποφάσισαν να φύγουν από τη χώρα μας. Και να ανοίξουν το ιατρείο τους στο Λονδίνο, όπου ζουν και εργάζονται ώς σήμερα. Οταν «ΤΑ ΝΕΑ» επικοινωνούν μαζί της, η Μαρία Παπαδοπούλου δεν μπορεί να ξεκλέψει καν τα πέντε λεπτά που απαιτούνται για να μιλήσει, από το φορτωμένο πρόγραμμα των συνεχόμενων ραντεβού στο ιατρείο της. «Στην Ελλάδα έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο κατάρτισης στα πανεπιστήμιά μας αλλά πολύ κακό μάρκετινγκ» λέει τελικά. «Στην Αγγλία ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Οπότε καταλαβαίνετε ότι ένας γιατρός που έχει τελειώσει ελληνικό πανεπιστήμιο και έχει σωστές βάσεις και θεωρητική υποδομή μπορεί πολύ εύκολα να ενταχθεί στην κοινωνία εδώ και να πετύχει» δηλώνει. «Με όσα γίνονται στην Ελλάδα δεν υπήρχε προοπτική για εμάς και για να ζήσουμε καλά στη χώρα μας, κυρίως όμως με ενδιέφερε ότι δεν υπήρχε προοπτική για τα παιδιά μας» δηλώνει. «Δεν μπορείς να ζεις σε μια χώρα όπου δεν ξέρεις πώς θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα» προσθέτει χαρακτηριστικά. «Η ένταξή μας στην Αγγλία ήταν πολύ εύκολη γιατί είχαμε ήδη βγάλει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, οπότε εύκολα ανοίξαμε το ιατρείο μας».
Στην ερώτηση «Τι σας λείπει πιο πολύ από την Ελλάδα;» η Μαρία Παπαδοπούλου απαντάει ακαριαία: «Τίποτα!». Και αφού το ξανασκέφτεται για λίγα δευτερόλεπτα, προσθέτει: «Οι γονείς μου. Μόνο!».
«Θέλω τα παιδιά μου να ζήσουν σε κοινωνικές δομές εξευγενισμένες, χωρίς διαρκείς ανατροπές όπως αυτές που γίνονται στην Ελλάδα. Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν το σκέφτομαι να ξαναγυρίσω...» καταλήγει.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

16 Οκτωβρίου 2017, 20:55:23
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
..... ορκίστηκαν 156 γιατροί, και μάλιστα με υψηλότατο μέσο όρο βαθμού πτυχίου (8,2). Εξ αυτών, οι μισοί αυθημερόν ζήτησαν ειδικό αντίγραφο του πτυχίου τους για χρήση στο εξωτερικό.
«Είναι ευνόητο ότι, εκτός της ημέρας της ορκωμοσίας, δηλαδή τους επόμενους μήνες ή και χρόνο, πολλοί ακόμα θα θελήσουν να έχουν αντίγραφο πτυχίου για χρήση στο εξωτερικό, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρονιά» δηλώνει σχετικά ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, διευθυντής Α' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Πέτρος Σφηκάκης. «Αν και το ακριβές ποσοστό των αποφοίτων μας που τελικά σταδιοδρομεί στο εξωτερικό δεν είναι γνωστό, εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 50%» συνεχίζει σχολιάζοντας το θέμα....
   Το πτυχίο για χρήση στο εξωτερικό είναι μόνο ένδειξη. Την μακρινή εποχή που πήρα πτυχίο, έδιναν 6 αντίγραφα με την ορκομωσία (ως πακέτο, αν ήθελες και άλλα πλήρωνες έξτρα). Όλοι παίρναμε 1-2 για χρήση στο εξωτερικό. Βέβαια τότε δεν φεύγαν πολλοί...
   Οι πανεπιστημιακοί σφυρίζουν αδιάφορα για τις δικές τους ευθύνες όσον αφορά την ειδικότητα. Εκπαιδευτικό έργο συχνά μηδενικό και ο ειδικευόμενος μόνο για εξυπηρέτηση πελατείας. Το υπαινίσσεται ο συνάδερφος στη Σκωτία όταν αναφέρει την (μη υπάρχουσα) αξιοκρατία.

  Και για να ευθυμήσουμε λίγο: δεν εξάγουμε μόνο γιατρούς αλλά και άλλους επιστήμονες. Και πρόσφατα και (τυχεροί Γερμανοί) πολιτικούς: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παράθεση
Υποψήφιος στη Γερμανία για τις ευρωεκλογές του 2019, θα είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σύμφωνα με δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοπου Euractiv.com, ο οποίος φιλοξενεί σήμερα συνέντευξή του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος του Γ. Βαρουφάκη με την εν λόγω υποψηφιότητα, είναι «να δείξει ότι το ομοσπονδιακό μοντέλο είναι εφικτό, καθώς και ότι η πολιτική που ακολουθεί σήμερα η Γερμανία είναι επιβλαβής και για τους Γερμανούς».

Στη συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα το Euractiv, ο Γ. Βαρουφάκης στηρίζει τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου για ομοσπονδιακής κατεύθυνσης βήματα στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο, εκφράζει τη θέση ότι μόνο μία πραγματική απειλή θα μπορούσε να μεταπείσει τη Γερμανία στο πλαίσιο των προτάσεων αυτών.

Ειδικότερα, ο Μακρόν θα πρέπει, κατά τη γνώμη του, να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ντε Γκολ, ο οποίος είχε αποσύρει όλους τους υπουργούς του από το Συμβούλιο της ΕΕ, ασκώντας εκ των πραγμάτων βέτο σε όλες τις αποφάσεις. Η διαφορά θα είναι, κατά την εισήγηση Βαρουφάκη, ότι ο νυν Πρόεδρος θα υιοθετήσει την τακτική της «κενής έδρας», μία πολιτική «εποικοδομητικής ανυπακοής», για να προωθήσει το ομοσπονδιακό μοντέλο και όχι για να προασπίσει τα εθνικά κράτη, όπως ο πρώτος διδάξας.

«Ο Μακρόν έχει κάποιες καλές ιδέες, αλλά έχει ήδη χάσει, έχει υποτιμηθεί από τη Γερμανία» υποστηρίζει ο πρώην υπουργός, ενώ παραμένοντας στο θέμα της Γερμανίας ισχυρίζεται ότι η άνοδος του ακροδεξιού AfD στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές προσφέρει στη Γερμανία την τέλεια δικαιολογία για να οπισθοχωρήσει στο επίμαχο ζήτημα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
3823 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Φεβρουαρίου 2009, 23:26:50
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
16889 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαρτίου 2009, 18:01:33
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
11106 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Νοεμβρίου 2017, 01:04:37
από Δ. Κουναλάκης
3 Απαντήσεις
33524 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Μαΐου 2020, 18:38:31
από pzogr
0 Απαντήσεις
30338 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Σεπτεμβρίου 2022, 21:30:25
από Argirios Argiriou